abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
AbcLinuxu hledá autory!
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
    dnes 12:33 | Zajímavý projekt

Kevin Lin zkouší využívat chytré brýle Mentra při hraní na piano. Vytváří aplikaci AugmentedChords, pomocí které si do brýlí posílá notový zápis (YouTube). Uvnitř brýlí běží AugmentOS (GitHub), tj. open source operační systém pro chytré brýle.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 12:11 | Pozvánky

Jarní konference EurOpen.cz 2025 proběhne 26. až 28. května v Brandýse nad Labem. Věnována je programovacím jazykům, vývoji softwaru a programovacím technikám.

včera 21:44 | Komunita

Na čem aktuálně pracují vývojáři GNOME a KDE Plasma? Pravidelný přehled novinek v Týden v GNOME a Týden v KDE Plasma.

včera 14:22 | IT novinky

Před 25 lety zaplavil celý svět virus ILOVEYOU. Virus se šířil e-mailem, jenž nesl přílohu s názvem I Love You. Příjemci, zvědavému, kdo se do něj zamiloval, pak program spuštěný otevřením přílohy načetl z adresáře e-mailové adresy a na ně pak „milostný vzkaz“ poslal dál. Škody vznikaly jak zahlcením e-mailových serverů, tak i druhou činností viru, kterou bylo přemazání souborů uložených v napadeném počítači.

Ladislav Hagara | Komentářů: 22
    3.5. 22:33 | Nová verze

Byla vydána nová major verze 5.0.0 svobodného multiplatformního nástroje BleachBit (GitHub, Wikipedie) určeného především k efektivnímu čištění disku od nepotřebných souborů.

Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    2.5. 22:22 | Komunita

Na čem pracují vývojáři webového prohlížeče Ladybird (GitHub)? Byl publikován přehled vývoje za duben (YouTube).

2.5. 19:11 | IT novinky

Provozovatel čínské sociální sítě TikTok dostal v Evropské unii pokutu 530 milionů eur (13,2 miliardy Kč) za nedostatky při ochraně osobních údajů. Ve svém oznámení to dnes uvedla irská Komise pro ochranu údajů (DPC), která jedná jménem EU. Zároveň TikToku nařídila, že pokud správu dat neuvede do šesti měsíců do souladu s požadavky, musí přestat posílat data o unijních uživatelích do Číny. TikTok uvedl, že se proti rozhodnutí odvolá.

Ladislav Hagara | Komentářů: 5
    2.5. 11:22 | Zajímavý projekt

Společnost JetBrains uvolnila Mellum, tj. svůj velký jazykový model (LLM) pro vývojáře, jako open source. Mellum podporuje programovací jazyky Java, Kotlin, Python, Go, PHP, C, C++, C#, JavaScript, TypeScript, CSS, HTML, Rust a Ruby.

2.5. 09:11 | Bezpečnostní upozornění

Vývojáři Kali Linuxu upozorňují na nový klíč pro podepisování balíčků. K původnímu klíči ztratili přístup.

1.5. 20:00 | Komunita

V březnu loňského roku přestal být Redis svobodný. Společnost Redis Labs jej přelicencovala z licence BSD na nesvobodné licence Redis Source Available License (RSALv2) a Server Side Public License (SSPLv1). Hned o pár dní později vznikly svobodné forky Redisu s názvy Valkey a Redict. Dnes bylo oznámeno, že Redis je opět svobodný. S nejnovější verzí 8 je k dispozici také pod licencí AGPLv3.

Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    Jaký filesystém primárně používáte?
     (58%)
     (1%)
     (8%)
     (21%)
     (4%)
     (2%)
     (2%)
     (0%)
     (1%)
     (3%)
    Celkem 523 hlasů
     Komentářů: 22, poslední dnes 10:06
    Rozcestník

Vložit další komentář
    Honza Balák avatar 7.11.2007 19:47 Honza Balák | skóre: 23 | blog: Jaxův linuxový zápisník | Předklášteří
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Skype 2.0 Beta s video podporou
    Tohle je dobrá zpráva, hned jej jdu vyzkoušet. (Než bude GTalk plně funkční pod Linuxem tak Skype toleruju.)
    <null>
    8.11.2007 09:46 Martin Lebeda | skóre: 22 | blog: Martinuv_blog | Plzeň
    +1, ale ještě raději než GTalk bych raději funkční libjingle v každém jabber klientovi :-).
    Honza Balák avatar 8.11.2007 12:59 Honza Balák | skóre: 23 | blog: Jaxův linuxový zápisník | Předklášteří
    No já taky, myslel jsem samozřejmě libjingle :-) (ale funkční GTalk pod Linuxem by taky nevadil :-))
    <null>
    Ilfirin avatar 7.11.2007 19:49 Ilfirin | skóre: 32 | blog: ilfblog | Liberec
    Hu he ha! (videopodpora přišla mnohem dřív, než jsem očekával)
    Ilfirin avatar 7.11.2007 20:15 Ilfirin | skóre: 32 | blog: ilfblog | Liberec
    Tak mám v 64bitu s webcamerou smůlu :-(
    8.11.2007 01:22 Kyosuke | skóre: 28 | blog: nalady_v_modre
    A zkoušel jsi zapojit dvě paralelně? ;-) :-D
    houska avatar 8.11.2007 08:42 houska | skóre: 41 | blog: HW
    jsou to blbouni ...
    8.11.2007 09:48 Martin Lebeda | skóre: 22 | blog: Martinuv_blog | Plzeň
    Proč? Nepomohou třeba 32bitové knihovny/ 32bit chroot?
    Ilfirin avatar 8.11.2007 10:00 Ilfirin | skóre: 32 | blog: ilfblog | Liberec
    Bohužel, nevím jak to udělat. U zvuku se nahraje 32bitová alsa, ale u webcamery. Jak udělám 32bitový ovladač, když mám 64bitové distro. A chrootu se bojím jako čert kříže (přijde mi to jako hrozně složité řešení, kvůli jednomu programu).
    8.11.2007 13:25 Jakub Suchy | skóre: 22 | Praha
    Bohuzel na 64bitech to proste nejede...
    8.11.2007 19:38 johniez | skóre: 17 | blog: xyz | Praha
    co nejede?
    houska avatar 4.12.2007 18:49 houska | skóre: 41 | blog: HW
    8.11.2007 23:26 Libor Klepac | skóre: 45 | Mýto
    /dev/video* je porad stejne ... tak jaky ovladac?
    Urine should only be green if you're Mr. Spock.
    9.11.2007 07:47 Martin Lebeda | skóre: 22 | blog: Martinuv_blog | Plzeň
    Přesně tak jsem to myslel, jde o to, zda to skype využívá...
    11.11.2007 22:55 Libor Klepac | skóre: 45 | Mýto
    ano, pouziva v4l nebo v4l2
    Urine should only be green if you're Mr. Spock.
    houska avatar 4.12.2007 18:48 houska | skóre: 41 | blog: HW
    7.11.2007 20:08 pic | skóre: 30 | blog: Perdido_Street_Station
    sakramejdlo, zrovna, když jsem zjistil, že se mi nějak tluče skype s mythtv. to je k vzteku :-(
    7.11.2007 23:20 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Ať si ten Skype strčí do *****. Taková věc by měla stát mimo zákon.
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    Ilfirin avatar 7.11.2007 23:42 Ilfirin | skóre: 32 | blog: ilfblog | Liberec
    Racionální důvod, opět, nebude že?
    8.11.2007 00:04 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Vždy mám racionální důvody. A v tomto případě velmi závažné. Na rozepisování je pozdě. Doporučuju hledat, studovat, a ono ti to dojde i beze mě.
    7.11.2007 23:46 Boris Dušek | skóre: 22 | blog: everything
    zjednodušeně řečeno, strkat mimo zákon by se měli lidi, co chtěj něco strkat mimo zákon (teď jsem si naběhl s rekurzí ... ehm)
    vim ~/.emacs
    8.11.2007 00:01 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Sice rekurzí, ale naprosto nesmyslnou.
    8.11.2007 00:15 Boris Dušek | skóre: 22 | blog: everything
    spíš jde o to, co máš co kecat komu do toho, jestli "smí" používat Skype. Ty si ho nepoužívej, vysvětluj, proč si myslíš, že by Skype nikdo neměl používat, ale s výrazy "postavit mimo zákon" mi fakt připomínáš diktátora, ne člověka, co chce přesvědčovat.
    vim ~/.emacs
    8.11.2007 00:23 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Počkej, počkej. Vůbec jsem neřekl, že chci někomu zakazovat Skype používat. To vůbec ne. S tím bych nesouhlasil a opravdu by to bylo diktátorské. Práva uživatelů bych nikterak neomezil. Jen bych distribuci Skypu té firmě, která nečestně šíří tento proprietární spyware... ale dost. Dobrou noc.
    8.11.2007 07:52 pinkolin | skóre: 10 | blog: pinkolinov
    Necestne? Proprietarni? Tyhle kecy me uz unavujou. ICQ je spatne, Skype je spatne, ale v podstate, proc se radsi nestarame, aby Jabber byl lepsi? Protoze v soucasne chvili proste neni. Pokud chcete nekoho presvedcit, ze je neco spatne, nejdriv mu nabidnete alternativu. A tu zatim nemame.
    Quidquid latine dictum sit, altum viditur :-)
    8.11.2007 09:09 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Necestne? Proprietarni? Tyhle kecy me uz unavujou.
    Tak to jsi na špatném serveru.
    ICQ je spatne, Skype je spatne, ale v podstate, proc se radsi nestarame, aby Jabber byl lepsi?
    Ale vždyť se staráme.
    Protoze v soucasne chvili proste neni.
    Ale je. Jabber je lepší než ICQ. SIP a spol. je lepší než Skype.
    Pokud chcete nekoho presvedcit, ze je neco spatne, nejdriv mu nabidnete alternativu. A tu zatim nemame.
    Ale vždyť to není vůbec pravda.
    8.11.2007 09:59 pinkolin | skóre: 10 | blog: pinkolinov
    Nejsem na spatnem serveru. Ne, nestarate. V cem je Jabber lepsi (pro uzivatele) nez ICQ? Porovnavat SIP a Skype? To je trosku o necem jinem. Ale samozrejme, ze je to pravda. Alternativa IM+voice+video proste neni a ne ze je.
    8.11.2007 10:51 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Ne, nestarate.
    To záleží na definici "my". Ne, já se opravdu nestarám.
    V cem je Jabber lepsi (pro uzivatele) nez ICQ?
    Úplně ve všem. Kromě her a dalších pičičáren, které do IM IMHO nepatří. Viz, viz a viz .
    Porovnavat SIP a Skype?
    To je trosku o necem jinem. Ale samozrejme, ze je to pravda.
    Jo. SIP je nesrovnatelně lepší. V čem Skype vyniká je akorát v parasitismu a agresivnímu a nekontrolovanému prostupování firewally a NATem.
    Alternativa IM+voice+video proste neni a ne ze je.
    Jasně že je. Co je Jabber (včetně GoogleTalk), SIP, Ekiga, Gizmo, Wengo atd. Dejme tomu, že alternativy nejsou tak propojené a třebas mají, zatím, chabou podporu videa, ale to je přece vůbec nevyřazuje z úvahy. Skype je proprietární a používá proprietární protokol. U mě ho deklasuje už to, i kdyby byl technicky deset let před konkurencí, což není.
    8.11.2007 11:15 pinkolin | skóre: 10 | blog: pinkolinov
    Na zabomysi valky s fanatiky nemam dnes naladu :-). Skype je minimalne 5 let pred Jabberem, zhruba tak dlouho bude trvat, nez ho pomaly opensource vyvoj dozene a to jen za podminky, ze se k tomu prifari nejaky dalsi komercni hrac, Google trebas.

Opravdu je treba porovnavat srovnatelne a vuci MS Live Messengeru nebo Skype vypada Psi jako nastroj pro chude ve stredni Africe.
    8.11.2007 11:23 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Na zabomysi valky s fanatiky nemam dnes naladu :-).
    Tak třeba jindy :-)
    Skype je minimalne 5 let pred Jabberem, zhruba tak dlouho bude trvat, nez ho pomaly opensource vyvoj dozene a to jen za podminky, ze se k tomu prifari nejaky dalsi komercni hrac, Google trebas.
    Jak v čem. Jsou věci, v kterých bych ani nechtěl, aby ho dohnal. V jiných věcech zas Skype nikdy nedožene Jabber (a spol.). Ta spekulace o Googlu by mohla vyjít. Líbilo by se mi to. Open Source vývoj může někdy pomalý, jindy zase děsně rychlý.
    Opravdu je treba porovnavat srovnatelne a vuci MS Live Messengeru nebo Skype vypada Psi jako nastroj pro chude ve stredni Africe.
    Ale hodnotit nástroje podle pozlátka je kravina.
    8.11.2007 14:32 dizz | skóre: 21 | blog: Dizzyho_Blog
    Naopak PSI vpada jako nasroj pro komunikaci, prehledny, zadme zbtecne barvicky hejblatka -> mensi vytizeni systemu..
    Chuck Norris dohral GNU/Linux... a dvakrat!
    8.11.2007 16:20 pinkolin | skóre: 10 | blog: pinkolinov
    Prehledny?

Tak jo. Jdem na to. Narazil jste na spatneho cloveka, tohle mam nacviceny.

Komunikuju s jednim clovekem. Ted zjistim, ze by bylo fajn pozvat do toho jeste jednoho cloveka.

Psi. Vezmu, zalozim muc konferenci, kdyz budu mit stesti, tak je to tak na 4-5 kliknuti. Pak ji nastavim jako privatni a zkontroluju, ze je vyple logovani. Pak skoncim do kontakt listu, oba ty lidi tam pozvu. Pak zatahnu tu komunikaci s one to one chatu a pastnu ji do te privatni konference. Pak zavru ten one to one chat. Jestli to vsechno dobre dopadlo, uz by tam ty dva mohli na me cekat.

Skype. Stisknu tlacitko pozvat cloveka, vyberu jmeno a dam odeslat.

20MB Psi versus 29MB Skype v RAM. Opravdu to dneska chcete resit?
    8.11.2007 14:46 Kyosuke | skóre: 28 | blog: nalady_v_modre
    Jo, a kolik paměti zabírá MS Live Messenger a Skype? Mně Psi zabírá 6-7 MB operační paměti a nemám moc potřebu vyměňovat ho za něco, co mi ji bude užírat, aniž bych dotyčnou aplikaci používal většinu času.
    8.11.2007 16:22 pinkolin | skóre: 10 | blog: pinkolinov
    Jestli vam zabira Psi 7MB pameti, tak jste na tom dobre. To bude tim, ze mate shared Qt. Ten Skype bude na stejne platforme zabirat tak 15-20MB RAM. Opravdu to dneska chcete resit? A bavime se o beznych uzivatelich. Jenze to vy proste nechcete pochopit, ze podobny kraviny bezny uzivatel proste neresi.
    8.11.2007 16:31 Kyosuke | skóre: 28 | blog: nalady_v_modre
    Na stroji s 256 MB (jeden mám a chvílemi ho musím používat) člověk prostě šetří. ;-) A nevím, proč bych si měl převykat na něco jiného - každý ať používá klienta, jaký se mu zlíbí. A netuším, proč by nemohl existovat klient, který by Tebou uvedený postup zařídil automaticky.
    8.11.2007 16:55 pinkolin | skóre: 10 | blog: pinkolinov
    Ale ja to proto rikam, ze by to tak melo byt. Proste chybi klient pro bezneho uzivatele, Psi pro bezneho uzivatele pristupne rozhodne neni. Ja samozrejme Jabber pouzivam :-).
    2.12.2007 21:09 p0l0us
    ....... SIP a spol. je lepší než Skype....
    Nechapu, jak muze nekdo srovnavat protokol urceny k (pouze) navazovani spojeni mezi dvema pocitaci s funkcnim kompletnim resenim audio/video/text komunikace mezi uzivateli. Nicmene, pokud to nekdo porovnavat bude, tak skype je na tom funkcne znatelne lepe oproti programum pouzivajcim SIP ke zprostredkovani spojeni. Tahle vyhoda skypu se samozrejme projevuje jinde. Ale zatim mam zkusenosti takove, ze to lidem moc nevadi.
    8.11.2007 09:12 Kyosuke | skóre: 28 | blog: nalady_v_modre
    Tak proč to s Jabberem rovnou nezabalíš? ;-) A radši přejdi na MSN - sice říkáš, že ICQ je lepší než Jabber, ale Radek Hulán zase říká, že MSN je lepší než ICQ, tak proč nejít za ještě lepším, že jo. ;-)
    Ondroid avatar 8.11.2007 09:39 Ondroid | skóre: 32 | blog: Hombre
    No něco na tom bude. Pro MSN jsou opensource klienti ve kterých jde i video.
    8.11.2007 09:55 Spike | skóre: 30 | blog: Communicator | Praha
    Pro Jabber taky, když na to přijde (Landell, Empathy).
    8.11.2007 10:01 pinkolin | skóre: 10 | blog: pinkolinov
    Ja myslel, ze se bavime o realne alternative, ne o pokusech na mysich.
    8.11.2007 09:43 Martin Lebeda | skóre: 22 | blog: Martinuv_blog | Plzeň

Souhlasím s tím že z uživatelského pohledu není jabber lepší než ICQ. Kdo to jen používá na chat a otevřený protokol a haldy dokumentace jsou mu zcela šumafuk, ten to neocení jako výhodu.

To ale automaticky neznamená, že ICQ je lepší než jabber. Oba jsou IMHO srovnatelné co do možností, občas je nějaký výsřelek na tu nebo onu stranu... Ale ani u jednoho žádná "killer" vlastnost navíc.

8.11.2007 14:43 dizz | skóre: 21 | blog: Dizzyho_Blog
    no pro me je nejvice "killer" to ze na jabber muzu pouzit zcela legalne libovolneho klienta co je ...

Jiste normalni usery nezajima nejaka licence... a proto je dobre vsude na to upozornovat a mozna i prejit do trochu tvrtsi faze a to autorum clanku o alternativnich ICQ klientech posilat emaily o tom ze nabadaji lidi k porusovani licence .. pokud na to nereaguji poslat treba email (s linkem na tten clanek) na adresu firmy stojici za ICQ nebo na ceske zastopenim (unas to ma nastarosti atlas ne?)

Je to mozna trochu fanaticke.. ale myslim ze par(desitek) lidi by mohlo prehodnotit svuj postoj ohledne IM protoze vetsina lidi co znam nepouziva original ICQ klienta. Pokud je nedonutime cist a dodrzovat licence, NIKDY svobodny softtware nedosahne vyznamejsiho podilu na desktopech.
    Chuck Norris dohral GNU/Linux... a dvakrat!
    8.11.2007 10:00 pinkolin | skóre: 10 | blog: pinkolinov
    Tady se nebavime o protokolech, ale o klientech. Jabber s prenosem videa a hlasu nema zadny problem. A klient, ktery nahradi Skype ve vsech ohledech proste neni. Tecka. Co je na tom nejasneho?
    8.11.2007 09:44 Martin Lebeda | skóre: 22 | blog: Martinuv_blog | Plzeň
    +1
    8.11.2007 09:45 miso | skóre: 36 | blog: iSCSI_initiator_howto | Praha
    Ach, svaty bojovnik ;-)
    která nečestně šíří tento proprietární spyware...
    ... na tom zlom internete
    Project Satan infects Calculon with Werecar virus
    8.11.2007 10:56 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Díky za poklonu. Internet není zlý. Zlý jsou ti, co se (nejen) ho snaží dostat pod svoji kontrolu pomocí proprietárních protokolů, formátů a aplikací.
    8.11.2007 11:13 miso | skóre: 36 | blog: iSCSI_initiator_howto | Praha
    Project Satan infects Calculon with Werecar virus
    8.11.2007 15:01 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Zákony bránící práva uživatelů nejsou zlé, ale přínosné, a sice pro uživatele.
    8.11.2007 12:36 Martin Böhm | skóre: 17 | blog: Martinův stánek | Je mi to MFFUK
    Chceš vyřadit Skype? Dopiš kvalitní a stabilní podporu libjingle (co jsem slyšel, asi taky navíc budeš muset dopsat nějaké specifikace a protlačit je) do všech hlavních open-source IM (libpurple, PSI, Kopete, atd.), to včetně audio a video přenosu, a jsem si jist, že budeš mít jeden pádný argument nejen proti Skype, ale i pro používání Jabberu.

Pokud na Skype pouze nadáváš, ale nic jsi aktivně pro podporu stabilních audio/video hovorů na open-source klientech neudělal, tak můžeš usnout s pocitem, že ses opět přiblížil ideálu typického "tlachala" na diskuzních fórech. Gratuluji!
    5 z 0 přetečení bufferu doporučuje Korespondenční seminář z programování (pro středoškoláky programátory).
    8.11.2007 16:08 Ondrej 'SanTiago' Zajicek
    Dopiš kvalitní a stabilní podporu libjingle ... do všech hlavních open-source IM ..., to včetně audio a video přenosu,

Jestli by nebylo jednodussi implementovat podporu simple do vsech hlavnich open-source SIP klientu.
    8.11.2007 16:16 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Divná logika.
    Ondřej Kuda avatar 8.11.2007 08:29 Ondřej Kuda | skóre: 27 | blog: obcasny_blog
    Super, moc diky za zpravicku. Uz se tesim, jak to vecer odzkousim :-)
    8.11.2007 08:39 Slavomir Molnar
    Funguje to!!! Je to uplne super. Konecne
    8.11.2007 11:49 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Čas si přečíst toto, aby nadšení opadlo.
    Ilfirin avatar 8.11.2007 11:51 Ilfirin | skóre: 32 | blog: ilfblog | Liberec
    Nechtěl bys vychladnout ty? Tvoje nadšení pro GPL fašismus už mě rozčiluje.
    8.11.2007 11:55 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Jsem chladný a mám úsměv na tváři. HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA! Tady byla řeč o GPL? Fašismus? Jsi na houbičkách?
    David Heidelberg avatar 9.11.2007 23:10 David Heidelberg | skóre: 46 | blog: blog_
    Potom co jsem si přečetl odkazovaný dokument, musím uznat, že Skype doopravdy vymysleli chytrý lidi :-D Nepřipadá mně nic špatného postnout takovýto poučný dokument(odkaz na dokument).

0K!AS
    David Heidelberg avatar 9.11.2007 23:08 David Heidelberg | skóre: 46 | blog: blog_
    8.11.2007 08:52 pic | skóre: 30 | blog: Perdido_Street_Station
    přesně tak - funguje - narozdíl od openwenga a ekigy, nad kterýma jsem strávil 3 dny a kulový (buď obraz ano a zvuk ne a obráceně a podobně)

u skype jeden klik na ikonu kamery.

co na to říct....
    Ilfirin avatar 8.11.2007 09:25 Ilfirin | skóre: 32 | blog: ilfblog | Liberec
    Netrefils vlákno ;-)
    8.11.2007 09:32 pic | skóre: 30 | blog: Perdido_Street_Station
    udělal jsem to úmyslně a při plném vědomí a jsem připraven nést následky !!!! :-D :-D
    8.11.2007 10:01 Petr KJ
    rict se na to da snad jen to ze v linuxu nebyva zvykem delat kompromisy bez ucasti uzivatele systemu.

nicmene pribyvajici casti linuxovych pouze uzivatelu by to zjevne nevadilo, kdyby to rozhodoval nekdo za ne. ti chteji jen kliknout na ikonku - a dej se vule bozi (v tomto pripade skypii :-) )

ale jiste mas pravdu je prijemne, kdyz veci funguji jednoduse... take jsem to udelal podobne, pote co jsem dosel k nazoru ze nesnesu aby na me kdokoli cumel ci jen poslouchal zbavil jsem se mikrofonu a kamery a zakoupil SIP branu a DEST telefonem. a funguju dobre, dovolam se vsude - a dokonce levneji nez se skype. toz tak, no.
    8.11.2007 16:48 pic | skóre: 30 | blog: Perdido_Street_Station
    budeš se možná divit, ale mě to vadí taky, kdyby se našla stejně fungující alternativa, tak skype hned smažu, jenže prostě v dnešní době není.
    Ilfirin avatar 8.11.2007 09:58 Ilfirin | skóre: 32 | blog: ilfblog | Liberec
    Jinak pro ty, co nečetly odkazovaný blog:

64bitová verze možná bude, ale rozhodně to není v nejbližším plánu, takže možná, jednou, až ...
    8.11.2007 11:17 Martin
    Líbí se mi lidi, kteří by zakazovali Skype, ale najděte mi svobodný program, který umí video, hlas i chat, je dostatečně multiplatformní (win, mac, lin) a nainstalovat a používat ho dokáže i blbec.

Když se mluví o Skype, každý ho odstoudí. Ale jakmile má vytáhnout alternativu, tak má plnou hubu keců o jabberu, SIPu a nastavení firewallů. Málokdo si uvědomuje, že vysvětlit někomu, jak má nastavit svůj router pro SIP, je nemožné.
    8.11.2007 11:19 pinkolin | skóre: 10 | blog: pinkolinov
    Souhlasim s vami, ze nekteri jsou opravdu naprosto odtrzeni od reality vsednich dnu. A nechapou potreby tech 98% normalnich lidi.
    8.11.2007 14:43 Jirka | skóre: 36
    Zase na druhou stranu co je mi po potřebách jiných a co je jim do mých potřeb.
    8.11.2007 11:29 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Nejde mi o to, zákázat Skype, ale zakázat Skype v dnešní podobě. EU by se měla přestat soustředit na Microsoft a začít tlačit třeba i na Skype, aby alespoň protokol byl veřejný. Skype jak ho známe dnes je opovrženihodný.
    8.11.2007 11:49 Petr Tomeš | skóre: 23 | blog: ptomes | Brno
    Opovrženíhodné je upírat lidem možnost volby používat to, co nefunguje, zvláště, když nic jiného srovnatelného není.
    8.11.2007 11:49 Petr Tomeš | skóre: 23 | blog: ptomes | Brno
    nefunguje -> funguje
    8.11.2007 11:53 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    A já něco takového chci upírat? Chci aby lidi Skype nepoužívali ze své dobré vůle, dobrovolně. Propaguju záměrný bojkot. Nejde o upírání, ale o morální rozhodnutí. Jde mi přece i o dobro těch co Skype používají. Vždyť v současnosti je to naprostý humus, byť funguje.
    8.11.2007 12:02 error414 | skóre: 12 | blog: error414
    pripadas me jak krestan ve stredoveku co siri jen tu jednu pravou viru.
    8.11.2007 12:13 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    To je hrubá urážka, kterou vedu v patrnosti.
    8.11.2007 12:18 pinkolin | skóre: 10 | blog: pinkolinov
    To neni urazka. To je popsani stavu. Pridejte si me do toho seznamu fanousku taky.
    8.11.2007 12:37 error414 | skóre: 12 | blog: error414
    ja to nemyslel ve zlem, jen jsem napsat jak na me pusobis. je to jen prirovnani. mas teda nejaky link proc je skype tak spatny. ja osobne vim akorat ze se chova nekdy jako supernod a nerekno to uzivateli.

BTW: ja taky nekterym lezim v zaludku
    8.11.2007 12:39 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Už jsem v tomto vláknu dal jeden link dvakrát a Google toho umí o Skypu vypsat opravdu hodně.
    8.11.2007 12:04 pinkolin | skóre: 10 | blog: pinkolinov
    Myslim, ze podobni extremisti skodi cemukoliv nejvice. Humus je, ze nenabizite rozumnou alternativu pro sirokou verejnost. Opravdu, SIP, Ekiga a podobne vecicky to nejsou. Zkuste misto politiky programovani.
    8.11.2007 12:16 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Nabízím. SIP, Ekiga a podobné věcičky jsou pro veřejnost dobré. Skype je pro veřejnost vyloženě špatný, přestože funguje. Jenže má stinné stránky. Programování není mým povoláním, ani koníčkem. A politika je také důležitá. Sakra důležitá.
    8.11.2007 12:18 pinkolin | skóre: 10 | blog: pinkolinov
    nejsou dost dobre, proto je nikdo nepouziva
    8.11.2007 12:20 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Stejně jako GNU na desktopu...
    8.11.2007 12:21 pinkolin | skóre: 10 | blog: pinkolinov
    ano, linux na desktopu pro uzivatele neni dost dobry, proto ho pouziva velice malo lidi. troufnu si rict, ze v globalu nikdo.
    8.11.2007 12:23 Petr Tomeš | skóre: 23 | blog: ptomes | Brno
    Mohl bys mi dělat tiskového mluvčího, vždy o pár vteřin napíšeš to samé, co si myslím. :)
    8.11.2007 12:30 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Vy si nainstalujte XPéčka, dejte si na ně Skype a ICQ, kupte si Blesk, zapněte Novu, do věže dejte Helenku Vondráčkovou, otevřte flašku vína z Lidlu a myslete si, že máte dobrý vkus, protože máte život plný toho nejlepšího co je. Já vám to přeju.
    8.11.2007 13:22 Petr Tomeš | skóre: 23 | blog: ptomes | Brno
    Nemusíme dělat vše, co píšeš, ale můžeme dělat skoro vše a mnohem víc, než ty, protože se neomezujeme nesmyslnými zaklínadli. A o to tady jde.
    8.11.2007 13:22 Petr Tomeš | skóre: 23 | blog: ptomes | Brno
    8.11.2007 13:24 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Ale já taky můžu dělat úplně všechno co vy. Že to nedělám, protože mi to nemá co dát, je věc druhá.
    14.11.2007 21:05 teo
    trefa! máš boda :D
    8.11.2007 12:22 Petr Tomeš | skóre: 23 | blog: ptomes | Brno
    Přesně tak.
    Luboš Doležel (Doli) avatar 8.11.2007 17:10 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    SIP že nikdo nepoužívá? Dovolte, abych se zasmál...
    8.11.2007 18:20 pinkolin | skóre: 10 | blog: pinkolinov
    Co ma SIP spolecneho s IM by me docela zajimalo. Krome parodie na IM jmenem SIMPLE. Dovolte, abych se zasmal ja.
    Luboš Doležel (Doli) avatar 8.11.2007 18:33 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Eh? Pokud správně vidím, tak se tady v diskuzi řeší hlavně VoIP.

To, že SIP nemá žádnou kvalitní podporu chatování je zcela nepodstatné. To, že lidé kombinují jeden program (ICQ) pro IM a druhý program (Skype) pro VoIP vídám totiž dokonce častěji, než výhradní používání Skype.
    8.11.2007 19:13 pinkolin | skóre: 10 | blog: pinkolinov
    Skype resi IM i VoIP a dokonce i video. O videu byl HLAVNE preci ten novinkovy prispevek. SIP me nezajima, stejne jako miliony obycejnych lidi.
    Luboš Doležel (Doli) avatar 8.11.2007 19:59 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    SIP zvládá video také. Ale stejně jako u Skype jsem opravdu neviděl, že by to někdo aktivně používal. V používání jiného SW pro přenos souborů a IM nevidím problém - jak říkám, lidé to běžně oddělují i teď.

Mně zase zajímají kvalitní řešení - tzn. kategorie e-mail, Jabber, SIP atp. Ne nějaké nespolehlivé a rozumně neovladatelné šity jako ICQ, MSN, ..., které se snad ani nesmí používat v komerční sféře (?). Že si lidé neuvědomují problematičnost těchto sítí, je nepříjemné, alespoň se neuchytila žádná centralizovaná síť podobná e-mailům.

V čem je u toho SIPu takový problém? Zatím mi to vždycky prošlo přes NAT bez jakékoliv konfigurace na směrovači.
    8.11.2007 18:34 Kyosuke | skóre: 28 | blog: nalady_v_modre

frdrx: "SIP, Ekiga a podobné věcičky jsou pro veřejnost dobré."

Pinkas: "nejsou dost dobre, proto je nikdo nepouziva"

Doli: "SIP že nikdo nepoužívá?"

Pinkas: "Co ma SIP spolecneho s IM by me docela zajimalo."

Třeba bude takhle lépe vidět, jak uhýbáš od otázky. :-)

8.11.2007 19:11 pinkolin | skóre: 10 | blog: pinkolinov
    Priste kdyztak zkus pan Pinkas, kdyz uz musis pouzit prijmeni ... Dik.

Od otazky neuhybam, Skype neni VoIP system, je to IM s podporou hlasu a videa, stejne jako ICQ nebo MSN
    Luboš Doležel (Doli) avatar 8.11.2007 19:53 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Priste kdyztak zkus pan Pinkas, kdyz uz musis pouzit prijmeni ... Dik.
    Hlavně, že máte velké ego.

Fakt je ten, že Skype je vnímán především jako systém pro hlasovou komunikaci. To je to, díky čemu je používán a je tak rozšířený, v oblasti IM nemá proti ICQ v ČR šanci. Stejně jako ICQ se příliš neujalo u hlasové komunikace.
    8.11.2007 20:07 pinkolin | skóre: 10 | blog: pinkolinov
    Nejde vubec o ego prosim vas, jen proste nevidim duvod pro pouziti toho prijmeni timto zpusobem, urazi me to. Zvlast od cloveka, ktereho neznam a ani znat nechci. Stejne jako vy neznate me. Proste mi vadi osloveni Pinkasi, Pinkas tamhle, Pinkas tudle. Chapete? Asi ne.

Ano, mate asi pravdu v tom, ze Skype se profiluje jako soft na hlasovku, ale vetsina lidi ho beztak pouziva i pro txt komunikaci. Tu txt komunikaci maj zmaklou docela dobre, je tam par fajn funkci, ktere by staly pro zakomponovani do Jabber klientu, maj bezproblemovy prenos souboru.
    Luboš Doležel (Doli) avatar 8.11.2007 20:34 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Nejde vubec o ego prosim vas, jen proste nevidim duvod pro pouziti toho prijmeni timto zpusobem, urazi me to.
    Aha, tak to pardon, špatně jsem to pochopil. Možná to lidé používají proto, že Pinkas samo o sobě zní jako přezdívka (nic ve zlém) :-)
    ale vetsina lidi ho beztak pouziva i pro txt komunikaci
    Asi žiju v poněkud podivném okolí, ale opravdu nevím o nikom, kdo by v mém okolí používal Skype i pro textovou komunikaci.

Mám pocit, že Jabber má přenos NAT-NAT vyřešený pomocí proxy. Když jsem Skype naposledy použil, tak při přenosu NAT-NAT byl bitrate omezen na 0,5 kB/s (možná už to zvýšili) - to je opravdu lepší řešit proxy nebo NAT nebo to poslat mailem, hodit do úschovny atp., než trpět takové rychlosti.
    8.11.2007 20:52 pinkolin | skóre: 10 | blog: pinkolinov
    Jabber jako takovy mam rad. Nemam rad jak je roztristeny. A hlavne: nemam rad, jak ho implementuji klienti. Vetsinu informaci si nejsou (az na vyjimky) zjistit samy. Uzivatele tapou. Je potreba spousta slozite dokumentace, kterou bezny uzivatel neni schopen (hlavne nechce, vsak taky proc?) precist. Klient neni schopen zjistit takove blbosti, jako file transfer proxy (cest patri Gajimu, ktery to umi), polling url nebo http binding url pro pripojeni za proxy. I http proxy se da v mnoha pripadech dohledat. Pritom to vsechno proste udelat lze, uz jen tyhle tri veci by pomohly velmi, hodne se tomu venuje Spike: http://www.jabber.cz/wiki/U%C5%BEivatel:Spike411/A_Client_for_Aunt_Tillie

Zatim moc autoru klientu nezaegovalo.

Jinak k tomu Skype, bohuzel je opravdu pouzivano a to dokonce v oblastech, kde to opravdu vhodne neni. Ve firmach pro vnitrofiremni komunikaci a tak podobne. A ta textova komunikace je hodne pouzivana, udelat tam konferenci je hracka, fakt hodne lidi to pouziva, hlavne tech, co prisli k netu nedavno a nejsou postizeni ICQ tolik (plny ICQ kontakt list).

Jinak opravdu bych rekl, ze Skype ma plne znamky IM systemu nez systemu pro telefonovani, at uz jde o signalizaci stavu, status zpravy a tak podobne. I wikipedie ho pocita mezi IM systemy.
    Ilfirin avatar 8.11.2007 12:05 Ilfirin | skóre: 32 | blog: ilfblog | Liberec
    Udělej jednu dobrou věc. Napiš si o tom blog, kde to obšírně vysvětli a diskutuj pod tím. Tady máš diskutovat, jestli ti to funguje a jak. Místo toho spamuješ a offtopicuješ :-( Nu co, bude to chtít další ban to vypadá :-(
    8.11.2007 12:18 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Nespamuju a neofftopicuju, protože se bavím o Skypu, kterak funguje a jak to s ním vypadá. Je to naprosto namístě. Ban od tebe mi vadí asi jako od Hulána.
    8.11.2007 12:01 error414 | skóre: 12 | blog: error414
    takze ti vadi ze skype je uzavreny? ja myslel ze ti vadi ze lehce obchazi firewall, NAT, routry a dalsi. To je to za co ho mam rad. je zadarmo a funguje.
    8.11.2007 12:12 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Obchází firewall, NAT, routry a dalsi ne úplně znáným způsobem. Jeho protokol je proprietární. Klient je proprietární. Žádný jiný klient nemůže být použit. Kód Skype je co záměrně co nejvíc obskurní, aby se zabránilo jeho účinnému studiu a zpětnému inženýrství. Není možné odlišit normální provoz od nechtěného. Skype vyměňuje data i když není používán. Ta data jsou šifrována a není možné říct, co vyměňuje. Není možné ve Skypu hledat malware a zadní vrátka. Na Skype nelze vztáhnout bezpečnostní politiku. Nelze monitorovat jeho provoz. Nelze se bránit proti útokům, využívajícím Skype. Je to naprostá černá skříňka. Více třebas zde.
    8.11.2007 12:19 pinkolin | skóre: 10 | blog: pinkolinov
    Muzete mi vysvetlit, proc by libovolny z vyse uvedenych duvodu mel libovolnemu uzivateli vadit? Uzivatele ta vase politika nezajima. Jste blazen.
    8.11.2007 12:22 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Ale vždyť je to naprosto jasné. Že to mnoho uživatelů nezajímá nepopírám. Proto na to upozorňuju. Blázen? Proč?
    8.11.2007 12:28 pinkolin | skóre: 10 | blog: pinkolinov
    Ale lidi to upozorneni nezajima. Je to jako doporucovat, aby lidi nejezdili auty a autobusy a jako alternativu pro dopravu 20km do prace nabidnout nocni vylety po svych. Nestaci upozornit, je treba nabidnout vhodnou alternativu. Bohuzel, v IM existuji dalsi problemy, jako "vzdyt ten Jabber nikdo nepouziva...". Takze nestaci byt stejne dobry, musite byt mnohem lepsi. A v soucasne chvili je pro uzivatele vyzadujiciho text, hlas a video Jabber jednoznacne spatna volba. To hlavne protoze se hodne keca, ale malo dela.

Konfrontacni politika Jabberu nepomuze, pomuzou mu penize, vyvojari, aktivni komunita (preklady, navody, testeri).
    8.11.2007 12:31 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    S tím souhlasím.
    8.11.2007 12:20 Petr Tomeš | skóre: 23 | blog: ptomes | Brno
    A víte vy vůbec, že vše to, co jste jmenoval, je mi ale úplně jedno na to, abych si rychle a jednoduše popovídal s rodinou nebo s kamarády? Nehodlám se omezovat nesmysly do doby, než bude srovnatelná nebo aspoň dostatečně použitelná alternativa.
    8.11.2007 12:24 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Ale nikdo se vás omezovat nesnaží. Já bych rád omezil Skype jako firmu, aby odstranila stinné stránky svého software. Pro dobro uživatelů. (Taky Skype, když není zbytí, občas použiju, Windows konec konců taky. Ale to není v rozporu s tím co tu říkám.)
    8.11.2007 12:32 pinkolin | skóre: 10 | blog: pinkolinov
    Takze omezit soukromou firmu v legalnim podnikani? Kdyz se vam neco nelibi, tak to zmente. Ale ne zakazy, ale tim, ze vezmete svoje penize, par miliard dolaru a postavte lepsi sit nez je Skype, doplnte skvelym klientem. A pak zverejnete protokol, aby uzivatele jako vy byli stastni. No a nakonec si vystrelte mozek z hlavy, protoze nebudete mit penize, investori vas pozenou k soudu, protoze jste neochranil jejich investici. Skvely business plan :-).
    8.11.2007 12:37 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Takze omezit soukromou firmu v legalnim podnikani?
    Ano. Spousta špatných věcí je nyní legálních. Udělal bych z nich nelegální. Různé pyramidové hry jsou také stále legální a také je proti nim žádoucí zakročit.
    Kdyz se vam neco nelibi, tak to zmente.
    Mám k tomu moc? Ne.
    Ale ne zakazy, ale tim, ze vezmete svoje penize, par miliard dolaru a postavte lepsi sit nez je Skype, doplnte skvelym klientem. A pak zverejnete protokol, aby uzivatele jako vy byli stastni.
    Proč? Alternativy tu už jsou. Jen je třeba počkat až dozrají. A proč nezakazovat špinavé praktiky?
    8.11.2007 12:38 pinkolin | skóre: 10 | blog: pinkolinov
    Co je spatneho na tom, ze chranim svoje investice a nechci se nechat okrast nejakymi vychcanky?
    8.11.2007 12:40 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Na tom nic, ale ta "ochrana investic" nemůže ospravedlnit to co Skype dělá.
    8.11.2007 12:46 pinkolin | skóre: 10 | blog: pinkolinov
    A co Skype dela? Prochazi firewally, aby uzivatel nemel problem? Prenos dat funguje i za NATem? Komunikace je sifrovana, takze uchylny sef nemuze komunikaci zachytit? Program se neda snadno analyzovat, takze nejaky vychcanek nemuze napsat nejaky alternativni zbastl? Ja si myslim, ze Skype dela asi to, co potrebuje delat. Vsechno ostatni je plac. Pokud vam to vadi, sluzbu nepouzivejte. Nebo udelejte svou.

To je prave bolest Jabberu. Skype i pres uzavrenost ma problemy s financovanim, uzivatele nechteji platit za dodatkove sluzby. Ten samy problem ma Jabber, neexistuje business model. A co si budeme povidat, male Jabber servery nemaji zadnou moznost pritahnout vetsi mnozstvi uzivatelu. Navic lide nechteji volbu, lide si nechteji vybrat. Chteji jednu moznost a zadne alternativy.

A bez penez nebude lepsi Jabber ani jina sit. Bude to sit pro par nadsencu, kteri aby nebyli uplne sami, stejne budou pouzivat transporty a multiprotokolove klienty. Smutna vize, ale takova je realita.
    8.11.2007 13:07 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    To je ale hrozný pesimismus.
    8.11.2007 13:11 pinkolin | skóre: 10 | blog: pinkolinov
    To neni pesimismus ale realita. Jen tak tipnu: jeste studujete, ze?
    8.11.2007 13:22 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Ano, to má něco vypovídat?
    8.11.2007 13:39 pinkolin | skóre: 10 | blog: pinkolinov
    Samozrejme ze to vypovida, vetsinou velmi mnoho. Alespon ve vasem pripade.
    8.11.2007 13:53 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Protože nemám v plánu přestat studovat a hodlám pokračovat i na doktorát, nejspíš se brzo nic nezmění.
    8.11.2007 14:08 Kyosuke | skóre: 28 | blog: nalady_v_modre
    Pozor, nikdy nevíš, jestli se tomu prvákovi, co před Tebou stojí, vešly do indexu všechny tituly (i když na to jsem zatím narazil spíš u prvaček ;-)). A samozřejmě máš velmi ubohé poznámky.
    Václav 8.11.2007 15:07 Václav "Darm" Novák | skóre: 26 | blog: Darmovy_kecy | Bechyně / Praha
    Takze omezit soukromou firmu v legalnim podnikani?
    Ano. Spousta špatných věcí je nyní legálních. Udělal bych z nich nelegální. Různé pyramidové hry jsou také stále legální a také je proti nim žádoucí zakročit.
    Příklad? Pokud vím, jsou pyramidy/letadla mimo zákon dávno...
    Cross my heart and hope to fly, stick a cupcake in my eye!
    8.11.2007 15:15 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Ale jeden čas nebyly. A i dneska některé zůstavají zdánlivě nebo skutečně v souladu se zákonem, například tato.
    8.11.2007 23:02 zenek | skóre: 8 | blog: Hello_world
    Jakkoliv s tebou principiálně souhlasím, omezovat volný trh je absurdní. To, že je Skype špatný si sice myslím taky, ale chtěl bych, aby ta firma neskončila kvůli nějaké represivní deus ex machina státní moci, ale kvůli tomu, že je nikdo nebude chtít používat.

A jelikož mé důvody normálního člověka nezajímají, tak je třeba udělat něco lepšího.
    Stop Skype Plague. , moje Jabber ID: zenek.k@jabbim.cz. Nejlepší XMPP server. DRM.
    9.11.2007 11:41 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Omezovat volný trh je naprostou nutností. I v divokém kapitalismu je potřeba mít určité normy, podle kterých se účastníci trhu musí chovat. Politika Skypu podle mě vede k omezení trhu mnohem víc než to co bych navrhoval já.
    8.11.2007 12:47 Martin Lebeda | skóre: 22 | blog: Martinuv_blog | Plzeň
    Líbí se mi lidi, kteří by zakazovali Skype
    Skype není zlý, prostě to je komerční firma, která se snaží vydělat a jednou z metod je to, že chrání své know-how. Na rozdíl od jiných alespoń podporuje i jiné systémy než je Windows...

Oni si zřejmě neuvědomují, že pokud to někomu tento stav nevyhovuje - nemusí jej používat, nikde není nařízeno že jej používat musí.
    8.11.2007 13:03 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Opakuji po xté, zakazoval bych jen ty pochybné způsoby, které Skype praktikuje. Úplně bych zakázal bych proprietární protokoly, například. Také bych zakázal některé z praktik pro ztížení zpětného inženýrství. Ale nejsem právní, takže to bych nechal na povolanějších. Že běží i na Linuxu je od nich hezké. Na druhou stranu, Linux jim poskytne velmi stabilní supernody...
    8.11.2007 13:12 pinkolin | skóre: 10 | blog: pinkolinov
    Zijeme ve svobodnem svete. Nemuzete zakazovat, ale mate pravo volby.
    8.11.2007 13:23 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Svobodném světě? Co to znamená? Přece existuje spousta zákazů ve formě zákonů, vyhlášek, smluv apod. Kdyby bylo všechno povoleno, asi byste v tomto světě žít nechtěl.
    8.11.2007 13:40 pinkolin | skóre: 10 | blog: pinkolinov
    Jsou zakony a zakony. Kazdopadne jsou zakony hloupe a zakony, ktere maji smysl.
    8.11.2007 23:04 zenek | skóre: 8 | blog: Hello_world
    Nechápu, jak můžeš věřit ve svobodný software a zároveň mít touhu omezovat některé základní svobody. Lidi by měli mít kapku odpovědnosti, nemůžeš je řídit podle toho, co je pro ně (podle tebe) nejlepší.
    Stop Skype Plague. , moje Jabber ID: zenek.k@jabbim.cz. Nejlepší XMPP server. DRM.
    9.11.2007 11:40 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Omezovat základní svobody? Něco takového jsem navrhnul? Ty IMHO omezuje Skype. Navíc, omezovat firmy pro dobro veřejnosti je přece úplně normální věc, a v demokracii zvláště. Regulace je nutná, protože volný trh na práva jednotlivců kašle.
    8.11.2007 18:57 Boris Dušek | skóre: 22 | blog: everything
    zakazoval bych jen ty pochybné způsoby, které Skype praktikuje.
    zakazování je jenom projev slabosti vycházející z toho, že nikdo není schopen nabídnout alternativu se vším všudy. Co tak zapracovat na standardizaci video/audio v Jabberu, dopsat podporu pro tento nový standard do libjingle, přidat přes libjingle solidní podporu pro AV do nějakého klienta, udělat ten klient dobrý z usability hlediska, přidat podporu pro volání na skutečná telefonní čísla, udělat webovou stránku, kde se bude klient nabízet, kde se bude prodávat kredit na volání, a pracovat na tom, aby to lidé začali používat (reklamy na webu, partnerství s portály atd.) - tomu říkám správný boj; oproti tomu jednoduše "zakázat" něco jiného, protože to nedokážu porazit tím, že bych byl lepší, je dost srabárna.

Nejvíc se tomu, co jsem nahoře popsal, blíží Google a OpenWengo (i když ti asi nepoužívají Jabber pro AV, ale hlavně, že asi používají něco otevřeného). Snad nepoleví (a snad ještě přidají).
    vim ~/.emacs
    8.11.2007 19:07 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    zakazování je jenom projev slabosti vycházející z toho, že nikdo není schopen nabídnout alternativu se vším všudy
    Ne, byl by to projev snahy o ochranu práv uživatelů.
    Co tak zapracovat na standardizaci video/audio v Jabberu, dopsat podporu pro tento nový standard do libjingle, přidat přes libjingle solidní podporu pro AV do nějakého klienta, udělat ten klient dobrý z usability hlediska, přidat podporu pro volání na skutečná telefonní čísla, udělat webovou stránku, kde se bude klient nabízet, kde se bude prodávat kredit na volání, a pracovat na tom, aby to lidé začali používat (reklamy na webu, partnerství s portály atd.) - tomu říkám správný boj;
    Jo, dobré myšlenky.
    oproti tomu jednoduše "zakázat" něco jiného, protože to nedokážu porazit tím, že bych byl lepší, je dost srabárna.
    Já nechci nic zakázat jako takové. Rád bych viděl zakázané některé praktiky, které považuji za škodlivé pro uživatele a správce stanic/sítí. To je něco jiného, a sice úplně.
    Nejvíc se tomu, co jsem nahoře popsal, blíží Google a OpenWengo (i když ti asi nepoužívají Jabber pro AV, ale hlavně, že asi používají něco otevřeného). Snad nepoleví (a snad ještě přidají).
    Kéž by.
    8.11.2007 17:24 SAM: | skóre: 23 | blog: marsark_linux
    Ono je to trochu složitější. Představte si, že nesete odpovědnost za určitou počítačovou síť v určité firmě. Rozhodnutím někoho jiného tam jsou bohužel Windows XP stanice a Vy s tím nemůžete udělat. Ty stanice slouží zaměstnancům oné firmy k jejich práci. Bohužel Skype dokáže nainstalovat i Domain User s minimálními právy do svého profilu. Prostě ho nainstaluje a bude používat, i když vy řeknete, že se používat nebude. A nic s tím neuděláte, l7filter je jen poloviční řešení. Na každém kompu v pracovní době pojede Skype a zaměstnanci nebudou dělat, ale krafat. A NIC S TÍM NEUDĚLÁTE. A to je to, co je na Skype špatné.
    JiK avatar 8.11.2007 19:30 JiK | skóre: 13 | blog: Jirkoviny | Virginia
    to je ale preci vec sefa a jeho zamestnancu, ne Skype. Ti lidi by klidne mohli hrat miny, flakat se na webu nebo dokonce pod stolem onanovat, na to taky nepotrebuji admina.
    8.11.2007 19:32 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Ale minami a onanováním svému šéfovi neudělají do systému bezpečnostní díru a nedají k dispozici počítače a přípojení pro zvůli nějaké freewarové firmičky a kdoví koho dalšího.
    9.11.2007 07:57 Martin Lebeda | skóre: 22 | blog: Martinuv_blog | Plzeň
    Přesně tak, to co jste popsal je ukázkový příklad organizační záležitosti.
    8.11.2007 23:20 SAM: | skóre: 23 | blog: marsark_linux
    Ano a nehledě na to, že jakmile skype najde otevřený port, tak ze sebe udělá supernode. S více počítači se ten traffic už docela pozná.
    9.11.2007 07:55 Martin Lebeda | skóre: 22 | blog: Martinuv_blog | Plzeň
    Pak musím opakovat už po sté - tak to nepoužívejte.
    9.11.2007 11:42 SAM: | skóre: 23 | blog: marsark_linux
    Ukažte mi spolehlivou metodu jak dokázat, aby uživatel nemohl používat skype. Na Widlích si ho nainstaluje do svého profilu kdy chce.
    Ilfirin avatar 9.11.2007 11:55 Ilfirin | skóre: 32 | blog: ilfblog | Liberec
    Tohle tvrdí google (hledejte, návodů na toto je tam kotle):

# Anti-Skype
    acl numeric_IPs url_regex ^[0-9] .[0-9] .[0-9] .[0-9]
    http_access deny CONNECT numeric_IPs all
    Ilfirin avatar 9.11.2007 11:58 Ilfirin | skóre: 32 | blog: ilfblog | Liberec
    Podotýkám, že je to pro squid. Pro iptables jsem tam ale návody našel taky.
    9.11.2007 18:25 mykhal | skóre: 6
    podíval jste se na to co sem vkládáte ? podle mě tam máte 3 znaky '+' nahrazeny mezerami, ale to hlavní je, že toto řešení asi bude recese ve stylu "když tě bolí hlava, tak si ji uřezej"
    9.11.2007 10:20 noone
    Hm... kolko pocitacov vo firemnej sieti ma bezne dostupne otvorene porty zvonku? Nehovoriac o tom, ze:

1. supernode funkcia sa da zakazat 2. supernode sa automaticky zapina az po niekolkych dnoch (ak je verejna IP a dostupny port zvonku) neustaleho behu Skype (samozrejme pripojenie do Inetu musi byt stale aktivne a s rovnakou IP adresou).. takze vacsina userov Skype nikdy supernode nebola ;-)

Skype je blackbox, ale funkcny... co sa o alternativach povedat neda.
    13.11.2007 15:42 svatekr | skóre: 18 | blog: Svatekr | Teplice
    Skype mi vyhovuje a rád a často ho používám. Je fajn, že se vyvíjí i pro Linux. Jen mi trochu vadí, že teď v Skype 2 nejde řadit kontakty do skupin.
    Každé zbytečně vyřčené slovo je vyřčeno zbytečně.
    Ilfirin avatar 13.11.2007 15:47 Ilfirin | skóre: 32 | blog: ilfblog | Liberec
    Je to beta. V 1.4Beta to taky nešlo.

Založit nové vláknoNahoru

Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.