abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    včera 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 9
    včera 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 36
    25.4. 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    25.4. 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    25.4. 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (74%)
     (8%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 824 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník
    Štítky: není přiřazen žádný štítek


    Vložit další komentář
    28.2. 13:24 PetebLazar | skóre: 33 | blog: l_eonardovo_odhodlani
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem potkal počítače 5
    Kódování KOI8 (snad pochází z Код Обмена Информацией v GOSTu) bylo jedním z kódování češtiny podporováných editorem T602, osobně jsem dokument v této znakové sadě v životě nepotkal. Možná, že generace SAPIstů měla více štěstí.
    28.2. 19:22 Radovan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem potkal počítače 5
    Byl to standard RVHP, v T602 výchozí kódování (podle ČSN). Ale samozřejmě jsme to měli přepnuté do Latin2 :-)

    To mi připomnělo nějaký tehdejší text, kde se autor rozhořčoval že MS-DOS 5 píše v českém nastavení datum špatně, ve tvaru 1990-12-31, a ne tak jak je zvykem. Jenže on to psal správně, protože tohle u nás bylo "uzákoněné" pro elektronický styk už od roku 1980.
    28.2. 13:37 PetebLazar | skóre: 33 | blog: l_eonardovo_odhodlani
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem potkal počítače 5
    První pokusy s připojením k Internetu v ČR se datují na podzim 1991 (ČVUT FEL), oficiální přípojení CŘ k Internetu (19200bps linka do Linze?) se datuje na 13.2.1992. Před připojením k Internetu se zprávy posílaly např. před BBS, síť FIDO-NET. Měl jsem účet na největší české BBS Infima a vzpomínám, že v té době (před rozšířením individuálního připojení k Internetu) nabízela službu doručení zprávy do Internetu na e-mail adresu (v ceně za odchozí 6Kč/KB?). Bylo by zajímavé zjistit zda zmíněný odeslaný 1. autorův e-mail byl odeslán v duchu dnešních standardů (TCP/SMTP), či ještě postaru (s gateway na cestě).
    28.2. 15:50 Vtipnéř | skóre: 38 | blog: Vtipnéřův blog | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem potkal počítače 5
    Bylo by zajímavé zjistit zda zmíněný odeslaný 1. autorův e-mail byl odeslán v duchu dnešních standardů (TCP/SMTP), či ještě postaru (s gateway na cestě).
    Měl jsem někde zasuto v paměti, že ta první emailová adresa byla nějak obráceně, než je to dnes - začínala státem a končila jménem. Ale když jsem pátral v historických dokumentech (např. článek ve zpravodaji UVT), tak jsem o tom nic nenašel. Možná se ozve někdo s lepší pamětí :-).
    Opening Windows is better than washing them. Clearing Windows (e.g. erasing or deleting) is even much better.
    28.2. 21:52 PetebLazar | skóre: 33 | blog: l_eonardovo_odhodlani
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem potkal počítače 5
    Jestli s tím hostname vpředu a username vzadu nešlo o UUCP mail?
    29.2. 09:55 Vtipnéř | skóre: 38 | blog: Vtipnéřův blog | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem potkal počítače 5
    To už fakt nevím.
    Opening Windows is better than washing them. Clearing Windows (e.g. erasing or deleting) is even much better.
    28.2. 16:55 johnyK | skóre: 2 | blog: uxblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem potkal počítače 5
    na tom pocitaci 3B2/400 se mi libilo tenkrat neobvykle vypinani. Vzadu byl kolibkovy vypinac, ktery mel 2 polohy. Na jednu stranu se vypnuty pocitac zapinal. Kdyz se pri bezicim pocitaci zmackl vypinac na drukou stranu, tak se spustil automaticky shutdown a teprve pote se pocitac skutecne vypnul. Dodnes jsem to u zadneho jineho pocitace nevidel.
    28.2. 18:09 PetebLazar | skóre: 33 | blog: l_eonardovo_odhodlani
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem potkal počítače 5
    A nefungovalo to i naopak (na obou pólech kolébkového vypínače stejný signál?), jako kdyz se stiskem počítač zapne, opětovným zmačknutím vypne u dnešních počítačů. ;-)

    Ale teď vážně, na středním škole (odhadem tak rok 1986) mne spolužák vyzval, abych vypl hučící jednotku děrné pásky našeho školního ADT 4300 se 64KB (patrně věnované jako odložené patronátním závodem). Jak se ukázalo nešlo o vypínač děrné pásky, ale celého ADT. Profesor měl pak velké obavy zda ADT znovu naběhne. Ve výuce automatizace jsme využívali i analogové počítače MEDA což je kapitolou sama pro sebe.
    28.2. 19:26 Radovan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem potkal počítače 5
    Znáš přepínač MAGIC/MORE MAGIC? :-D

    http://catb.org/jargon/html/magic-story.html
    28.2. 19:55 PetebLazar | skóre: 33 | blog: l_eonardovo_odhodlani
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem potkal počítače 5
    To mi připomíná událost z doby ani ne tak vzdálené (pár let) kdy jsem zalezlý pod stůl vytáhl několikamilimetrovou jiskru mezi počítačem a samcem USB konektoru (stínění) kabelu od tiskárny. Varováním pro nás nebylo ani to, že dlouhodobě při zapojení jiného spotřebiče do jiné 2 metry vzdálené zásuvky na zdi se tiskárna od počítače automaticky odpojila a připojila.

    K možnému vysvětlení mne přivedl až elektrikář, který později údajně zjistil že tyto dvě zásuvky mají asi ve zdi přerušený přívod pracovní(ochranné) nuly. Tato byla patrně poskytována uzemněné stínění USB kabelu(PC), což při spotřebě tiskárny při zapékání toneru cca 900W naznačuje, že USB kabely dokonce dlouhé 4,5m nejsou žádné ořezávátko a taky to že na tom vytaženém konci kabelu bylo nejspíš 230V. :-(
    28.2. 19:56 PetebLazar | skóre: 33 | blog: l_eonardovo_odhodlani
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem potkal počítače 5
    O: poskytována skrze uzemněné stínění ..
    28.2. 20:23 Radovan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem potkal počítače 5
    Pěkné, je vidět že ty dnešní čipy nejsou zase takové citlivky :-D

    Nebyly tam ve zdech ještě hliníkové dráty?

    Kdysi známému přestal doma fungovat mrazák, tak jsme vzali měřák a jeli to omrknout. Brzy jsme zjistili že když se odpojí ze zásuvky druhý, ten nefunkční se rozeběhne. Tak jsme po domě odpojovali všechno co se dalo včetně budíku, ale oba najednou prostě jet nechtěly.

    Já jsem mezitím dostal žízeň, šel jsem se napít do kuchyně z vodovodu, a jak jsem se nahnul ke kohoutku a stál naboso na podlaze, tak jsem jí dostal! Proti dřezu jsem naměřil 120V...

    Takže zavolal na poruchy a aby mu tam neroztálo maso, natáhli jsme prodlužovačku od sousedů a "vynulovali" se k nim. Byl uhnilý kabel nuláku až na sloupu.
    28.2. 21:01 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem potkal počítače 5
    A když si zajedeš do míst typu Monte Negro, tak to zažiješ ještě dneska - kamarád dostal 220 od nerezové kuchyňské desky jen proto, že velký hotel odvedle si zaplatil “víc elektriky” než majitel našeho apartmánu a když vedle začal hořet celý kopec a přehořely dráty, tak pan domácí vzal prodlužovák a spojil zásuvku od nás se sousedem - akorát měl prohozenou fázi a nulu a ta deska byla s tou nulou spojená…

    Na druhou stranu - měli tam super rajčata a melouny a krásný ženský
    3.3. 20:35 ehmmm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem potkal počítače 5
    Spis bych to videl na kombinaci rozdvojky otacejici fazi a nulak a o spojeni nulaku a ochranneho vodice v nejake prodluzce. Ale to by byla asi vetsi sleha, po ktere by uz neco prestalo fungovat.

    Kdyby byl v zasuvce prerusen nulak, tak by nefungovalo nic ani pred tim.
    3.3. 22:01 PetebLazar | skóre: 33 | blog: l_eonardovo_odhodlani
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem potkal počítače 5
    Tady to leta fungovalo (byla tam zapojena pouze ta tiskárna), možná ještě historické dvouvodičové zapojení zásuvek. Nulu si to patrně vzalo přes stínění kabelu do PC napájeného z jiné funkční zásuvky.
    28.2. 22:28 PetebLazar | skóre: 33 | blog: l_eonardovo_odhodlani
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem potkal počítače 5
    Délka mé historie s počítači letos atakuje čtyřicet let a byť jsem nikdy nebyl programátorem v první půlce devadesátek jsem se tomu párkrát nevyhnul.

    Nejmenší program co jsem asi kdy napsal byl Kamlat6.com (rezidentní prográmek v Assembleru), který visel na INT 17h, a znaky v kódování Kameničtí zaměnil na Latin2 (to podporovaly tiskárny), před tiskem grafiky se pro dobro výsledku opětovným spuštěním vypnul. Při velikosti 200B jsem ho viděl v provozu i po 30 letech.

    -

    Nejnaštvanější jsem byl při tvorbě emulace HPGL pro primitivní ploter Aritma, kdy jsem během dlouhého programování plotter vypnul (krokové motorky se zahřívaly i v idle). Co mne nevarovalo, že LEDky na panelu plotteru stále svítí (byť tlumeně). Pracoval jsem v RAM PC a zvyšující verze zdrojáků průběžně ukládal na floppy. Během toho dne jsem učinil značný posun ve fungování a o to větší bylo rozčarování druhého dne kdy na disketě byla jako dostupná poslední verze ze chvíle než jsem plotter vypnul. Vyvozuji, že elektronika plotteru byla krmená signály z PC a to vytěžovala natolik, že toto od určité chvíle nezvládalo úspěšný zápis na disketu.

    -

    Nepřekvapenější jsem byl při tvorbě programu frontendu k zakázkové stavbě odporové pece pro řízené tepelné zpracování odlitků (vyrobené součásti měly v peci projít řízenou otopnou/chladící křivkou pro zajištění jejich správné vnitřní struktury), když se dosáhlo bodu na otopné křivce kdy mělo dojít k řízenému chlazení (s požadovanou strmostí, docílenou nuceným chlazením) vypnul se příkon do topných těles (myslím, že šlo celkově o 200kW) a najednou místo očekávaného poklesu začala teplota odlitků v peci stoupat. Důvodem byly fázové přemeny v materiálu, tyto při ohřevu energii absorbovaly a při chladnutí ji vracely zpátky. Asi to žádným překvapením být nemělo, měl jsem za sebou úspěšnou zkoušku z Materiálů (2x).

    -

    Nejvíce jsem se bál, při instalaci svého programu na PC emulujícího fyzické ovládací panely řady vzdáleně umístěných laboratorních pecí pro Výzkumný ústav v Řeži, byť asi jen čistě teoretické radioaktivní kontaminace (ono od Černobylu zase tolik neuplynulo).

    -

    Nejšílenější bylo asi makro v T602, které realizovalo na bázi sloupcových bloků a vyhledávání značek výpočty v rámci Peněžního deníku. Součástí bylo makro konvertující předem celý deník do verzálek, kteréžto uživatel jednou omylem použil při tvorbě běžného obchodního dopisu a tak ho i následně odeslal.

    -

    Nejdále (na Bali) mne dostala tvorba programu pro vizualizaci údajů z elektrárny (6x 1,5MW diesel) pro hotelový resort. Strach z toho jak nás silný odliv v kombinaci s náhlým setměním (na pláž v Kutě jsme se dostali po práci v elektrárně přiliš pozdě) začal odnášet od pláže měl proti tomu z Řeže zcela jiný charakter.

    Gréta avatar 3.3. 16:58 Gréta | skóre: 36 | blog: Grétin blogísek | 🇮🇱==❤️ , 🇵🇸==💩 , 🇪🇺==☭
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem potkal počítače 5

    i playstationy tam měli koukam ikdyž jenom dvojky :D

    btw myslimže se ustav nepiše s kroužškem nad u :O ;D

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.