abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 5
    včera 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 33
    25.4. 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    25.4. 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    25.4. 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (74%)
     (9%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 806 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Jak se řeší reálné problémy měst v online hře od IBM

    7. 10. 2010 | Redakce | Různé | 2516×

    Nedávno upoutal naši pozornost zajímavý herní projekt velké modré. Interaktivní RPG hra jménem CityOne, představuje originální způsob, jak prakticky demostrovat koncept Chytřejší planety.

    Pokud jste posledních třicet let nestrávili v podzemí (ale možná ani to by vám nepomohlo), nebo na pustém ostrově, pravděpodobně vás kampaň „Smarter planet“ nemohla minout. Možná jste si ale říkali, co vlastně ten abstraktní koncept znamená.

    Filosofií online hry je převedení abstraktních idejí z chytré planety do praktických ukázek. Uživatel po registraci získá přístup k více jak stovce reálných scénářů transformace měst v různých odvětvích. Nechybí mezi nimi alternativní energie, řízení dopravního provozu, nakládání s vodou, bankovnictví nebo maloobchodní dodavatelské řetězce.

    Hra napodobuje reálné podnikatelské, ekologické či logistické problémy současných měst a snaží se ukázat možnosti nových technologií. Modelové scénáře ale nepředstavují pouze samoučelné hraní. Hra je designovaná tak, aby svou komplexností a provázáním s reálným světem měla přínos nejen pro náhodné hráče, ale také pro vedoucí představitele měst a lídry komerční sféry. Hru by mohli docenit také developeři, urbanisté či úřady veřejné správy. Tak co, nalákala vás možnost komplexně rozvíjet řešení problémů, jež trápí současná města?

    Jak to celé funguje

    Hlavní věc, kterou IBM relativně konvenčnímu hernímu konceptu vdechla úplně jinou úroveň je to, že propojila obsah hry CityOne s cloudovými funkcemi správy podnikových procesů. Ty umožňují komunikovat v reálném čase s ostatními hráči i odborníky společnosti IBM. Hráč tak může diskutovat o tom, jak se modely procesů ze hry vztahují k reálným implementacím.

    Ve všech misích musí hráč rozhodnout nejlepší cestu a balancovat mezi nebezpečně napjatými ekonomickými, enviromentálními a sociologickými zájmy. Hráči se snaží vymyslet, jak vylepšit příjem s malým počátečním rozpočtem při zachování spokojenosti obyvatel a turistů a zároveň obyvatelného životního prostředí.

    V jednom scénáři například stoupá spotřeba vody dvakrát rychleji, než by odpovídalo nárůstu populace a zároveň se zvyšují ceny za energii, která je potřeba mimo jiné i k úspěšnému čerpání vodních zdrojů. Úkolem hráč je dosáhnou zdánlivě nemožného, zredukovat finální strop nákladů za energii a ještě uspokojit poptávku po vodě. Všechny vaše kroky přitom budou probíhat v reálném čase. Další scénář zase představuje pozici majitele obchodu s elektronikou, který je nucený modifikovat svůj obchodní model a expandovat, aby neztrácel tržní pozici vůči dravé konkurenci.

    IBM a simulační hry obecně

    IBM není na poli tzv. seriózních her žádným nováčkem. V minulosti vydala IBM řadu her, například INNOV8, RoboCode nebo PowerUp, které používají školy, firmy i muzea. Sérii INNOV8 nyní používá více než tisíc univerzit a organizací po celém světě. IBM ji v rámci svého programu Academic Initiative nabízí školám zdarma.

    Simulační hry mají dlouhou tradici a využívá je armáda, sportovci i vědci při objevování nových účinných strategií, technik a pro rozvoj schopností, potřebných pro jejich uplatnění. Hodnotu her si uvědomují také společnosti a přicházejí s vlastními aplikacemi, které vytvářejí realistické simulace trhů, chování zákazníků a každodenních obchodních situací.

    Chcete-li hru otestovat či získat informace o seriózních hrách IBM obecně, určitě se nezapomeňte podívat na web http://www.ibm.com/cityone.

           

    Hodnocení: -

    zatím nehodnoceno
            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.