abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    včera 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    včera 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    24.4. 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 14
    24.4. 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (73%)
     (9%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 782 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník
    Štítky: není přiřazen žádný štítek


    Vložit další komentář
    10.9.2019 12:04 Nejsem robot, poznám autobus, semafor i hydrant
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Týden na ITBiz: Jazyky budoucnosti mají být Python a Go
    Osobně fandím spíš Rustu než Go. V čem by mělo být Go lepší?
    10.9.2019 13:22 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Týden na ITBiz: Jazyky budoucnosti mají být Python a Go
    Obecně na tom mají lidi zřejmě rádi nízkou učící křivku, built-in korutiny a orientaci na snadné psaní síťových services, všelijakých toolů (třeba pro devops a jiné) apod.

    Za mě ty korutiny jsou slušný, celkově ten runtime mi přijde solidní. Dále je fajn, že to kompiluje do nativního kódu a je to celkem úsporné. Ten jazyk nad tim mi přijde takovej meh, jakože psát se v tom dá, ale že by to bylo nějaký terno... Dobrý mi přijdou channels. Špatný mi přijde FFI. Taky se mi moc nelíbí ta korporátní mentalita okolo (ie. "všechno musí být co nejzjednodušenější, abychom mohli levně nahirovat juniory"). Uvidíme, co přinese verze 2, na to jsem celkem zvědav.

    Kdyby nad tím runtime někdo napsal/naportoval nějaký silnější jazyk, mohlo by to být docela zajímavé...
    11.9.2019 20:14 Miloslav Ponkrác
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Týden na ITBiz: Jazyky budoucnosti mají být Python a Go
    Go měla být snaha (částečně autorů C a unixu) upgradovat C na vyšší jazyk. To je přímo vyjádření autorů jazyka Go.

    Rozhodně je to jazyk lepší než C, to je skoro každý moderní programovací jazyk.

    Překlad do nativního kódu a efektivitu dnes zajistíte u každého jazyka tím, že se napojíte na backend gcc nebo llvm, to není vlastnost jazyka.

    Já mám hlavně pocit, že hlavní devíza jazyka Go je ta, že za ním stojí slavné osobnosti: autor C a autor unixu. O kvalitu jazyka už mnoho nejde. Jinak ten jazyk je takový nedotažený. Pokud by přišel v době C, byl by zlatý, a rozhodně lepší než C. Dnes je to jazyk nedostatečný.

    Snad jen jedna citace od autorů Go: "... it has no implicit numeric conversions, no constr uctors or destructors, no operator overloading, no default parameter values, no inheritance, no generics, no exceptions, no macros, no function annotations, and no thread local storage. ..."

    10.9.2019 18:38 Miloslav Ponkrác
    Rozbalit Rozbalit vše Předpovědi jazyků budoucnosti
    Tyto předpovědi jazyků budoucnosti jsou úplně stejné jako předpovědi volebních výsledků. Tedy realita bude silně jinak, a to tak, že ji nikdo nebude čekat.

    Moje předpověď je, že Go i Rust nakonec zapadne, a jazyky budoucnosti budou zcela jiné jazyky.

    Python nejspíše přežije.

    Dnes je tak snadné a jednoduché napsat vlastní jazyk, že to ještě spousta lidí i společností udělá. Stačí napsat frontend, a to nejtěžší, tedy 99 % práce obejít tak, že to člověk naroubuje na backend gcc nebo llvm. To co bylo dříve nemyslitelné, tedy udělat jazyk stejně efektivní nebo efektivnější než C - v jednom člověku, lážo plážo a po večerech - je dnes možné.

    Je bláhové si myslet, že nevzniknou desítky populárních jazyků. Že Go a Rust nedostanou pořádnou nálož konkurence.
    11.9.2019 14:07 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Předpovědi jazyků budoucnosti
    Já myslím, že jazykem budoucnosti bude astrologická hatmatilka.
    11.9.2019 19:53 Miloslav Ponkrác
    Rozbalit Rozbalit vše Děkuji za reklamu
    Já jsem vám chtěl moc a moc poděkovat, milý _. Ačkoli já osobně jsem se tu nezmínil ani slovem o tom, že dělám astrologii, vy mi děláte reklamu. Jsem vám moc vděčný, že rozšiřujete povědomí a mé renomé. Děkuji vám mnohokrát. :-)

    Mnozí jiní se zde musejí rvát, aby si udělali reklamu, a musejí chválit sami sebe. Ale já mám reklamu od cizích zdarma, a to mě velice těší. O to raději vás, _, mám rád, a vřele vám z celého srdce děkuji!

    Děkuji vám! Prosím, pokračujte v tom!
    16.9.2019 11:36 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Děkuji za reklamu
    Tvoje reklama je taková, že píšeš množství arogantních komentářů včetně poučování Franty Kučery, že špatně používá datové typy v C, ale když pak po tobě někdo chce ty komentáře podložit technickou znalostí pouze se trapně vymlouváš.

    Je tohle dobrá reklama? S astrologií (naštěstí) nemam zkušenost, takže nevim, možná je tohle pro astrologa ta správná vizitka. Nepřekvapilo by mě to.
    ⧠ A = 0 avatar 12.9.2019 09:46 ⧠ A = 0 | skóre: 10 | blog: Technokratovo_zrcadlo | Helsinki
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Předpovědi jazyků budoucnosti
    Popularitu většinou nepřináší kvalita jazyka, nýbrž to, že za ním stojí entity schopné jej dostatečně vyhajpit. Což jeden člověk (třebaže génius) dělající to lážo plážo po večerech v drtivé většině případů nedokáže. Je to smutné, ale je to prostě tak.
    Nevolte zmrdy.
    12.9.2019 15:02 Miloslav Ponkrác
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Předpovědi jazyků budoucnosti
    Určitě s tou první větou souhlasím na 100 %.

    Dnešní moderní a populární jazyky jsou právě spíše o tom hajpění, ale kvalita jazyka pokulhává. To platí jak o Go, tak o Rustu.

    Ale protože dnes je tvorba vlastního programovacího jazyka velice levná - třeba se jednou objeví jazyk kvalitní. Proto si myslím, že Go ani Rust jazyky budoucnosti nebudou.

    Nicméně každý se může rozhodnout mezi kvalitním a populárním jazykem. Tyto dvě množiny se dnes téměr vůbec nepřekrývají.

    ***

    Je to právě to co píši výše o jazyce Go. Programovací jazyk Go za mnoho nestojí, ale stojí za ním autor C a autor unixu. Je to ze stejného ranku jako by byl populární programovací jazyk, který by používal třeba Donald Trump, bez ohledu na kvalitu jazyka.

    Jazyku Rust zase chybí nějaká ta koncovka, která by z něho udělala promyšlený, konzistentní a seriózní jazyk se zárukami a profesionálním vedením. Skoro to vypadá, že Rust si bude tak dlouho hrát, až projede tu možnost etablovat se a zůstat mezi používanými jazyky. Což je běžné prokletí mnoha bohatě dotovaných projektů.

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.