abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 15:00 | Komunita

    O víkendu probíhá v Bostonu, a také virtuálně, konference LibrePlanet 2024 organizovaná nadací Free Software Foundation (FSF).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:22 | Nová verze

    Nová vývojová verze Wine 9.8 řeší mimo jiné chybu #3689 při instalaci Microsoft Office 97 nahlášenou v roce 2005.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:11 | Nová verze

    Coppwr, tj. GUI nástroj pro nízkoúrovňové ovládání PipeWire, byl vydán v nové verzi 1.6.0. Zdrojové kódy jsou k dispozici na GitHubu. Instalovat lze také z Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    2.5. 22:33 | Nová verze

    Byla vydána dubnová aktualizace aneb nová verze 1.89 editoru zdrojových kódů Visual Studio Code (Wikipedie). Přehled novinek i s náhledy a animovanými gify v poznámkách k vydání. Vypíchnout lze, že v terminálu lze nově povolit vkládání kopírovaného textu stisknutím středního tlačítka myši. Ve verzi 1.89 vyjde také VSCodium, tj. komunitní sestavení Visual Studia Code bez telemetrie a licenčních podmínek Microsoftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 19
    2.5. 21:22 | Nová verze

    Proton, tj. fork Wine integrovaný v Steam Play a umožňující v Linuxu přímo ze Steamu hrát hry určené pouze pro Windows, byl vydán ve verzi 9.0-1 (𝕏). Přehled novinek se seznamem nově podporovaných her na GitHubu. Aktuální přehled her pro Windows běžících díky Protonu také na Linuxu na stránkách ProtonDB.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    2.5. 19:33 | Nová verze

    Byla vydána verze 1.78.0 programovacího jazyka Rust (Wikipedie). Podrobnosti v poznámkách k vydání na GitHubu. Vyzkoušet Rust lze například na stránce Rust by Example.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    2.5. 11:22 | Bezpečnostní upozornění

    Služba Dropbox Sign (původně HelloSign) pro elektronické podepisování smluv byla hacknuta.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    2.5. 11:00 | Nová verze

    Byla vydána nová major verze 8.0 textového editoru GNU nano (Wikipedie). Podrobný přehled novinek a oprav v oznámení v diskusním listu info-nano nebo v souboru ChangeLog na Savannah. Volbou --modernbindings (-/) lze povolit "moderní" klávesové zkratky: ^C kopírování, ^V vložení, ^Z vrácení zpět, … Tato volba je aktivována také pokud binárka s nano nebo link na ni začíná písmenem "e".

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    1.5. 23:22 | IT novinky

    Před 60 lety, 1. května 1964, byl představen programovací jazyk BASIC (Beginners' All-purpose Symbolic Instruction Code).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 23
    1.5. 22:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 12.0 minimalistické linuxové distribuce (JeOS, Just enough Operating System) pro Kodi (dříve XBMC) a multimediálního centra LibreELEC (Libre Embedded Linux Entertainment Center). Jedná se o fork linuxové distribuce OpenELEC (Open Embedded Linux Entertainment Center). LibreELEC 12.0 přichází s Kodi 21.0 "Omega".

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (38%)
     (15%)
     (28%)
     (19%)
    Celkem 47 hlasů
     Komentářů: 8, poslední dnes 08:25
    Rozcestník

    Jaderné noviny 219

    19. 6. 2003 | Leoš Literák | Jaderné noviny | 4808×

    Linux směřuje k 2.6-pre. SCSI ovladač IDE zařízení. Webová stránka pro O(1) scheduler. Jak portovat kód do řady 2.5. Maximální velikost swapu.

    Do konference přišlo celkem 5299 emailů, nejvíce jich poslali Greg KH, Andrew Morton, "David S. Miller".

    SCSI ovladač IDE zařízení, 18 e-mailů

    Jeff Garzik napsal:

    Můj malý projekt je připraven čelit masám. Jednoduše řečeno, tento ovladač umožní prezentovat ATA (a brzy i ATAPI) zařízení Linuxu skrze SCSI vrstvu. Neboť již máme ATA (IDE) ovladač, předpokládám, že se lidé budou ptát proč. Zde najdete pár poznámek, které mohou být základem diskuse.

    Proč SCSI?

    • Mnoho výhod je odvozeno z existence SCSI prostřední vrstvy [SCSI mid-layer]. Udělá spoustu práce, což mi umožní soustředit se na protokoly ATA příkazů (PIO-in, PIO-out, DMA atd.).
    • Prostřední SCSI vrstva se zmenšila a velmi těžila z práce Jense Axboa na blokové vrstvě. V řadě 2.5 je velmi lehká [lightweight].
    • Serial ATA se nejasně rýsuje na horizontu. Implementace SATA zařízení i řadičů [host controller] si půjčuje chování, které již delší dobu existuje ve SCSI. SATA dokonce definuje použití SCSI Enclosure Services.
    • Linuxová SCSI vrstva podporuje hotplugging a je více modulární. Už má sysfs, recounted zařízení a podobné vlastnosti. Vytvoření nového ovladače blokových zařízení od začátku znamená řešení všech těchto malých detailů.
    • SCSI již nějakou dobu obsahuje základní zotavení z chyb a řízení fronty. Přicházející SATA2 z toho bude velmi těžit, stejně jako ATA TCQ, pokud jej někdy naimplementuji.
    • ATAPI se podobá SCSI.

