Portál AbcLinuxu, 24. dubna 2024 15:30

Srovnání KDevelop a Qt Creator

15. 2. 2011 | Tomáš Poledný
Články - Srovnání KDevelop a Qt Creator  

Pokud chcete vyvíjet aplikace v C++ pro Qt (KDE) a používat IDE, pravděpodobně budete stát před volbou jaké IDE zvolit. Vybral jsem dvě nejznámější, která vám představím.

Obsah

Obě IDE jsou určena pro různé skupiny uživatelů a tomu odpovídají i jejich funkce. KDevelop je univerzální vývojové prostředí vhodné pro vývoj knihoven, konzolových i grafických programů. Qt Creator, jak již název napovídá, je spíše vhodný pro vývoj aplikací využívající Qt, avšak to neznamená, že by se v něm nedalo vyvíjet nic jiného. Srovnání probíhá v KDevelop 4.2 a Qt Creator 2.1 beta, což jsou nejnovější verze obou IDE.

KDevelop

link

KDevelop vyžaduje KDE (resp. knihovny). Je založeno na KDevPlatform. Na této platformě by měla být postavená i velmi očekávaná Quanta Plus pro KDE 4. Oproti předchozí verzi, která podporovala mnoho jazyků, nová verze 4 podporuje C/C++ a pomocí pluginu i PHP. Zaměřil jsem se však pouze na  C/C++. Nemá žádný integrovaný GUI designer, takže pro úplného začátečníka, který si chce GUI naklikat, není KDevelop moc vhodný. Prostředí je členěno do tři režimů a to Code, Debug a Review. V každém režimu si můžete nastavit vlastní toolbar.

Práce s kódem

link

KDevelop nejvíce vyniká při práci s kódem. Nemá cenu popisovat základní věci jako odsazování nebo od/zakomentování a proto vyberu funkce, které mě zaujaly nebo jsou užitečné. Jako velmi užitečnou funkci vidím zvýrazňování, které vám obarví každou proměnnou na jinou barvu, takže je váš kód barevený jako duha. Překvapivě je to celkem příjemné: hlavně pokud máte více krátkých proměnných s podobným názvem, tak je to velmi přehledné. Doplňování textu je na skvělé úrovni. Zobrazí se vám nejen možné doplnění, ale u metod i dokumentace a hlavně oproti Qt Creatoru i návratové typy. Pomocí zobrazeného dialogu se navíc můžete proklikat k podrobné dokumentaci. Doplňují se i názvy (cesty) knihoven.

Další super vlastností je formátování kódu podle vámi zvolené šablony. Toto přispívá k jednotnosti a přehlednosti kódu, což v Qt Creatoru úplně chybí. Pokud upravíte název metody v hlavičkovém souboru, nabídne se vám možnost řešení, resp. přejmenování jinde. Samozřejmostí je přejmenování názvu metody, třídy či proměnné v celém projektu, při kterém se vám zobrazí okno s vyhledanými možnostmi změn. KDevelop vám dokonce dokáže označit i některé sémantické chyby, které vám podtrhne a nabídne řešení.

Jestliže je váš textový soubor velmi rozsáhlý, jistě oceníte podporu záložek řádků. Textový soubor zmiňuji úmyslně, protože se záložky zobrazují jen v rámci jednoho souboru.

KDevelop obsahuje přehlednou navigaci ve třídách a metodách. Je zde možnost použití rychlé navigace, což je vyhledávací pole, do kterého zadáte, co chcete najít. Např. název metody a postupně se vám začne zobrazovat vše, co v názvu obsahuje zadaný text.

Srovnani KDevelop a Qt Creator Srovnani KDevelop a Qt Creator Srovnani KDevelop a Qt Creator Srovnani KDevelop a Qt Creator

Správa projektu

link

Jestliže vytváříte nový projekt, zobrazí se vám přehledný průvodce. Ten dá na výběr z několika předpřipravených šablon. Šablony si můžete přidat i sami. To ovšem nelze nikterak jednoduše za pomocí KDevelop. Již přítomné šablony jsou uloženy v mém případě (záleží podle toho kde máte KDE nainstalované) v /usr/share/kde4/apps/kdevappwizard/templates/ a jsou zabalené. Syntaxi u nich snadno pochopíte sami. Aby se vám však šablona i přidala do KDevelop, musíte ještě vytvořit soubor s nastavením v ~/.kde/share/apps/kdevappwizard/template_descriptions/. Inspirujte se již přítomnými soubory. Pozor, název souboru s nastavením šablony se musí shodovat s názvem šablony, jinak se vám šablona v KDevelop nezobrazí.

Pokud již máte šablonu vybranou, nastavenou cestu a název aplikace, můžete pokračovat dál. Jestliže chcete váš projekt spravovat některým správcem verzí, musíte si ho zde navolit, protože později to již není možné. Můžete také načíst projekt přímo z úložiště. Na výběr je dokonce i možnost importovat projekty přímo z svn KDE. Jestliže chcete vytvořit novou třídu, můžete použít přítomného pomocníka, v kterém se dá nastavit téměř vše, co pro vytvoření třídy potřebujete včetně typu dědičnosti. Můžete si také vybrat, které z děděných metod chcete přetížit. Pokud třída od ničeho nedědí, jsou přítomny obvyklé metody jako je konstruktor, kopírovací konstruktor, destruktor, operátor přiřazení a porovnání. Tyto metody se vám poté vygenerují. Další důležitou položkou při vytváření nové třídy je volba licence. Máte na výběr z nejznámějších svobodných licencí. Licenci si můžete samozřejmě přidat vlastní.

Pro sestavení projektu máte na výběr pouze CMake. Pokud máte svůj projekt spravovaný svépomocí za pomoci vlastního Makefile, můžete ho do KDevelop importovat. Při importu máte možnost zvolit si, zda chcete projekt sestavovat zapomocí make, CMake nebo svépomocí. Pokud vyberete spravování za pomocí make, KDevelop za vás nic neudělá, takže si vše musíte nastavit sami. Jestliže projekt sestavujete za pomocí CMake, zobrazí se vám možnosti CMake v nastavení projektu. Bohužel je zde pouze možnost nastavení proměnných CMake např. CMAKE_BUILD_TYPE, CMAKE_INSTALL_PREFIX. Zobrazení některých dalších proměných můžete aktivovat pomocí kliknutí na Show Advanced a vybrat Show Advanced Values.

Proměnné však nejde nikterak přidávat, můžete u nich pouze editovat hodnoty. Celkově je to nespolehlivé, protože se mi párkrát stalo, že u projektu nebyla ani jedna proměnná. Proměnné se nejspíše vybírají podle CMakeList.txt, protože pokud vyvíjíte aplikaci pro KDE, zobrazí se vám zde i příslušné proměnné, avšak pokud v něm něco změníte, tak KDevelop na to nedokáže zareagovat. Je to způsobeno tím, že si nastavené proměnné ukládá do souboru s nastavením projektu. Je zde možnost vybrat si, kde CMake má hledat své moduly.

V nastavení projektu se skrývá položka Make, kde máte možnost si nastavit podrobnosti k make (např. instalovat jako root atp.). Pokud vytvoříte soubor (třídu), automaticky se vás prostředí zeptá, zda ho chcete přidat a spravovat za pomocí CMake. Takže nemusíte o CMake vědět téměř nic. Navíc funguje doplňování a nápověda i pro CMake, proto jsou vlastní úpravy jednodušší. Pokud vás CMake zajíma více, již na AbcLinuxu vyšel článek.

Srovnani KDevelop a Qt Creator Srovnani KDevelop a Qt Creator Srovnani KDevelop a Qt Creator

Debugování a možnosti spuštění

link

Debugování zvládá KDevelop skvěle. Vše je realizováno za pomocí GDB. Jestliže se vám nebude dařit debugování spustit, budete si muset debugování nastavit v Launch Configurations. Zde si můžete přidat argumenty, se kterými se má vaše aplikace spouštět, nebo navolit spouštění v terminálu. Nastavení spouštění lze určit globálně nebo pro každý projekt zvlášť. Pokud chcete přidat breakpoint, stačí kliknout před řádek, kde se vám poté zobrazí "beruška". Je zde také možnost zobrazit si GDB konzoli, takže pokud jste zvyklí používat GDB, nemusíte měnit své zvyky. Je tu i možnost zobrazit přímo instrukce (Diassembly). Samozřejmostí je stack a sledování proměnných. Proměnné můžete sledovat i přímo v kódu, stačí najet na vybranou proměnnou myší a zobrazí se vám její hodnota. Takto můžete zapnout sledování proměnné nebo nastavit zastavení při její změně. Pokud vám nějaký nástroj bude chybět, pravděpodobně je skrytý. Zobrazíte ho v hlavní nabídce pod položkou Window => Tool Views nebo kliknutím pravým tlačítkem myši na libovolnou lištu (Dock). Celé debugování mi nepřijde moc přehledné, ale dá se na něj zvyknout.

Srovnani KDevelop a Qt Creator Srovnani KDevelop a Qt Creator Srovnani KDevelop a Qt Creator

Správa verzí

link

Pro správu verzí jsou přítomné pluginy pro Git, CVS a Subversion (další si můžete přidat opět pomocí pluginů). Je v tom ovšem háček, správu verzí musíte vybrat již při vytváření projektu, později již nejde správa verzí přidat. Toto se dá řešit tím, že správu projektu si nastavíte sami odjinud. Pokud své změny budete chtít commitnout, přepne se KDevelop do režimu Review. V něm je vše velmi přehledné. Zobrazí se vám Diff a vše co jste změnili a máte možnost cokoliv vrátit zpět. Implementace Gitu je na velmi dobré úrovni. Pokud ovšem bude chtít změnu potvrdit a nevyplníte pole Commit Message, nejenže se aktualizace neodešle, ale upozorní vás to pouze ve výpisu pohledu Version Control. Díky tomu se vám může stát, že to velmi snadno přehlédnete a důležitý commit neprovedete.

Další pěkná vlastnost je Annotation, která vám zobrazí verze, kdy byl řádek přidán (resp. upraven). Pokud najedete myší na vybranou verzi, zobrazí se vám komentář, kdy a kdo commitnul tento řádek. Bohužel to není moc dokonalé, protože když něco upravíte vy, tak na to KDevelop nedokáže zareagovat. Mnohem praktičtější by bylo, kdyby se zobrazovaly rozdíly oproti předchozí verzi. Můžete vytvářet nové větve nebo je odstraňovat. Nabízí se i možnost nechat si zobrazit historii změn.

