Ubuntu 25.10 má nově balíčky sestavené také pro úroveň mikroarchitektury x86-64-v3 (amd64v3).
Byla vydána verze 1.91.0 programovacího jazyka Rust (Wikipedie). Podrobnosti v poznámkách k vydání. Vyzkoušet Rust lze například na stránce Rust by Example.
Ministerstvo průmyslu a obchodu vyhlásilo druhou veřejnou soutěž v programu TWIST, který podporuje výzkum, vývoj a využití umělé inteligence v podnikání. Firmy mohou získat až 30 milionů korun na jeden projekt zaměřený na nové produkty či inovaci podnikových procesů. Návrhy projektů lze podávat od 31. října do 17. prosince 2025. Celková alokace výzvy činí 800 milionů korun.
Google v srpnu oznámil, že na „certifikovaných“ zařízeních s Androidem omezí instalaci aplikací (včetně „sideloadingu“) tak, že bude vyžadovat, aby aplikace byly podepsány centrálně registrovanými vývojáři s ověřenou identitou. Iniciativa Keep Android Open se to snaží zvrátit. Podepsat lze otevřený dopis adresovaný Googlu nebo petici na Change.org.
Byla vydána nová verze 18 integrovaného vývojového prostředí (IDE) Qt Creator. S podporou Development Containers. Podrobný přehled novinek v changelogu.
Cursor (Wikipedie) od společnosti Anysphere byl vydán ve verzi 2.0. Jedná se o multiplatformní proprietární editor kódů s podporou AI (vibe coding).
Google Chrome 142 byl prohlášen za stabilní. Nejnovější stabilní verze 142.0.7444.59 přináší řadu novinek z hlediska uživatelů i vývojářů. Podrobný přehled v poznámkách k vydání. Opraveno bylo 20 bezpečnostních chyb. Za nejvážnější z nich bylo vyplaceno 50 000 dolarů. Vylepšeny byly také nástroje pro vývojáře.
Pro moddery Minecraftu: Java edice Minecraftu bude bez obfuskace.
Národní identitní autorita, tedy NIA ID, MeG a eOP jsou nedostupné. Na nápravě se pracuje [𝕏].
Americký výrobce čipů Nvidia se stal první firmou na světě, jejíž tržní hodnota dosáhla pěti bilionů USD (104,5 bilionu Kč). Nvidia stojí v čele světového trhu s čipy pro umělou inteligenci (AI) a výrazně těží z prudkého růstu zájmu o tuto technologii. Nvidia již byla první firmou, která překonala hranici čtyř bilionů USD, a to letos v červenci.
 6.5.2008 16:29
freshmouse             | skóre: 42
             | blog: Bruno Banány
        6.5.2008 16:29

6.5.2008 16:34
        6.5.2008 16:34

6.5.2008 18:21
        6.5.2008 18:21

catem?
Tu další otázku neumím z místa vyřešit (ani moc nevím, co se po mně chce) a nehodlám se tím dál zabývat. Ne, nejsem lepší než hackeři SUSE.  Bohužel jsem se o tom, že se jedná o "měření síly s hackery" dověděl až z nadpisu komentáře (ve výpisu zpráviček nejsou nadpisy).
Holt nedostanu komerční podporu k SLED, po které jsem celé roky... netoužil.
 Bohužel jsem se o tom, že se jedná o "měření síly s hackery" dověděl až z nadpisu komentáře (ve výpisu zpráviček nejsou nadpisy).
Holt nedostanu komerční podporu k SLED, po které jsem celé roky... netoužil.  Škoda, chtěl jsem si aspoň zahrát.
 Škoda, chtěl jsem si aspoň zahrát.  
             6.5.2008 18:33
        6.5.2008 18:33

A dokonce se v jednom místě člověk dostane i k "medializovanému" významu toho slova, i když se o něj "jen tak otře". Musíš prostě být kreativní!
 A dokonce se v jednom místě člověk dostane i k "medializovanému" významu toho slova, i když se o něj "jen tak otře". Musíš prostě být kreativní!  
             Pořád ještě snad mám čas se na to podívat, až budu mít trošku klidu.
 Pořád ještě snad mám čas se na to podívat, až budu mít trošku klidu.  
             Jak tak koukám do mailu, měl jsem pět otázek zodpovězených za hodinu a půl, až pak opravdu přituhlo. A to ani nejsem hacker SUSE.
 Jak tak koukám do mailu, měl jsem pět otázek zodpovězených za hodinu a půl, až pak opravdu přituhlo. A to ani nejsem hacker SUSE.  Otázky jsou jednoduché, prostě musíš vždycky najít heslo.
 Otázky jsou jednoduché, prostě musíš vždycky najít heslo.
             6.5.2008 19:01
randy             | skóre: 21

| Hviezdoslavov
        6.5.2008 19:01

| Hviezdoslavov
         6.5.2008 19:14
Saljack             | skóre: 28
             | blog: Saljack
             | Praha
        6.5.2008 19:14
Saljack             | skóre: 28
             | blog: Saljack
             | Praha

6.5.2008 16:50

| Hviezdoslavov
        6.5.2008 16:50

| Hviezdoslavov
         Kazdopadne, prvni uloha je tak trochu hint temer ke vsem ostatnim - kdo ji vyresi, prisel na spravny zpusob, jak by se mel na ulozky divat.
Kazdopadne, prvni uloha je tak trochu hint temer ke vsem ostatnim - kdo ji vyresi, prisel na spravny zpusob, jak by se mel na ulozky divat.
             6.5.2008 20:52

| Hviezdoslavov
        6.5.2008 20:52

| Hviezdoslavov
         Za tyden a kousek hra skonci, a pak si o tom muzeme povidat dosyta, urcite pak rada povypravim i o vzniku tehle ulohy
Za tyden a kousek hra skonci, a pak si o tom muzeme povidat dosyta, urcite pak rada povypravim i o vzniku tehle ulohy  
             Ale jsem zvědavý, co řeknu maturitní komisi až se mě zeptá, co jsem dělal před maturitou, že nic neumím. :D Asi jim řeknu, že hrál susí soutěž :D
 Ale jsem zvědavý, co řeknu maturitní komisi až se mě zeptá, co jsem dělal před maturitou, že nic neumím. :D Asi jim řeknu, že hrál susí soutěž :D
             Koukejte se snazit
Koukejte se snazit  
             6.5.2008 21:55
andree             | skóre: 39
             | blog: andreeeeelog

)))))))))))
)))))))))))  )))))) (bohuzel zatim nemuzu rict, cemu se tak chechtam, ale povedly se Ti dva vtipy v jednom a casem je mozna ocenis
)))))) (bohuzel zatim nemuzu rict, cemu se tak chechtam, ale povedly se Ti dva vtipy v jednom a casem je mozna ocenis  )
)
             6.5.2008 22:52

| Hviezdoslavov
        6.5.2008 22:52

| Hviezdoslavov
         Takže to asi ani neocení :D (predikce na základě věty "podle sebe soudím tebe" :D )
 Takže to asi ani neocení :D (predikce na základě věty "podle sebe soudím tebe" :D )
             6.5.2008 23:32
        6.5.2008 23:32

Asi budu pokračovat zítra.
 Asi budu pokračovat zítra.  
             6.5.2008 17:34

| Hviezdoslavov
        6.5.2008 17:34

| Hviezdoslavov
         6.5.2008 17:40

| Hviezdoslavov
        6.5.2008 17:40

| Hviezdoslavov
         6.5.2008 18:29
        6.5.2008 18:29

6.5.2008 18:59

| Hviezdoslavov
        6.5.2008 18:59

| Hviezdoslavov
         (Člověk o dotyčném problému stejně musí něco vědět, i když by mě překvapilo, kdyby uživatelé dotyčného programovacího jazyka ještě dnes opravdu takhle prasili.
 (Člověk o dotyčném problému stejně musí něco vědět, i když by mě překvapilo, kdyby uživatelé dotyčného programovacího jazyka ještě dnes opravdu takhle prasili.  )
)
             Teda pokud to ta nová verze PHP ještě povoluje
 Teda pokud to ta nová verze PHP ještě povoluje  

6.5.2008 19:53

| Hviezdoslavov
        6.5.2008 19:53

| Hviezdoslavov
         6.5.2008 21:44
Marián Kyral             | skóre: 29
             | blog: Sem_Tam
             | Frýdek-Místek
        6.5.2008 21:44
             | Frýdek-Místek

6.5.2008 19:38
Ilfirin             | skóre: 32
             | blog: ilfblog
             | Liberec
        6.5.2008 19:38
             | Liberec
        19:37 - Zatim nejlepsi ucastnik je prave na uloze cislo 6.He
 Já jsem zatím u dvojky. Však já s tím bz2 zatočím
Já jsem zatím u dvojky. Však já s tím bz2 zatočím  (snad)
 (snad)
             Zkoušel jsem kdeco, mám prozkoumanou hlavičku bz2, všim jsem si, že se tam toho hodně opakuje (aby ne, vzhledem k tomu jak to funguje), zkoušel jsem se na to koukam kdečim, ale pořád nic...
 Zkoušel jsem kdeco, mám prozkoumanou hlavičku bz2, všim jsem si, že se tam toho hodně opakuje (aby ne, vzhledem k tomu jak to funguje), zkoušel jsem se na to koukam kdečim, ale pořád nic...  Rád bych to vyřešil už jen proto, že jsem zvědavej na další úlohy.
 Rád bych to vyřešil už jen proto, že jsem zvědavej na další úlohy.
             8.5.2008 20:49

| Hviezdoslavov
        8.5.2008 20:49

| Hviezdoslavov
         Uvidím na co přijdu.
 Uvidím na co přijdu.

8.5.2008 21:06

| Hviezdoslavov
        8.5.2008 21:06

| Hviezdoslavov

9.5.2008 10:48
             | Liberec
        9.5.2008 10:48
             | Liberec
         . Ale skončil jsem u trojky. Tohle už opravdu není můj obor. Místo toho jsem ale začal dělat, jak mě navedl Jardous, Python Challenge.
. Ale skončil jsem u trojky. Tohle už opravdu není můj obor. Místo toho jsem ale začal dělat, jak mě navedl Jardous, Python Challenge.
             9.5.2008 11:33

| Hviezdoslavov
        9.5.2008 11:33

| Hviezdoslavov

9.5.2008 14:05

| Hviezdoslavov
        9.5.2008 14:05

| Hviezdoslavov
         9.5.2008 16:35
             | Liberec
        9.5.2008 16:35
             | Liberec
         . Předtím sed vyhrával s 10vteřinami ku mým 16. Nyní 4řádkový kód trvá 2,5 vteřiny. Cha!
 . Předtím sed vyhrával s 10vteřinami ku mým 16. Nyní 4řádkový kód trvá 2,5 vteřiny. Cha!
            $time ./a.out tajny vystup programuPsala jsem to metodou ŽáVeS beze snahy o jakoukoliv eleganci, takze soubor se zdrojakem ma 23 radku. Vlastne by me zajimalo, jak se to zmeni, kdyz misto read() a write() pouziju funkce ze stdio...real 0m1.198s user 0m1.148s sys 0m0.048s

Vůbec nevím, proč mě napadlo, že to bereš po znacích, když by to nedávalo smysl. Už mi to asi nemyslí.
 Vůbec nevím, proč mě napadlo, že to bereš po znacích, když by to nedávalo smysl. Už mi to asi nemyslí.  Tyjo, já se to Cčko budu už konečně muset pořádně naučit.
Tyjo, já se to Cčko budu už konečně muset pořádně naučit.  Ale před pár dny jsem nějak v GCC úspěšně dokopal k poslušnosti MMX intrinzika, tak to třeba časem nějak zvládnu.
 Ale před pár dny jsem nějak v GCC úspěšně dokopal k poslušnosti MMX intrinzika, tak to třeba časem nějak zvládnu.  
             9.5.2008 22:32
             | Liberec
        9.5.2008 22:32
             | Liberec
        ilfirin@ilfbook:~/python_challenge> time ./uloha.py prvni cesky prezident real 0m1.669s user 0m1.348s sys 0m0.260sProcesor jsem vytaktoval na 1800MHz (a tím protočil ventilátory), program zkrátil na 2 řádky. Víc nedovedu, vyhrálas (nebo máš lepší stroj
 ).PS.: K čemu write()?
 ).PS.: K čemu write()?

I kdyz ten stroj teoreticky idluje, pokud ten program na nem nebezi skutecne solo, ty casy se muzou z me zkusenosti i pomerne hodne hybat.
 I kdyz ten stroj teoreticky idluje, pokud ten program na nem nebezi skutecne solo, ty casy se muzou z me zkusenosti i pomerne hodne hybat.
             (Na notebooku s 1.66 GHz Core 2 Duo mám totéž jen za 100 milisekund.
 (Na notebooku s 1.66 GHz Core 2 Duo mám totéž jen za 100 milisekund.  )
)
             Takže je to přesně tak, jak jsem čekal. Bez readu se nemusí kopírovat fyzické stránky do bufferu na náhodné adrese, prostě je VM subsystém namapuje z cache stránek - nebo aspoň předpokládám, že se tak děje (otvírám soubor s O_RDONLY a mapuju s PROT_READ, tak to snad není blbý
 Takže je to přesně tak, jak jsem čekal. Bez readu se nemusí kopírovat fyzické stránky do bufferu na náhodné adrese, prostě je VM subsystém namapuje z cache stránek - nebo aspoň předpokládám, že se tak děje (otvírám soubor s O_RDONLY a mapuju s PROT_READ, tak to snad není blbý  ), podle toho, že system CPU time pro sto spuštění klesl z 6.7 na 1.8 sekundy. User CPU sice vzrostlo z 3.1 na 3.7, ale součet výrazně klesnul.
), podle toho, že system CPU time pro sto spuštění klesl z 6.7 na 1.8 sekundy. User CPU sice vzrostlo z 3.1 na 3.7, ale součet výrazně klesnul.  (Jo, a kdyby někdo měl blbý poznámky, holce už jsem pusu dal.
(Jo, a kdyby někdo měl blbý poznámky, holce už jsem pusu dal.  )
)

(Tedy kdybych byl programátor.) Pro mě tohle byla příležitost zkusit si 1) trošku odvážnější bitovou aritmetiku (XOR rulez
 (Tedy kdybych byl programátor.) Pro mě tohle byla příležitost zkusit si 1) trošku odvážnější bitovou aritmetiku (XOR rulez  , a k použité technice mě trošičku inspiroval Knuthův-Morrisův-Prattův algoritmus), 2) efektivitu různých způsobů přístupu k souboru, 3) šplhnout u Aničky.
, a k použité technice mě trošičku inspiroval Knuthův-Morrisův-Prattův algoritmus), 2) efektivitu různých způsobů přístupu k souboru, 3) šplhnout u Aničky.  Já nevím, já tu soutěž neřeším proto, abych vyhrál, ani proto, abych jí prolítl podobným způsobem, jako kdybych se pokoušel napsat SAP R/3 v co nejkratším čase s co nejnižšími náklady, ale abych se prostě poučil.
Já nevím, já tu soutěž neřeším proto, abych vyhrál, ani proto, abych jí prolítl podobným způsobem, jako kdybych se pokoušel napsat SAP R/3 v co nejkratším čase s co nejnižšími náklady, ale abych se prostě poučil.  Rozhraní jádra a libc mě zajímají, nejen proto, že při jejich používání prožívám příjemné mrazení v zádech srovnatelné asi s adrenalinem v žilách akrobatického pilota (ovšem bez životních rizik s tím spojených, což je příjemné
 Rozhraní jádra a libc mě zajímají, nejen proto, že při jejich používání prožívám příjemné mrazení v zádech srovnatelné asi s adrenalinem v žilách akrobatického pilota (ovšem bez životních rizik s tím spojených, což je příjemné  ), ale i proto, že bych snad časem mohl mít na to, abych tyhle funkce začal konečně s Bluebearem dokumentovat - pořád ještě takováhle věc strašně chybí a já přeci nemůžu psát o něčem, co neznám.
), ale i proto, že bych snad časem mohl mít na to, abych tyhle funkce začal konečně s Bluebearem dokumentovat - pořád ještě takováhle věc strašně chybí a já přeci nemůžu psát o něčem, co neznám.

Nebo se už vrátil?
 Nebo se už vrátil?  
             Prilezitostne se ozvi mailem...
 Prilezitostne se ozvi mailem...  
             11.5.2008 17:19
        11.5.2008 17:19

11.5.2008 17:51
        11.5.2008 17:51

11.5.2008 21:36
        11.5.2008 21:36

Kdo je teda kdo? A jsou vůbec dva?
 Kdo je teda kdo? A jsou vůbec dva?  

Ale ani jedno, které by jím bylo...
 Ale ani jedno, které by jím bylo...
             7.5.2008 09:16

| Hviezdoslavov
        7.5.2008 09:16

| Hviezdoslavov

7.5.2008 09:31
Jan Zahornadsky             | skóre: 22
             | blog: hans_blog
        7.5.2008 09:31

7.5.2008 10:07
        7.5.2008 10:07

Jinak, šestka opravdu není těžká, nehledej v tom vědu a hlavně se nesnaž pochopit co ten "program" dělá
Jinak, šestka opravdu není těžká, nehledej v tom vědu a hlavně se nesnaž pochopit co ten "program" dělá  
             7.5.2008 10:23

| Hviezdoslavov
        7.5.2008 10:23

| Hviezdoslavov
         Ale jinak mate vsichni pravdu
Ale jinak mate vsichni pravdu  

To by mohla byt hackeri zase pro vas
 To by mohla byt hackeri zase pro vas Osobne jsem poslal zatim jenom odpovedi nejak souvisejici s tim zdrojakem
 Osobne jsem poslal zatim jenom odpovedi nejak souvisejici s tim zdrojakem Che, ikdyz musim priznat, ze zdroje nekterych odpovedi uz nevim ani ja sam
 Che, ikdyz musim priznat, ze zdroje nekterych odpovedi uz nevim ani ja sam 

/dev/random.  
             ) a uz dal nevi, co zkouset, tak uz zbyva jedine cekat na hint nebo konec souteze
) a uz dal nevi, co zkouset, tak uz zbyva jedine cekat na hint nebo konec souteze Ale rad bych to zdolal bez hintu.
 Ale rad bych to zdolal bez hintu.

asi som blby
 asi som blby
             Taky jsem mel hned jednicku blbe
 Taky jsem mel hned jednicku blbe Samozrejme, bagr to neni
 Samozrejme, bagr to neni 

7.5.2008 22:19

| Hviezdoslavov
        7.5.2008 22:19

| Hviezdoslavov

A já se na to ještě nestihl podívat.
 A já se na to ještě nestihl podívat.  
             A "dlouho" znamená dlouho. Fakt. Minimálně o polovinu déle, než by člověk vůbec považoval za slušné. Tak dlouho, že do té doby to většina lidí stihne vyřešit sama
 A "dlouho" znamená dlouho. Fakt. Minimálně o polovinu déle, než by člověk vůbec považoval za slušné. Tak dlouho, že do té doby to většina lidí stihne vyřešit sama  (Tím jsem chtěl jenom říct, že na nápovědu se moc nevyplatí čekat.)
(Tím jsem chtěl jenom říct, že na nápovědu se moc nevyplatí čekat.)

Tak rychle vyhlasit viteze a zverejnit ulohy a reseni. Na tu sestku jsem fakt zvedavej
 Tak rychle vyhlasit viteze a zverejnit ulohy a reseni. Na tu sestku jsem fakt zvedavej 
             Ale co se da delat
 Ale co se da delat Muj postup byl docela dobrej, ale ta sestka me odrovnala
 Muj postup byl docela dobrej, ale ta sestka me odrovnala Fakt by me zajimalo, jestli ten zdrojak nebo binarka a nebo ta pripominka o kompilaci obsahuje heslo. Ulohy 1-5 vzdy to heslo nekde obsahovaly, tady mi to pripada, ze to heslo tam nikde neni a musim si neco vymyslet
 Fakt by me zajimalo, jestli ten zdrojak nebo binarka a nebo ta pripominka o kompilaci obsahuje heslo. Ulohy 1-5 vzdy to heslo nekde obsahovaly, tady mi to pripada, ze to heslo tam nikde neni a musim si neco vymyslet Jinak jsem rad, ze nejsem sam na sestce
 Jinak jsem rad, ze nejsem sam na sestce 
Uloha c. 1 Date: Tue, 6 May 2008 12:02:28 +0200 Uloha c. 2 Date: Tue, 6 May 2008 13:10:31 +0200 Predchozi ulohu jste vyresil(a) jako 29. Zatim nejlepsi ucastnik je prave na uloze cislo 6. Uloha c. 3 Date: Tue, 6 May 2008 13:17:22 +0200 Predchozi ulohu jste vyresil(a) jako 16. Zatim nejlepsi ucastnik je prave na uloze cislo 6. Uloha c. 4 Date: Tue, 6 May 2008 13:32:42 +0200 Predchozi ulohu jste vyresil(a) jako 10. Zatim nejlepsi ucastnik je prave na uloze cislo 6. Uloha c. 5 Date: Tue, 6 May 2008 14:15:28 +0200 Predchozi ulohu jste vyresil(a) jako 3. Zatim nejlepsi ucastnik je prave na uloze cislo 6.A od ty doby ani tuk

), na druhou bych odpovedel jednoduse (ale to uz jsem nekolikrat zkousel). Ted uz jsem zacal delat i presmycky.
Zacinam mit podobne pocity, jako jsem mel po shlednuti prvniho dilu Final Destination (Nezvratny osud) - tehdy jsem ziskal peknou paranoiu a porad jsem hledal, kde na me co spadne nebo me prejede. Ted zacnu diky sestce hledat v kazdym kodu nejaky hesla
), na druhou bych odpovedel jednoduse (ale to uz jsem nekolikrat zkousel). Ted uz jsem zacal delat i presmycky.
Zacinam mit podobne pocity, jako jsem mel po shlednuti prvniho dilu Final Destination (Nezvratny osud) - tehdy jsem ziskal peknou paranoiu a porad jsem hledal, kde na me co spadne nebo me prejede. Ted zacnu diky sestce hledat v kazdym kodu nejaky hesla 

Za tu dobu bych ten program mozna dokazal i prepsat, aby delal neco kloudnyho, ale heslo jsem v nem nenasel
 Za tu dobu bych ten program mozna dokazal i prepsat, aby delal neco kloudnyho, ale heslo jsem v nem nenasel Jdu delat neco poradnyho, skoncil jsem na 6
 Jdu delat neco poradnyho, skoncil jsem na 6 Tak pak hlavne napiste samostatnou zpravicku, az budou vysledky. Rad se podivam, co jsem prehlidnul a taky, jestli bych zvladal ostatni ulohy
 Tak pak hlavne napiste samostatnou zpravicku, az budou vysledky. Rad se podivam, co jsem prehlidnul a taky, jestli bych zvladal ostatni ulohy Vitezum blahopreju
Vitezum blahopreju 
            Jen je škoda, že v závěrečném mailu se na rozdíl od předchozích nepíše, kolikátý člověk byl…
P.S.: nad šestkou jsem taky strávil nejvíc času - než jsem konečně pochopil, jak aplikovat princip jedničky a čtyřky; druhá půlka už naštěstí není tak triková (snad až na osmičku)
Od teď se to už píše. Původně to tam nebylo, protože jsem si nebyl jistý, nakolik budou statistiky spolehlivé. Ale po přidání kontroly nepřeskakování úloh se zdá, že jsou spolehlivé docela dost.Jen je škoda, že v závěrečném mailu se na rozdíl od předchozích nepíše, kolikátý člověk byl…

8.5.2008 13:07
             | Frýdek-Místek
        8.5.2008 13:07
             | Frýdek-Místek

Sedmička a devítka mě dostala. (Případné zveřejnění pro pobavení ostatních - bez uvedení odesílatele, samozřejmě - až po soutěži, komentáře totiž obsahují návod k řešení.)
 Sedmička a devítka mě dostala. (Případné zveřejnění pro pobavení ostatních - bez uvedení odesílatele, samozřejmě - až po soutěži, komentáře totiž obsahují návod k řešení.)
             8.5.2008 12:50
michich             | skóre: 51
             | blog: ohrivane_parky
        8.5.2008 12:50
michich             | skóre: 51
             | blog: ohrivane_parky

Tiskni

Sdílej: