abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 5
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 30.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí JavaScriptu, HTML a CSS Electron (Wikipedie, GitHub). Chromium bylo aktualizováno na verzi 124.0.6367.49, V8 na verzi 12.4 a Node.js na verzi 20.11.1. Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 04:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.0.0 otevřeného emulátoru procesorů a virtualizačního nástroje QEMU (Wikipedie). Přispělo 220 vývojářů. Provedeno bylo více než 2 700 commitů. Přehled úprav a nových vlastností v seznamu změn.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 736 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    DNSSEC – domény se zabezpečením

    15. 11. 2018 | Reklama | Reklama | 1758×

    Chcete mít jistou, že vaše doména se nestane cílem útočníků a podvržení falešných stránek? Chcete svým uživatelů, poskytnout co nejlepší zabezpečení? Víte, která doména má v oblasti zabezpečení největší úspěch? Podívejte se, čím je známá doména česká a co je DNSSEC.

    DNSSEC a popularita české domény

    Internet je skvělá věc, která je natolik rozšířená a žádaná a využívá jí tolik lidí po celém světě a je připojeno tolik PC a dalších zařízení, že i bezpečnost je ohrožena a je pořád potřebné na ní pracovat. Internet je totiž dost častým objektem útoků, které následně zneužívají osobní a další údaje jiných uživatelů za účelem obohacení se či znehodnocení informací a podobně.

    Proto bychom měli cítit velikou hrdost na to, že právě naše česká doména patří k těm ve světě, které jsou známé kvalitním zabezpečením a vysokou důvěryhodností. Česká doména patří také mezi první, které začaly používat zabezpečení DNSSEC, a to již od roku 2008.

    DNSSEC

    Správcem české domény je sdružení CZ.NIC, které také intenzivně rozšiřuje zabezpečení DNSSEC.

    A co vlastně DNSSEC umí?

    V první řadě je nutné říct, že DNSSEC je rozšířením DNS. A to především z toho důvodu, že právě DNS slouží jako systém doménových jmen realizovaný pomocí serverů DNS a podporuje výměnu informací. Výměna informací probíhá tak, že vy jako uživatel zadáte do prohlížeče doménové jméno (název internetové adresy) a DNS tento název překládá na řadu číselných kódů, kterým se říká IP adresa. Záležitost, která systému zabere pouhých pár sekund, ale i přes to překlad a hledání informací stačí k tomu, aby byla uživateli podvržena falešná IP adresa.

    A právě jako ochrana proti podvržení falešných domén slouží technologie DNSSEC. Tento systém pracuje na principu asymetrické kryptografie, tedy šifrování a dešifrování.

    Pokud si chcete zaregistrovat českou doménu, tak to lze přes vybraného registrátora. Seznam vhodných registrátorů najdete pod sdružením CZ.NIC. Při výběru tedy hraje roli také to, jestli daný registrátor poskytuje také DNSSEC.

    Třeba registrátor a společnost TELE3 toto zabezpečení poskytuje, a kromě toho i mnoho dalších služeb v oblasti internetu a telekomunikace.

    TELE3

    Jedná se o služby jako webhosting, serverhosting a s nimi spojené služby DNS hosting, SEO hosting, FTP hosting, multihosting, umístění a pronájem serveru, monitoring serveru, virtuální servery, zálohování, správa a servis serveru, hlasové služby VoIP a mnoho dalšího.

    Co se týká zabezpečení, tak společnost TELE3 v rámci svých služeb používá protokoly jak IPv4, tak IPv6 a k rozmístění serverů používá různé TLD domény kvůli vyšší bezpečnosti. DNS má tedy rozmístěné nejen v ČR, ale také v USA a v Německu, čím vytváří kvalitní rozložení, které ztěžuje případné útoky.

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.