abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 17:11 | Bezpečnostní upozornění

    V bezdrátových routerech od společnosti routerech D-Link, v řadách EAGLE PRO AI a AQUILA PRO AI, je zabudovaný backdoor. Jedná se o zranitelnosti CVE-2024-6044 a CVE-2024-6045. Kdokoli z lokální sítě může přístupem na konkrétní URL spustit službu Telnet a přihlásit se pomocí přihlašovacích údajů správce získaných analýzou firmwaru.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 11:22 | IT novinky

    Organizace IuRe (Iuridicum Remedium) varuje před návrhem, který představilo belgické předsednictví Rady EU. Populární služby jako Messenger, WhatsApp nebo Signal by dle něj bylo možné plně používat až po odsouhlasení kontroly komunikace. Ta by měla zamezit šíření dětské pornografie. Podle IuRe by však taková kontrola přinesla hlavně závažný dopad na soukromí uživatelů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    včera 11:11 | Nová verze

    NumPy (Wikipedie), tj. knihovna pro Python pro vědecké výpočty, byla po 18 letech vydána v nové major verzi 2.0.0. Přehled novinek v poznámkách k vydání. Důležité informace v průvodci migrací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    16.6. 23:11 | Nová verze

    Vývojáři postmarketOS vydali verzi 24.06 tohoto před sedmi lety představeného operačního systému pro chytré telefony vycházejícího z optimalizovaného a nakonfigurovaného Alpine Linuxu s vlastními balíčky. Přehled novinek v příspěvku na blogu. Na výběr jsou 4 uživatelská rozhraní: GNOME Shell, Phosh, KDE Plasma a Sxmo. Aktuálně podporovaných zařízení je 50.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    16.6. 21:55 | Komunita

    Na čem aktuálně pracují vývojáři GNOME a KDE? Pravidelný přehled novinek v Týden v GNOME a Týden v KDE.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    14.6. 12:11 | IT novinky

    Google Blog ČR informuje, že mobilní aplikaci Gemini a NotebookLM lze používat už také v Česku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 18
    14.6. 11:33 | Nová verze

    Byla vydána nová major verze 8 duálně licencovaného open source frameworku JUCE (Wikipedie, GitHub) pro vývoj multiplatformních audio aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    14.6. 11:11 | IT novinky

    Od 18. června bude možné předobjednat notebook DC-ROMA RISC-V LAPTOP II od společnosti DeepComputing s osmijádrovým 64-bit RISC-V AI CPU a s předinstalovaným Ubuntu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    13.6. 23:55 | Nová verze

    Byla vydána verze 1.79.0 programovacího jazyka Rust (Wikipedie). Podrobnosti v poznámkách k vydání na GitHubu. Vyzkoušet Rust lze například na stránce Rust by Example.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    13.6. 14:33 | Zajímavý článek

    Byly zveřejněny výsledky průzkumu (infografika) mezi uživateli FreeBSD.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Rozcestník

    Jaderné noviny 46

    4. 11. 1999 | Leoš Literák | Jaderné noviny | 1039×

    Chcete vědět, co se událo předminulý týden v konferenci linux-kernel, kde vzniká jádro Linuxu? Jaké problémy se objevují na clusteru s 2000 počítači? Pak si přečtěte tento článek.
    Na úvod začněme s trochou statistiky. Přišlo 888 dopisů od 348 různých vývojářů. Pomyslnou hitparádu nebo spíše žebříček nejaktivnějších vyhrál Alan Cox. Dále se umístili Andrea Arcangeli, Tigran Aivazian, Alexander Viro, Ingo Molnar, Chris Wing a Pavel Machek.

    Hledání chyby v Google, 17.-30.11.1999, 10 dopisů

    David desJardins oznámil chybu, která se objevuje na clusteru Google složeném z více než dvou tisíc procesorů intel. Na deseti počítačích se často objevuje oops, vždy na stejném místě. Tyto počítače mají obecně špatný výkon. Stephen C. Tweedie analyzoval zaslaný report a objevil, že jádro padá kvůli ukazateli ve vyrovnávací paměti o hodnotě 0x40000000. Tato hodnota se liší o jediný bit od NULL. Proto se Stephen domníval, že chyba je na straně hardwaru. Zvláště když ostatní stejné počítače tyto problémy nemají.

    SMP jádro na jednoprocesorovém počítači Dell PowerEdge 1300, 25.-30.11.1999, 10 dopisů

    Brad Larden vlastní Dell PowerEdge 1300 s dvouprocesorovou základní deskou, která je ale osazena jen jedním procesorem. Chtěl vědět, jestli může použít jednoporocesorové jádro nebo má zůstat u jádra s podporou SMP. Victor Khimenko odpověděl, že má podobnou konfiguraci (Dell PowerEdge 2300) a musí používat SMP. Důvodem je architektura APIC, kdy některá externí PCI zařízení mohou používat nestandardní přerušení. Později Brad napsal, že zkusil obyčejný kernel a vše funguje.

    Oprava chyby ničící souborový systém, 25.11-1.12.1999, 9 dopisů

    Andrea Arcangeli zaslal patch na chybu, která způsobovala poškození systému souborů. Tato chyba se objevovala, pokud bylo zapisováno do systému souborů, na jehož zařízení bylo aplikováno ioctl BLKFLSBUF. Jason T Collins odpověděl, že tento patch opravil většinu chyb, jedna ale zůstala. Pokud dva procesy najednou vytvoří soubor, smažou jej a použijí ioctl BLKFLSBUF na dva soubory v jednom adresáři, za několik sekund se poškodí souborový systém. Andrea si prošel svůj patch a našel v něm chybu, kterou odstranil. Záplata byla začleněna do 2.2.14pre10.

    IRQ timeout a VESA framebuffer, 26.11.-2.12.1999, 29 dopisů

    Ian Ehrenwald zaznamenal vypršelá přerušení při skrolování velkých textových souborů na framebuffer konzoli, pokud zároveň přehrával mp3 soubory. Protože nenašel žádný hardwarový problém, požádal o radu. Alan Cox odpověděl, že VESA frambuffer používá funkce BIOSu, které mohou uzamknout přerušení na dlouhou dobu. Pavel Machek jej opravil: "i když nepoužíváš žádné funkce BIOSu (obvykle za běhu je vůbec nepotřebuješ), prostě strávíš příliš mnoho času v jádře a mp3 přehrávač to nestihne." Diskuse pokračovala implementačními problémy, jak podobným problémům zamezit.

           

    Hodnocení: 13 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.