abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 30.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí JavaScriptu, HTML a CSS Electron (Wikipedie, GitHub). Chromium bylo aktualizováno na verzi 124.0.6367.49, V8 na verzi 12.4 a Node.js na verzi 20.11.1. Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 04:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.0.0 otevřeného emulátoru procesorů a virtualizačního nástroje QEMU (Wikipedie). Přispělo 220 vývojářů. Provedeno bylo více než 2 700 commitů. Přehled úprav a nových vlastností v seznamu změn.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    23.4. 23:22 | IT novinky

    Evropský parlament dnes přijal směrnici týkající se tzv. práva spotřebitele na opravu. Poslanci ji podpořili 584 hlasy (3 bylo proti a 14 se zdrželo hlasování). Směrnice ujasňuje povinnosti výrobců opravovat zboží a motivovat spotřebitele k tomu, aby si výrobky nechávali opravit a prodloužili tak jejich životnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    23.4. 16:11 | Nová verze

    Bylo oznámeno (cs) vydání Fedora Linuxu 40. Přehled novinek ve Fedora Workstation 40 a Fedora KDE 40 na stránkách Fedora Magazinu. Současně byl oznámen notebook Slimbook Fedora 2.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 24
    23.4. 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 29
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 725 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Jaderné noviny - 5. 10. 2016: Začleňovací okno 4.9 je otevřeno

    18. 10. 2016 | Redakce | Jaderné noviny | 2835×

    Stav vydání jádra. Citáty týdne: Paul McKenney, Dave Chinner a Solar Designer. Začleňovací okno 4.9 je otevřeno.

    Stav vydání jádra

    Jádro 4.8 je venku a začleňovací okno 4.9 se otevřelo. Vydání 4.8 přišlo 2. října, jak bylo naplánováno. Linus řekl: „Poslední týden byl doopravdy klidný, což možná znamená, že jsem mohl rc8 přece jen vynechat. Ale co už, nic hrozného se ale nestalo.“ Některé ze stěžejních změn v tomto vydání zahrnují podporu pro transparentní velké stránky v souborovém systému tmpfs; nový subsystém formátované dokumentace a k tomu mnoho změn v dokumentaci; nový subsystém časovačů timeoutu, který by měl řešit problémy s latencí, jimiž trpěl jeho předchůdce; pokračující práce na expresních datových cestách (XDP) pro výkonné směrování v síti; vylepšení systému sestavování jádra, díky nimž je možné využívat zásuvné moduly GCC; vylepšené tvrzení usercopy v oblasti bezpečnosti a mnoho dalšího. Stránka KernelNewbies o vydání 4.8 byla v době psaní tohoto přehledu stále ve výstavbě, ale nyní by již měla obsahovat řadu podrobností.

    Stabilní aktualizace: 4.7.6 a 4.4.23 byly vydány 30. září.

    Citáty týdne

    Zdá se mi, že čím jsem starší, stává se důrazné konstatování samozřejmého čím dál větší součástí mé pozice.

    -Paul McKenney

    Když vám někdo řekne „podíváme se na to po skončení začleňovacího okna,“ je to mnohem lepší, než kdyby vaše patche ignoroval. Znamená to, že někdo má o váš kód zájem a opravdu se chystá se na něj v nejbližší době podívat! Buďte trpěliví. Patche aktualizujte a dělejte na tom, co nad nimi má běžet. Když nestihnete začleňovací okno, není to konec světa.

    -Dave Chinner

    Co tak bouda na kola? (bikeshed) Sdělilo by to, že tvrzení není „dokonalá bezpečnost“, a odráželo ironii času promarněného nad diskutováním loga. Dokonce ani nemám vybranou barvu, kterou by ta bouda měla mít.

    Solar Designer

    Začleňovací okno 4.9, část 1.

    Začleňovací okno 4.9 se otevřelo 2. října spolu s finálním vydáním jádra 4.8. V době psaní tohoto článku bylo v tomto vývojovém cyklu začleněno teprve 2127 patchů – úplný začátek. Začleněné stromy zatím obsahují ARM64, bezpečnost, správu napájení, RCU, zámky, perf, plánování, dokumentaci, časovače, přerušení, USB a různé stromy x86. Některé zajímavé změny viditelné uživatelům:

    • Virtuálně mapované jaderné zásobníky byly začleněny. Tím pádem se mění způsob, jak jsou implementovány jaderné zásobníky na architektuře x86, což jádru umožňuje detekovat přetečení zásobníku a patřičně reagovat. Se štěstím tato práce odstřihne jednu z cest doposud umožňujících zneužití chyb v jádře.
    • Vypadá to, že některé ARM64 systémy mají na různých CPU rozdílně velké cache. To může zmást software, který se snaží o explicitní správu cache. Takové systémy budou od nynějška hlásit nejmenší velikost dostupnou na libovolném procesoru.
    • Nástroj perf nyní dokáže rozložit funkci na „základní bloky“ a v každém z nich sledovat události. Viz tento seznam změn pro podrobnosti.
    • V /sys/kernel/irq je nová sada souborů, které popisují kanály přerušení v systému. Jedná se o náhradu za /proc/interrupts; programy by z ní měly snáze získávat informace.
    • SELinux nyní podporuje překrývání souborových systémů, což je užitečné pro budoucí nasazení kontejnerů.
    • Nově podporovaný hardware zahrnuje:
      • Systémy a procesory: Systémy založené na platformě Mellanox Technologies.
      • Různé: Watchdog časovače ACPI WDAT, řadiče přerušení J-Core AIC, řadiče globálních hodin Qualcomm MDM9615, I2C řadiče LE diod ISSI IS31FL319x, PMIC řadiče LE diod Qualcomm PM8058, systémové LE diody Mellanox, senzory pro monitorování hardwaru SoC APM X-Gene, jednotky pro řízení hodin Allwinner A31/A31s, řadiče hodin UniPhier, osmivýstupové regulátory Linear Technology LTC3676, SPI flash a MSPS řadiče Broadcom a SPI řadiče Cavium ThunderX.
      • USB: Vysokorychlostní řadiče rozbočovačů SMSC USB4604, USB 3.0 PHY Broadcom Northstar, USB 2.0 PHY Rockchip/Innosilicon a PCIe PHY Rockchip a TYPEC.

    Změny viditelné jaderným vývojářům zahrnují:

    • Implementace „lokální/globálního zámku“ (lglock), která byla přidána ve vydání 2.6.36, byla z jádra odstraněna, protože už se nikde nepoužívala. Implementace spinlocku s lístky (ticket) je také pryč.
    • Došlo ke změně nakládání se softwarovými přerušeními, a to tak, že když běží jaderné vlákno ksoftirqd (nebo existuje požadavek na jeho spuštění), nebude se softwarovými přerušeními nakládáno v kontextu procesu. Viz tento článek pro více informací o změně.
    • Nová konfigurační volba CONFIG_DEBUG_TEST_DRIVER_REMOVE jádro přinutí při inicializaci zařízení provést cyklus zavést-odstranit-zavést (probe/remove/probe). Jedná se o jednoduchý způsob, jak se ujistit, že dojde k automatickému otestování logiky odebrání ovladače.
    • Nové registrační API pro zařízení určená k monitorování hardwaru (hwmon); dokumentaci najdete v tomto commitu.
    • Přechod jaderné dokumentace pokračuje. Od vydání 4.9 bude plně podporován výstup z formátu reStructuredText do PDF. Zatím existují pouhé pahýly subdokumentů jaderné vývojové nástroje a API pro vývoj ovladačů. Základní práce se dotkly také dokumentu o procesu vývoje.

    Nejpravděpodobnější datum vydání 4.9 je 4. prosinec, ale pokud bude nutné jedno -rc vydání navíc (jako se to stalo u 4.8), mohlo by se vydání posunout na 11. Nejdříve se ovšem musíme dostat přes zbytek začleňovacího okna, během kterého by se do hlavního repozitáře mělo dostat mnohem více kódu. V následujících týdnech tak budeme, jako obvykle, přinášet novinky z LWN.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    18.10.2016 02:31 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 5. 10. 2016: Začleňovací okno 4.9 je otevřeno
    [joke]Heh a mýho patche, kterej zprovozňuje použití USB device řadiče jako webkamery, si nikdo nevšimne :-P.[/joke]

    BTW byl dobrej humus to hledat ve specifikaci a milionech callbacků :-D a posílal jsem to už před rokem a napoprvé si toho nikdo nevšiml :-(.
    18.10.2016 12:47 Sid
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 5. 10. 2016: Začleňovací okno 4.9 je otevřeno
    mal si premyslene pouzit BUG_ON a uzil by si si svojich 15 minut slavy :)
    19.10.2016 02:14 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 5. 10. 2016: Začleňovací okno 4.9 je otevřeno
    21.10.2016 14:19 Petr Tomasek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 5. 10. 2016: Začleňovací okno 4.9 je otevřeno
    Se štěstím tato práce odstřihne jednu z cest
    To zas překládal nějakej neumětel...

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.