abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    25.5. 19:00 | Zajímavý projekt

    Na crowdsourcingové platformě Crowd Supply byla spuštěna kampaň na podporu open source biometrického monitoru ve tvaru hodinek HealthyPi Move. Cena je 249 dolarů a plánovaný termín dodání listopad letošního roku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    24.5. 22:22 | Upozornění Ladislav Hagara | Komentářů: 15
    24.5. 17:44 | Nová verze

    Firma Murena představila /e/OS verze 2.0. Jde o  alternativní sestavení Androidu bez aplikací Google. Mezi novinkami je podrobnější nastavení ochrany soukromí před sledováním aplikacemi. Murena prodává několik smartphonů s předinstalovaným /e/OS (Fairphone, repasovaný Google Pixel 5).

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 0
    24.5. 14:33 | Zajímavý software

    Do 30. května lze v rámci akce Warhammer Skulls 2024 získat na Steamu zdarma hru Warhammer 40,000: Gladius - Relics of War.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    24.5. 13:33 | Nová verze

    HelenOS (Wikipedie), tj. svobodný operační systém českého původu založený na architektuře mikrojádra, byl vydán ve verzi 0.14.1. Přehled novinek v poznámkách k vydání. Vypíchnou lze nabídku Start. Videopředstavení na YouTube.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    23.5. 23:22 | Zajímavý software

    BreadboardOS je firmware pro Raspberry Pi Pico (RP2040) umožňující s tímto MCU komunikovat pomocí řádkového rozhraní (CLI). Využívá FreeRTOS a Microshell.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    23.5. 16:55 | Nová verze

    Vývojáři KDE oznámili vydání balíku aplikací KDE Gear 24.05. Přehled novinek i s náhledy a videi v oficiálním oznámení. Do balíku se dostalo 5 nových aplikací: Audex, Accessibility Inspector, Francis, Kalm a Skladnik.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 15
    23.5. 12:55 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) nová verze 18.0.0 open source webového aplikačního frameworku Angular (Wikipedie). Přehled novinek v příspěvku na blogu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    22.5. 23:44 | Pozvánky

    V neděli 26. května lze navštívit Maker Faire Rychnov nad Kněžnou, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    22.5. 16:33 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 3.20.0, tj. první z nové řady 3.20, minimalistické linuxové distribuce zaměřené na bezpečnost Alpine Linux (Wikipedie) postavené na standardní knihovně jazyka C musl libc a BusyBoxu. Z novinek lze vypíchnou počáteční podporu 64bitové architektury RISC-V.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (88%)
     (3%)
     (4%)
     (4%)
    Celkem 845 hlasů
     Komentářů: 16, poslední 14.5. 11:05
    Rozcestník

    Jaderné noviny 175

    26. 7. 2002 | Leoš Literák | Jaderné noviny | 1825×

    Šetření baterií výběrem souborového systému, diskuse nad vytvářením větví a Linux 2.5.25.

    Do konference přišlo celkem 1136 emailů, nejvíce psali Andrew Morton, Thunder from the hill a Keith Owens.

    Šetření baterií výběrem souborového systému, 18 emailů

    Miles Lane se zeptal, zda existuje nějaký způsob, jak přinutit jeho laptop připojit disky pod ext2 místo ext3, když laptop běží z baterek. Pár lidí pochybovali, že je to možné a ptali se, k čemu to potřebuje. Andrew Morton spekuloval, že důvodem je příliš časté buzení disků, které může být ovlivněno nastavením commit intervalu na vyšší hodnotu. Miles to potvrdil a zeptal se, zda je tedy možné nastavit tento interval automaticky při přepnutí na baterky. Andrew odpověděl, že pokud APM/ACPI to dokáže oznámit uživatelskému prostoru, mělo by to být možné. Pavel Machek tuto vlastnost ACPI potvrdil a přimlouval se za vytvoření tohoto patche, který by mu mohl být užitečným. Stephen C. Tweedie slíbil, že jej vytvoří, jakmile se vrátí z Otavského Linuxového Sympósia.

    Diskuse nad vytvářením větví, 19 emailů

    Bill Davidsen navrhnul, aby byla řada 2.7 vytvořena současně s řadou 2.6. Podle něj je věcí vývojářské hrdosti udržovat platformu pro "příští velkou věc". Dave Jones se ale obával, že lidé budou spíše uvažovat "spravím to pořádně ve 2.7 a pak to přenesu na 2.6", což bude brzdit vývoj 2.6. Linus se podle něj obává, že se vyvojáři vrhnou na 2.7 a stabilní řadu přenechají lidem, které zajímá stabilita. Rob Landley se zeptal, co je špatného na tom, přenechat stabilizaci lidem, které stabilizace zajímá. Prvních deset verzí řady 2.4 je důkazem, že teorie "zmrazení vývoje urychluje opravy chyb" není správná ani efektivní. Linus je podle něj úžasný architekt se schopností nalézt řešení, které jiní nevidí, ale není dobrý správce. Proč nevyzkoušet vytvoření obou větví najednou s tím, že o stabilní se bude starat Alan, Marcelo či Dave. Russell King měl však obavy o to, kdo se bude starat o stabilní řadu. Dave předpokládal, že Marcelo bude pokračovat, neboť se mu daří práce na řadě 2.4.

    Adrian Bunk byl rozhodně proti vytvoření stabilní i vývojové větve ve stejný čas, neboť se obával debianovského syndromu. Jde o to, že jen málokdo používá stabilní větev Debianu, která je zastaralá. Místo toho všichni používají nestabilní větev a mnoho vývojářů se nestará o vývoj další stabilní větve. Bill Davidsen přidal, že mnoho novinek bylo přidáno do raných jader řad 2.2 a 2.4, které nebyly stabilní. Spousta vlivných vývojářů cítí, že je čas na změnu. Linus má vždy možnost odmítnou patch do vývojové řady, dokud vývojář neopraví něco jiného ve stabilní řadě. Diskuse se později sama rozplynula.

    Linux 2.5.25, 11 emailů

    Linus Torvalds oznámil jádro 2.5.25. Mezi hlavní změny patří začlenění patchů pro PPC, SCSI, USB, kbuild a ovladačů vstupních zařízení [input drivers]. Dále toto jádro obsahuje podporu pro vnitřní časovač [internal kernel times] neběžící na 100 Hz na platformě x86. Nyní je frekvence nastavena na 1KHz, ale pokud by to někdo potřeboval, mohlo by se to nastavit při konfiguraci jádra. Otevřeným úkolem je sjednocení pojmenování diskových zařízení, když teď oba IDE i SCSI začínají používat DriverFS. Cílem je mít čistý způsob přístupu k disku, při kterém se nemusíme starat, zda je to IDE či SCSI nebo cokoliv jiného.

    Matthias Andree se zeptal, zda se chystají hoši od LVM opravit jeho nefunkčnost [breakage] v řadě 2.5. Nebo zda EVMS funguje v 2.5 místo něj. Joe Thornber odpověděl, že Heinz Mauelshagen udržuje LVM 1.0 v řadě 2.4. Jedná se jen o opravy, nové funkce nejsou přidávány. lasdair Kergon, Patrick Caulfield a Joe pracují na mnohem obecnějším ovladači mapujícím zařízení pro řady 2.4 a 2.5. Ovladač je podle něj již velmi stabilní. Vývojáři nemají zájem o udržovaní LVM1 v řadě 2.5 kvůli jeho špatnému designu - a nechtějí plýtvat svými zdroji. Alexander Viro tedy navrhnul, ať je LVM1 kompletně odstraněno z řady 2.5, když nefunguje a nikdo se o něj nestará. Žádná odpověď však nepřišla.

    Tento článek vychází ze seriálu Kernel Traffic (http://kt.zork.net) a je zveřejněn pod licenci GPL verze 2.
           

    Hodnocení: 0 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.