Celkově je správa verzí v KDevelop pro mě zklamáním. Je to prostě nedotažené. Ať již se jedná o přidání správy do již vytvořeného projektu, tak i absence jakéhokoliv nastavení. Díky tomu si nemůžete nastavit ani pod jakým jménem budete změny zasílat.

Srovnani KDevelop a Qt Creator Srovnani KDevelop a Qt Creator Srovnani KDevelop a Qt Creator

Shrnutí

link

KDevelop je velmi pokročilé IDE, ovšem musíte si ho přizpůsobit. Pokud si ho však nastavíte k obrazu svému, bude velmi schopný. Některým věcem musíte nejdřív přijít na kloub. Navíc se dá očekávat, že další jazyky přibudou. Obsahuje také pluginy, u kterých se dá do budoucna očekávat přidání dalších zajímavých vlastností. Pokud chcete, můžete se podívat na Git nebo svn KDE, kde již některé pluginy naleznete. Většina z nich je však v experimentálním stavu. Bohužel se mi v současnosti stává, že KDevelop občas spadne, ale je to jen při mimořádných úkonech. Celkově na mě však KDevelop působí nedotaženým a přeplácaným dojmem a bude muset ujít ještě dlouhou cestu do perfektního IDE.

Qt Creator

link

Qt Creator je vyvíjen společností Qt Development Frameworks (dříve Qt Software a ještě předtím Trolltech), která je vlastněna firmou Nokia. O Qt Creatoru a jeho použítí zde již vyšel článek. Kromě Qt pro desktop obsahuje podporu pro Symbian a Meamo/Meego. Pro ně je obsažen Qt Simulator, což je emulátor prostředí Nokia. V současnosti podporuje pouze C++ a QML, což je jazyk založený na JavaScriptu. Nabízí se tedy možnost použít Qt Creator i pro JavaScript. Samozřejmostí je tedy i podpora pro Qt Quick. Toto jsem netestoval a zaměřil jsem se hlavně na C++ a Qt pro desktop. Celé IDE je velmi intuitivní a jednoduché, již od prvního spuštění se zde budete orientovat. Bere si to ovšem svou daň. Rozhraní máte již pevně dané a nedá se téměř nic přesunout nebo přidat. Není zde dokonce ani žádná nástrojová lišta, což si myslím, že je škoda, protože by se hodila. Dále někomu bude vadit absence karet, která je nahrazena vyjíždějícím dialogem.

Provázanost s Qt je znát všude a to hlavně v integraci starého známého Qt Designeru, kde si můžete navrhnout svůj widget. Pokud chcete, můžete si nechat vygenerovat metodu (slot), která bude reagovat na určený signál. Stačí kliknout na objekt pravým tlačítkem a zvolit Go to slot... . Toto ocení především začátečníci, protože jim to celý vývoj velmi usnadní. Přítomný je i přehledný správce zdrojů (resource). V něm můžete přidat všechny potřebné soubory pro váš projekt.

Srovnani KDevelop a Qt Creator Srovnani KDevelop a Qt Creator Srovnani KDevelop a Qt Creator Srovnani KDevelop a Qt Creator

Práce s kódem

link

Práce s kódem není na takové úrovni jako u KDevelop, ale i tak je velmi dobrá. Jako velkou nevýhodu vidím již zmíněnou absenci formátování kódu. Dále mi vadí, že při doplňování metod se vám nikterak nezobrazí návratový typ, což je někdy nepříjemné. Návratový typ spolu s možnými parametry se zobrazí pouze tehdy, když zadáváte parametry metody. Další vychytávkou je, že pokud chcete doplnit nějaký název, ve kterém jsou velká písmena, stačí vám psát pouze tato písmena. Například pokud se metoda jmenuje addToolBar, stačí napsat aTB. Musíte však dodržet velká písmena.

Pokud máte vybranou proměnou, třídu nebo metodu a stisknete F1, zobrazí se vám k ní nápověda. Co jistě každý ocení, je možnost vytvořit šablonu licence. Bohužel lze mít vybranou pouze jednu takovouto šablonu. V šabloně můžete použít proměnné %YEAR%, %MONTH%, %DAY%, %DATE%, %USER%, %FILENAME%, %CLASS% a %$VARIABLE% (hodnota proměnné VARIABLE prostředí), které se vám v nové třídě nahradí příslušnými hodnotami. Někteří uživatelé jistě ocení přítomnost Fake Vim, které simuluje prostředí Vimu. Pokud si jej zapnete, zobrazí se vám vpravo dole "příkazová řádka" pro Vim.

Srovnani KDevelop a Qt Creator Srovnani KDevelop a Qt Creator Srovnani KDevelop a Qt Creator

Správa projektu

link

V náhledu aktivních projektů jsou soubory přehledně rozděleny do kategorií (Headers, Sources, Forms, Resources). Vytváření nového projektu je přehledné a autoři pomysleli téměř na vše včetně pluginů pro Qt Creator. Máte na výběr z předpřipravených projektů např. Mobile Qt Application nebo Qt Console Application. Velmi mě potěšila přítomnost Qt Unit Test. Toto v KDevelop úplně chybí. Samozřejmě máte možnost importovat projekt ze správce verzí. Můžete si také zvolit, jaké verze Qt chcete v projektu používat. Verze se dají přidávat v nastavení.

Stejně jako v KDevelop je i zde přítomen asistent pro vytváření nových tříd. Ten sice není tak propracovaný, ale svou práci odvede. Jde v něm nastavit vše potřebné, jako je dědění. Škoda jen, že se v něm nedá nastavit, které metody vygenerovat stejně jako v KDevelop.

Pro někoho může být problém chybějící přímá podpora pro CMake. Je zde přítomný qmake, o kterém nemusíte vědět naprosto nic, protože Qt Creator udělá vše za vás. Pokud byste i tak chtěli používat cmake a nesestavovat aplikaci mimo IDE, můžete si příkaz přidat v kartě Projects. Takto se dá použít libovolný nástroj pro sestavení projektu nebo projekt s vytvořeným CMakeList.txt naimportovat a Qt Creator se již o vše postará za vás. Nebude vám ale fungovat automatické přidávání nových souborů, které si budete muset dělat sami. To by ale pro programátora, který bude CMake vyžadovat, neměl být problém.

V kartě Projects se kromě Build Settings skrývají Run Settings, Project Editor Settings (pro nastavení kódování textových souborů) a Dependencies. V Build Settings se dá nastavit, jakou verzi Qt chcete použít. Velmi dobře je vymyšleno a navrženo nastavení posloupnosti úkonů, které se mají vykonat při sestavování projektu. Nalézá se zde i nastavení pro Make Clean a nastavení proměnných prostředí (environment). Run Settings slouží pro nastavení, jak se má projekt spouštět. Můžete přidat různé argumenty nebo zapnout spuštění v terminálu a také je tu nastavení proměnných prostředí. Možností spuštění může mít každý projekt více. V Dependencies se dají přidat závislosti na otevřené projekty. Nastavení projektu je díky chytře navrženému rozhraní opravdu hračkou a bez velkého zkoumání nastavíte vše, co bude potřebovat.

Srovnani KDevelop a Qt Creator Srovnani KDevelop a Qt Creator Srovnani KDevelop a Qt Creator

Debugování a možnosti spuštění

link

Debugování je zde velmi přehledné a intuitivní. Oproti KDevelop se s debugováním dobře pracuje a zvládne to i naprostý laik. Můžete si také nechat zobrazit GDB konzoli, do ní však nelze psát příkazy pro GDB. Lze se přepnout ze zdrojového kódu do instrukcí a vykonávat úkony po instrukcích. Jestliže chcete sledovat proměnné a jejich hodnoty, poradí si Qt Creator i se zobrazením hodnot u objektů jako je QString nebo objektů ze standardní knihovny. Samozřejmostí je pohled na aktuální stack a vlákna. Přidávání breakpointů můžete provádět buď obvyklým kliknutím před řádek nebo v přehledném dialogu. Můžete si nastavit zastavení na adrese nebo funkci. Debugování v Qt Creatoru je prostě hračka.

Ikona počítače vlevo dole slouží pro přepnutí, který projekt se má aktuálně sestavit nebo debugovat. Máte na výběr z verzí Qt, které použijete pro sestavení projektu a jak chcete aby se projekt spouštěl.

Srovnani KDevelop a Qt Creator

Správa verzí

link

Pro správu verzí je zde na výběr z Git, CVS, Subversion, Perforce a Mercurial. Správa verzí trpí stejnými neduhy jako u KDevelop. Pokud chcete například použít subversion, musíte někde jinde subversion pro projekt nastavit (např. za pomocí svn). Až teprve poté se vám nabídka zobrazí v menu. Pokud vám však stačí pouze lokální správce verzí, můžete použít Git nebo Mercurial, pro které jsou v nabídce možnosti vytvořit lokální úložiště (Create Repository). Pokud ovšem chcete soubory nahrávat i někam jinam i toto musíte nastavit někde jinde. Jestliže si vše nastavíte, bude pro vás práce se správci verzí jednoduchá a intuitivní. Rozdíly oproti předchozí verzi jsou zvýrazněny před řádkou zelenou nebo červenou linkou. Tato linka je však velmi tenká a není to moc přehledné. Stejně jako je tomu v KDevelop, pokud budete chtít commitnout změnu a nevyplníte poznámku, nebudete na to upozorněni jinak než výpisem červeným písmem v konzoli Version Control. Prostředí se netváří jako v KDevelop, jako by vše proběhlo správně a formulář se změnami se nezavře. Pokud chcete získat Diff stačí při commitování vybrat soubory a kliknout na tlačítko Diff Selected File.

Srovnani KDevelop a Qt Creator

Shrnutí

link

Qt Creator je vynikající vývojové prostředí pro vývoj pod Qt. Škoda jen, že nepodporuje Python a PyQt či PySide, které by z Qt Creatoru udělalo velmi schopný nástroj pro rychlý vývoj grafických aplikací. Další vadou na kráse je, že se neobejdete bez základních znalostí správců verzí. To celkem nezapadá do konceptu Qt Creatoru, který je jinak ve všem velmi intuitivní a jednoduchý. Pokud vás některé funkce zajímají podrobněji, stačí nahlédnout do přehledné dokumentace ke Qt Creatoru.

Závěrem

link

Jak již jsem uvedl na začátku, obě vývojová prostředí jsou pro trochu jiné uživatele. Obě obsahují zajímavé funkce, takže záleží jen na vás, čemu dáte přednost. Zda bezvadné práci s kódem v případě KDevelop či jednoduchosti Qt Creatoru. Pokud ovšem chcete vyvíjet pouze Qt GUI aplikace, určitě sáhněte po Qt Creatoru, který vám vše velmi usnadní. Myslím si, že v budoucnu KDevelop integruje také designer a jistě přibude podpora více jazyků a stane se z něj více univerzální IDE. Mrzí mě, že ani jedno IDE nepomyslelo na Valgrind či generování dokumentace. Já osobně používám obě vývojová prostředí, každé pro jinou práci. V současnosti je to asi nejlepší varianta.

Další články z této rubriky

Týden na ITBiz: Svět IT a burzy, umělá inteligence, Nvidia a outsourcing
Linuxové foto novinky: pozvolná evoluce
PCLinuxOS 2017.2 MATE - tak trochu zvláštní linuxová distribuce
Krátký pohled na Fedoru 25, Wayland a GNOME 3.22
Naprosto ničím nezajímavé Lubuntu 16.10

Diskuse k tomuto článku

Pavel Vymetálek avatar 15.2.2011 07:13 Pavel Vymetálek | skóre: 15 | Náchod
Rozbalit Rozbalit vše Re: Srovnání KDevelop a Qt Creator
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Díky za srovnání. Ale stejně mě to na QT Creator nenalákalo :-)

Práce s editorem v Kdevelopu je velmi návyková, cokoliv jiného mi přijde takové nudné, šedé a nepřehledné. To, jak Kdevelop umí doplňovat kód, přejmenovávat proměnné, metody i třídy v celém projektu je k nezaplacení... Moc pěkná je funkce "Show uses".

Perfektní je také import Makefile. Často to používám při cross-developmentu :-) Můžete tak dělat v C/C++ pro 8051, MSP430, ARM, SH4, MIPS... aniž byste cokoli museli měnit, zkoumat či předělávat. Tady zatím tedy chybí možnosti pro remote a cross debugging (nebo to neumím nastavit :-) ).
19.2.2011 23:18 Xjmeno363
Rozbalit Rozbalit vše Re: Srovnání KDevelop a Qt Creator
vyzkoušel jsem obé a stejně jsem se pokorně vrátil ke kombinaci eclipse a qt plugin okénka si v pohodě kreslím přímo v eclipse a kód píšu tamtéž a debuguji tamtéž. Prostě paráda

Navíc můžu (kdybych chtěl) vyvíjet i pod Win pro qt zase ve stejném prostředí.

19.2.2011 23:21 Xjmeno363
Rozbalit Rozbalit vše Re: Srovnání KDevelop a Qt Creator
ještě bych dodal, že vyvíjím i pro uClinux a tak mi mooooc vyhovuje systém ExternalTools (třeba pro jtag). crosskompilace pro ARM/Blackfin naprosto bez problémů

refaktorizace také (na rozdíl od M$ visual C++ ;)
progdan avatar 15.2.2011 08:39 progdan | skóre: 34 | blog: Archař | Teplice/Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Srovnání KDevelop a Qt Creator
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin

Mozna je to zrejme, ale stejne to zminim :) Pro naklikani grafickeho rozhrani pro KDE lze pouzit Qt Designer, KDE si s qtackym .ui souborem umi poradit.

Jinak hezke srovnani. Ja pouzivam stridave oboje, ale ani u jednoho mi pouzivani verzovacich systemu nejak neprirostlo k srdci, radeji mam vzdycky otevreny terminal a commity delam rucne, prijde mi to pohodlnejsi nez klikatky.

Collecting data is only the first step toward wisdom, but sharing data is the first step toward the community.
mirec avatar 15.2.2011 08:43 mirec | skóre: 32 | blog: mirecove_dristy | Poprad
Rozbalit Rozbalit vše Budúcnosť Qt Creator-u
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Síce s článkom to moc nesúvisí ale chcel by som sa spýtať či niekto nevie o dôvode zdržania Qt Creatoru 2.1? Zo spočiatku živelného vývoja teraz nie je vidieť dokopy nič. Bude sa ešte vyvíjať?
LinuxOS.sk | USE="-fotak -zbytocnosti -farebne_lcd +vydrz +odolnost +java" emerge telefon
15.2.2011 09:57 xYz
Rozbalit Rozbalit vše Re: Budúcnosť Qt Creator-u
Jak to vůbec vypadá s Qt jako takovým teď, když Nokia prohlásila WP7 za jedinou platformu pro smartphony? (WP7 je odrůda Silverlightu /ne, nejsou CLI kompatibilní/ a C++ SDK není a zatím ani nebude)
progdan avatar 15.2.2011 10:11 progdan | skóre: 34 | blog: Archař | Teplice/Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Budúcnosť Qt Creator-u
Collecting data is only the first step toward wisdom, but sharing data is the first step toward the community.
15.2.2011 09:55 Miro
Rozbalit Rozbalit vše Re: Srovnání KDevelop a Qt Creator
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Xel by som regovat na:
Další super vlastností je formátování kódu podle vámi zvolené šablony. Toto přispívá k jednotnosti a přehlednosti kódu, což v Qt Creatoru úplně chybí.
Qt Creator nevie formatovat kod, ale vie dosadzovat odsadenia riadkov, co si myslim ze celkom uspokojive. Treba vysvietit kod, kliknut pravym tlacidlom a vybrat moznost "Auto-Ident Selection" (alebo Ctrl+A potom Ctrl+I).
Saljack avatar 15.2.2011 10:23 Saljack | skóre: 28 | blog: Saljack | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Srovnání KDevelop a Qt Creator
Super, toho jsem si nevšiml.
Sex, Drugs & Rock´n Roll.
alblaho avatar 15.2.2011 10:51 alblaho | skóre: 17 | blog: alblog
Rozbalit Rozbalit vše Re: Srovnání KDevelop a Qt Creator
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Já dělám v C/++ jen příležitostně a na to se mi paradoxně osvědčil Eclipse s CDE. Výhodou je, že všechno funguje slušně bez nějakého laborování.
corwin78 avatar 15.2.2011 13:07 corwin78 | skóre: 10 | Ostrava
Rozbalit Rozbalit vše Re: Srovnání KDevelop a Qt Creator
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Nevíte, jak to vypadá s vývojem té zmiňované Quanta+ ?
Česká pirátská strana - "Internet je naše moře...".
Saljack avatar 15.2.2011 14:55 Saljack | skóre: 28 | blog: Saljack | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Srovnání KDevelop a Qt Creator
Zkoušel jsem jí a je to to samé co KDevelop. Úvodní screen je stejný jako má KDevelop, tam je KDevelop červeně jakoby v malování přeškrtnutý a od ruky napsáno Quanta+ :-D.
Sex, Drugs & Rock´n Roll.
hajma avatar 15.2.2011 14:54 hajma | skóre: 27 | blog: hajma | Říčany
Rozbalit Rozbalit vše Re: Srovnání KDevelop a Qt Creator
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
KDevelop vám dokonce dokáže označit i některé sémantické chyby, které vám podtrhne a nabídne řešení.
ale notak, ve ve třetím tisíciletí by tohle snad měla být samozřejmost, ne? snad všechno co se tady popisuje bylo v Delphi kolem roku 2000, kdy jsem je viděl naposled
21 promarněných znaků
mirec avatar 15.2.2011 15:09 mirec | skóre: 32 | blog: mirecove_dristy | Poprad
Rozbalit Rozbalit vše Re: Srovnání KDevelop a Qt Creator
V prípade KDevelop-u a Qt Creatoru je to len škaredý hack. Faktom je, že nemáme rozumný kompilátor, ktorý by dokázal analyzovať kód C++ (LLVM nepočítam, nepozná C++0x).
LinuxOS.sk | USE="-fotak -zbytocnosti -farebne_lcd +vydrz +odolnost +java" emerge telefon
15.2.2011 16:43 Ladicek | skóre: 28 | blog: variace | Havlíčkův brod
Rozbalit Rozbalit vše Re: Srovnání KDevelop a Qt Creator
Fakt by mne zajímalo, jak můžou lidi nadávat na překladač, protože neimplementuje standard, který ještě nebyl publikován… Ale C++kaři jsou divní ve víc směrech :-)
Ještě na tom nejsem tak špatně, abych četl Viewegha.
mirec avatar 15.2.2011 17:45 mirec | skóre: 32 | blog: mirecove_dristy | Poprad
Rozbalit Rozbalit vše Re: Srovnání KDevelop a Qt Creator
Som lenivý človek a nerád píšem somariny typu

vector<vector<string> > namiesto vector<vector<string>>,

alebo for (std::vector<std::string>::const_iterator it = ... namiesto for (auto it ...,

alebo vector<int> pole; pole.push_back(1); pole.push_back(2); pole.push_back(3); namiesto vector<int> pole = {1, 2, 3};, v starom štandarde mi chýbajú rvalue referencie ...

Dôvod prečo chcem nový štandard je ten, lebo starý štandard je mizerný a nie som samovrah.
LinuxOS.sk | USE="-fotak -zbytocnosti -farebne_lcd +vydrz +odolnost +java" emerge telefon
15.2.2011 18:08 Ladicek | skóre: 28 | blog: variace | Havlíčkův brod
Rozbalit Rozbalit vše Re: Srovnání KDevelop a Qt Creator
No, tak to se dá pochopit, ale C++0x prostě není finální, přes to tak nějak nejede vlak :-)
Ještě na tom nejsem tak špatně, abych četl Viewegha.
mirec avatar 15.2.2011 18:28 mirec | skóre: 32 | blog: mirecove_dristy | Poprad
Rozbalit Rozbalit vše Re: Srovnání KDevelop a Qt Creator
Takmer všetko, s čím programujem momentálne (od kompilátora až po knižnice) nie je finálne. Používam rôzne git/svn snapshoty. Chcem aby môj softvér bol pripravený do budúcnosti.

Inak nevidím nič zlé na používaní C++0x keď mám v gcc akú-takú podporu. Akurát gcc nepodporuje moc integráciu s IDE (dopĺňanie kódu, analýza ...). CLang by sa síce dalo dobre integrovať s IDE, ale podpora C++0x je mizerná (ktoré používam či už kvôli tomu, aby som sa neupísal k smrti, alebo kvôli výkonu). Nepovažujem za nič divné podporovať niektoré vlastnosti nového štandardu v predstihu, vždy lepšie než čakať rok na implementáciu v kompilátore.
LinuxOS.sk | USE="-fotak -zbytocnosti -farebne_lcd +vydrz +odolnost +java" emerge telefon
21.2.2011 13:39 AHAHA | skóre: 7 | blog: ZZZ
Rozbalit Rozbalit vše Re: Srovnání KDevelop a Qt Creator
Myslim, ze tvuj software bude daleko lip pripraveny na budoucnost, kdyz budes programovat v existujicich a zavedenych normach nez v tech, ktere jeste daleko nejsou finalni ...
16.2.2011 17:37 imploder | skóre: 11
Rozbalit Rozbalit vše Re: Srovnání KDevelop a Qt Creator
+1

Nejen to, nemáme ani univerzálně použitelný inkrementální parser.
15.2.2011 18:11 Ladicek | skóre: 28 | blog: variace | Havlíčkův brod
Rozbalit Rozbalit vše Re: Srovnání KDevelop a Qt Creator
Mimochodem, v těch Delphi to zdaleka nebylo růžové. Kolem roku 2000, to je Delphi 6, které si náhodou pamatuju docela dobře (pozdější verze už jsem nepoužíval), tam byl parser tak hloupý, že po první chybě končil, takže za chybou už nebylo doplňování ani nic. Kdepak, to se s dnešním stavem nedá vůbec srovnat.
Ještě na tom nejsem tak špatně, abych četl Viewegha.
vulgární Nick avatar 15.2.2011 16:55 vulgární Nick | blog: Takže já jsem jedinej, kdo čůrá do vany?
Rozbalit Rozbalit vše Re: Srovnání KDevelop a Qt Creator
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Neznám a nepoužívám ani jedno z toho. A asi ani nebudu používat. V každém případě Qt Creator na první pohled vypadá velmi příjemně, tj. především přehledně - na rozdíl od widgetových orgií KDevelopu (bez ohledu na to, zda to lze nastavit).
JSEM PRASE A HOVADO.
15.2.2011 17:01 Andrtalec | skóre: 15 | Trnava
Rozbalit Rozbalit vše Re: Srovnání KDevelop a Qt Creator
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin

A keď je projekt hotový, tak sa "sociálnosieťovým" spôsobom publikuje. :-)

SomaFM commercial-free internet radio
Conscript89 avatar 15.2.2011 21:52 Conscript89 | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Srovnání KDevelop a Qt Creator
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
> Není zde dokonce ani žádná nástrojová lišta, což si myslím, že je škoda, protože by se hodila. Dále někomu bude vadit absence karet, která je nahrazena vyjíždějícím dialogem.

No, neni sice nahore, ale je vlevo, stejne tak "karty" jsou vlevo a reseny znacne elegantne tak, ze otevreny soubor je zvyraznen tucne. Tento pristup mi prijde vice nez dobry zvlaste v dnesni dobe, kdy jsou obrazovky sirokouhle. Na co je sirsi zdrojovy kod (vice nez 80 znaku), kdyz se v nem potom clovek stejne nevyzna?
I can only show you the door. You're the one that has to walk through it.
Saljack avatar 15.2.2011 22:39 Saljack | skóre: 28 | blog: Saljack | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Srovnání KDevelop a Qt Creator
To je pouze slovíčkaření. Nástrojovou lištu beru jako něco, co si můžu nastavit podle sebe. To znamená mohu přidávat a odebírat "nástroje" a to v Qt Creatoru nejde. Navíc co mi na tom vadí, že je to zbytečně moc široké a mohlo by jít nastavit menší velikost. Ať se dívám jak chci žádný karty nevidím. Jestli máš na mysli tu navigaci, tak to s kartami nemá nic společného. A s tím místem je to pěkná kravina, protože ta lišta tam je je v ní vyjížděcí menu, ale proč proboha tam nejsou místo toho prázdného prostoru vedle karty? A navíc, já jsem zjistil, že skoro pořád mám otevřenou dokumentaci vedle (napravo) zdrojového kódu.
Sex, Drugs & Rock´n Roll.
15.2.2011 22:43 Ladicek | skóre: 28 | blog: variace | Havlíčkův brod
Rozbalit Rozbalit vše Re: Srovnání KDevelop a Qt Creator
Karty v QtCreatoru nejsou a nebudou, když jsem se o to zajímal, dohledal jsem na tohle téma v mailing listu několik diskusí. Pokud jde o mne, QtCreator může mít podporu jazyka kvalitní jak chce, ale to GUI je prostě zoufale neergonomické.
Ještě na tom nejsem tak špatně, abych četl Viewegha.
Josef Kufner avatar 15.2.2011 23:00 Josef Kufner | skóre: 70
Rozbalit Rozbalit vše Re: Srovnání KDevelop a Qt Creator
Mě zrovna QtCreator přijde jako první použitelné a pěkné IDE (co se GUI týče) :-D
Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
15.2.2011 23:42 Ladicek | skóre: 28 | blog: variace | Havlíčkův brod
Rozbalit Rozbalit vše Re: Srovnání KDevelop a Qt Creator
Což o to, pěkné mi přijde taky. Ale to je tak zhruba poslední vlastnost, kterou od IDE očekávám :-)
Ještě na tom nejsem tak špatně, abych četl Viewegha.
Josef Kufner avatar 16.2.2011 00:11 Josef Kufner | skóre: 70
Rozbalit Rozbalit vše Re: Srovnání KDevelop a Qt Creator
Mě se na tom hlavně líbí, že tam nic nepřekáží a přitom tam vše podstatné je.
Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
vulgární Nick avatar 16.2.2011 00:13 vulgární Nick | blog: Takže já jsem jedinej, kdo čůrá do vany?
Rozbalit Rozbalit vše Re: Srovnání KDevelop a Qt Creator
Přesně. Ještě odebrat ten Designer...
JSEM PRASE A HOVADO.
David Watzke avatar 16.2.2011 18:13 David Watzke | skóre: 74 | blog: Blog... | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Srovnání KDevelop a Qt Creator
Jenom to ne.
“Being honest may not get you a lot of friends but it’ll always get you the right ones” ―John Lennon
mirec avatar 16.2.2011 08:47 mirec | skóre: 32 | blog: mirecove_dristy | Poprad
Rozbalit Rozbalit vše Re: Srovnání KDevelop a Qt Creator
Som dlhoročný užívateľ VIM-u, ktorý občas použije Qt Creator. Neviem či môj hlas môže nejako zavážiť ale ja Qt Creator považujem za jedno z najergonomickejších IDE s ktorými som pracoval. Navigácia medzi dokumentmi pomocou Alt+0 sa mi zdá omnoho omnoho pohodlnejšia než nejaké klikanie na taby (hlavne, že nemusím používať myš). Keď chcem zobraziť otvorené dokumenty stlačím Alt+S a mám pohodlnejšiu navigáciu než taby. Keď som chvíľu používal Qt Creator dokonca som zistil, že po drobnej úprave skratiek nepotrebujem myš podobne ako vo VIM-e.
LinuxOS.sk | USE="-fotak -zbytocnosti -farebne_lcd +vydrz +odolnost +java" emerge telefon
16.2.2011 15:15 Jan Kundrát (jkt) | skóre: 27 | blog: jkt | Praha - Bohnice
Rozbalit Rozbalit vše Re: Srovnání KDevelop a Qt Creator
Nástrojovou lištu beru jako něco, co si můžu nastavit podle sebe. To znamená mohu přidávat a odebírat "nástroje" a to v Qt Creatoru nejde.
Ze se tak ptam -- jake nastroje bys do IDE pro programatora pridal? Ptam se proto, ze ja sam ikonku pro ulozeni souboru nepotrebuji a myslim, ze zakladem efektivni prace je klavesnice a ne pouzivani mysi. Toolbar je pro klavesnici zbytecny.
Saljack avatar 16.2.2011 17:51 Saljack | skóre: 28 | blog: Saljack | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Srovnání KDevelop a Qt Creator
To je sice hezké, že klávesnice je účinnější, ale pokud něco nepoužívám denně, tak si u toho klávesovou zkratku nepamatuji. Tím jsem ti i odpověděl co bych tam přidal. To jest, co je praktické, ale moc často se nevyužívá (např. nástroje pro sestavení atp.).
Sex, Drugs & Rock´n Roll.
iwtu avatar 16.2.2011 02:48 iwtu | skóre: 7 | blog: Personal Wiki
Rozbalit Rozbalit vše Re: Srovnání KDevelop a Qt Creator
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Hm... ja aj veľa mojích známych ako C++ IDE pod Linuxom sme si nakoniec zvolili Eclipse a sme spokojní. Zrovanie čišto len tých 2 IDE mi príde nedostatočne vo svete C++- Možno by sa ešte u Qt hodilo poznamenať, že je multiplatformové. Pre veľa užívateľov to môže byť vcelku výhodne.

Eclipse neviem ako, ale Qt mi príde ako krásne IDE ako pod linuxom tak aj pod Windowsom pre začiatočníka v C++.

Resp. nepochopil som zmysel zrovnania 2 IDE. Dávalo by mi zmysel porovnať najnámejšie IDE pre C++, aby človek vedel aké sú a mohol si vyskúšať, vybrať to svoje. Ale takto naozaj nevidim nejakú užitočnosť váčšiu článku. No možno som jeden z mála :)
Martin Stiborský avatar 16.2.2011 14:19 Martin Stiborský | skóre: 26 | blog: Stibiho bláboly | Opava
Rozbalit Rozbalit vše Re: Srovnání KDevelop a Qt Creator
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin

Já jsem spokojen s Qt Creator, v KDevelop jsem ještě nikdy nic nedělal, tak to někdy zkusím…

Co bych ocenil v Qt Creator, kdyby se mi otevřené soubory sortovaly dle projektu, takhle to je na jedné hromadě. Měl jsem výtek vícero, ale teď jsem si vzpomněl jenom na tuhle…

Kvík ..
17.2.2011 11:09 Honza
Rozbalit Rozbalit vše Re: Srovnání KDevelop a Qt Creator
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
"Bohužel se mi v současnosti stává, že KDevelop občas spadne, ale je to jen při mimořádných úkonech."

Mně teda padá jako přezrálé hrušky a to ho v podstatě používám jen jako editor pro jeden větší projekt v C++, buildim externě z příkazové řádky a nedebuguju vůbec. Jako typický "mimořádný úkon", kdy padá, bych jmenoval spuštění a ukončení aplikace nebo svn update, svn revert. Podle mě dost nemá rád, když se nějaký otevřený soubor na disku změní. Ne, že by při tom spadnul úplně pokaždé, nicméně tak ve 30% případů to je určitě. Mám poslední Ubuntu, Kdevelop normálně z distribuce.
Luboš Doležel (Doli) avatar 18.2.2011 08:12 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
Rozbalit Rozbalit vše Re: Srovnání KDevelop a Qt Creator
Potvrzuju. Nainstaloval jsem to, spustil jsem to a po 5 sekundách buch. Tak jsem se zasmál a smazal jsem to.

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.