abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 16:22 | Upozornění

    Společnosti Ticketmaster byla odcizena databáze s osobními údaji (jméno, adresa, telefonní číslo a část platebních údajů) 560 miliónů zákazníku. Za odcizením stojí skupina ShinyHunters a za nezveřejnění této databáze požaduje 500 tisíc dolarů [BBC].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    31.5. 23:55 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 24.05 linuxové distribuce NixOS (Wikipedie). Její kódové označení je Uakari. Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání. O balíčky se v NixOS stará správce balíčků Nix.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    31.5. 17:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 1.48.0 sady nástrojů pro správu síťových připojení NetworkManager. Novinkám se v příspěvku na blogu NetworkManageru věnuje Fernando F. Mancera. Mimo jiné se v nastavení místo mac-address-blacklist nově používá mac-address-denylist.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 23
    31.5. 17:11 | Komunita

    Před 25 lety, 31. května 1999, započal vývoj grafického editoru Krita (Wikipedie). Tenkrát ještě pod názvem KImageShop a později pod názvem Krayon.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    31.5. 12:55 | Nová verze

    Farid Abdelnour se v příspěvku na blogu rozepsal o novinkám v nejnovější verzi 24.05.0 editoru videa Kdenlive (Wikipedie). Ke stažení brzy také na Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    31.5. 11:22 | Zajímavý článek

    David Revoy, autor mj. komiksu Pepper&Carrot, se rozepsal o své aktuální grafické pracovní stanici: Debian 12 Bookworm, okenní systém X11, KDE Plasma 5.27, …

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    30.5. 22:44 | Nová verze

    Wayland (Wikipedie) byl vydán ve verzi 1.23.0. Z novinek lze vypíchnout podporu OpenBSD.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 21:22 | Zajímavý článek

    Craig Loewen na blogu Microsoftu představil novinky ve Windows Subsystému pro Linux (WSL). Vypíchnout lze GUI aplikaci pro nastavování WSL nebo správu WSL z Dev Home.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 12:44 | Pozvánky

    V sobotu 1. června lze navštívit Maker Faire Ostrava, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 12:22 | Nová verze

    Webový server Caddy (Wikipedie) s celou řadou zajímavých vlastností byl vydán ve verzi 2.8 (𝕏). Přehled novinek na GitHubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 17
    Rozcestník

    Jaderné noviny 196

    21. 12. 2002 | Leoš Literák | Jaderné noviny | 2964×

    Stav framebufferu. Změna licence ACPI. Podpora agp u VIA 8633 AGP. Podpora integrované zvukové karty VIA 8233. Nové IDE v řadě 2.4.

    Do konference přišlo celkem 1439, nejvíce napsali Alan Cox, Andrew Morton, William Lee Irwin III.

    Stav framebufferu, 18 e-mailů

    James Simmons ohlásil nový patch vůči 2.5.50, který se nachází na adrese http://phoenix.infradead.org/~jsimmons/fbdev.diff.gz. Obsahuje portaci ovladačů ATI Mach 64, ATI 128, VESA, VGA16, HGA, NVIDIA a Neomagic. VELKOU změnou bylo oddělení kódu konzole od ovladačů fbdev. Důsledkem toho je úplná modularita. Ano, správně - můžete mít framebuffer jako modul a nahrávat jej přes insmod.

    Změna licence ACPI, 11 e-mailů

    Andrew Grover z Intelu ohlásil:

    Intepreter ACPI AML byl námi zveřejněn pod GPL. Zároveň je vypuštěn i pod slabší licencí, takže i jiní vydavatelé operačních systémů z něj mohou těžit. Důsledkem toho jsme však nemohli těžit přímo z patchů ostatních linuxových vývojářů. Důvodem je, že kód používající patche vytvořené pod GPL musí být sám pod GPL, proto jsme nemohli je přímo vzít a aplikovat na náš kód zveřejněný pod jinou licencí (proto jsme museli pochopit, jaký problém patch řeší a pak jej sami opravit). To zpomalilo vývoj a oslabilo účast komunity na procesu vývoje.

    Abychom to vyřešili, uvažujeme o vypuštění linuxové verze našeho interpreteru pod duální licencí, což umožní přímé začlenění změn. Jakékoliv patche vůči jádru ACPI budou implicitně považovány, že umožňují být použity pod duální licencí. To už se v jádru stalo, například u PCMCIA.

    Christoph Hellwig souhlasil a doporučil použít existující licenci, například MPL. Stejného názoru byl i Alan Cox. Jeff Garzik si myslel, že se jedná o skvělý model hodný následování. Podobně i on doporučil existující licenci, ať už MPL nebo BSD. Adrian Bunk měl dva komentáře. První byl, že i dnes bylo možné získat souhlas pro duální licenci, pokud by s tím autor souhlasil. Dále poznamenal, že není možné zabránit, aby lidé neposílali patche jen pod GPL, pokud nesouhlasí s duální licencí.

    Linus Torvalds odpověděl:

    To je pravda, ale duální licence jsme již v jádře měli (zmíněné PCMCIA, ReiserFS ..), ale nepamatuji si, že bych kdy dostal jediný patch, který by znemožňoval duální licenci. Ve skutečnosti bych takový patch ani nepřijal. Takže ano, duální kód se může stát pouze GPL kódem, ale ne v mém stromě.

    Podpora agp u VIA 8633 AGP, 2 e-maily

    Nathaniel Russell zaslal patch s podporou AGP karty na VIA 8633.

    Podpora integrované zvukové karty VIA 8233, 4 e-maily

    Nathaniel Russell zaslal patch, který přidává do jádra podporu integrované zvukové karty VIA 8233. Patch je určen pro jádro 2.4.20. Nicméně Jeff Garzik odpověděl, že funguje jen sporadicky a jen pro některé základní desky. Existuje důvod, proč odstranil PCI id z ovladače poté, co jej hloupě přidal :-). Později napsal, že Dave Jones velice hezky vyčistil agpart v řadě 2.5 a přestože není uveden jako správce této části, je vhodným cílem pro patche. Mohl by mu pomoci.

    Nové IDE v řadě 2.4, 5 e-mailů

    Marc-Christian Petersen zaslal IDE patch pro řadu 2.4 a J.A. Magallon se zeptal, zda to znamená, že Andreovo IDE jde do jádra 2.4.21-pre1. Marc-Christian to potvrdil, stejně jako Alan Cox.

    Tento článek vychází ze seriálu Kernel Traffic (http://kt.zork.net) a je zveřejněn pod licenci GPL verze 2.
           

    Hodnocení: 0 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.