abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 0
    dnes 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 21
    včera 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    včera 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    24.4. 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 14
    KDE Plasma 6
     (73%)
     (9%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 788 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník
    Štítky: není přiřazen žádný štítek


    Vložit další komentář
    Jezekus avatar 23.2.2010 22:44 Jezekus | skóre: 19 | blog: jezkova_nora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Astronomické planetarium Asterope
    V hornim linku je chyba, je tam navíc "
    Jinak pěkná práce :-) uvidíme co z toho vyleze
    (Za mě osobně akorát, škoda že java)
    23.2.2010 22:54 Trained.Monkey | skóre: 12 | blog: monkey
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Astronomické planetarium Asterope
    Opraveno, dik
    24.2.2010 00:05 moira | skóre: 30 | blog: nesmysly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Astronomické planetarium Asterope
    Nechci mluvit za autora programu, ale není to situace typu Java nebo nic? Pod každou Java aplikací se vždy najde alespoň jeden komentář typu "sice je to fajn, ale je to Java" - je ale lepší mít něco v Javě nebo to nemít vůbec?
    Překladač ti nikdy neřekne: "budeme kamarádi"
    Jezekus avatar 24.2.2010 07:59 Jezekus | skóre: 19 | blog: jezkova_nora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Astronomické planetarium Asterope
    Samozrejme, ze je lepsi mit neco v jave nez vubec.
    Chtel jsem ti jen vyjadrit vlastni osobni antipatie k velkym SW v jave. (obvykle z duvodu nenazranosti a lennosti)
    Program jsem zkousel a vypada velice nadejne :-)
    24.2.2010 11:13 Trained.Monkey | skóre: 12 | blog: monkey
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Astronomické planetarium Asterope
    Ver mi ze kdybych to delal v Cecku nebo nedejboze Pythonu je to 10x nenazranejsi.
    Jezekus avatar 24.2.2010 13:44 Jezekus | skóre: 19 | blog: jezkova_nora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Astronomické planetarium Asterope
    Ccko a 10x nenazranejsi nez Java? To nejde :-)
    Leda ze by autor dokonale ovladal Javu a absolutne neovladal Ccko (memoryleaky a spol jsou pekny potvory) ;-)
    24.2.2010 14:22 Trained.Monkey | skóre: 12 | blog: monkey
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Astronomické planetarium Asterope
    Vetsina Asterope je napsana ve Scale, bezi to sice na JVM ale neni to uplne totez.

    Puvodne trvalo vykresleni mapy zhruba minutu. Diky profileru a debugovani jsem to stahl zhruba na 3 sekundy. V Jave nahodim JProfiler a behem 10 sekund vidim problemove misto. Cecko nema tak dobry tooling, takze by se mi to pravdepodobne nepodarilo tolik zoptimalizovat.

    Zrovna tak multithreading by byl problematicky. Spousta Cckaru na nej proste rezignovala. Pocital jsem to a diky Scale delam fork/join nebo neco podobneho zhruba na kazdem 20tem radku.

    JVM / Java ma par nedostatku (dlouhy start diky classloadingu, vyssi naroky na pamet), ale vetsina veci o jejim vykonu neni pravda.
    24.2.2010 15:11 fraxinus | skóre: 20 | blog: fraxinus
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Astronomické planetarium Asterope
    Ako je teda mozne ze som niekedy koncom 90tych rokov pouzival SkyMap na 486 bez najmensich problemov?
    24.2.2010 15:21 Trained.Monkey | skóre: 12 | blog: monkey
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Astronomické planetarium Asterope
    Protoze Skymap dela veci daleko jednoduseji. Asterope taha data z SQL databaze, mapu kresli pomoci scenegraphu v nekolika vrstvach, je tam heuristika na umisteni textu v mape...
    24.2.2010 10:03 Jalien
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Astronomické planetarium Asterope
    No, vzhledem k prezentovaným hardwarovým nárokům rozhodně zůstanu u XEphem, které běží prakticky na čemkoliv. Ale jinak ti fandím. ;-)
    Limoto avatar 28.2.2010 19:39 Limoto | skóre: 32 | blog: Limotův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Astronomické planetarium Asterope
    Astronomické programy jsou většinou psané v C++/Pascalu, takže jsem čekal že Java a best-practices je prostě převálcují.
    Nenažraností určitě...
    2.3.2010 18:11 Petr Škoda
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Astronomické planetarium Asterope
    No je otázka o jaké kategorii astronomických programů je řeč. Předpokládam že o windowsích aplikacích ala planetárium. Velká většina profesionálních programů pro nejen vykreslení ale i analýzu hvězdných katalogů je však buď ve FORTRANu popř v C volajícím Fortranské knihovny (to jsou tzv. legacy aplikace typu IRAF, MIDAS, Starlink) nebo naprosto drtivě v Javě (všechno co souvisí s Virtuální observatoří = jako Aladin, VOplot, TOPCAT apod ...)

    A dá se říci, že většina z nich je velmi efektivní. BTW Healpix byl primárně vymyšlen právě pro účely VO.

    Jinak se dá obecně říci, že současný SW vývoj v astronomii je vlastně mnohem více vpředu před komerčním světem protože řeší otázky práce s největším množstvím dat jaké na zemi můžete potkat, která navíc rostou rychleji než káže Moorův zákon. Proto se vymýšlejí finty jako inteligentní agenti posílané na servery, protokoly pro přenos workflows, agregátory dotazů do distribuovaných databází (např. Skyserver.org) apod. Ve vývoji je také speciální astronomický dotazovací jazyk (ADQL) a spousta protokolů pro práci s datovými hyperkostkami. Astronomové také vymysleli mnohem efektivnější protokol pro komunikaci mezi distribuovanými aplikacemi než je CORBA (hledejte PLASTIC a SAMP)

    Má-li někdo dobrou znalost Javy a chce dělat avantgardní vývoj jedinečných databázových aplikací je pro něj astroinformatika a vše kolem Virtuální observatoře pravý ráj. A v neposlední řadě je třeba říci, že se od nás učí jak Google (GoogleSky) tak Microsoft (WWT)
    2.3.2010 19:02 Petr Škoda
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Astronomické planetarium Asterope
    No je to hezký počin, ale myslím, že na profesionální scéně se s tím moc nechytnete. Tam jednoznačně kraluje Aladin http://aladin.u-strasbg.fr/ a TOPCAT http://www.star.bris.ac.uk/~mbt/topcat/index.html a je také otázka zda má smysl cpát databázi hvězd přímo na PC - klienta. Největší množstí astronomických katalogů je dnes používáno přes interface a protokoly Virtuální observatoře a tedy se načítají on-line např z CDS ve Strasbourgu (systém Vizierhttp://vizier.u-strasbg.fr/cgi-bin/VizieR) či NASA (NED http://nedwww.ipac.caltech.edu/). Jednak to umožňuje mít tam aktuální informace (např. supernovy, pozice výbuchů gamma apod. jednak se dají dotahovat vámi zmíněné atributy jako barvy, magnitudy apod z odlišných katalogů a agregovat to.

    Píšete, že vymýšlíte vlastní datový model pro tu databázi. Nechtěl byste se raději podílet na vývoji Virtuální observatoře a jejích datových modelů a aplikací ? - takhle Váš program bude jedním z mnoha planetárií - jako hračka pro amatéry. Ale v rámci VO máte šanci přispět k pokroku lidstva a zapojit se do procesu nového způsobu dělání vědy, který dnes začíná nejen v astronomii ale i geofyzice či meteorologii - najděte si hesla jako e-Science, semantic web, ontologies.

    Obecně pokud by měl někdo zájem dělat nějaký SW vývoj s astronomickou tématikou, nechť si najde něco o Virtuální observatoři a jejich standardech (např. http://ivoa.net/Documents ) , popř. mě kontaktuje.

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.