    Zdroje

    Webová stránka pro O(1) scheduler, 45 e-mailů

    David Mosberger oznámil vytvoření webové stránky, kde bude shromažďovat informace o O(1) scheduleru. Najdete ji na adrese http://www.hpl.hp.com/research/linux/kernel/o1.php.

    Jak portovat kód do řady 2.5, 2 e-maily

    Jonathan Corbet napsal:

    Jak možná víte, napsal jsem sérii článků o portování ovladačů a jiného kódu do řady 2.5. Tato řada je víceméně kompletní. Najdete ji zdarma ke stažení na adrese http://lwn.net/Articles/driver-porting/.

    Patrick Mochel odpověděl,

    Moc děkuji. Tyto články jsou skvělé. Odvedl jsi skvělou práci, což je rozhodně hodno piva (nebo tří) v Ottawě.

    Linux směřuje k 2.6-pre, 60 e-mailů

    Linus Torvalds ohlásil jádro 2.5.70 a řekl:

    Byla tu velká prodleva mezi verzemi 69 a 70, ale chtěl jsem udělat ze 70 poslední "pouze Linusovu" verzi, než si sedneme s Andrewem a dohodneme se na začátku "pre-2.6" série. Nicméně výsledkem je docela velký patch, velkou část z něj tvoří menší záplaty. Také byl přesunut ovladač acorn, což jej dále zvětšilo.

    Ricky Beam se rozhorlil:

    Ty nemyslíš vážně, že? Řada 2.5 není ani nahodou připravena, aby mohla být nazývána 2.6. S aktuálním zmražením kódu je řada 2.5 asi rok vzdálena od stavu, kdy bude kód plně funkční a stabilní. Přidej k tomu spousty modulů, které nebyly konvertovány pro současné aplikační rozhraní PCI, hotplug a modulů.

    Podívej se na množství architektur, které nebyly otestovány. Funguje někomu jádro 2.5.70 na sparc64? Zkompiloval jsem několik, ale jsou příliš velké, aby byly vůbec nabootovány (více než 3,5 MB a to jsem povypínal, co se dalo).

    Linus se vyjádřil k ovladačům:

    Smůla. Pokud je lidé nepoužívají, nebudou podporovány. Tím to hasne.

    Problém je, že se tyto věci nezmění, dokud neznikne jádro 2.6 (nebo aspoň pre-2.6). Až se objeví jádro 2.6.0 a někdo zjistí, že se neobtěžovali otestovat řadu 2.5, pak se možná tyto ovladače opraví. A nebo ne. Některé z nich by měly prostě jít do důchodu, když lidé používají na starém hardwaru stará jádra.

    Mimochodem nejedná se o nic nového. Vždy spousta lidí nepoužívala poslední stabilní kernel, dokud nebyl vypuštěn, a pak se začali stěžovat, protože jejich ovladače nebyly aktualizovány.

    Alan Cox poznamenal, že je mnohem snadnější opravit moduly, když se základy přestanou měnit. Totéž se týká architektur. Linus odpověděl:

    Jistě.

    Preferoval bych, kdyby bylo všechno opraveno, než vznikne jádro 2.6.0? Samozřejmě. Faktem je, že neuvidíme lidi, kteří se zajímají o problémy, dokud se tak nestane. Podle minulých zkušeností se spousta problémů nevyřeší, dokud distributoři nevytvoří distribuci používající jádro z řady 2.6. To není jen problém kernelu, viděli jsme to i u subsystémů jako jsou ext3 či ReiserFS: byly "dokončeny" a "stabilní", ale co je udělalo skutečně stabilními, byla jedna či dvě verze distribucí a tisíce uživatelů.

    Maximální velikost swapu, 16 e-mailů

    Colin Paul Adams byl zmaten ohledně maximální velikosti swapu v řadě 2.4. Z manuálové stránky mkswap totiž získal dojem, že maximem je 8x2 GB (tedy je 16 GB), ale podle Redhat Reference Guide je maximem 2 GB. Rik van Riel odpověděl, že dokumentace je zastaralá, on používá 20 GB s jádrem z řady 2.4. Randy Dunlap se tedy zeptal na nové limity obou hlavních řad a William Lee Irwin III vysvětlil aktuální situaci:

    1. jádra 2.4.x i 2.5.x podporují velikost swapu až do 64GB
    2. 2.4.x podporuje 64 swapů a 2.5.x podporuje 32 swapových prostorů

     

           

    Hodnocení: 25 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    23.6.2003 10:37 cervajs
    Rozbalit Rozbalit vše neuplne informace
    1. chtel bych se zeptat proc se nedela vytah z celeho kernel trafficu (napr. pro 219 je temat 20, prelozenych je 5) 2. na konci clanku je spatne odkaz na kernel traf 218 (ma byt 219) 3. jinak jsou jaderne noviny vyborne
    23.6.2003 10:59 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše neuplne informace
    ad pocet temat: rekl bych, ze leos by proste nemohl stihat prekladat tak velky objem textu.

    ad spatny odkaz: opraveno.

    23.6.2003 14:15 Leoš Literák | skóre: 74 | blog: LL | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše neuplne informace
    1. casove duvody. prelozit jeden KT pri soucasnem rozsahu mi trva nekolik hodin. krat ctyri a stravim nad tim nekolik pracovnich dni.
    2. Jaderne noviny nejsou doslovny preklad Kernel Traffic, ale vytahem toho nejzajimavejsiho.
    Zakladatel tohoto portálu. Twitter, LinkedIn, blog, StackOverflow
    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.