abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
AbcLinuxu hledá autory!
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
    dnes 10:55 | Pozvánky

Organizátoři konference LinuxDays ukončili veřejné přihlašování přednášek. Teď je na vás, abyste vybrali nejlepší témata, která na letošní konferenci zaznějí. Hlasovat můžete do neděle 7. září. Poté podle výsledků hlasování organizátoři sestaví program pro letošní ročník. Konference proběhne 4. a 5. října v Praze.

Petr Krčmář | Komentářů: 1
    dnes 02:22 | Nová verze

Byla vydána verze 11.0.0 vizuálního programovacího jazyka Snap! (Wikipedie) inspirovaného jazykem Scratch (Wikipedie). Přehled novinek na GitHubu.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 06:00 | Komunita

Na čem aktuálně pracují vývojáři GNOME a KDE Plasma? Pravidelný přehled novinek v Týden v GNOME a Týden v KDE Plasma. Vypíchnout lze, že v Plasmě byl implementován 22letý požadavek. Historie schránky nově umožňuje ohvězdičkovat vybrané položky a mít k ním trvalý a snadný přístup.

30.8. 20:00 | Nová verze

Wayfire, kompozitní správce oken běžící nad Waylandem a využívající wlroots, byl vydán ve verzi 0.10.0. Zdrojové kódy jsou k dispozici na GitHubu. Videoukázky na YouTube.

30.8. 04:00 | Komunita

Před necelými čtyřmi měsíci byl Steven Deobald jmenován novým výkonným ředitelem GNOME Foundation. Včera skončil, protože "nebyl pro tuto roli v tento čas ten pravý".

Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    29.8. 18:33 | Zajímavý článek

Nové číslo časopisu Raspberry Pi zdarma ke čtení: Raspberry Pi Official Magazine 156 (pdf).

29.8. 15:11 | Nová verze

Armbian, tj. linuxová distribuce založená na Debianu a Ubuntu optimalizovaná pro jednodeskové počítače na platformě ARM a RISC-V, ke stažení ale také pro Intel a AMD, byl vydán ve verzi 25.8.1. Přehled novinek v Changelogu.

29.8. 12:11 | IT novinky

Včera večer měl na YouTube premiéru dokumentární film Python: The Documentary | An origin story.

28.8. 23:33 | Nová verze

Společnost comma.ai po třech letech od vydání verze 0.9 vydala novou verzi 0.10 open source pokročilého asistenčního systému pro řidiče openpilot (Wikipedie). Zdrojové kódy jsou k dispozici na GitHubu.

28.8. 21:55 | Nová verze Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    Pro otevření více webových stránek ve webovém prohlížečí používám
     (81%)
     (8%)
     (2%)
     (3%)
     (4%)
     (1%)
    Celkem 121 hlasů
     Komentářů: 9, poslední 28.8. 11:53
    Rozcestník

Vložit další komentář
    5.6.2007 00:36 sssssssss | skóre: 15 | blog: cotoje
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Srovnání distribucí Xandros a PCLinuxOS
    co umí pclinuxos oproti jiným distribucím?
    hmm
    5.6.2007 02:18 geecz | skóre: 4 | blog: herostratos
    Pokud vím tak nic. Avšak podle dotazu možná naštvat některé "Ubunťáky" :-)
    5.6.2007 06:30 filo | skóre: 22 | blog: FiloBlog | Ostrava
    Podle mého skromného názoru je PCLOS hodně přívětivý pro linuxové nováčky. (čti klikače přecházející z windows) Osobně jsem s ním spokojený. Chybky samozřejmě jsou, ale třeba v mém případě je jich mizivé procento proti Kubuntu, které jsem používal dříve.
    5.6.2007 08:33 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
    Resp co umí navíc oproti Mandrivě ...
    When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
    Sešívaný avatar 5.6.2007 11:02 Sešívaný | skóre: 23 | Brno
    On musí umět něco navíc? Já myslel, že stačí, když dělá ty samé věci lépe. Mám docela dost zkušeností s oběma distribucemi a PCLOS je velmi podobný Mandrivě, ale narozdíl od Mandrivy jsem se u něj nesetkal s nepříjemnými nedodělky a chybami. Samozřejmě Mandriva má zase jiné výhody, především ta česká (příručka atd.), ale pokud bych měl hodnotit čistě distribuci, tak se příkláním k PCLOS.
    8.6.2007 01:32 Petr Tomeš | skóre: 23 | blog: ptomes | Brno
    Mohl byste prosím uvést, které věci dělá PC Linux OS lépe oproti K/Ubuntu?
    8.6.2007 10:54 filo | skóre: 22 | blog: FiloBlog | Ostrava

Nejsem sice Sešívaný, ale přidám svou trošku (Kubuntu 6.10, 6.06 vs. pclos2007 tr3).
    Pravděpodobně si nevzpomenu na všechno, ale i tak je toho dost.
    Upozorňuji předem, že jde o čistě mou osobní zkušenost a nelze ji generalizovat. To jen proto, kdyby chtěl někdo přidat reakci typu "mě to ale funguje", která je v tohle případě zcela bezpředmětná.
    Většinu níže uváděných věcí jsem nakonec rozchodil, za což díky komunitě kolem tohohle a taky českého Ubuntu fóra. Nepovažuji níže uvedené za zásadní nedostatky, ale pro mě prostě takhle nakumulované byly tím důvodem, proč jsem prchnul k PCLOS, kde jsem se s ničím podobným nesetkal. Taky má ale mušky, viz níže.
    Možná budu za x měsíců migrovat zas, ale prozatím to tak rozhodně nevypadá. Uvedu pouze mínusy obou dister se kterými jsem měl tu čest, plusy stejně nikoho nezajímaj ;-)

Kubuntu :
    1. Nepodařilo se mi ani po delším laborování nastavit v OO 2.0 Tahomu tak, aby vypadala jako Tahoma a ne jako ručně malovaná člověkem s Parkinsonem.
    2. Zborcené fonty v Kritě.
    3. Nepravidelné problémy se spouštěním aplikací (speciálně Adept), kdy je bylo nutné spouštět 2x i víckrát. Poprvé se jenom zakroutily přesýpačky a nic.
    4. Nutnost ručně se hrabat v nastavení repozitářů v Adeptu. Ano, je to jenom jednou, vím proč se to v Ubuntu musí takhle dělat, ale nevyhovuje mi to.
    5. Několikerý výskyt chyby "octet stream" (Krusader, Adept, aplikace), nutno ručně ponastavovat typy v souborů v KControl.
    6. Instalace proprietárních NVidia ovladačů. I když je na wiki návod, tak evidentně nefunguje všem, což byl i můj případ.
    7. Instalace Javy v Adeptu nelze,musí se dělat v příkazové řádce, protože nejde potvrdit licenční dialog. Viz. moje poznámka tady.
    8. Problémy s tiskem, z FF nešlo vůbec, musel jsem si vygenerovat nový ppd. Viz tady a tady
    9. Krkolomné nastavování CUPS
    10. Pálení v k3b : kvůli toho jsem musel downgradovat z 6.10 na 6.06, viz. tady
    11. Když jsem v Akregatoru chtěl postupně pootvírat příspěvky ve FF, s každým mi otevřel nového zástupce FF na liště a teprve časem z toho udělal 1 okno a nacpal to do záložek. Navíc tenhle stav pravidelně končil hláškou, že FF je již spuštěn.
    12. Další problém s Akregatorem
    13. V PSI nešel zvuk, naštěstí mi nějaká dobrá duše poradila, že mám přepsat v nastavení z defaultního "play" na "aplay". No comment.
    14. Problém se spořičem, po boji jsem zjistil nutný ruční zásah do xorg.
    15. Když něco nainstaluji do wine, tak se mi to neobjeví v hlavním menu. Nešlo spouštět "exáče" prostým poklikáním na něj.
    16. FF nezobrazoval správně dialog pro otevření souboru, viz tady

PCLinuxOS TR3:
    Něco z toho už ve final verzi opravili, ale mám zatím TR3, takže:
    1. Stará knihovna pro zobrazování fontů, pro korektní použití Tahomy jsem musel stáhnout novější verzi a poprvé a naposled vlézt do konzoly.
    2. KRD při editaci profilu řve, že není přístup ke kwallet.
    3. Tiskárna nespolupracuje s kjobviewerem ani s KControlem. Je nakonfigurovaná přes PrintDrake, jede na 100%, diagnostika přes HP nástroje funguje. Možná se ještě musí ručně nastavit i v KControl, nevím. Každopádně jsem čekal, že si to systém "ošéfuje" sám, kjobviewer by se hodil.
    4. Když kliknu v Krusaderu do řádku s cestou (nad panelem), ukončí se.

Tak, to je asi vše na co jsem si v rychlosti vzpomněl a dohledal.
    Když to sesumarizuji, Kubuntu nebylo špatné, "díky" neustálému ladění chybek jsem se spoustu věcí naučil, ale pro nenáročného lenocha klikače jako jsem já, je prostě PCLOS lepší volba. Aspoń doufám ;)
    8.6.2007 11:09 Petr Tomeš | skóre: 23 | blog: ptomes | Brno
    Děkuji vám. Některé věci jsou fakt nepříjemné, otázkou je, do jaké míry za to může nějaké vaše specifické nastavení nebo HW, každopádně třeba pokud jde o Adept, nesvobodné ovladače, Javu, nastavení repozitářů, kdy jsou již standardně povolené všechny, instalace potřebných multimediáních kodeků na jedno kliknutí a další věci, které jste jmenoval, jsou v novějších verzích vylepšené lépe. Rozumím, že jste kvůli chybě v K3B musel používat 6.06, nevím, jak snadno by se dal problém odstanit např. instalací novější verze KDE. Každopádně jste tak srovnával systém z jara 2006 (Ubuntu) se systémem z května 2007, což mi přijde trochu jako nefér srovnání. Zajímavější - pro mně osobně - by byla kritika Kubuntu 7.04 vydané v polovině dubna...

Ale osobně jsem rád, že jste našel něco, co se vám líbí a vyhovuje. Od toho ta možnost volby je.
    8.6.2007 11:36 filo | skóre: 22 | blog: FiloBlog | Ostrava
    Každopádně jste tak srovnával systém z jara 2006 (Ubuntu) se systémem z května 2007, což mi přijde trochu jako nefér srovnání. Zajímavější - pro mně osobně - by byla kritika Kubuntu 7.04 vydané v polovině dubna...
    Jsem si toho vědom, ale bral jsem to, co mám aktuálně nainstalováno, na zkoušení dalšího distra momentálně nemám morální sílu :)
    Ale osobně jsem rád, že jste našel něco, co se vám líbí a vyhovuje. Od toho ta možnost volby je.
    Přesně tak a díky za ni.
    8.6.2007 11:40 filo | skóre: 22 | blog: FiloBlog | Ostrava
    Jenom malé upřesnění, PCLOS TR3 není z května 2007, ale tuším z února nebo března t.r.
    5.6.2007 16:08 Red Dog | skóre: 8
    Na rozdíl od Ubuntu funguje okamžitě po instalaci včetně multimediálních kodeků. Je rychlejší než Ubuntu a líp vypadá než Ubuntu. Má ovládací centrum z Mandrivy, místo urpmi používá apt. Nemá uřvanou komunitu. Toto je největší plus PCLinuxu a SAM Linuxu.
    8.6.2007 01:31 Petr Tomeš | skóre: 23 | blog: ptomes | Brno
    Co je to za nerozumy porovnávat distribuci s prostředím KDE s jinou distribucí postavenou na prostředí GNOME, když pro ní existuje jiná varianta s KDE? To už se učí malé děti, aby nemíchali hrušky a jablka dohromady...
    22.1.2009 20:38 luboš
    Já jedu na SAM linux 2007 (mám starý komp) a jede mi perfektně-jediná výtka jsou aktualizace,prostě se musí dělat ručně a jen to co potřěbuješ(kodeky,office,přehrávače médií atd..) jak uděláš kompletní aktualizaci tak z toho máš pclinuxos(to v lepším případě) v horším je z toho nepoužitelnej guláš.Co se týče Mandrivy tak 2007 spring a 2008 spring mi jela bez problému ale jsou to pomalá distra(na mém starém pc).PClinuOS je vynikající distro jede tam hned vše po instalaci,ale čas od času tam byl problém z nějakou aktualizací-hodnotím ho hodně vysoko-to samé platí ovšem i pro mandrivu a SAM linux,prostě bomba pro ty co chtějí pohodové a spolehlivé distro.

Založit nové vláknoNahoru

Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.