abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 16
    včera 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    včera 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    24.4. 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 14
    24.4. 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (73%)
     (9%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 783 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Souboj HW s Fedorou

    4.2.2007 17:12 | Přečteno: 827× | Linux

    Ahoj všichni!
    Pokusím se zde sepsat zajímavé životní příhody s Linuxem a Fedorou zvláště. V prvním díle o instalaci FC6 se naše osudy střetnou se SATA řadičem Silicon Image a Grubem...

    Instalace FC6

    Prokletí SATA SiI (Silicon Image)

    Od FC4 je největší výzvou dodatečně zakoupený řadič SATA SiI 3112 (tehda končilo už nahrání ovladače pěkným Panicem, viz. třeba příspěvek na Abclinuxu). Nakonec jsem sice našel řešení, byť poněkud divočejší - na jiném linuxu zbuildit stejnou RPM verzi jádra, avšak s opravenými zdrojáky od ovladače. Nabootovat s CD s noauto, noprobe - v shellu na Alt-F2 zavét opravený modul sata_sil.ko - a hotovo :-)

    V FC6 vypadalo vše poeticky, až do konce instalace. Žádný panic, žádný pád...

    Dokonce jsem se rozhodl, že už nepůjdu proti davu a místo neoficiální instalace LILA (to nám už redhati zrušili), použiji Grub...

    Jenže při startu se začal velmi divně chovat GRUB (instalace právě na disku připojeném k SATA SiI). Nejdříve se na pár sekund zamyslel, a pak vyhodil prompt, že nemůže najít menu. Co bylo na tom "nejlepší" - ručně to šlo, tj. v grub shellu, zvolit správně root a nahrát menu - bez jakékoliv chybičky.

    Do zdrojáku Grubu jsem přidal pár nových grub_printf() a nestačil jsem se divit. V poslední fázi (je již načten Grub shell a hledá se menu) najednou nebyl schopen číst v LBA režimu z disku. Proto po několika marných pokusech se přepnul z LBA do C/H/S. To ovšem nedopadlo dobře - celá instalace Linuxu je nad 8GB, takže čtení menu tak jako tak zhavarovalo

    Po zjevení promptu však najednou bylo menu přístupné. Pěkná záhada, že?

    Dlouho jsem byl z toho paf, než jsem ve zdrojácích grubu v builtins.c objevil poznámku

    Attempt to read the first sector, because some BIOSes turns out not to support LBA even though they set the bit 0 in the support bitmap, only after reading something actually.
    .

    To bylo přesně ono - přepnutím do C/H/S se sice nepodařilo menu přečíst, avšak umravnilo to SiI BIOS, aby znovu byl schopen číst v LBA režimu.

    Pak už to bylo jednoduché. Stačilo do biosdisk.c funkce bios() přidat fallback (při LBA chybě přečist MBR v C/H/S režimu) a světe div se - vše funguje, jak má.

    Bohužel mi není dodnes jasné, proč SiI BIOS selže až při čtení menu, když před tím si vesele LBAuje, ale to by chtělo zdrojáky BIOSu... (Proto jsem se zatím nesnažil o žádný oficiální patch - neodstraňuji příčinu ale následek)

    Ne SE Linux

    Nevím jaké máte Vy zkušenosti se SE Linuxem, ale já jej raději vždy vypínal. V FC6 jsem si řekl, že to zkusím, ale po pár panicách (většinou následoval krátce po hlášce o nemožnosti zapsat do /etc/fstab), jsem si řekl, že funkční Linux je lepší než bezpčený Linux :-). S boot parametrem "selinux=0" jsem se tak konečně probojoval až na login.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    4.2.2007 19:50 pzad | skóre: 30 | blog: pzad
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Souboj HW s Fedorou
    FC6 - selinux zapnuty (enforcing) - ziadny problem
    5.2.2007 09:35 hpaluch | skóre: 4 | blog: HenrykFedora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Souboj HW s Fedorou
    Možná to souvisí s tím, že používám LVM a Xen jádro (i když instalovaný Linux neběží v Xenu). Chtěl bych se proto zeptat, zda-li něco z toho používáte i vy?
    --Henryk Paluch
    5.2.2007 09:48 pzad | skóre: 30 | blog: pzad
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Souboj HW s Fedorou
    LVM asi ano (myslim ze fedora pri deleni disku automaticky pouziva LVM). xen jadro nepozivam, ale naposledy, co som ho skusal tak slo bez problemov tiez. Mozno to ma nieco spolocne s hw, ten moj je uz hodne stary - asi tak 5 rokov.
    Ako bol vytvarany ten file system (u mna to bola cista instalacia)? selinux nema rad len ciste kopirovanie (ma nejake info ulozene priamo pri suboroch).
    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.