Byla vydána beta verze openSUSE Leap 16. Ve výchozím nastavení s novým instalátorem Agama.
Devadesátková hra Brány Skeldalu prošla portací a je dostupná na platformě Steam. Vyšel i parádní blog autora o portaci na moderní systémy a platformy včetně Linuxu.
Lidi dělají divné věci. Například spouští Linux v Excelu. Využít je emulátor RISC-V mini-rv32ima sestavený jako knihovna DLL, která je volaná z makra VBA (Visual Basic for Applications).
Revolut nabídne neomezený mobilní tarif za 12,50 eur (312 Kč). Aktuálně startuje ve Velké Británii a Německu.
Společnost Amazon miliardáře Jeffa Bezose vypustila na oběžnou dráhu první várku družic svého projektu Kuiper, který má z vesmíru poskytovat vysokorychlostní internetové připojení po celém světě a snažit se konkurovat nyní dominantnímu Starlinku nejbohatšího muže planety Elona Muska.
Poslední aktualizací začal model GPT-4o uživatelům příliš podlézat. OpenAI jej tak vrátila k předchozí verzi.
Google Chrome 136 byl prohlášen za stabilní. Nejnovější stabilní verze 136.0.7103.59 přináší řadu novinek z hlediska uživatelů i vývojářů. Podrobný přehled v poznámkách k vydání. Opraveno bylo 8 bezpečnostních chyb. Vylepšeny byly také nástroje pro vývojáře.
Homebrew (Wikipedie), správce balíčků pro macOS a od verze 2.0.0 také pro Linux, byl vydán ve verzi 4.5.0. Na stránce Homebrew Formulae lze procházet seznamem balíčků. K dispozici jsou také různé statistiky.
Byl vydán Mozilla Firefox 138.0. Přehled novinek v poznámkách k vydání a poznámkách k vydání pro vývojáře. Řešeny jsou rovněž bezpečnostní chyby. Nový Firefox 138 je již k dispozici také na Flathubu a Snapcraftu.
Šestnáctý ročník ne-konference jOpenSpace se koná 3. – 5. října 2025 v Hotelu Antoň v Telči. Pro účast je potřeba vyplnit registrační formulář. Ne-konference neznamená, že se organizátorům nechce připravovat program, ale naopak dává prostor všem pozvaným, aby si program sami složili z toho nejzajímavějšího, čím se v poslední době zabývají nebo co je oslovilo. Obsah, který vytvářejí všichni účastníci, se skládá z desetiminutových
… více »Co to je „běžná dávka“?To ti nikdo bez rozsáhlého výzkumu neřekne a navíc to bude dozajista značně individuální. Celoroční konzumace bych se nebál, jsme opice, které se vyvinuly v tropech. Přešlechtění asi také ne, spousta divokého ovoce je pekelně sladká. Přežírání ovšem ano, člověk se nevyvinul v supermarketu, kde si může koupit dvě kila sladkého ovoce bez námahy kdykoliv se mu zachce.
vzdycky se najde potravinovy nepritel
Když chceš ignorovat fakta, to je tvoje věc.
Ironií je, že se dnes ví, že např. démonizování tuků měla na svědomí cukrová lobby, aby se zastřel fakt, jakou roli má cukr např. pro rozvoji ather(i)osklerózry. Sranda je, že dokonce existovali „vědci“, kteří nejdřív pracovali pro cukrový průmysl a později je přetáhl tabákový průmysl, kde se jim spoustu let stejnou strategií dařilo přesvědčovat svět, že kouření zdraví neškodí...
Jo, k tomu BMI si najdi pojem TOFI, abys veděl, že BMI je úplně naprd
Je cukr opravdu tak zlý?
To je dost sračka, to video, po ca. 3 jsem to vypnul, protože na takový srágory nebudu plýtvat svým drahoceným časem. Bohužel už za ty 3 minuty v něm zaznělo tolik polopravd a lží, že bych se nedivil, kdyby ten člověk byl placený Coca-Colou a cukrovou lobby.
Spíš bych ti doporučil si pustit klasickou přednášku od Dr. Roberta Lustiga Sugger - The bitter Truth. Dr. Lusig je americký profesor pediatrie a endokrinolog, a sám vedl v posledních letech několik výzkumů ohledně ohledně působení fruktózy na lidský organismus (tohle video je už 11 let staré, takže si klidně od něj najdi i něco novějšího). Mj. Dr. Lustig vede kliniku na které se léčí obézní děti a ví přesně o čem je řeč. V některém ze svých novějších výzkumů dokonce u dětí nahradil sračkoidní potravu s curkem sračkoidní potravou bez cukru (bez fruktózy ale se škrobem) se stejným počtem kalorií a děti (narozdíl od kontrolní skupiny s cukrem) začali hubnout...
Ale pravda, video není krátké a není pro lidi, co nejsou ochotni si namáhat šedou kúru mozkovou...
„V konečném důsledku záleží na kalorickém příjmu, na tom záleží, jestli budeme budovat tuky nebo ne“. - Naprostá píčovina. Ukládání nebo spalování tuků je řízeno hormonálně a nemá s nějakým přiblblým konceptem kalorií lautr nic společného.
„v každém jídle se zvedne hladina inzulínu“ - Blbost. To by potom neexistovala ketogenní dieta, protože pokud každé jídlo signifikantně zvedlo inzulín, nemá se člověk vůbec šanci dostat do ketózy.
Jak říkám, je to snůška sraček a nemá cenu se tím zabývat.
spotřeba cukru klesá
Fakt? Např. z tohoto jsem ten dojem nezískal.
Zpochybňovat kalorie může asi jen debil.Zpochybňovat [vlož si jednotku dle vlastního uvážení] může jen debil. Nebo fyzikové, kteří místo toho zavedli Joule (soustava SI).
Kalorie je množství energie, které dokáže zvýšit teplotu 1 gramu vody ze 14,5 °C na 15,5 °C.Super. Co mi to říká o různých metabolismech? Kulové.
Kolem jedenácté minuty mluví o kaloriích, v podstatě mi potvrzuje co si myslim a slyším i od jiných, že na kaloriích záleží a že přibírat se může i bez cukru s vysokým příjmem kalorií. Zpochybňovat kalorie může asi jen debil. Sorry.S kaloriema je ten problém, že údaje např. na potravinách nebo co ti řekne třeba sportovní appka vypadají hrozně přesně a vědecky, ale reálně to jsou velmi hrubé odhady s vysokou nepřesností. Viz tento článek na Ars Technica.
Čím tedy nahrazujete mléko ve stravě?Spatne polozena otazka, mleko neni treba nicim nahrazovat. Jinak do receptu domaci ovesne = ovesne vlocky + voda, nesladim ho.
Typicky, kvůli pěstování rýže musela někde v Asii zmizet přirozená louka nebo kus lesa. Teď je tam rýžové pole, na kterém místní chudina dře za pár drobných. Pak ta rýže jede náklaďákem, vlakem a lodí přes půl světa, než se dostane až na váš stůl. Tu spálenou naftu, čínské nevolníky, ryby zabité lodními šrouby, to nevidíte.
Vidíme a víme, že i přesto jsou v naprosté většině případů výrazně lepší než CAFO a dobytek konkrétně.
Při tom je tu jednoduché řešení - koupit mléko z biofarmy, kde se krávy pasou na přirozené české louce, mezi nimi běhají zajíci a létají motýle.
To je v řadě ohledů výrazně akceptovatelnější než CAFO, ale neškáluje to při zdejší vysoké spotřebě, tím spíš v kontextu klimatických změn a zdejšího hospodaření s vodou.
Lepší než dobytek konkrétně v čem?Vidíme a víme, že i přesto jsou v naprosté většině případů výrazně lepší než CAFO a dobytek konkrétně.
No tak na mléko do bábovky to škáluje dostatečně.To je v řadě ohledů výrazně akceptovatelnější než CAFO, ale neškáluje to při zdejší vysoké spotřebě, ...
Vylepšovat hospodaření s vodou dovozem rýžového mléka z Číny je docela originální nápad, to mě zajímá. Můžete to rozvést více do podrobností?... tím spíš v kontextu klimatických změn a zdejšího hospodaření s vodou.
ono by asi nebylo marný vstát od počítačů a jít se podívat jak se pracuje v zemědělství.Jen do toho, až se vrátíte, můžeme se bavit dál. Sám za sucho si zemědělec asi nemůže, ale způsobem, jakým velká část z nich pracuje, situaci ještě zhoršují. Oblíbené jsou třeba širokořádkové plodiny jako kukuřice s brázdami po svahu dolů, kde při prvním dešti jde s vodou z kopce i hlína (pravda, na tohle byli experti už bolševici.) Hlubokou orbu nedělá nikdo, protože to stojí peníze, takže pole jsou čtyřicet čísel ornice a pod tím je beton. Suma sumárum krajina, která je naprosto neschopná zadržovat vodu.
A pořád tady jsou místa kde i v létě zapadne kombajn do bahna.Jo, půl čtverečního kilometru pole s popraskanou naprosto vysušenou půdou v sobě má deset na deset metrů bahnité místo. To je jako říct, že není potřeba brát ohled na ty tři tejdny veder, protože včera ráno bylo jenom 18 stupňů.
A srovnávat to s vylejváním odpadu, to je fakt trošku mimo stupnici.Ne, je to totéž, v rámci honby za ziskem a za snižováním nákladů někdo škodí ostatním. Akorát zemědělcům to prochází, protože ty škody nejsou na první pohled vidět a protože řepka musst sein za každou cenu.
řízení výrobních prostředků pracujícími
Jak říkal Vladimír Iljič:
Aby se dosáhlo velkého, je třeba začít s menším.
Kolik jsi tedy založil družstev nebo do kolika družstev jsi vstoupil, abys věděl, jak to funguje „řízení výrobních prostředků pracujícími“ v praxi?
Doporučuji, nicméně je dost velký rozdíl o tom mluvit jako o jedné z možností1 vs. chtít na tom založit celou společnost. Proto cituji toho Lenina a radím, aby si to David vyzkoušel nejdřív v malém.
Jinak, já jsem byl u vzniku vpsFree a dodnes jsem v jednom CZFree spolku, takže já jsem si to aspoň trochu vyzkoušel.
[1] která se použije tam, kde se to hodí
Pokud do něčeho investuji svůj majetek a čas, tak se mi opravdu nehodí, aby se na rozhodování o tom podílel někdo, kdo šel zrovna kolem.
Podle mého mají být možné oba přístupy – jak ten podnikatelský, tak ten družstevní – a lidi mají mít na výběr. Tzn. stát jim nemá diktovat jeden způsob (autoritářsky, mimochodem).
Pokud do něčeho investuji svůj majetek a čas, tak se mi opravdu nehodí, aby se na rozhodování o tom podílel někdo, kdo šel zrovna kolem.Mohl bys tohle nějak víc vysvětlit? Často tady navrhuješ družstva jako způsob řešení problémů v trhu, např. v téhle diskusi. Moc nechápu, jak to přijde, že to jednou prezentuješ jako skvělé řešení a jindy zase jako problematickou věc, která nemůže fungovat.
Já ale neříkám, že to nemůže fungovat1 – jen říkám, že to není jediná možnost a že by to mělo být na dobrovolné bázi.
[1] ano, má to i svoje problémy, o kterých jsem se tu asi někdy rozepisoval, ale to neznamená že bychom myšlenku družstev měli zavrhnout – lidé by měli mít na výběr a pak je ve vlastním zájmu použijí tam, kde to dává smysl – a jinde si ty vztahy zase upraví jinak, třeba jako zákazník-dodavatel nebo zaměstnanec-zaměstnavatel – tzn. nemusí být všechny vztahy typu člen-družstvo a už vůbec by to neměl stát vynucovat a zakazovat jiné možnosti
Ona to asi nebude jenom bábovka, že? Ve středoevropské kuchyni.No ale o mléce do bábovky se tu od počátku bavíme.
Mezitím jediné, co můžeme dělat, je modlit se za déšť.No a nebo můžeme dovézt to rýžové mléko. Tvrdil jste, že je to lepší než chovat dobytek a že nám to pomůže hospodařit s vodou. Není mi to úplně jasné, tak jsem se zeptal a vy jste se odpovědi vyhnul.
No, ještě se můžeme stravovat jinými tradičními pokrmy a nápoji.Kterými například?
Comparing milk with other dairy products Particularly noteworthy is that intake of fermented milk products such as yogurt and soured milk and cheese were associated with lower rates of fracture and mortality. Furthermore, we observed a positive association only between milk intake and markers of oxidative stress (urine 8-iso-PGF2α) and inflammation (serum interleukin 6). Previously, we found a negative relation between bone mineral density and 8-iso-PGF2α. [42] [63] Interleukin 6 seems to be causally related to cardiovascular disease64 and may influence bone loss and osteoporosis. [65] Importantly, those who consume high amounts of non-fermented milk have a more non-favourable cardiovascular risk factor profile, with higher blood pressure, lower high density lipoprotein cholesterol levels, and higher insulin resistance. [18] In contrast, intake of cheese and fermented milk products is related to higher high density lipoprotein cholesterol levels, less insulin resistance, and a lower risk of myocardial infarction. [18] [22] [23] [24] In addition, a recent small randomised cross over study indicated that the intake of a fermented dairy diet seemed to provide a more favourable biomarker profile than that of a non-fermented dairy diet. [66]
Conclusion A higher consumption of milk in women and men is not accompanied by a lower risk of fracture and instead may be associated with a higher rate of death. Consequently, there may be a link between the lactose and galactose content of milk and risk as suggested in our hypothesis, although causality needs be tested using experimental study designs. Our results may question the validity of recommendations to consume high amounts of milk to prevent fragility fractures. [3] [71] [72] The results should, however, be interpreted cautiously given the observational design of our study. The findings merit independent replication before they can be used for dietary recommendations.Nenašli negativní korelaci mezi zlomeninami a množstvím konzumovaného čistého mléka. Na druhou stranu našli pozitivní korelaci u jogurtů a jiných mléčných produktů. Taky našli negativní korelaci mezi konzumací čistého mléka a úmrtností pro fermentované produkty pozitivní. Kde je ta karma?
Interleukin 6 seems to be causally related to cardiovascular disease
Jejda, ti doktoři zaase jednou vymysleli píčovinu. To je jako říct, že sanitky mají kauzální souvislost se smrtelnými zraněními...
Byla to běžná strava, která umožnila našim prarodičům dožívat se jejich věku.
Ale už ne věku vyššího, potažmo nejen „dožívat se“, ale i „ve zdraví“.
Pro žádný další způsob stravování empirická data nejsou.
Každý měl nějaké prarodiče. I v jiných částech světa. Jejich běžná strava vypadala často dost odlišně.
Posouvání branek.výlučnýchpřevážněvětšina
Naopak mýtus je existence výlučných vegetariánů u velkých zvířat. Šimpanzi loví a ji maso. A ani krava nežere jen trávu.Cože je naprosto výstižné a biologicky konkrétní. S čím máš problém? Jako biolog mohu dodat, že kdyby to nebylo prospěšné nebo dokoncer nutné, tak by to ta zvířata nedělala. Zbytečné chování, které je ze své podstaty vysoce riskantní, by v evoluci neobstálo.
Naopak mýtus je existence výlučných vegetariánů u velkých zvířat. Šimpanzi loví a ji maso. A ani krava nežere jen trávu.je slaměný panák. Nemá to žádnou relevanci.
To je moc pěkné a co já s tím?
Narážky na veganství jsou slaměný panák…
[Veganství] není dieta, nýbrž světonázor, který se určitým způsobem staví ke vztahu ke zvířatům.
Jeho oficiální definice je natolik flexibilní, že vegani klidně řadu živočišných produktů užívají, protože jinak by nemohli fungovat v moderní společnosti. Potom z toho plynou volnější redefinice s určitým zaměřením.
Podle oficiální definice
A philosophy and way of living which seeks to exclude—as far as is possible and practicable—all forms of exploitation of, and cruelty to, animals for food, clothing or any other purpose; and by extension, promotes the development and use of animal-free alternatives for the benefit of humans, animals and the environment. In dietary terms it denotes the practice of dispensing with all products derived wholly or partly from animals.může vegan úplně klidně konzumovat „živočišné bílkoviny, vitamín B12“, stejně jako používá léky a materiály testované na zvířatech, oblečení/obuv slepené lepidly živočišného původu atd.
…jakožto i přístup ke stravování v době transhumanismu.
Jak opakovaně připomínám, i vegani můžou jíst maso, ne-vegani můžou být např. „flexitariáni.“ Třeba hmyz bude vadit málokomu. Tím spíš ve zvlášť míchané stravě.
vyžaduje ideologiiPokud to k exekuci vyžaduje pouze ideologii, tak je to sotva problém biologie.
A že vegani se snaží o něco, co je naprosto nepřirozenéNaturalistický klam. Naturalistický klam. Naturalistický klam. Jen to poukazuje na to, že tvůj amaterský pokus o expertizu už není pro technologicky vyvinuté druhy relevantní. Je úplně jedno, co kdy a jak člověk dělal v přírodě, pokud v ní už deset milenií nežije.
A je klam, že existuje něco jako naturalistický klam.[Citation needed]
Binks Osvícení. Známky primitivního humoru. Ten člověk ví něco o ironii, satiře a imitaci. Možná, že s trochou péče by zvládl i jednoduché úkoly.
Taky mne už napadlo, že pravděpodobně naše ročníky zažijí smrt všech těch ikon, se kterými jsme vyrůstali.
Tak tohle platí tak nějak pro každou generaci, ne? Tedy za předpokladu, že ty ikony jsou starší než ty, což typicky jsou, a že všichni umřou přibližně ve stejném věku – pak logicky musíš zažít smrt těch ikon, které se narodily dříve než ty.
Proto je nejlepší sledovat ty, kteří už umřeli – protože podruhé už umřít nemůžou. Hudba a filmy se naštěstí dají uchovávat a přehrávat i po desítkách let. O knihách ani nemluvě. :-)
100g rozinek (dávám méně) 100g rybízu (když není, tak nic) 400g polohrubé mouky 30g kvasnic 130g cukru třetina hrnku mléka 250g másla nebo hery 1 lžička vanilkového výtažku 4 velké vejce špetka soli kůra z biocitrónuTakové sladké buchty si dávám občas na snídani s černým čajem, ale na večeři je raději nejím, abych neztloustl. Na večeři si ale pravidelně "vařím" ovesné vločky s mlékem, banánem, rozinkami (sultánky) a ořechy, ještě mám další verzi, kdy banán nahrazuji jablkem a lžíci medu. Ovesné vločky mám rád, jelikož jsou levné, rychle připravené, a je to docela dobré jídlo po cvičení.
Tiskni
Sdílej: