Portál AbcLinuxu, 23. dubna 2024 20:55

KDE 4: Několik tipů a triků

24. 1. 2012 | David Kolibáč
Články - KDE 4: Několik tipů a triků  

Několik tipů a triků pro KDE Plasma Workspace a související aplikace, zde především Okular... A co používáte za finty vy?

Obsah

KDE Plasma Workspace

link

Skrytí dekorací oken (KWin)

link

Správce oken KWin může fungovat v dlaždicovacím režimu, podporuje ovládání pomocí klávesnice a navíc vládne několika velice praktickými kompozitními efekty pro přehledné přepínání i mezi mnoha okny. Zvláště v době širokoúhlých displejů, na nichž je vertikální misto docela cenné, proto můžete — jako já — dojít k závěru, že dekorace oken, především tedy lišty s titulky oken jsou zbytečné. Jak se jich ale zbavit? Inu, zcela intuitivní to není, byť jistou logiku to nepostrádá.

Spustíme Nastavení systému a navigujeme se do Vzhled pracovní plochyDekorace oken, zvolíme si dekoraci Oxygen a zamíříme do jeho konfigurace (Nastavit dekoraci...). Nyní přichází trik: vybereme Výjimky pro specifická okna, přidáme novou, označíme přepínač Skrýt titulkový pruh okna a Regulární výraz pro porovnání necháme prázdný. Odsouhlasíme změny a tramtadadá: okna jsou bez dekorací.

KDE – Tipy a triky KDE – Tipy a triky KDE – Tipy a triky KDE – Tipy a triky

Jak teď vlastně provádět dříve zřejmé akce?

Nastavení šířky/výšky panelu v pixelech (Plasma)

link

Máte-li neodbytnou potřebu mít nastavenou šířku/výšku panelu (podle toho, zda jde o vertikální, nebo horizontální panel) v pixelech, zamiřte do souboru ~/.kde/share/config/plasma-desktop-appletsrc, kde se nachází blok začínající [Containments] a obsahující řádek plugin=panel. V něm upravte příslušnou číselnou hodnotu geometry na řádku, který v mém případě zní geometry=10061,-1086,55,1080 (zde jde zjevně o to třetí číslo). Po příštím spuštění prostředí (nebo Plasmy) by měl panel mít požadované rozměry.

Nabídka Lancelot bez klepání

link

Současná nabídka spouštěče aplikací vyžaduje využívání klávesnice nebo četné klepání na tlačítko polohovacího zařízení, což je zvláště v případě myši vcelku nepohodlné. Jedním z možných řešení je používat povedenou alternativní nabídku Lancelot.

Když nad ikonkou widgetu vyvoláme kontextovou nabídku, vybereme Nastavení 'Spouštěč Lancelot' a pak Nabídka, potom můžeme změnit Metoda aktivace na Aktivace bez klikání. Posléze se budou v nabídce zobrazovat vedle položek šipečky, nad něž stačí najet kurzorem a položka se vybere (aplikace bude spuštěna apod.).

KDE – Tipy a triky KDE – Tipy a triky KDE – Tipy a triky

KTeaTime

link

Poměrně často opomíjenou aplikací je KTeaTime, přitom pro nás (neschopné čaj včas zalít a pak včas odstranit sítko či sáček z konvice) patří bezpochyby mezi nejužitečnější. Skrývá se v oznamovací oblasti a funguje v podstatě jako budíček — po uplynutí zadaného času (jde si předdefinovat pro různé typy čaje) se připomene skrze nativní upozornění.

KDE – Tipy a triky KDE – Tipy a triky KDE – Tipy a triky KDE – Tipy a triky

Přepínání klávesnice

link

Jeden takový postřeh, který ale dokáže (ne)mile překvapit: Klávesové zkratky v KDE Plasma Workspace se vážou na fyzické klávesy podle výchozího rozložení. Např. výchozí zkratkou pro přepínání rozložení je Ctrl+Alt+K: když máte jako výchozí rozložení QWERTY, na běžné klávesnici to K znamená klávesu mezi J a L; přepnete-li se za chodu na Colemak, pak je klávesová zkratka již Ctrl+Alt+E, protože na fyzickou klávesu K je v Colemaku namapováno E. Pravděpodobně se zde bohužel nenajde mnoho uživatelů ergonomických rozložení, nicméně toto by vás mohlo překvapit, jestliže přepínáte mezi např. anglickou QWERTY a českou QWERTZ.

Okular

link

Příjemnější čtení

link

Pokud máte malou obrazovku a chcete si přečíst dokument, který má veliké okraje, takže se vám nevejde celý na stránku nebo byste museli využívat posuvníky při zobrazení dvojice stránek vedle sebe, možná oceníte funkci Ořezat okraje v nabídce pohled.

Zvláště v noci se může hodit invertovat barvy (především prohodí černou a bílou). Učiníte tak v NastaveníNastavit OkularPřístupnost tím, že označíte Změnit barvy a Barevný režim změníte na Invertovat barvy.

KDE – Tipy a triky

Recenze a anotace dokumentů

link

V dřívějším článku jsem se věnoval aplikacím určeným ke k psaní poznámek — některé z nich (jako Xournal) umožňují také kreslit „do“ dokumentů ve formátu PDF. To ovšem nemusí být vždy optimální metoda, někdy potřebujeme spíše pouze zvýrazňovat text nebo tu a tam dopsat nějaký text, přičemž se musíme obejít bez tabletu — jen s klávesnicí a běžnějším polohovacím zařízením. V tom případě potěší funkce Recenze v [Okularu]. Ukrývá se v nabídce Nástroje, příp. pod klávesovou zkratkou F6. Při levé hraně obrazovky (můžeme si ji ale přesunout k jiné hraně) by se pak měla zobrazit lišta s několika ikonkami reprezentujícími různé nástroje, pro rychlejší přístup k nim ovšem poslouží klávesy 1 až 9.

Pro všechny nástroje platí, že jejich aplikací získáme nějaký objekt v dokumentu — když na něj klepneme druhým tlačítkem polohovacího zařízení, objeví se kontextová nabídka nabízející smazání objektu, úpravu jeho vlastností nebo změnu připojené textové poznámky (v tomto případě jde přístup urychlit „dvojklikem“ na objekt). Taková poznámka může být přiřazena lecčemu, třeba i podtržení nebo nějaké šmáranici, a zobrazí se po přejetí kurzorem přes daný objekt.

A co za anotační nástroje vlastně máme k dispozici?

Ve výčtu jsou uvedené barvy a další specifika, ale to jde změnit pomocí dialogového okna Vlastnosti (vyvolaného z výše zmíněné kontextové nabídky). Typicky tam máte možnost změnit barvu, průhlednost a autora objektu, v závislosti na konkrétním typu objektu se k tomu přidává např. způsob zvýraznění (podtržení, přeškrtnutí apod.) nebo tloušťka čáry. Bohužel nejde nastavit si vlastní nástroje pro opakované použití.

KDE – Tipy a triky KDE – Tipy a triky KDE – Tipy a triky KDE – Tipy a triky KDE – Tipy a triky KDE – Tipy a triky

Trošku zamrzí možnost exportu pouze do zvláštního formátu — výsledkem je binární soubor s příponou .okular. Provádí se přes nabídku SouborExportovat jakoArchiv dokumentu.

Další články z této rubriky

Praktický test komprese ZPAQ v programu lrzip
Porovnávání souborů PDF
Microsoft rozdává zadarmo stovky e-knih
Minimalistické prezentace s Markdown
Kde hledat Creative Commons a alternativy

Diskuse k tomuto článku

24.1.2012 08:20 Kaero
Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4: Několik tipů a triků - bez dekorace
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Pokud jsou vypnuty dekorace, tak doporucuji si pridat applet KWin Buttons (nebo podobne, jako je KWin Button applet improved, Active window control, Window controls):

http://kde-apps.org/content/show.php/KWin+Button+Applet?content=122092

Pak je mozne dat ikony pro maximalizaci, minimalizaci, zavreni okna atd. primo na plochu nebo do nejake listy. Coz umozni ovladat okna bez dekoraci nejen z klavesnice, ale i mysi. Nejlip to jde videt na obrazku:

http://kde-apps.org/CONTENT/content-pre1/122092-1.png
Fluttershy, yay! avatar 24.1.2012 10:45 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4: Několik tipů a triků - bez dekorace
Díky, to vypadá zajímavě.

Já to dělám pořád kurzorem (ne myší, mám trackball) tak, že kliknu druhým tlačítkem nad ten malý okraj. Nebo najedu do rohu a vyjede mi prezentace oken, kde jsou okna, jejich titulky a tlačítka pro vypnutí.
🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
24.1.2012 08:31 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4: Několik tipů a triků
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
A co používáte za finty vy?
GNOME
24.1.2012 09:24 chuckier
Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4: Několik tipů a triků
Jak jsem přečetl tu otázku, tak se mi před očima objevilo Xfce.
24.1.2012 10:48 Šangala | skóre: 56 | blog: Dutá Vrba - Wally
Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4: Několik tipů a triků
Bych doplnil, já mám zas fintu: GNOME + Compiz :-)
  • Dekoraci oken jsem měl na některá okna vypnutou, ale nevyhovovalo mi to.
  • Nastavit výšku/šířku panelu snad není není tip, ale základní funkcionalita.
  • Nabídka bez klepání je možná zajímavá, ale na NTB určitě ne.
  • KTeaTime, no to mě nenapadlo, a tento problém mám (pak je ten čaj hnusný), to je dobrý nápad.
  • Přepínání klávesnice, je lepší mít jednu bez přepínání a je pokoj a přepnutí na exotiku, už lze provést i myší. Ba naopak, vzhled k množství zkratek a kombinací v programech, je snad lepší nemít žádnou.
  • Ořezat okraje, nevím - možná je to dobré.
  • Invertovat barvy desktopu, nebo jen daného okna na klávesu Win+n, Win+m - to se hodí, nejen v noci, ale taky na nějaké debilní weby. Doplnil bych ze stejného ranku, že (určitě) ještě je potřeba StayOnTop (u mě Win+T) pro vybrané okno na klávesu a někdy i Transaprency (u mě Win+O) pro vybrané okno.
To, že trpíš stihomamem, ještě neznamená, že po tobě nejdou. ⰞⰏⰉⰓⰀⰜⰉ ⰗⰞⰅⰜⰘ ⰈⰅⰏⰉ ⰒⰑⰎⰉⰁⰕⰅ ⰏⰉ ⰒⰓⰄⰅⰎ ·:⁖⁘⁙†
Jakub Lucký avatar 24.1.2012 10:53 Jakub Lucký | skóre: 40 | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4: Několik tipů a triků
Teatime mělo v Gnome2 řešení... Byl na to applet...
If you understand, things are just as they are; if you do not understand, things are just as they are.
24.1.2012 15:26 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4: Několik tipů a triků
Dekoraci oken jsem měl na některá okna vypnutou, ale nevyhovovalo mi to.
Já mam u všech oken pouze tenoučkej rámeček, bez tlačítek. Win+Q zavře okno, Win+X je maximalizace/obnovení, Win+Y je minimalizace, Win+F je fullscreen (funguje kupodivu skoro u všeho).

Win+LeftClick kamkoli do okna posunuje okno, Win+RightClick v blízkosti (asi 40%) některého okraje okna mění velikost. Win+kolečko posunuje plochy, stejně tak Win+šipky a Win+F1,F2,...

Podobně jako ty mam Win+T stay on top a ještě Win+S sticky - okno viditelné na všech plochách. Taky Win+M je negativ okna (invertuje barvy) - mám systém nastavený na tmavý motiv a některé frameworky (ehm, Swing, ehm) nebo weby to nerespektují...

Prostě jednou mam na klávesnici tlačítko windows, tak ho použiju na window management ;-) Neuvěřitelně pohodlné, alespoň pro mě.
24.1.2012 15:27 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4: Několik tipů a triků
Jo a u maximalizovaných oken pochopitelně zcela bez rámečku...
Nicky726 avatar 26.1.2012 00:08 Nicky726 | skóre: 56 | blog: Nicky726
Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4: Několik tipů a triků
  • Nastavit výšku/šířku panelu snad není není tip, ale základní funkcionalita.
  • Však ono to v grafice běžně jde, jen to nezobrazuje jaký je rozměr panelu v pixelech, jsou tam pouze táhla. Což mě jako perfekcionistu strašně štve... Zas pod KDE jsou textové konfiguráky a lecos se tam dá udělat.
    Enjoy the detours. There you’ll find the things more important than what you want. (Hunter x Hunter)
    26.1.2012 08:25 Šangala | skóre: 56 | blog: Dutá Vrba - Wally
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4: Několik tipů a triků
    A proto se mi zobrazuje i při „resize“ libovolného okna i jeho velikost X×Y :-).
    To, že trpíš stihomamem, ještě neznamená, že po tobě nejdou. ⰞⰏⰉⰓⰀⰜⰉ ⰗⰞⰅⰜⰘ ⰈⰅⰏⰉ ⰒⰑⰎⰉⰁⰕⰅ ⰏⰉ ⰒⰓⰄⰅⰎ ·:⁖⁘⁙†
    Nicky726 avatar 26.1.2012 11:02 Nicky726 | skóre: 56 | blog: Nicky726
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4: Několik tipů a triků
    Panel ale není okno. :-(
    Enjoy the detours. There you’ll find the things more important than what you want. (Hunter x Hunter)
    26.1.2012 12:37 Šangala | skóre: 56 | blog: Dutá Vrba - Wally
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4: Několik tipů a triků
    Tady nám vyplynul perfekcionizmus v jiné podobě.
    Mimo panely (,protože používám „jen“ dvě konzervativní lišty) se mi, z důvodu zmíněné úchylky, ukazují velikosti oken. :-)
    To, že trpíš stihomamem, ještě neznamená, že po tobě nejdou. ⰞⰏⰉⰓⰀⰜⰉ ⰗⰞⰅⰜⰘ ⰈⰅⰏⰉ ⰒⰑⰎⰉⰁⰕⰅ ⰏⰉ ⰒⰓⰄⰅⰎ ·:⁖⁘⁙†
    Nicky726 avatar 26.1.2012 13:44 Nicky726 | skóre: 56 | blog: Nicky726
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4: Několik tipů a triků
    Jj, to byl spíš takový povzdech, že i když může být s KDE člověk perfekcionista u velikostí oken, nemůže být u velikosti panelu. :-/
    Enjoy the detours. There you’ll find the things more important than what you want. (Hunter x Hunter)
    frEon avatar 24.1.2012 11:33 frEon | skóre: 40 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4: Několik tipů a triků
    presne ;-)
    Talking about music is like dancing to architecture.
    24.1.2012 15:19 Lempl
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4: Několik tipů a triků
    Taky Gnome. A Maximus. Nepotřebuju koukat na horní lištu, když je maximalizované okno. Takže pro terminál a prohlížeč mohu doporučit.
    25.1.2012 13:59 Andrej | skóre: 51 | blog: Republic of Mordor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4: Několik tipů a triků

    Které se ovšem ani na jednu z uvedených fint nikdy nezmohlo a nikdy nezmůže.

    24.1.2012 09:23 radeczek | skóre: 7
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4: Několik tipů a triků
    Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
    Neskutečně jsem si navykl na vyjížděcí terminál yakuake. Opravdu skvělá věc ;)
    Fluttershy, yay! avatar 24.1.2012 10:41 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4: Několik tipů a triků
    Určitě. Ten mi už přijde jako taková samozřejmost, že mě ani nenapadlo ho tam zmínit.

    Jaké bylo mé nemilé překvapení, když jsem ho jednu dobu potřeboval nahradit Tildou...
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    24.1.2012 12:40 salam
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4: Několik tipů a triků
    plný souhlas, já ho mám na F12
    Marián Kyral avatar 24.1.2012 12:49 Marián Kyral | skóre: 29 | blog: Sem_Tam | Frýdek-Místek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4: Několik tipů a triků
    Já intenzivně používám několik oken konsole a v každé bývá celkem dost tabů. Dá se tohle s yakuyake nějak vyřešit? Například na každé ploše jiný yakuake?
    Fluttershy, yay! avatar 24.1.2012 14:44 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4: Několik tipů a triků
    Tohle snad ani ne, ale podíval bych se na Plasmacon a nastavil bych si různé widgety pro různé plochy, načež bych si je nasázel na víc ploch nezávisle. Jak někdo píše vedle, widgetům jde přiřadit zkratky, takže tak...
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    pushkin avatar 24.1.2012 14:52 pushkin | skóre: 43 | blog: FluxBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4: Několik tipů a triků
    Plasmacon je fajn, ale pod KDE 4.7.x jaksi nejede...
    Fluttershy, yay! avatar 24.1.2012 15:02 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4: Několik tipů a triků
    Normálně mi funguje. 4.7.4 v Kubuntu 11.10
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    pushkin avatar 25.1.2012 07:08 pushkin | skóre: 43 | blog: FluxBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4: Několik tipů a triků
    Příloha:
    U mě to končí takto (za JPG se omlouvám, PNG se nevešlo). Přitom všechna napojení KDE na Python mám nainstalovaná :-/ oS 12.1, KDE 4.7.2.
    25.1.2012 09:51 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4: Několik tipů a triků
    Ty jo, to jsem ted resil na notysku kvuli M@ilChecker, kdyz si vecer vzpomenu, podivam se co mi tam schazelo. Na oplatku se zeptam podle ceho beres pocasi, podle Accuweather?
    pushkin avatar 25.1.2012 10:30 pushkin | skóre: 43 | blog: FluxBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4: Několik tipů a triků
    Já to beru z uk.weather.com. Když si dáš vyhledat město, tak ti to vyhodí nějaký takovýto link a kód města je vše mezi pomlčkou za názvem města a následujícím otazníkem (tzn. Plzeň=EZXX0010).
    25.1.2012 10:55 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4: Několik tipů a triků
    Hm... to mi moc nepomuze, protoze tam jsou jen velka mesta

    Podrobneji jsem to popsal tady.
    25.1.2012 15:45 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4: Několik tipů a triků
    Příloha:
    Tak jsem myslel, ze si vzpomenu, co jsem tam doinstalovaval a nic, takze musi nastoupit brutalni sila. Tady mas seznam vseho, co mam naistalovano a kdyz si najdes neco z toho, co obsahuje "python", tak se snad dopatras :-) Byl jsem na tom uplne stejne, myslel jsem, ze mam vse, ale pak jsem nekde na foru nasel navod a ono to fungovalo.
    Marián Kyral avatar 24.1.2012 15:22 Marián Kyral | skóre: 29 | blog: Sem_Tam | Frýdek-Místek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4: Několik tipů a triků
    No to raději zůstanu u plnohodnotné konsole ;-)
    27.1.2012 14:44 Yontalcar
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4: Několik tipů a triků
    V každém tabu yakuake spuštěný screen?
    skunkOS avatar 25.1.2012 08:36 skunkOS | skóre: 27 | blog: Tak nějak
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4: Několik tipů a triků
    Tak určitě (taková nabídka se neodmítá) yakuake je supr věc, radku.
    http://martinrotter.github.io
    27.1.2012 01:00 RapMan | skóre: 14 | blog: RapMan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4: Několik tipů a triků
    Ja uz terminal nepouzivam...
    pushkin avatar 24.1.2012 12:45 pushkin | skóre: 43 | blog: FluxBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4: Několik tipů a triků
    Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
    A co používáte za finty vy?
    Hlavní finta, kterou používám je debilizace KDE vypnutím Nepomuku a Akonadi. Za tip na vypnutí Akonadi děkuji KrisKovi :-)
    🇺🇦 Pomoc pro obranu Ukrajiny | SOS Ukrajina | Web4Ukrajina | Web4Ukraine 🇺🇦
    AIP avatar 24.1.2012 13:46 AIP
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4: Několik tipů a triků
    Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
    Tohle je jen zlomek věcí co KDE umí. Kwin umí například seskupovat okna pod jedno s taby, zvlášť ke každé aplikaci/oknu nastavit průhlednost skrytí lišty..... Což je oproti compizu obrovská výhoda (v compizu to jde taky ale o poznání složitějš). KDE taky umí na každý plasma widget nastavit klávesovou zkratku. Chce to podívat se do ovládacích panelů, oproti jiným prostředím je to rozsáhle, jednoduché a přehledné.
    24.1.2012 14:35 Kaero
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4: Několik tipů a triků
    Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
    co mi vadi, je ze nekdy kdyz mam focus na textove pole (pisu do textoveho pole), tak nefunguji globalni klavesove zkratky (prepinani virtualnich desktopu win+1,2...). napr. zadavani adresy v opere (qt aplikace), nebo psani prikazu v qtoctave (taky qt aplikace). nevi nekdo jak se tohle da vyresit?
    progdan avatar 24.1.2012 20:44 progdan | skóre: 34 | blog: Archař | Teplice/Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4: Několik tipů a triků

    Driv mi pri psani do adresniho radku Opery nesla prepinat klavesnice. Ted uz to ale nejakej patek funguje, prepinam pomoci Ctrl+Alt+K. Ctr+F* ale nefunguje porad, pritom ty zkratky jsou na stejne "urovni" a oboje odchytava KGlobalAccel, takze bych spis tipoval, jestli ty zkratky neodchytavaji ty dane aplikace - napriklad Win+F2 v Opere mi otevre "Go To Page" dialog.

    Taky si vybavuju, ze jsem o tomhle problemu kdysi videl nejaky bug report (uz fakt nevim kde, narazil jsem na nej, tusim, nahodou). Snad nekecam, ale vysvetleni v podstate bylo, ze problem byl nekde mezi Qt a X (to dropdown menu ma nejaky zvlastni druh focusu ktery nepropaguje stisky vys).

    Collecting data is only the first step toward wisdom, but sharing data is the first step toward the community.
    25.1.2012 08:05 Kaero
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4: Několik tipů a triků
    ajo to je pravda - oboji to jsou dropdown menu. ale napr. 'win+2' (prechod na wirtualni desktop 2) normalne v opere nic nedela, ale v danem dropdown menu se to zmeni na '2'. zkusim pohledat ty bugreporty, dik
    Saljack avatar 24.1.2012 22:22 Saljack | skóre: 28 | blog: Saljack | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4: Několik tipů a triků
    Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
    Nejvíc mě štve na Okularu, že si nepamatuje jaký nástroj jsem měl vybrán naposledy a vždy zvolí pouze myš. Já ale chci aby to bylo označování. Vím, že je to blbost a napsat na tohle patch pouze na chvilku. Ale nemám zkušenosti s tím to tam dostat :-( ach jo už bych se k něčemu konečně měl odhodlat.
    Sex, Drugs & Rock´n Roll.
    25.1.2012 14:39 2X4B-523P | skóre: 38 | blog: Zelezo_vs_Debian
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4: Několik tipů a triků
    Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
    místo kteatime používám kalarm, sice je to větší moloch, ale umí spouštět skripty, tak mi nahrává pořady z TV
    Fluttershy, yay! avatar 25.1.2012 18:09 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4: Několik tipů a triků
    Další užitečná věc je KShutdown -- používám pro jednoduché vypnutí po ukončení přehrávání apod.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    28.1.2012 14:41 Mustafa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4: Několik tipů a triků
    Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
    Nemoh sis vybrat hnusnejsi fonty teda.
    Fluttershy, yay! avatar 28.1.2012 23:32 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4: Několik tipů a triků
    To je subjektivní. Mi se ubuntí písma líbí.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    31.1.2012 16:41 David Sedláček | skóre: 20 | Žďár nad Sázavou
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4: Několik tipů a triků
    Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
    Me by tedy zajimalo, zda je v praxi KTeaTime uzitecnejsi nez echo "Hello world";, zda to opravdu nekdo pouziva, nebo je to jen (hloupy) joke. ?
    31.1.2012 20:03 Václav HFechs Švirga | skóre: 26 | blog: HF | Kopřivnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4: Několik tipů a triků
    A proč by to jako někdo nepoužíval. Stejně tak se používá časovač na mobilu, minutka v kuchyni, atd... nebo tyhle věci jsou pro tebe taky jen hloupé joke? ;-)))

    PS: ano, používal jsem to, teď už na to ale tolik nezapomínám...
    Baník pyčo!
    Fluttershy, yay! avatar 31.1.2012 20:21 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4: Několik tipů a triků
    Cože? Nezapomínáš? Jak to děláš? Já bych si bez KTeaTime poživatelný čaj vůbec nedokázal udělat.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    31.1.2012 23:02 Václav HFechs Švirga | skóre: 26 | blog: HF | Kopřivnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4: Několik tipů a triků
    Tak ty zelené co dělám v gaiwanu chtějí max půl minuty a to u toho počkám a hned sliju. A vůbec, všechno vybavení mám tak nějak vedle sebe na stole v jednom pokoji. Dříve jsem zapomínal hlavně když jsem si nechal vařit vodu na sporáku, konvice to ale vyřešila :-). A hlavně teď funguju většinou na koleji kde i ta "kuchyňka" je hned za rohem, takže i když si nechám vařit rýži, prostě slyším kdy odskakuje poklička...
    Baník pyčo!
    Fluttershy, yay! avatar 31.1.2012 23:41 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4: Několik tipů a triků
    Hmmm, to ale nemáš sluchátka, že? Varnou konvici mám půl metru od sebe, hrnek 30 cm a stejně si toho nevšimnu nebo na to zapomenu. Několikáté nálevy navíc chcou delší louhování, takže smůla. (Nedávno jsem slyšel cosi o tom, že z černého čaje se po více než cca pěti minutách louhuje něco spíše uklidňujícího než povzbuzujícího.)
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    31.1.2012 23:59 Václav HFechs Švirga | skóre: 26 | blog: HF | Kopřivnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4: Několik tipů a triků
    Tak ten čaj, co si dělám, víc než dva/tři nálevy stejně nedá (dá, ale není to ten efekt který bych docenil a není zas taková krize, že by se mi to vyplatilo)... A sluchátka u toho fakt nemám, to je pravda :-D.

    PS: jo už jsem si dlouho nedělal phuer... musíme zopakovat mastery, tam to mělo tu pravou atmosferu a náležitou čajovou kulturu :-D.
    Baník pyčo!

    ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.