Vývoj programovacího jazyka Zig byl přesunut z GitHubu na Codeberg. Sponzoring na Every.
Stejně jako GNOME i KDE Plasma končí s X11. KDE Plasma 6.8 poběží už pouze nad Waylandem. Aplikace pro X11 budou využívat XWayland.
Poslanci Evropského parlamentu dnes vyzvali k výraznému zvýšení ochrany nezletilých na internetu, včetně zákazu vstupu na sociální sítě pro osoby mladší 16 let. Legislativně nezávazná zpráva, kterou dnes odsouhlasil Evropský parlament poměrem 493 hlasů pro ku 92 proti, kromě zavedení věkové hranice 16 let pro využívání sociálních sítí, platforem pro sdílení videí či společníků s umělou inteligencí (AI) vyzývá také k zákazu … více »
Doom v KiCadu nebo na osciloskopu? Žádný problém: KiDoom: Running DOOM on PCB Traces a ScopeDoom: DOOM on an Oscilloscope via Sound Card.
Po AlmaLinuxu byl v nové stabilní verzi 10.1 vydán také Rocky Linux. Přehled novinek v poznámkách k vydání.
Open source reimplementace počítačových her Tomb Raider I a Tomb Raider II spolu s dalšími vylepšeními a opravami chyb TRX byla vydána ve verzi 1.0. Jedná se o sloučení projektů / enginů TR1X a TR2X do jednoho TRX. Videoukázka na YouTube.
Společnost Seznam.cz spouští konverzační nástroj založený na umělé inteligenci Seznam Asistent. Asistent využívá vlastní jazykový model SeLLMa a dočasně i komerční modely od OpenAI provozované v evropských datacentrech prostřednictvím Microsoft Azure. Dlouhodobým cílem Seznamu je provozovat Asistenta výhradně na interních jazykových modelech a ve vlastních datových centrech.
Software LibrePods osvobozuje bezdrátová sluchátka AirPods z ekosystému Applu. Exkluzivní funkce AirPods umožňuje využívat na Androidu a Linuxu. Díky zdokumentování proprietárního protokolu AAP (Apple Accessory Protocol).
Byl vydán AlmaLinux OS 10.1 s kódovým názvem Heliotrope Lion. S podporou Btrfs. Podrobnosti v poznámkách k vydání.
Placená služba prohledávání zprostředkovatelů dat a automatického odstraňování uniklých osobních údajů Mozilla Monitor Plus bude 17. prosince ukončena. Bezplatná monitorovací služba Mozilla Monitor bude i nadále poskytovat okamžitá upozornění a podrobné pokyny k omezení rizik úniku dat. Služba Mozilla Monitor Plus byla představena v únoru loňského roku.
# lspci | grep audio 00:04.0 Multimedia audio controller: nVidia Corporation CK804 AC'97 Audio Controller (rev a2) 01:07.0 Multimedia audio controller: Ensoniq 5880 AudioPCI (rev 02)Ta první tam byla tutově. A ta druhá? Nic takovýho nemám.
Že by jí Linux špatně detekoval? Nevíte co s tím? Můžou ty zvukovky jet vedle sebe najednou? Dá se nastavit aby jedna emulovala OSS (hry) a druhá byla normálně na ALSA?
-D a prozradit mu zvukovku. Čekal bych něco jako /dev/dsp0 a 1, ale nic. Je tam jen dsp. Bez parametru se pokouší nastavit tu integrovanou.
alsamixer -c 0 a alsamixer -c 1.
$ alsamixer -c 1 wrong -c argument '1'
-> Device Drivers
-> Sound
-> Advanced Linux Sound Architecture
-> Advanced Linux Sound Architecture (SND [=m])
-> PCI devices nebo ISA...
Jinak zkus výchozí konfiguraci jádra, žádněj make oldconfig nebo podobné kravinky...
(Creative) Ensoniq AudioPCI 1370 (NEW) (Creative) Ensoniq AudioPCI 1371/1373 (NEW)a já mám úplně jiný číslo. :/

# lsmod Module Size Used by snd_pcm_oss 51168 0 snd_mixer_oss 16256 1 snd_pcm_oss snd_seq_oss 34304 0 snd_seq_midi_event 7168 1 snd_seq_oss snd_seq 54784 4 snd_seq_oss,snd_seq_midi_event snd_seq_device 7952 2 snd_seq_oss,snd_seq snd_intel8x0 32104 0 snd_ac97_codec 103000 1 snd_intel8x0 snd_ac97_bus 2432 1 snd_ac97_codec snd_pcm 89164 3 snd_pcm_oss,snd_intel8x0,snd_ac97_codec snd_timer 22728 2 snd_seq,snd_pcm snd 55336 9 snd_pcm_oss,snd_mixer_oss,snd_seq_oss, snd_seq,snd_seq_device,snd_intel8x0,snd_ac97_codec,snd_pcm,snd_timer snd_page_alloc 9360 2 snd_intel8x0,snd_pcm ntfs 104424 1 nvidia 4844816 12
dmesg... nevím co přesně hledat, že by
ACPI: PCI Interrupt Link [APCF] (IRQs 20 21 22 23) *0, disabled. ACPI: PCI Interrupt Link [APCG] (IRQs 20 21 22 23) *0, disabled. ACPI: PCI Interrupt Link [APCH] (IRQs 20 21 22 23) *0, disabled. ACPI: PCI Interrupt Link [APCJ] (IRQs 20 21 22 23) *0, disabled. ACPI: PCI Interrupt Link [APCK] (IRQs 20 21 22 23) *0, disabled. ACPI: PCI Interrupt Link [APCS] (IRQs 20 21 22 23) *0, disabled. ACPI: PCI Interrupt Link [APCL] (IRQs 20 21 22 23) *0, disabled. ACPI: PCI Interrupt Link [APCZ] (IRQs 20 21 22 23) *0, disabled. ACPI: PCI Interrupt Link [APSI] (IRQs 20 21 22 23) *0, disabled. ACPI: PCI Interrupt Link [APSJ] (IRQs 20 21 22 23) *0, disabled. ACPI: PCI Interrupt Link [APCP] (IRQs 20 21 22 23) *0, disabled.a pár dalších interruptů?
ALSA_CARDS="emu10k1 intel8x0"Potom reemergnout alsa-driver a spustit alsaconf. Pokud se nepoužívá alsa-driver, tak přidat ovladač v kernelu. Jedoduché jako facka.
# grep ALSA /etc/make.conf ALSA_CARDS="intel8x0"alsa-driver používám
ens1370 a když spustím alsaconf, je tam jen ta nVIDIA, či co to je.
snd_ens1371. Do /etc/make.conf jsem přidal ens1371. Jenže teď pro změnu alsamixer defaultně konfiguruje tu co jsem tam teď přidal a -c 1 pořád nebere. A ne, nesmazal jsem z make.conf ten pro alsu:
# grep ALSA /etc/make.conf ALSA_CARDS="ens1371 intel8x0"
cat /dev/urandom > /dev/dsp. Přes Xine ani přes GStreamer. Mám zaplý bedny a dost nahlas...
Ne "ten pro alsu", ale "ten pro nvidia".
BEGIN: Generated by ALSACONF, do not edit
Já tam mám toto:
alias snd-card-0 snd-emu10k1 alias sound-slot-0 snd-emu10k1 alias snd-card-1 snd-intel8x0 alias sound-slot-1 snd-intel8x0
alias snd-card-0 snd-ens1371 alias sound-slot-0 snd-ens1371Oba najednou ale ne.
modules-update /etc/init.d/alsasound restart
cat /dev/urandom > /dev/dsp # hučák cat /dev/urandom > /dev/dsp1 # stále ticho
Tiskni
Sdílej: