abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 30.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí JavaScriptu, HTML a CSS Electron (Wikipedie, GitHub). Chromium bylo aktualizováno na verzi 124.0.6367.49, V8 na verzi 12.4 a Node.js na verzi 20.11.1. Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 04:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.0.0 otevřeného emulátoru procesorů a virtualizačního nástroje QEMU (Wikipedie). Přispělo 220 vývojářů. Provedeno bylo více než 2 700 commitů. Přehled úprav a nových vlastností v seznamu změn.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 732 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Rozšíření pro Firefox a Chrome: Screenshoty webu

    20. 12. 2012 | Michal Polák | Návody | Recenze | 4857×

    V minulých článcích jsme si představili vybrané doplňky doplňky pro blokování potenciálně nebezpečného nebo nechtěného obsahu a taktéž doplňky mimo jiné pro stahování Flash videí nebo obrázků. Tentokráte se zaměříme na rozšíření pro snímání webu, tedy vytváření screenshotů webových stránek a to nejen ve Firefoxu, ale také v Chrome.

    Obsah

    Mozilla Firefox

    link

    Screenshot 1.9.1

    link

    Jedním z rozšíření a zároveň již dříve zmíněným je Screenshot. Jako je tomu u podobných rozšíření běžné, zobrazuje se jednoduchou ikonkou vpravo od adresní řádky prohlížeče. Snímek tak můžete vytvořit jediným kliknutím a uploadovat jej, kopírovat jej, nebo oboje.

    Rozšíření pro Firefox a Chrome: Screenshoty webu

    Awesome Screenshot Plus

    link

    Oproti tomu Awesome Screenshot Plus – Capture, Annotate & More ve verzi 2.3.8. umožňuje krom vytvoření a uložení snímku, do něj ještě něco přikreslit. Konkrétně se jedná o čtyřúhelník, ovál, čáru, šipku a přidání textu. Samozřejmě u všech je možné měnit barvu a jednoduše tak zvýraznit právě tu část webu, o kterou popisujete nebo na ní jakkoliv upozorňujete.

    V souvislosti s tím přibyla možnost se vrátit o krok zpátky, pokud se vám označení nevyvede. Za zmínku stojí také funkce crop, tedy oříznutí jen vybrané části vyfoceného webu.

    LightShot (screenshot tool)

    link

    Nikoliv rovnou ořez ale přímo vybrání části webové stránky umožňuje zase rozšíření LightShot. Navíc přidává možnost online editace obrázku a taktéž přidání nějaké té vysvětlivky, textu nebo tvaru. Sice už ne přímo při snímání ale až po otevření, ale nabídka nástrojů je slušná a pokud nepotřebujete co nejrychlejší zachycení a označení oblasti, pak je to také možnost.

    Webpage Screenshot in Firefox

    link

    Webpage Screenshot in Firefox dává taktéž možnost sem tam něco přidat ke snímku webu. Tentokráte ovšem v samostatném okně. Můžete psát přímo do tvarů a velice jednoduše popisovat prvky webu takovým způsobem, že se nemusíte stydět výsledek použít nejen v e-mailu, kde něco vysvětlujete ale klidně i v prezentaci.

    Snímky rozšíření ukládá ve formátech PNG, IF, JPEG, BMP a podporuje také export do PDF. Lze je také uploadovat na server, kopírovat, tisknout a poslat rovnou e-mailem. Velkou nevýhodou nebo spíše překážkou v používání je v případě nejen tohoto rozšíření omezení platformy.

    Samozřejmě je rozšíření celá řada a záleží na každém, komu jaké padne. Sám dávám přednost Awesome Screenshot Plus, protože je jednak jednoduché a vyznačení jednotlivých částí rychlé a také nevyžaduje přepnutí byť v okně prohlížeče nebo mimo něj do jiné aplikace.

    Stejná nebo podobná rozšíření pro Chrome

    link

    Chrome patří mezi oblíbené a na Linuxu zároveň dostupné webové prohlížeče. Stejně jako Firefox nabízí ke stažení nepřeberné množství rozšíření ve vlastním „internetovém obchodě“.

    Některá rozšíření jsou přitom stejná nebo podobná jako pro Firefox. Jmenovat lze například Awesome Screenshot nebo Lightshot. Awesome Screenshot přitom opět patří mezi nejpovedenější – screenshot uděláte rychle, můžete přidat poznámku nebo vyznačit část a buď uložit, nebo uploadovat na server a poslat link. Skvělé je, že veškeré úpravy provádíte přes několik ikonek v horní liště a nic se nikde dále neotevírá.

    Výhodou oproti některým jiným rozšířením je možnost vyfotit nejen zobrazenou část webu ale celý web (i část kterou nevidíte). Výsledný snímek má svůj vlastní přímý odkaz na webové stránky, kde je uložen a dále jej můžete sdílet na sociálních sítí nebo službách Twitter, Facebook, Google Buzz (spíše již Google+, ale to jsem nezkoušel), Gmail, v našich končinách ne moc rozšířeném Yahoo mailu a Hotmailu.

    Rozšíření pro Firefox a Chrome: Screenshoty webu Rozšíření pro Firefox a Chrome: Screenshoty webu Rozšíření pro Firefox a Chrome: Screenshoty webu

    Webpages screenshot

    link

    Vysoké hodnocení má Webpages screenshot, který ukládá do formátu PNG. Před vyfocením můžete navolit velikost a hlavně – žádná data by se neměla přenášet na cizí server. To znamená, že ukládáte na svůj počítač a o další sdílení snímku se staráte sami.

    Quick Markup: Screen capture

    link

    Quick Markup: Screen capture již na cizí server sdílí, i když to není podmínkou – v takovém případě exportujete jako PNG nebo JPG na disk počítače. Sdílet ovšem můžete na Facebook, Flickr a další sociální sítě nebo služby.

    Oproti výše uvedenému rozšíření máte navíc k dispozici možnost přidat ke snímku webu vysvětlující popisky, tvary a texty. Stejně tak lze vybrat jen určitou část webu, kterou chcete vyfotit.

    Rozšíření pro Firefox a Chrome: Screenshoty webu Rozšíření pro Firefox a Chrome: Screenshoty webu

    Pixlr Editor a zaujme Pixlr Grabber – Screen capture

    link

    Vyhledáváte-li širší možnosti editace a úprav snímku obrazovky, pak vás jistě zaujme Pixlr Grabber – Screen capture, který využívá i jinak samostatného rozšíření Aplikace Pixlr Editor.

    Pixlr Editor navíc můžete využívat i v okně prohlížeče bez instalace jakéhokoliv rozšíření. Možnosti editoru jsou přitom poměrně rozsáhlé a zdaleka se neomezují na výběr, ořez a nějaké ty tvary, jak se můžete přesvědčit níže na snímku obrazovky. K dispozici jsou filtry, můžete pracovat s vrstvami a tak dále a tak dále.

    Rozšíření pro Firefox a Chrome: Screenshoty webu Rozšíření pro Firefox a Chrome: Screenshoty webu

    Jsou i jiné možnosti…

    link

    …ke snímání webu můžete využívat pochopitelně i notoricky známé PrtSc nebo celou plejádu grafických editorů. Nevýhodou ovšem bývá nemožnost zachytit web mimo zobrazenou plochu a zejména přinejmenším vyfotografování celého okna prohlížeče a nejenom obsahu. Případný příjemce snímku proto uvidí například záložky, které máte v liště, a to nemusí být vítáno.

    Výše uvedené se týká také výchozím nástrojů jako je KSnapshot v KDE nebo gnome-panel-screenshot v GNOME. Řešení se nabízí v jakémkoliv editoru, ve kterém můžete ořezávat. Bohužel výsledný obrázek musíte pro dodatečné otevřít, což řeší funkce vytvoření snímku v GIMPu, kde můžete snímek ihned doplnit o dodatečné poznámky a jiné.

    Rozšíření pro Firefox a Chrome: Screenshoty webu

    Na Windows se mi pro snímání obrazovky osvědčil XnView, který by měl být dostupný i pro Linux. Dokáže totiž snímat vícenásobně, což je vlastní také aplikaci Shutter. V ní lze snímat celou obrazovku i celá okna a dále je upravovat. V mém případě ovšem funkce pro snímání webu nefungovala. Vyzkoušel jsem tedy alespoň vyfocení sekce okna, ale na to se nelze spoléhat a funguje pro účely snímání webu dost nahodile...

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    20.12.2012 07:24 Petr Kobekla
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozšíření pro Firefox a Chrome: Screenshoty webu
    Docela mi tu schvází zásadní rozšíření pro Firefox - Crescent page saver
    20.12.2012 08:18 MichalekII
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozšíření pro Firefox a Chrome: Screenshoty webu
    Je možné některé z těchto rozšíření ovládat z příkazové řádky?
    Milhouse avatar 20.12.2012 08:20 Milhouse | skóre: 15 | blog: MilhouseLand
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozšíření pro Firefox a Chrome: Screenshoty webu
    Bez nutnosti rozšíření http://www.snimekwebu.cz/
    "...naše práce není vidět, ale je důležitá!"
    Conscript89 avatar 20.12.2012 10:45 Conscript89 | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozšíření pro Firefox a Chrome: Screenshoty webu
    Treba na obsah, ktery vyzaduje autentizaci, ze? :)
    I can only show you the door. You're the one that has to walk through it.
    20.12.2012 20:04 Ash | skóre: 53
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozšíření pro Firefox a Chrome: Screenshoty webu
    Lépe na nějaký lokální web ;)
    Milhouse avatar 21.12.2012 15:41 Milhouse | skóre: 15 | blog: MilhouseLand
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozšíření pro Firefox a Chrome: Screenshoty webu
    Jasan, už jsi to zkoušel? :)
    "...naše práce není vidět, ale je důležitá!"
    20.12.2012 08:44 Ja
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozšíření pro Firefox a Chrome: Screenshoty webu
    Alebo aj sikovny Screengrab
    20.12.2012 10:49 Rovano | skóre: 5
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozšíření pro Firefox a Chrome: Screenshoty webu
    Někdy nestíhali updatovat pro novější verze FF, tak jsme přešel na Image picker.
    (╯°□°)╯︵ ┻━┻ enough of this! ♫♫♫ԅ(ˆ⌣ˆԅ)♫♫♫
    20.12.2012 08:55 Timo
    Rozbalit Rozbalit vše Bez nutnosti rozšíření 2
    Shift + F2 screenshot stranka 0 true
    20.12.2012 16:53 Franta
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Bez nutnosti rozšíření 2
    Díky moc, super :-)

    Dá se to zavolat i z příkazové řádky nebo přes nějaké API z jiného procesu?
    24.10.2013 16:47 Timo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Bez nutnosti rozšíření 2
    Shift + F2, screenshot --fullpage NAME
    20.12.2012 14:24 Kubo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozšíření pro Firefox a Chrome: Screenshoty webu
    Prečo je to článok?
    21.12.2012 17:58 2X4B-523P | skóre: 38 | blog: Zelezo_vs_Debian
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozšíření pro Firefox a Chrome: Screenshoty webu
    zkoušel jsem jen chromium a nic mi tam nechybělo, chrome by pro mne bylo zbytečně těžkotonážní a čert ví co tam je navíc... jinak používám nejčastěji rekonq a teď zas po nějaké době zkouším iceweasel, což je také kanon na vrabce...
    22.12.2012 16:56 jaime | skóre: 3
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozšíření pro Firefox a Chrome: Screenshoty webu
    rekonq se mi pri nekolika desitkach tabu nehorazne seka

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.