Zemřel Rob Grant, spolutvůrce kultovního sci-fi seriálu Červený trpaslík.
Apple oznámil, že iPhone a iPad jako první a jediná zařízení pro koncové uživatele splňují požadavky členských států NATO na zabezpečení informací. Díky tomu je možné je používat pro práci s utajovanými informacemi až do stupně „NATO Restricted“, a to bez nutnosti instalovat speciální software nebo měnit nastavení. Žádné jiné běžně dostupné mobilní zařízení tak vysokou úroveň státní certifikace dosud nezískalo.
Americký provozovatel streamovací platformy Netflix odmítl zvýšit nabídku na převzetí filmových studií a streamovací divize konglomerátu Warner Bros. Discovery (WBD). Netflix to ve čtvrtek oznámil v tiskové zprávě. Jeho krok po několikaměsíčním boji o převzetí otevírá dveře k akvizici WBD mediální skupině Paramount Skydance, a to zhruba za 111 miliard dolarů (2,28 bilionu Kč).
Americká společnosti Apple přesune část výroby svého malého stolního počítače Mac mini z Asie do Spojených států. Výroba v závodě v Houstonu by měla začít ještě v letošním roce, uvedla firma na svém webu. Apple také plánuje rozšířit svůj závod v Houstonu o nové školicí centrum pro pokročilou výrobu. V Houstonu by měly vzniknout tisíce nových pracovních míst.
Vědci Biotechnologické společnosti Cortical Labs vytvořili biopočítač nazvaný CL1, který využívá živé lidské mozkové buňky vypěstované z kmenových buněk na čipu. Po úspěchu se hrou PONG se ho nyní snaží naučit hrát DOOM. Neurony přijímají signály podle toho, co se ve hře děje, a jejich reakce jsou převáděny na akce jako pohyb nebo střelba. V tuto chvíli systém hraje velmi špatně, ale dokáže reagovat, trochu se učit a v reálném čase se hrou
… více »Pro testování byl vydán 4. snapshot Ubuntu 26.04 LTS (Resolute Raccoon).
Ben Sturmfels oznámil vydání MediaGoblinu 0.15.0. Přehled novinek v poznámkách k vydání. MediaGoblin (Wikipedie) je svobodná multimediální publikační platforma a decentralizovaná alternativa ke službám jako Flickr, YouTube, SoundCloud atd. Ukázka například na LibrePlanet.
TerminalPhone (png) je skript v Bashi pro push-to-talk hlasovou a textovou komunikaci přes Tor využívající .onion adresy.
Před dvěma lety zavedli operátoři ochranu proti podvrženým hovorům, kdy volající falšuje čísla anebo se vydává za někoho jiného. Nyní v roce 2026 blokují operátoři díky nasazeným technologiím v průměru 3 miliony pokusů o podvodný hovor měsíčně (tzn., že k propojení na zákazníka vůbec nedojde). Ochrana před tzv. spoofingem je pro zákazníky a zákaznice všech tří operátorů zdarma, ať už jde o mobilní čísla nebo pevné linky.
Společnost Meta (Facebook) předává React, React Native a související projekty jako JSX nadaci React Foundation patřící pod Linux Foundation. Zakládajícími členy React Foundation jsou Amazon, Callstack, Expo, Huawei, Meta, Microsoft, Software Mansion a Vercel.
Tohle není žádná propaganda ODS. Kdybys jsi mě znal, tak by se semnou mohl pobavit o osobních zkušenostech s policií. Několik útržků jsem napsal i na abc. Vyhledání bude náročné, tak ho po mě prosím nechtěj, případně si to najdi sám.
Prostě o policii a o Grossovi vím své. Stejně tak vím, jak Ráth zničil zdravotnictví, protože mám v rodině člověka co dělá v nemocnici, mně u nás ve fakultce nabízeli místo technika na radiologii a spousta kamarádů (třeba JIPky nebo z chirurgie) mi vyprávěla, co se v jejich nemocnici stalo po nástupu Rátha.
ODS sice volím, ale ani zdaleka nesouhlasím se vším, co dělá.
ale vím, že označení Grosstapo vymyslel někdo z čelních představitelů ODS
Pokud já vím, tak Grosstapo vymysleli sami policisté, kteří tak říkali příslušníkům inspekce. Teprve po čase to začali používat i opoziční politici. A to, že se PČR za osm let vlády ČSSD absolutně vymkla jakékoliv kontrole, to ti potvrdí každý, kdo do problému aspoň trochu vidí.
A ještě něco mírně off-topic k Noci dlouhých nožů. Na této události je výborně vidět, jak odlišný PR mají komunismus a nacismus. Noc dlouhých nožů zná skoro každý, i když se o historii jinak nezajímá, je to symbol vraždění. Ale když se podíváme blíže, tak zjistíme, že se jednalo o jedinou vnitrostranickou čistku nacistického režimu a že zabito bylo maximálně 200 lidí. Když to srovnáme se Stalinovými čistkami, tak se jedná o nezajímavou historku okresního formátu. Ale komunistické zločiny nikoho nezajímají, protože to vlastně bylo jen takové drobné klopýtnutí na jinak správné cestě.
Vidim, ze se na abclinuxu stahuji sami komici - JiK, koffr, trekker.dk, ... A ted dalsi do rady. Ale jak uz jsem rikal, srandy neni nikdy dost.
Skoda, ze jste podrobneji nerozepsal argumenty, na zaklade kterych to tak vehementne podporujete. Nepochybuji, ze to bychom se teprve poradne nasmali.
Mimochodem, jakožto řešení tohoto problému jsem navrhoval kategorizování zápisků na související a nesouvisející, z čehož by plynuly (minimálně) 2 RSS kanály, takže by jste sledoval jen zápisky, které patří na "kvalitní linuxový server". Jedna z reakcí na tento návrh to zněla:
Fascinuji mne vecne snahy furt ty blogy katerorizovat, nalepkovat, regulovat, ... co z toho mate? Co v tom vidite za prinos? Proc proste neprestat cist ty, ktere Vas nezajimaji? Proc si nevystacis s perexem, rss, individualnim blokovanim nepohodlnych autoru a chces nekomu narizovat a vnucovat zda a jak ma nalepkovat sve zaznamy?
... a zamítavě se tvářily 3/4 respondentů.
Jsem rád, že jsme minimálně 2, komu by se toto řešení líbilo. Nebo nejsme?
Třetí.
Čekám, kdy se v Diskusním fóru objeví první dotaz: "Prosím poraďte! Jdu letos poprvé k volbám a nevím..." 
Ale jo, jen kdyby to často nebyly jen stranický agitky.
, ze by u nas tou dobou byla. A buhvi jak je to s leky. Holt to uctuje pojistovne, ktera nevi, co ve skutecnosti delala, tak proc si nerict o nejakou tu stovku vic, ze? Bodejt by takovi lide nervali, kdyz jim chce nekdo pristrihnout kridla a zpruhlednit jejich podvodne financovani...
Tiskni
Sdílej: