abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 22:11 | Nová verze

    Byla vydána verze 3.0 (@, 𝕏) svobodného softwaru HAProxy (The Reliable, High Performance TCP/HTTP Load Balancer; Wikipedie) řešícího vysokou dostupnost, vyvažování zátěže a reverzní proxy. Detailní přehled novinek v příspěvku na blogu společnosti HAProxy Technologies.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 21:11 | IT novinky

    Společnost Framework Computer představila novou vylepšenou verzi svého modulárního notebooku Framework Laptop 13 s Intel Core Ultra Series 1, displej s lepším rozlišením a novou webovou kameru. Přímo do Česka jej zatím koupit nelze.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 15:44 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 2.16 svobodného video editoru Flowblade (GitHub, Wikipedie). Přehled novinek v poznámkách k vydání. Videoukázky funkcí Flowblade na Vimeu. Instalovat lze také z Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    28.5. 21:22 | Zajímavý software

    TerminalTextEffects (TTE) je engine pro vizuální efekty v terminálu. Zdrojové kódy jsou k dispozici na GitHubu pod licencí MIT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 37
    28.5. 17:11 | Pozvánky

    Od čtvrtka 30. 5. do soboty 1. 6. lze v Praze navštívit Veletrh vědy, tj. největší populárně naučnou akci v České republice, kterou každoročně od roku 2015 pořádá Akademie věd ČR. Vstup zdarma.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    28.5. 14:11 | Komunita

    Canonical představil Ubuntu optimalizované pro jednodeskový počítač s RISC-V procesorem Milk-V Mars.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    27.5. 21:22 | Nová verze

    Armbian, tj. linuxová distribuce založená na Debianu a Ubuntu optimalizovaná pro jednodeskové počítače na platformě ARM a RISC-V, ke stažení ale také pro Intel a AMD, byl vydán ve verzi 24.5.1 Havier. Přehled novinek v Changelogu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    27.5. 19:44 | IT novinky

    Společnost xAI založena Elonem Muskem a stojící za AI LLM modelem Grok získala investici 6 miliard dolarů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    27.5. 15:44 | IT novinky

    Finálový zápas mistrovství světa v ledním hokeji přinesl nový rekord NIX.CZ (𝕏): "Dosavadní absolutní maximum našeho propojovacího uzlu bylo překonáno v čase 21:10, kdy jsme při přenosu dat dosáhli 3,14 Tbps. Je třeba také doplnit, že po deváté hodině večerní byly na maximu i ostatní datové přenosy nesouvisející s hokejovým šampionátem".

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    27.5. 15:11 | Pozvánky

    Přihlaste svou přednášku na další ročník konference LinuxDays, který proběhne 12. a 13. října na FIT ČVUT v pražských Dejvicích. CfP poběží do konce prázdnin, pak proběhne veřejné hlasování a výběr přednášek.

    Petr Krčmář | Komentářů: 0
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (89%)
     (3%)
     (4%)
     (4%)
    Celkem 987 hlasů
     Komentářů: 16, poslední 14.5. 11:05
    Rozcestník


    Vložit další komentář
    3.2.2006 14:37 Milan Jurik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GPL licence a Linux kernel
    Viz zdroje jadra. Vam nic nebrani pevne stanovit, ze kod je ciste pod verzi 2 a nikdy jinak. Tak tomu je i v pripade jadra. Prechod na jinou licenci by vyzadoval audit kodu, aby odhalil, ktere casti jsou ciste pod GPLv2 a zajistil jejich relicencovani/prepsani. To tezko nekdo udela a hlavne, spravce jadra to odmita. Linux zustane s GPLv2. Takovych SW je vice nez jen kernel.
    3.2.2006 14:40 Jindřich 'GoldenShit' Plešinger | skóre: 16 | blog: Nevěřící | Dolní Bousov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GPL licence a Linux kernel
       Nerad bych někoho urazil, nemám nic proti zveličování a vyzdvihování licencí, ale poslední dobou mám pocit že kecy o licencích je to nový druh Linuksácké onanie. Určitě to má v produktu své místo, ale není náhodou daleko důležitější funkčnost, náročnost, používanost a budoucí podpora a vývoj produktu? Pod jakou licencí a zdali vůbec nějakou licenci má je mi úplně jedno. Pokud jde kupříkladu o Linux, komu vadí že používá programy s licencí GPL 1, 2, 3?, BSD, komerční, ... .

       Docela mě rozesmálo heslo, že prej jestli to nebude se zdrojákama a s GPL tak to na kompu nechce. :-)
    LINUKS = Lidová Nacionálně Ultralevicová Komunistická Strana
    3.2.2006 15:28 Pavel 'lingeek' Szalbot | skóre: 54 | Třinec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GPL licence a Linux kernel
    Pod jakou licencí a zdali vůbec nějakou licenci má je mi úplně jedno.
    Pište si tam co chcete, na mě jsou zákony krátke?
    Math, as Barbie says, is hard.
    3.2.2006 15:55 azurIt | skóre: 34 | blog: zatial_bez_mena
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GPL licence a Linux kernel
    absolutny suhlas ;)
    3.2.2006 15:55 h.xman | skóre: 10
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GPL licence a Linux kernel
    kecy o licencích je to nový druh Linuksácké onanie. Určitě to má v produktu své místo, ale není náhodou daleko důležitější funkčnost, náročnost, používanost a budoucí podpora a vývoj produktu? Pod jakou licencí a zdali vůbec nějakou licenci má je mi úplně jedno.
    No, nechci delat chytreho, ale... uvazoval jsem o tom napsat textik o vztahu licenci a vyvoje software... ale pak jsem to zavrhl jako prilis zjevne a banalni. Ale asi to znovu zvazim, kdyz vidim, ze porad jeste nekdo nepripisuje dulezitost imo naprosto klicovemu faktu, ze svet open source je opravdu podstatne odlisny od sveta proprietalniho software, a ze zde licence velmi silne ovlivnuje funkcnost, narocnost, pouzivanost, budouci podporu a vyvoj produktu...

    Jsem z trochu jineho sveta - pouhe humanitni vzdelani a v IT duta hlava - a obcas (dost casto) si pripadam ve srovnani se zdejsimi experty jako uplny hlupak a jen s obdivem vzhlizim k tem "linux gurus"... ale obcas taky zasnu, jak zjevne (pro cloveka s mym uhlem pohledu) a pritom velmi dulezite veci i nekterym tem spickovym *nixovym expertum fatalne unikaji.

    Jak jen bude cas, zkusim neco sesmolit a hodim sem link - snad to bude prece jen pro nekoho zajimave a nove.
    Pro poutníky mezi vámi: Camino de Santiago
    9.2.2006 13:20 bhy | skóre: 35 | blog: bhyblog | brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GPL licence a Linux kernel
    Nerad bych někoho urazil

    no nevim, to podle me delate s oblibou, a je to jedina prava motivace vasich aktivit na tomto webu.

    není náhodou daleko důležitější funkčnost, náročnost, používanost

    myslim, ze ne. ja kdybych si mel vybrat mezi dvema programy na tentyz ucel, jeden by mel svobodnou licenci, mene features a pouzivalo by ho 5% uzivatelu, druhy by mel nesvobodnou licenci, vice features a pouzivalo by ho 90% uzivatelu, vybral bych si ten prvni. chybejici features bych bud casem dodelal sam, nebo kdybych zjistil, ze na to nemam, za nejakou usluhu k tomu nekoho primel. to neni fraze, uz jsem to tak jednou udelal. jak vidite, jakkoliv omezena funkcnost svobodne alternativy k proprietarnimu programu je z principu vzdy jen docasna.

    ja treba pouzivam jen software, co ma takovou licenci, ktera splnuje kriteria free software foundation, tzn. nemusi byt nutne kompatibilni s gpl, ale musi byt svobodna. je to z meho presvedceni, proste tomu verim, mam k tomu hafa duvodu, a budu to tak delat dal. neni to ani nijak prakticky nepohodlne. verim, ze vam vadi, ze se o licencich na software hodne mluvi. no vidite, mne zas vadi, ze se to resi malo, a ze je to tolika lidem jedno.

    btw, k jak velke casti zdrojovych kodu kernelu disponuje torvalds autorskymi pravy? linux jako cely kernel pod timto nazvem je jeho registrovanou ochrannou znamkou, ale kdyby vyznamna cast jeho vyvojaru chtela prejit na gplv3, myslim ze by jim nic nebranilo udelat fork, treba lunix :), s pouzitim tech casti, ktere by povolovaly prelicencovani na gplv3 a ty gplv2-only kusy prepsat popr. poresit licenci s prislusnymi autory.

    3.2.2006 16:46 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Zvýrazňování
    Pokud program specifikuje číslo verze, která se na něj vztahuje, a "všechny následující verze", můžete se podle uvážení řídit ustanoveními a podmínkami buďto oné konkrétní verze anebo kterékoliv následující verze, kterou...
    V kernelovském COPYING je
    GNU GENERAL PUBLIC LICENSE
    Version 2, June 1991
    
    Žádné any later version tam nevidím...

    Ale kdybych četl jen ve spotu zvýrazněné části, tak jsem na to skočil :-)

    Nevěřím statistice, kterousi sám nezfalšuji. A nevěřím zvýraznění textu, které jsem sám účelově nevytvořil ;-)
    3.2.2006 16:50 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zvýrazňování
    lol

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.