Knihovna libpng, tj. oficiální referenční knihovna grafického formátu PNG (Portable Network Graphics), byla vydána ve verzi 1.6.51. Opraveny jsou 4 bezpečnostní chyby obsaženy ve verzích 1.6.0 (vydána 14. února 2013) až 1.6.50. Nejvážnější z chyb CVE-2025-65018 může vést ke spuštění libovolného kódu.
Nové číslo časopisu Raspberry Pi zdarma ke čtení: Raspberry Pi Official Magazine 159 (pdf).
Hru Warhammer: Vermintide 2 (ProtonDB) lze na Steamu získat zdarma napořád, když aktivaci provedete do pondělí 24. listopadu.
Virtualizační software Xen (Wikipedie) byl vydán v nové verzi 4.21. Podrobnosti v poznámkách k vydání a přehledu nových vlastností.
Evropská komise schválila český plán na poskytnutí státní pomoci v objemu 450 milionů eur (téměř 11 miliard Kč) na rozšíření výroby amerického producenta polovodičů onsemi v Rožnově pod Radhoštěm. Komise o tom informovala v dnešní tiskové zprávě. Společnost onsemi by podle ní do nového závodu v Rožnově pod Radhoštěm měla investovat 1,64 miliardy eur (téměř 40 miliard Kč).
Microsoft v příspěvku na svém blogu věnovaném open source oznámil, že textové adventury Zork I, Zork II a Zork III (Wikipedie) jsou oficiálně open source pod licencí MIT.
První prosincový týden proběhne SUSE Hack Week 25. Zaměstnanci SUSE mohou věnovat svůj pracovní čas libovolným open source projektům, například přidání AI agenta do Bugzilly, implementaci SSH v programovacím jazyce Zig nebo portaci klasických her na Linux. Připojit se může kdokoli.
Google oznámil, že Quick Share na Androidu funguje s AirDropem na iOS. Zatím na telefonech Pixel 10. Uživatelé tak mohou snadno přenášet soubory z telefonů s Androidem na iPhony a obráceně.
Byla vydána nová verze 8.5 (8.5.0) skriptovacího jazyka PHP používaného zejména k vývoji dynamických webových stránek. Přináší řadu novinek a vylepšení (URI Extension, Pipe Operator, Clone With, …). Vydána byla také příručka pro přechod z předchozích verzí.
Evropská komise zahájila tři vyšetřování týkající se cloudových platforem Amazon Web Services (AWS) a Microsoft Azure. Evropská exekutiva, která plní také funkci unijního antimonopolního orgánu, chce mimo jiné určit, zda jsou americké společnosti Microsoft a Amazon v cloudových službách takzvanými gatekeepery, tedy hráči, kteří významně ovlivňují provoz internetu a musí dle nařízení o digitálních trzích (DMA) na společném trhu
… více »catem?
Tu další otázku neumím z místa vyřešit (ani moc nevím, co se po mně chce) a nehodlám se tím dál zabývat. Ne, nejsem lepší než hackeři SUSE.
Bohužel jsem se o tom, že se jedná o "měření síly s hackery" dověděl až z nadpisu komentáře (ve výpisu zpráviček nejsou nadpisy).
Holt nedostanu komerční podporu k SLED, po které jsem celé roky... netoužil.
Škoda, chtěl jsem si aspoň zahrát.
A dokonce se v jednom místě člověk dostane i k "medializovanému" významu toho slova, i když se o něj "jen tak otře". Musíš prostě být kreativní!
Pořád ještě snad mám čas se na to podívat, až budu mít trošku klidu.
Jak tak koukám do mailu, měl jsem pět otázek zodpovězených za hodinu a půl, až pak opravdu přituhlo. A to ani nejsem hacker SUSE.
Otázky jsou jednoduché, prostě musíš vždycky najít heslo.
Kazdopadne, prvni uloha je tak trochu hint temer ke vsem ostatnim - kdo ji vyresi, prisel na spravny zpusob, jak by se mel na ulozky divat.
Za tyden a kousek hra skonci, a pak si o tom muzeme povidat dosyta, urcite pak rada povypravim i o vzniku tehle ulohy
Ale jsem zvědavý, co řeknu maturitní komisi až se mě zeptá, co jsem dělal před maturitou, že nic neumím. :D Asi jim řeknu, že hrál susí soutěž :D
Koukejte se snazit
)))))))))))
)))))) (bohuzel zatim nemuzu rict, cemu se tak chechtam, ale povedly se Ti dva vtipy v jednom a casem je mozna ocenis
)
Takže to asi ani neocení :D (predikce na základě věty "podle sebe soudím tebe" :D )
Asi budu pokračovat zítra.
(Člověk o dotyčném problému stejně musí něco vědět, i když by mě překvapilo, kdyby uživatelé dotyčného programovacího jazyka ještě dnes opravdu takhle prasili.
)
Teda pokud to ta nová verze PHP ještě povoluje
19:37 - Zatim nejlepsi ucastnik je prave na uloze cislo 6.He
Já jsem zatím u dvojky. Však já s tím bz2 zatočím
(snad)
Zkoušel jsem kdeco, mám prozkoumanou hlavičku bz2, všim jsem si, že se tam toho hodně opakuje (aby ne, vzhledem k tomu jak to funguje), zkoušel jsem se na to koukam kdečim, ale pořád nic...
Rád bych to vyřešil už jen proto, že jsem zvědavej na další úlohy.
Uvidím na co přijdu.
. Ale skončil jsem u trojky. Tohle už opravdu není můj obor. Místo toho jsem ale začal dělat, jak mě navedl Jardous, Python Challenge.
. Předtím sed vyhrával s 10vteřinami ku mým 16. Nyní 4řádkový kód trvá 2,5 vteřiny. Cha!
$time ./a.out tajny vystup programuPsala jsem to metodou ŽáVeS beze snahy o jakoukoliv eleganci, takze soubor se zdrojakem ma 23 radku. Vlastne by me zajimalo, jak se to zmeni, kdyz misto read() a write() pouziju funkce ze stdio...real 0m1.198s user 0m1.148s sys 0m0.048s
Vůbec nevím, proč mě napadlo, že to bereš po znacích, když by to nedávalo smysl. Už mi to asi nemyslí.
Tyjo, já se to Cčko budu už konečně muset pořádně naučit.
Ale před pár dny jsem nějak v GCC úspěšně dokopal k poslušnosti MMX intrinzika, tak to třeba časem nějak zvládnu.
ilfirin@ilfbook:~/python_challenge> time ./uloha.py prvni cesky prezident real 0m1.669s user 0m1.348s sys 0m0.260sProcesor jsem vytaktoval na 1800MHz (a tím protočil ventilátory), program zkrátil na 2 řádky. Víc nedovedu, vyhrálas (nebo máš lepší stroj
).PS.: K čemu write()?
I kdyz ten stroj teoreticky idluje, pokud ten program na nem nebezi skutecne solo, ty casy se muzou z me zkusenosti i pomerne hodne hybat.
(Na notebooku s 1.66 GHz Core 2 Duo mám totéž jen za 100 milisekund.
)
Takže je to přesně tak, jak jsem čekal. Bez readu se nemusí kopírovat fyzické stránky do bufferu na náhodné adrese, prostě je VM subsystém namapuje z cache stránek - nebo aspoň předpokládám, že se tak děje (otvírám soubor s O_RDONLY a mapuju s PROT_READ, tak to snad není blbý
), podle toho, že system CPU time pro sto spuštění klesl z 6.7 na 1.8 sekundy. User CPU sice vzrostlo z 3.1 na 3.7, ale součet výrazně klesnul.
(Jo, a kdyby někdo měl blbý poznámky, holce už jsem pusu dal.
)
(Tedy kdybych byl programátor.) Pro mě tohle byla příležitost zkusit si 1) trošku odvážnější bitovou aritmetiku (XOR rulez
, a k použité technice mě trošičku inspiroval Knuthův-Morrisův-Prattův algoritmus), 2) efektivitu různých způsobů přístupu k souboru, 3) šplhnout u Aničky.
Já nevím, já tu soutěž neřeším proto, abych vyhrál, ani proto, abych jí prolítl podobným způsobem, jako kdybych se pokoušel napsat SAP R/3 v co nejkratším čase s co nejnižšími náklady, ale abych se prostě poučil.
Rozhraní jádra a libc mě zajímají, nejen proto, že při jejich používání prožívám příjemné mrazení v zádech srovnatelné asi s adrenalinem v žilách akrobatického pilota (ovšem bez životních rizik s tím spojených, což je příjemné
), ale i proto, že bych snad časem mohl mít na to, abych tyhle funkce začal konečně s Bluebearem dokumentovat - pořád ještě takováhle věc strašně chybí a já přeci nemůžu psát o něčem, co neznám.
Nebo se už vrátil?
Prilezitostne se ozvi mailem...
Kdo je teda kdo? A jsou vůbec dva?
Ale ani jedno, které by jím bylo...
Jinak, šestka opravdu není těžká, nehledej v tom vědu a hlavně se nesnaž pochopit co ten "program" dělá
Ale jinak mate vsichni pravdu
To by mohla byt hackeri zase pro vas
Osobne jsem poslal zatim jenom odpovedi nejak souvisejici s tim zdrojakem
Che, ikdyz musim priznat, ze zdroje nekterych odpovedi uz nevim ani ja sam
/dev/random.
) a uz dal nevi, co zkouset, tak uz zbyva jedine cekat na hint nebo konec souteze
Ale rad bych to zdolal bez hintu.
asi som blby
Taky jsem mel hned jednicku blbe
Samozrejme, bagr to neni
A já se na to ještě nestihl podívat.
A "dlouho" znamená dlouho. Fakt. Minimálně o polovinu déle, než by člověk vůbec považoval za slušné. Tak dlouho, že do té doby to většina lidí stihne vyřešit sama
(Tím jsem chtěl jenom říct, že na nápovědu se moc nevyplatí čekat.)
Tak rychle vyhlasit viteze a zverejnit ulohy a reseni. Na tu sestku jsem fakt zvedavej
Ale co se da delat
Muj postup byl docela dobrej, ale ta sestka me odrovnala
Fakt by me zajimalo, jestli ten zdrojak nebo binarka a nebo ta pripominka o kompilaci obsahuje heslo. Ulohy 1-5 vzdy to heslo nekde obsahovaly, tady mi to pripada, ze to heslo tam nikde neni a musim si neco vymyslet
Jinak jsem rad, ze nejsem sam na sestce
Uloha c. 1 Date: Tue, 6 May 2008 12:02:28 +0200 Uloha c. 2 Date: Tue, 6 May 2008 13:10:31 +0200 Predchozi ulohu jste vyresil(a) jako 29. Zatim nejlepsi ucastnik je prave na uloze cislo 6. Uloha c. 3 Date: Tue, 6 May 2008 13:17:22 +0200 Predchozi ulohu jste vyresil(a) jako 16. Zatim nejlepsi ucastnik je prave na uloze cislo 6. Uloha c. 4 Date: Tue, 6 May 2008 13:32:42 +0200 Predchozi ulohu jste vyresil(a) jako 10. Zatim nejlepsi ucastnik je prave na uloze cislo 6. Uloha c. 5 Date: Tue, 6 May 2008 14:15:28 +0200 Predchozi ulohu jste vyresil(a) jako 3. Zatim nejlepsi ucastnik je prave na uloze cislo 6.A od ty doby ani tuk
), na druhou bych odpovedel jednoduse (ale to uz jsem nekolikrat zkousel). Ted uz jsem zacal delat i presmycky.
Zacinam mit podobne pocity, jako jsem mel po shlednuti prvniho dilu Final Destination (Nezvratny osud) - tehdy jsem ziskal peknou paranoiu a porad jsem hledal, kde na me co spadne nebo me prejede. Ted zacnu diky sestce hledat v kazdym kodu nejaky hesla
Za tu dobu bych ten program mozna dokazal i prepsat, aby delal neco kloudnyho, ale heslo jsem v nem nenasel
Jdu delat neco poradnyho, skoncil jsem na 6
Tak pak hlavne napiste samostatnou zpravicku, az budou vysledky. Rad se podivam, co jsem prehlidnul a taky, jestli bych zvladal ostatni ulohy
Vitezum blahopreju
Jen je škoda, že v závěrečném mailu se na rozdíl od předchozích nepíše, kolikátý člověk byl…
P.S.: nad šestkou jsem taky strávil nejvíc času - než jsem konečně pochopil, jak aplikovat princip jedničky a čtyřky; druhá půlka už naštěstí není tak triková (snad až na osmičku)
Od teď se to už píše. Původně to tam nebylo, protože jsem si nebyl jistý, nakolik budou statistiky spolehlivé. Ale po přidání kontroly nepřeskakování úloh se zdá, že jsou spolehlivé docela dost.Jen je škoda, že v závěrečném mailu se na rozdíl od předchozích nepíše, kolikátý člověk byl…
Sedmička a devítka mě dostala. (Případné zveřejnění pro pobavení ostatních - bez uvedení odesílatele, samozřejmě - až po soutěži, komentáře totiž obsahují návod k řešení.)
Tiskni
Sdílej: