Od 1. ledna 2026 jsou všechny publikace ACM (Association for Computing Machinery) a související materiály přístupné v její digitální knihovně. V rámci této změny je nyní digitální knihovna ACM nabízena ve dvou verzích: v základní verzi zdarma, která poskytuje otevřený přístup ke všem publikovaným výzkumům ACM, a v prémiové zpoplatněné verzi, která nabízí další služby a nástroje 'určené pro hlubší analýzu, objevování a organizační využití'.
K 1. lednu 2026 končí 70leté omezení majetkových autorských práv děl autorů zesnulých v roce 1955, viz 2026 in public domain. V americkém prostředí vstupují do public domain díla z roku 1930, viz Public Domain Day.
Všem vše nejlepší do nového roku 2026.
Crown je multiplatformní open source herní engine. Zdrojové kódy jsou k dispozici na GitHubu pod licencí MIT a GPLv3+. Byla vydána nová verze 0.60. Vyzkoušet lze online demo.
Daniel Stenberg na svém blogu informuje, že po strncpy() byla ze zdrojových kódů curlu odstraněna také všechna volání funkce strcpy(). Funkci strcpy() nahradili vlastní funkcí curlx_strcopy().
Byla vydána nová verze 25.12.30 svobodného multiplatformního video editoru Shotcut (Wikipedie) postaveného nad multimediálním frameworkem MLT. Shotcut je vedle zdrojových kódů k dispozici také ve formátech AppImage, Flatpak a Snap.
Společnost Valve publikovala přehled To nej roku 2025 ve službě Steam aneb ohlédnutí za nejprodávanějšími, nejhranějšími a dalšími nej hrami roku 2025.
Byly publikovány výsledky průzkumu mezi uživateli Blenderu uskutečněného v říjnu a listopadu 2025. Zúčastnilo se více než 5000 uživatelů.
V dokumentově orientované databázi MongoDB byla nalezena a v upstreamu již opravena kritická bezpečností chyba CVE-2025-14847 aneb MongoBleed.
)
Je mi jasné, že jsi narážel na Novell-MS-OpenXML, ale já myslím, že pokud bude OpenOffice.org kvalitně zvládat i Microsoftí formát dokumentů, bude to velké plus i pro uživatele Linuxu. Nebo ty jsi snad nikdy nedostal binární sajrajt z MS Office a který musí dnes vývojáři horko těžko luštit?
Já sice jsem v současné době uživatelem Ubuntu, ale nejsem na něj nikterak vázán.An, to bylo jenom rýpnutí
A znovu upozorňuji, že možná reagujete (vy všichni) na něco jiného, než myslíte. viz můj komentář dole.Však ano, mluvíš o Novell-MS-OpenXML.
P.S.: Koukám, že jsi Pražan.Ano, už su taky z Prahy
Vidím, že některým lidem leží Novell opravdu tak ukrutně v žaludku, že ho musí komentovat kde to jde a na jakékoliv odpovědi jsou hluchý (bylo to krásně vidět v reakci na to, že se Novell angažuje v OO pro změnu jinak).
"OOXML is a superb standard and yet, it has been FUDed so badly by its competitors that serious people believe that there is something fundamentally wrong with it. This is at a time when OOXML as a spec is in much better shape than any other spec on that space. Besides, it is always better to have two implementations and then standardize than trying to standardize a single implementation."Nezlobte se, ale tohle co prohlásil "Vice President of Developer Platform, Novell Inc." je opravdu humus na n-tou a žádný soudný člověk (který nesedí na balíku peněz od Microsoftu) by tohle říct nemohl. I když pravda možná Miguel soudný není, jeho věčné zastávání se Microsoftu je všeobecě známé (viz třeba jeho aktivity okolo platformy Mono).
Tiskni
Sdílej: