abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 6
    včera 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 34
    25.4. 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    25.4. 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    25.4. 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (74%)
     (8%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 817 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník


    Vložit další komentář
    20.9.2007 09:07 Pavel Flajšhans
    Rozbalit Rozbalit vše PRI ISDN karty
    Nevím jestli doporučovat Digium karty, ale když jsme hledali vhodnou kartu, tak Digium karty jsou občas popisovány (a to i přímo třeba v ofic. knížkách od O'Reillyho) jako dost náchylné na konfiguraci hw počítače nebo jako problémové při provozu více karet v jednom compu. (generují velké množství hw interruptů a malý rozdíl v odezvě znamená pro ně průšvih) Nakonec jsme tedy skončili u tří karet Sangoma (PRI ISDN+FXS+FXO), které šlapou v jednom compu naprosto bez problémů s Asteriskem a podpora od Sangomy je taktéž na výbornou. Takže mohu určitě doporučit.
    20.9.2007 10:58 pj
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PRI ISDN karty
    presne to mohu taky potvrdit ze sledovani diskuzi, vetsinou vitezi sangoma, ovsem nemam praktickou zkusenost, asi bude slezitejsi ji nakonfigurovat, misto zaptelu tusim pouziva vlastni drivery wanpipe... ?
    20.9.2007 12:32 Ondar | skóre: 25 | blog: Linux_blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PRI ISDN karty
    Tak předem děkuji za reakce - až budu pro naši firemní ústřednu měnin železo, určitě Sangoma karty zvážím. Nicméně je nutno brát v úvahu, že:
  • Digium karty generují spustu interruptů, pač jeden voice paket znamená jeden interrupt. Pokud Sangoma tolik interruptů negeneruje, tak to znamená, že data předává po větších blocích což v konečném důsledku přináší větší latenci při přenosu hlasu.
  • Nevím, jestli jsou kernel zdrojáky ovladačů pro Sangomu dostupné. Pokud ne (například pro karty PIKA zdrojáky nejsou), tak máte poměrně dost velký problém, protože nemůžete upgradovat kernel jak je libo (bezpečnostní záplaty)
  • Faktem je, že HW kopatibilita Digium karet není úplně nejlepší...
  • A mimoto, Zaptel je ke stažení hned vedle Asterisku :-).

    Je to zkrátka stejné jako s motherboardy Via Epia - potenciálně skvělý hardware znehodnocuje neexistence kvalitních ovladačů.

    20.9.2007 12:45 astray
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PRI ISDN karty
    Požíváme Epii jako firemní ústřednu s octoBRI od junghanns.net kartou a šlape výborně.

    ast
    20.9.2007 09:08 Petr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Asterisk: VoIP ústředna - 4 (připojení do PSTN)
    Ahoj,

    Dik za zajimavoi serii clanku.

    Chtel bych se zeptat, zda-li mate zkusenost s BRI kartami, pripadne jakou by jste pro bezproblemove uzivani doporucil ?

    S pozdravem Petr
    20.9.2007 12:48 astray
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Asterisk: VoIP ústředna - 4 (připojení do PSTN)
    Jak už jsem psal výše, používáme karty od junghanns.net.
    20.9.2007 13:57 VoipObchod.cz
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Asterisk: VoIP ústředna - 4 (připojení do PSTN)

    Pouzijte libovolnou, certifikovanou, pro Asterisk. Mame zkusenosti (v abecednim poradi) s nasledujicimi vyrobci a vsechny karty funguji dobre.

    - beronet
    - junghanns.net
    - sangoma

    Samozrejme trochu zalezi na tom, je-li tam karta sama nebo v kombinaci a pokud ano, tak s cim.

    Zdenek Pizl, DAKTELA, http://www.voipobchod.cz
    20.9.2007 15:26 cejvik
    Rozbalit Rozbalit vše FAX přes VOIP
    Zdravim, nevite jak nejlepe vyresit FAX pres internet? Nabidka fax.cz a podobnych mi prijde cenove nezajimava a zatim jsem tedy sahl k VoIP brane a pripojenemu analog. faxu. Ale z principu mi prevod VoIP[SIP] -> analog. -> modem data nevoni.
    24.9.2007 22:05 Popo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FAX přes VOIP
    No, pokud vím, tak přenos faxu a modemu po IP je zatím problematické. Myslím si, že to co jsi zvolil - analogový fax, zlomený pomocí G.711 do IP - je zatím nejschůdnější řešení. Děláš vlastně to samé, jako klasická ústředna. Další možnost, která se nabízí, je jít cestou kodeků T.38, které jsou specializované na přenos faxu, ale dělají to trošku jinak - po sejmutí převedou "pískání" na obrázek, ten odešlou jako jako klasiká IP data, která jsou potom na druhé straně dekódována zpět do "pískání" pro fax.
    27.9.2007 15:27 VoipObchod.cz
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FAX přes VOIP
    Faxovy server integrovany s Asteriskem? Napr. http://www.voipobchod.cz/shop/index.php?main_page=product_info&cPath=21&products_id=183
    1.10.2007 15:24 Ondar | skóre: 25 | blog: Linux_blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FAX přes VOIP
    A jé, tady si někdo přihřívá svojí komerční polívčičku - něco takového je i v open source podobě. Nemyslel jsem faxový server - myslel jsem klasický fax (přístroj) který by se místo RJ11 připojoval do poč. sítě přes RJ45....
    5.10.2008 20:22 indian
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FAX přes VOIP
    Moje skusenosti s faxom cez voip su take, ze jeho prenos je dost problematicky (mam na mysli analogovy fax pripojeny cez ATA prevodnik SIP protokolom). A to uz nehovorim o pripade, kedy pripojenie do inetu je negarantovane, nedajboze 2.4ghz wifi, nedajboze cez viacerych ISP. Takze ak uvazujete o faxe cez voip, silne doporucujem dopredu vyskusat.
    21.9.2007 08:44 Scooter
    Rozbalit Rozbalit vše přepojování hovorů
    Lidičky, nemáte někdo povědomí jak nastavit přepojování telefonů pomocí DTMF?
    21.9.2007 08:54 Scooter
    Rozbalit Rozbalit vše Re: přepojování hovorů
    telefonů - mělo být hovorů :-)
    21.9.2007 09:19 pj
    Rozbalit Rozbalit vše Re: přepojování hovorů
    prislusny kod si nastavis ve features.conf a u dial() commandu doplnis tT, pr. dial(sip/1234,,tT)
    21.9.2007 21:39 Scooter
    Rozbalit Rozbalit vše Re: přepojování hovorů
    děkuji, nemůžeš prosím písnout, co v tom features.conf přesně nadefinovat (který parametr).
    21.9.2007 11:23 dalda
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Asterisk: VoIP ústředna - 4 (připojení do PSTN)
    Mám takový dotaz, možná out-of-topic: Lze k Asterixu připojit analogovou linku O2? Všude se píše o ISDN, ale o analogu jsem toho moc nenašel.
    21.9.2007 13:36 pj
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Asterisk: VoIP ústředna - 4 (připojení do PSTN)
    ano, budes potrebovat kartu s FXO rozhranim ale jinak bych spis doporucil pripojit asteriska k poskytovateli pres IP (neni treba investice do hw karty pro asterisk, krome toho vetsinou VoIP poskytovatele nabizeji zajimave ceny hovorneho), muzes si nechat prenest i stavajici cislo O2 k voip poskytovateli.
    21.9.2007 23:35 Dan Ohnesorg
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Asterisk: VoIP ústředna - 4 (připojení do PSTN)
    To nechcete, protoze si zadelate na obrovske mnozstvi problemu. Predevsim selhava detekce polozeni telefonu, takze nastavaji problemy. Hovor na O2 je ukoncen, asterisk ho jeste drzi, do toho prijde dalsi hovor, ten ale neni spojen dovnitr, protoze asterisk drzici hovor nedetekuje vyzvaneni. Naopak delsi pauza v hovoru muze vest k tomu, ze asterisk polozi linku.

    Resp. on za to asterisk nemuze, problem v tom, ze HW pro FXO nedokaze rozumne poznat, kdy je linka polozena, protoze to jde strasne tezko. O2 posila specialni obsazovaci ton, ten ale zase musi byt naprogramovan v FXO a nesmi se neco podobneho vyskytnout v hovoru.

    Pro jakekoliv rozumne nasazeni je nutne minimalne ISDN. Nakonec ta linka neni nijak extra draha, je draha jako 2 linky bezne a jeste navic je mozne mit tam provolbu na 8 cisel.
    23.9.2007 20:37 Jokal
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Asterisk: VoIP ústředna - 4 (připojení do PSTN)
    Dobrý den,řeším takový problém určitě mi tu pomůžete,stačí jen nasměrovat :).Mám v Asterisku ISDN kartu a na ISDN lince je pověšeno více čísel...potřebuji směrovat příchozí hovory podle toho které číslo bylo voláno.Děkuji
    27.9.2007 09:08 Jan Marek | skóre: 16
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Asterisk: VoIP ústředna - 4 (připojení do PSTN)
    Dd, není problém, za předpokladu, že tel. číslo je 123456789, stačí mít v dialplanu něco jako: exten => _123456789,1,Dial(SIP/10,10,t)
    exten => _123456789,2,Dial(SIP/10&SIP/12,48,t) Tato konfigurace způsobí, že hovor, přicházející na číslo 123456789, 10 vteřin zvoní na "klapce" 10 a pote současně zvoní na "klapkách" 10 a 12. Zdraví
    Honza Marek
    24.9.2007 13:56 kokoska.rokoska
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Asterisk: VoIP ústředna - 4 (připojení do PSTN)
    Dobry den vespolek!

    Ciste ze zvedavosti:
    V cem je dnes (v roce 2007) vyhodnejsi pripojeni k TSP pomoci ISDN PRI proti pripojeni "po SIPu"?

    BTW: Svoji otazku myslim zcela vazne a nerad bych se dockal nejakeho flameu...

    Diky a hezky den!

    kokoska.rokoska
    24.9.2007 14:10 Scooter
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Asterisk: VoIP ústředna - 4 (připojení do PSTN)
    Dobrý den, dokázal bych si představit, že spolehlivé připojení pomocí ISDN PRI vyjde pořád levněji než spolehlivé internetové připojení (např. pro takovou telemarketingovou společnost).
    1.10.2007 11:46 vpe
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Asterisk: VoIP ústředna - 4 (připojení do PSTN)
    Pro prijem hovoru toto plati ve vetsine pripadu, otazka je mesicni pausal za PRI?

    Takove BRI muzete mit zcela zdarma bez dalsich nakladu treba u CRa Premium (platite jen za ADSL a 4 cisla resp. 2 kanaly, mate zcela zdarma.
    1.10.2007 15:25 Ondar | skóre: 25 | blog: Linux_blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Asterisk: VoIP ústředna - 4 (připojení do PSTN)
    PRI můžete mít taky zdarma - pokud se zavážete, že po ní provoláte tolik a tolik....
    2.10.2007 12:35 kokoska.rokoska
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Asterisk: VoIP ústředna - 4 (připojení do PSTN)
    Jiste, ale tady zcela jiste pada jakakoliv financni vyhodnost :-)
    Neb - pokud je mi znamo - "po SIPu" dosahnete na mnohem lepsi ceny nez u PRI.
    SS7 je samozrejme jeste vyrazne vyhodnejsi, ale vzhledem k celkovym investicim se to vyplati az pri opravdu velkych objemech...

    Hezky den!
    2.10.2007 15:29 Ondar | skóre: 25 | blog: Linux_blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Asterisk: VoIP ústředna - 4 (připojení do PSTN)
    Tak PRI je saamozřejmě dělaná na větší zátež a taky si dovedu představit, že cena SIPu bude někde jinde - otázka je, jak je to se spolehlivostí. Jinak podle mých znalostí na PRI neběží SS7 (které Asterisk mimochodem moc nerozumí) ale channel associated signalling (CAS). Inu, Asterisk je pěkná věc, ale jako ústředna velkého poskytovatele telefonních služeb se to moc nehodí....
    2.10.2007 23:02 kokoska.rokoska
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Asterisk: VoIP ústředna - 4 (připojení do PSTN)
    Obavam se, pane kolego Ondare, ze se neschodneme :-)

    1. PRI je urcena pro MALOU zatez - proste pro pripojeni malych a strednich firem (v dobach pred VoIP).
    2. Spolehlivost SIPu - jelikoz drtiva vetsina vetsich callcenter jede na SIPu, tak to tak hrozne asi nebude :-)
    Ja sam jsem uz tez po SIPu odeslal nejaky ten hovor (mozna trosku vic :-) a problemy nepozoruji...
    3. PRI samozrejme nema s SS7 nic spolecneho - snad krome toho, ze muze behat po stejnych dratech.
    Pri pouziti SS7 teprve zjistite, co to je opravdova telefonie. A navic - pri trose sikovnosti - lze udelat temer transparentni preklad SIP<->ISUP.

    Ale jak jste zcela spravne predeslal, Asterisk na to opravdu neni. O SS7 jsem se zminoval jen jako o nejlevnejsim zpusobu propojeni (pri rozumne kvalite) s TSP...

    Hezky den!
    3.10.2007 15:11 Ondar | skóre: 25 | blog: Linux_blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Asterisk: VoIP ústředna - 4 (připojení do PSTN)
    Tak to si myslím, že jsme se shodli docela pěkně. "Větší zátež" jsem myslil v rámci menších firem a poboček - velcí telefonní operátoři samozřejmě raději sáhnou po ISDN linkách vyššího řádu (E2, E3) se signalizací SS7 jdoucí vlastní cestou. Ale to už bychom se opravdu dostali mimo rámec Asterisku. Jinak ohledně spolehlivosti SIP - ono to může fungovat, POKUD máte zabezpečenou QOS po IP síti (což o internetu rozhodně nelze říci). Jinými slovy, pokud se bavíme v rámci nějaké firemní LAN s přepínaným ethernetem, pak nebude problém asi nikdy, ale přes Internet bych na to rozhodně nespoléhal. Tady se rozhodně projeví (tedy by alespoň měla projevit :-) síla přepínaných okruhů klasické telefonní sítě.
    4.10.2007 08:56 kokoska.rokoska
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Asterisk: VoIP ústředna - 4 (připojení do PSTN)
    OK - jsem rad, ze se vlastne shodneme :-)

    Jeste pridam par nedulezitiych komentaru:
    1. E2 IMO v Cechach vubec neni (alespon jeste nedavno nebyla).
    2. E3 sveho casu provozoval CTc, ale zaslechl jsem neco v tom smyslu, ze budou tez nahrazeny obyc. E1 (NxE1 je levnejsi a flexibilnejsi nez 1xEN). A na velke spoje se pouziva SDH.
    3. Propojum se signalizaci SS7 bych si nedovolil rikat ISDN :-)
    4. QoS atp. je hezka vec, sami ji lokalne provozujeme, ale... QoS "hrubou silou" ma tez neco do sebe a pri rozumnem poctu kanalu a dobrem ISP to vcelku neni problem. Zaznamenane maximum mam 58 socasnych hovoru na symetrickem 6Mbit/s od GTS pres FWA - naprosto bez problemu. A na 100 Mbit/s optice to jde mnohem, mnohem dale.
    5. Jinak TDM ma samozrejme stale co nabidnout. Ale - narozdil od mnoha jinych - ja se domnivam, ze pouze s SS7 a nikoliv s DSS1.

    Hezky den!
    4.10.2007 12:31 Ondar | skóre: 25 | blog: Linux_blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Asterisk: VoIP ústředna - 4 (připojení do PSTN)
    No to je radost si takhle pokecat se znalcem :-)

    Pokud máte takovéto připojení, tak asi opravdu nebude se SIPem žádny problém. Sám bych do toho také šel, ale na 4Mb přípojce kde lidi občas něco stahují - raději jsem tedy sáhnul po klasické PRI přípojce. Funguje spolehlivě, ale občas když jsem volal do Irska kolegovi, tak kvalita byla po TDM horší než když mi volal přes IAX2 po Internetu bez jakékoli QoS - to mě překvapilo. Dále mě taky mrzí, že většina operátorů (my jsme připojeni u GTS) nepodporuje SMSky po E1 (to snad umí jen O2). Jinak jste mě překvapil, já myslel že SS7 je mezi velkými operátory samozřejmostí, té přeci DSS1 nemůže nijak konkurovat (měl jsem za to, že se s DSS1 setkám pouze v případě připojení koncového zákazníka).
    4.10.2007 13:00 kokoska.rokoska
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Asterisk: VoIP ústředna - 4 (připojení do PSTN)
    Vasi zminku o kapacite pripojky chapu a rozumim ji. Jenom dodam, ze jsme celkem uspesne provozovali VoIP telefonii na konektivite od UPC (12/2 Mbibt/s) s +- 15 soucasnymi hovory a taky nebyl problem...
    S temy SMS bude problem hlavne v tom, ze vetsina operatoru nema SMSC - zejmena kvuli mimoradne financni narocnosti. Jinak na SMS patri urcite SS7 MAP :-)
    Ad operatori - asi jsme se spatne pochopili - vsichni velsi operatori v Evrope se propojuji po SS7. DSS1 ovsem najdete nejen u koncovych uzivatelu ale i u spousty "garazovych takytelekomu"...

    Hezky den!
    28.4.2008 18:44 vpe
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Asterisk: VoIP ústředna - 4 (připojení do PSTN)
    A pokud byste se spokojil s G729 kvalitou hovoru a kopil licence, tak i na 1Mbps lince take +/- 50 soucasnych hovoru bez problemu :-D

    Tedy pokud pocitam dobre?

    Co se tyce diskuse o PRI a SIP, no tak nejak je potreba to FWA (pripadne ADSL/UPC) zalohovat, co kdyby vypadlo.

    A neni bez zajimavosti, ze CRa ADSL Premium je to ISDN (BRI) vlastne uplne zadarmo (platite jen za Internet) tak proc ho nevyuzit, ostatne muzete prez nej zdarma smerovat na vsechny rozsahy cisel CRa :-D
    18.12.2007 15:48 Karel
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Asterisk: VoIP ústředna - 4 (připojení do PSTN)
    Tak PRI je saamozřejmě dělaná na větší zátež a taky si dovedu představit, že cena SIPu bude někde jinde - otázka je, jak je to se spolehlivostí. Jinak podle mých znalostí na PRI neběží SS7 (které Asterisk mimochodem moc nerozumí) ale channel associated signalling (CAS). Inu, Asterisk je pěkná věc, ale jako ústředna velkého poskytovatele telefonních služeb se to moc nehodí....
    Pane kolego dovoluji si s Vašim tvrzením trošku nesouhlasit.PRI je označení linky ISDN 30B+D která není signalizací CAS jak píšete,ale CCS a běží na ní protokol DSS1.CASka je uplně jiný typ signalizace.Tak jen tak pro upřesnění
    7.1.2008 15:51 Ondar | skóre: 25 | blog: Linux_blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Asterisk: VoIP ústředna - 4 (připojení do PSTN)
    Ano, máte pravdu, samozřejmě v případě PRI mluvíme zpravidla výhradně o signalizaci CCS - tedy ve společném (patnáctém) kanálu. Děkuji za opravu.
    29.9.2007 10:33 xxmarv
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Asterisk: VoIP ústředna - 4 (připojení do PSTN)
    No nevim, ale IAX2 protokol se mi jevi jako stabilni. Co se tyce traficu neni to az tak hrozne. Ono down 2 kB a up 2,5 kB u telefoni linky neni nejhorsi. Pak autor jeste nespomnel usporu a to o 20% mensi reziji nez SIP. Ja osobne verejnou IP nemam a jedu pres firewall a NAT a kdo vi co jeste. Pak staci PATovat jeden port a jsem s toho venku.
    10.12.2007 12:44 TNX
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Asterisk: VoIP ústředna - 4 (připojení do PSTN)
    Dobry den.

    Snad mi nekdo poradi. Mame pobocku v Praze a Bratislave. V obou klasicke telefonni ustredy Siemens - ruzne verze. Ustredny neni mozne rozsirit o SIP kartu, ale v obou jsou jeste volne analogove linky. Je nejakym zpusobem mozne pripojit ke kazde ustredne jeden Asterisk pres analogovou kartu a propojit pomoci Asterisku tyto ustredny, aby volani mezi prazskou a bratislavskou pobockou bylo po VOIP?

    Dekuji

    Hezky den.

    Jan Kovar
    7.1.2008 15:46 Ondar | skóre: 25 | blog: Linux_blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Asterisk: VoIP ústředna - 4 (připojení do PSTN)
    No jde to ovšem je problem v tom, ze tím omezíte počet současných hovorů mezi těmito ústřednami na počet analogových linek. A taky se mi to tedy nezdá moc elegantní - budete mít dvojnásobné množství ústředen o které je třeba se starat. Jsem zastáncem "velkého řezu" - staré železo buď upgradovat, nebo vyhodit (podkud to nejde) a nahradit jiným.
    27.3.2008 11:17 Jarda
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Asterisk: VoIP ústředna - 4 (připojení do PSTN)
    Jakým způsobem lze asteriska pripojit na IP poskytovatele?
    28.4.2008 18:48 vpe
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Asterisk: VoIP ústředna - 4 (připojení do PSTN)
    pres trunk (X linek) anebo pres registraci jednoho kazdeho cisla - linky
    23.6.2008 11:24 Martin Och
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Asterisk: VoIP ústředna - 4 (připojení do PSTN)
    Snad jen mala poznamka, kdyz mate nadefinovanou konstantu TRUNKMSD=1

    pak by to mohlo vypadat takto:

    exten => _9.,1,Dial(${TRUNK}/${EXTEN:${TRUNKMSD})

    misto

    exten => _9.,1,Dial(${TRUNK}/${EXTEN:1})

    MO
    26.3.2009 08:45 Nok
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Asterisk: VoIP ústředna - 4 (připojení do PSTN)

    A co kdybych propojil 2 Asterisky mezi sebou ne pres IAX, ale pres SIP. Jak by se to provedlo?

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.