abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:33 | IT novinky

    Společnost Espressif (ESP8266, ESP32, …) získala většinový podíl ve společnosti M5Stack, čímž posiluje ekosystém AIoT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 23:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 3.5 svobodného multiplatformního softwaru pro editování a nahrávání zvukových souborů Audacity (Wikipedie). Přehled novinek také na YouTube. Nově lze využívat cloud (audio.com). Ke stažení je oficiální AppImage. Zatím starší verze Audacity lze instalovat také z Flathubu a Snapcraftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:44 | Zajímavý článek

    50 let operačního systému CP/M, článek na webu Computer History Museum věnovaný operačnímu systému CP/M. Gary Kildall z Digital Research jej vytvořil v roce 1974.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:22 | Pozvánky

    Byl zveřejněn program a spuštěna registrace na letošní konferenci Prague PostgreSQL Developer Day, která se koná 4. a 5. června. Na programu jsou 4 workshopy a 8 přednášek na různá témata o PostgreSQL, od konfigurace a zálohování po využití pro AI a vector search. Stejně jako v předchozích letech se konference koná v prostorách FIT ČVUT v Praze.

    TomasVondra | Komentářů: 0
    včera 03:00 | IT novinky

    Po 48 letech Zilog končí s výrobou 8bitového mikroprocesoru Zilog Z80 (Z84C00 Z80). Mikroprocesor byl uveden na trh v červenci 1976. Poslední objednávky jsou přijímány do 14. června [pdf].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    včera 02:00 | IT novinky

    Ještě letos vyjde Kingdom Come: Deliverance II (YouTube), pokračování počítačové hry Kingdom Come: Deliverance (Wikipedie, ProtonDB Gold).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    21.4. 19:11 | Komunita

    Thunderbird 128, příští major verze naplánovaná na červenec, přijde s nativní podporou Exchange napsanou v Rustu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 19
    21.4. 04:44 | Komunita

    Byly vyhlášeny výsledky letošní volby vedoucího projektu Debian (DPL, Wikipedie). Novým vedoucím je Andreas Tille.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    21.4. 00:11 | Nová verze

    Po osmi měsících vývoje byla vydána nová verze 0.12.0 programovacího jazyka Zig (GitHub, Wikipedie). Přispělo 268 vývojářů. Přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    20.4. 23:55 | Pozvánky

    Poslední měsíc byl plný zajímavých akcí, o kterých Vám bastlíři z projektu MacGyver mohou povědět, protože se na ně sami vydali. Kde všude byli, ptáte se? Objevili se na Installfestu, Arduino Day, Hackaday Europe a tajném srazu bastlířů z Twitteru. A z každé akce pro vás mají zajímavé poznatky.

    … více »
    bkralik | Komentářů: 1
    KDE Plasma 6
     (71%)
     (10%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 670 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Dotaz: abclinux a rozlisenie

    3.2.2006 10:07 slavman
    abclinux a rozlisenie
    Přečteno: 90×
    Skusal som ABC Linux (z Chipu), ale po boote z CD mam na vyber max. rozlisenie 600/480 co je to nepouzitelne. Graficka karta NVidia 5700. Na inom pocitaci (stara ATI grafika) vidim rozlisenie 1600/1200, co je OK. Da sa ho nejak donutit, aby som mal default vyssie rozlisenie alebo mi dal do vyberu viac moznosti rozlisenia?

    Odpovědi

    4.3.2006 00:04 jp1
    Rozbalit Rozbalit vše Re: abclinux a rozlisenie
    Taktéž jsem zkusil ABCLinux z Chipu, ale při identifikaci HW a natahování ovladačů oznámil nečekaně monitor, že nemá signál a zůstal tak až do uklidnění instalační mechaniky. Nezbylo než stisknout RESET a vrátit se k Woknům. Nemám s Linuxem zkušenosti, ale opravdu jsem uvěřil, že stačí z CD nabootovat a Linux se úspěšně zavede. Ale abych neodbočil od tématu, já mám rozlišení 0/0 :-)
    4.3.2006 17:40 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: abclinux a rozlisenie
    Zdravím, původní dotaz jsem asi přehlédl :-(. Obávám se, že automatická detekce rozlišení nepatří v AL k těm nejlepším :-/.

    Je možné před startem explicitně "vnutit" grafický režim bootovacím parametrem mode (př. mode=1024x768), případně ještě specifikovat kmitočet parametrem hsync. Další možností je spustit parametry vesa, nebo safe pouze vesa režim.
    When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
    4.3.2006 20:23 jp1
    Rozbalit Rozbalit vše Re: abclinux a rozlisenie
    Obávám se, že je mi určen ten dovětek o tom, jak jsem dostal na CD perlu aniž bych ji dokázal ocenit. Takže snad pro upřesnění: V Chipu byl na DVD ISO obraz bootovacího CD ABC Linuxu a praví se, že :"Dokáže se ve většině případů sám nakonfigurovat, takže se vám během chvilky spustí plnohodnotná linuxová stanice". Moje naprosto běžná konfigurace bohužel nepadla do té většiny, to je vše. Věřím, že změnou nějakých bootovacích parametrů by to bylo OK, ale to CD je určeno laikům, kteří asi jen tak netuší kam sáhnout a navíc už je to pevně vypáleno a při instalaci se to (alespoň jsem si toho nevšiml) nedalo až tak detailně dokonfigurovat. Takže, jestli se nemýlím, bylo by třeba to CD nahrát na HD, zde upravit nějaké konf. soubory a opět vypálit a tento proces, nejsme-li kovaní Linuxáři (ale to bysme asi nezkoušeli tuto instalaci) opakovat tak dlouho, dokud se netrefíme. Takže si mně tato konkrétní instalace prostě nezískala. Jinak nic proti Linuxu, dvakráte jsem různé distribuce instaloval a problém s tím nebyl. Takže zdravím do Blanska, poněvadž svět je malý a já jsem též z tohoto milého okresu.
    6.3.2006 21:30 Leoš Literák | skóre: 74 | blog: LL | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: abclinux a rozlisenie
    Slovy klasika, nobody's perfect :-(
    Zakladatel tohoto portálu. Twitter, LinkedIn, blog, StackOverflow
    6.3.2006 21:47 Honza Jaroš | skóre: 6 | blog: moje_strana_plotu | Bohnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: abclinux a rozlisenie
    Místní live distro neznám, ale obvykle se nechají bootovací parametry zapsat hned po startu počítače, většinou tam chvilku svítí něco jako boot: a nad tím nějaká nápověda, v níž jsou popsány rozšířené parametry pro start. V takovém případě samozřejmě není nutné nic znovu pálit, stačí za to boot: dopsat název jádra a parametry, nějak tahle:

    boot:nazev-jadra hsync=75

    Název jádra bývá v té zmiňované nápovědě. Jak říkám, neznám ABC Linux, ale ještě jsem snad neviděl live distribuci, která by nějak takhle nefungovala.

    Co se týče toho zhasnutého monitoru, nejspíš se grafická karta nastavila na obnovovací frekvenci, kterou váš monitor neumí. Občas se to bohužel při automatické detekci stane (ovšem není to jen výsada Linuxu, už jsem se s tím párkrát potýkal i v jiných systémech). Čili bych doporučil zkusit ten parametr hsync.
    6.3.2006 22:01 jp1
    Rozbalit Rozbalit vše Re: abclinux a rozlisenie
    Díky za radu, ta výzva s nápovědou tam byla, ale netroufal jsem si do toho nějak sahat, jednak nevím jak a jednak jsem věřil, že to "projde". Ale protože nemám rád nevyjasněné záhady, tak na to ještě určitě mrknu!
    6.3.2006 22:39 jp1
    Rozbalit Rozbalit vše Re: abclinux a rozlisenie
    Nedalo mi to: Monitor odpadne v okamžiku, kdy po hlášce "Automatické nastavení graf. systému...", posléze ..xorg.conf - Hotovo, pak snad ještě řádek a tma. Můj další postup: 1. zkusil jsem bootovat s parametrem hsync=75 - totéž 2. zkusil jsem bootovat s parametrem nohotplug - totéž 3. Nobootoval jsem s parametrem nogui - do text. módu OK, tam jsem pokusně nastavil v qui.conf CONF_SAFEMODE =yes a spustil startx - totéž. Mám kartu Radeon 9100, používám výstup DVI, monitor LCD - ve WIN běží na 75Hz . Co by se ještě dalo zkusit než to CD zrecykluji?
    6.3.2006 22:47 Honza Jaroš | skóre: 6 | blog: moje_strana_plotu | Bohnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: abclinux a rozlisenie
    Co zkusit nabootovat do textu a v /etc/X11/xorg.conf zkusit v sekci Monitor ručně nastavit VertRefresh na nějaký rozumný rozsah kolem 75Hz?

    VertRefresh 70-80

    Popř. se ještě podívat na HorizSync tamtéž?
    6.3.2006 23:12 hydrandt | skóre: 35 | blog: Kanál | Herzogenburg
    Rozbalit Rozbalit vše Re: abclinux a rozlisenie
    A nemůže to být tím, že Xka prostě ten signál posílají jen na VGA konektor a na DVI opravdu nic není? Všechny monitory, se kterýma jsem se potkal, napsaly při nezvladatelné frekvenci něco jako "Out of range" apod., některá LCD dokonce dál zobrazovala, ale rozhodně žádný nenapsal "no signal", když tam signál byl...
    I am Jack's wasted life.
    6.3.2006 23:37 Honza Jaroš | skóre: 6 | blog: moje_strana_plotu | Bohnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: abclinux a rozlisenie
    Vida, na dva výstupy jsem nějak nepomyslel, přitom jsem tenhle problém měl taky. Samozřejmě, může.

    Pokud tohle live CD používá ovladače z X.Org (v xorg.conf v sekci Device je řádek Driver "radeon"), mohlo by pomoci dopsat v xorg.conf do sekce Device řádek tuším že

    Option "MonitorLayout" "LCD, NONE"

    Pokud to jede na binárních ovladačích od ATI, mám pocit, že DVI výstup prostě fungovat nebude, alespoň mě se to na Radeonu 9200 PRO nepodařilo začátkem roku rozchodit a co jsem koukal po Internetu, nebyl jsem sám. :-(
    8.3.2006 00:37 jp1
    Rozbalit Rozbalit vše Re: abclinux a rozlisenie
    Díky za snahu o pomoc. Zkoušel jsem do xorg.conf různě dostat ten nabízený řádek, ale nikdy to neprošlo - neznámý parametr. Možná to někde nějak nastavit jde, ale nemám na to, to zjistit. Tak to CD věnuji někomu, kdo provozuje VGA výstup, třeba mu to pojede. Otázka je, jestli tedy nějaká jiná distribuce to DVI akceptuje.
    8.3.2006 00:42 zabza | skóre: 52 | blog: Nad_sklenkou_cerveneho
    Rozbalit Rozbalit vše Re: abclinux a rozlisenie
    DVI výstup na fglrx driverech od ATI funguje (od nějaké verze). Aspoň já teď na tom jedu... fglrx 8.20.8, Radeon 9250

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.