abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 2
    dnes 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 24
    včera 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    včera 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (73%)
     (9%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 793 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Týden na ScienceMag.cz: 3D tisk z wolframu

    18. 7. 2021 | Redakce | Různé | 1693×

    Elektronový krystal z běžného polovodiče. Metan budí pozornost nejen na Marsu, ale i na Enceladu. Hvězdokupa obsahující příliš mnoho černých děr. Nejmenší bílý trpaslík je současně nejtěžší. Temná energie a symmetronová pole. Magnetické víry skyrmiony lze ovládat i laserem. Telomeráza: původ „enzymu nesmrtelnosti“.

    První přímé pozorování Wignerových krystalů

    Wignerovy, respektive elektronové krystaly, znamenají pravidelné a stabilní uspořádání elektronů v materiálu. Tedy míněno „volných“ elektronů, které nejsou součástí slupek atomů. Vědci z ETH Zurich nyní připravili Wignerův krystal z tenké vrstvy selenidu molybdeničitého, tedy běžného polovodičového materiálu. Ve vrstvě tlusté jediný atom se elektrony mohly pohybovat pouze v rovině. Autoři studie dále regulovali množství elektronů tím, že materiál umístili pod napětí mezi dvě grafenové elektrody.

    3D tisk z wolframu pomocí elektronových paprsků

    Wolfram je při pokojové teplotě vysoce křehký a rubem jeho vlastností je problém ho zpracovávat, alespoň zavedenými metodami. Na Karlsruhe Institute of Technology přišli proto s technikou zpracování, která se řadí mezi 3D tisk, i když nejde zrovna o běžnou 3D tiskárnu. Zařízení tohoto typu jsou hodně drahá a používají se pouze ve speciálních průmyslových aplikacích. Základem postupu je tavení elektronovým paprskem (electron beam melting, EBM), postup ovšem bylo třeba pro wolfram speciálně upravit.

    Za hvězdné proudy asi mohou černé díry

    Hvězdokupa Palomar 5 má mnohé unikátní vlastnosti. Nová studie ukazuje, že za ně může zřejmě populace více než 100 černých děr v jejím centru. Taková koncentrace černých děr je samozřejmě výjimečná. Černé díry tvoří více než 20 % celkové hmotnosti hvězdokupy. Galaxie Palomar 5 je zajímavá nejen sama o sobě, ale mohla by pomoci vyřešit i záhadu slapových proudů.

    Krátce

    Pokročilé systémy pro sluneční plachetnice. NASA vyvíjí nové rozkládací struktury, technologie a materiály, které by mohly sloužit budoucím slunečním plachetnicím k nízkonákladovým kosmickým misím.

    O vykořisťování mravence mravencem. To, co je pro mravence travního jen příležitostným způsobem zakládání nového hnízda, stalo se u jiných mravenců téměř výhradním způsobem kolonizace, neboť matky už hnízdo samy založit ani nedovedou. (úryvek z knihy Jan Žďárek: Ohroženi hmyzem)

    Nejmenší a nejtěžší bílý trpaslík. Astronomové objevili bílého trpaslíka, který je rekordní hned ve dvou ohledech, a to poměrně paradoxně: je současně nejhmotnější i nejmenší.

    Lov temné energie pomocí gravitační rezonanční spektroskopie. Jedním z kandidátů na temnou energii jsou skalární symmetronová pole. Existenci takových polí by mohly experimentálně prokázat extrémně slabé anomálie v chování kvantových částic uvězněných v gravitačních polích.

    Spekulace o životě: metan budí pozornost i na Enceladu. Nová studie tvrdí, že relativní množství metanu v mracích nad zmrzlými ledovými vývěry na Enceladu je nezvykle vysoké. Jako jedno z možných vysvětlení nabízejí autoři hypotézu, že by mikroorganismy v oceánu přeměňovaly vodík právě na metan.

    Skyrmiony lze ovládat i laserem. Pro konkrétní materiál existuje nastavení laseru, které umožňuje vytvářet skyrmion bez ohledu na předcházející stav na daném místě.

    Grafen ochrání umělecká díla. Grafenová membrána je neprostupná pro vodní páru, oxidační činidla i další chemické látky, dokáže také absorbovat velké množství ultrafialového záření.

    Ve VZLÚ probíhají zkoušky části rakety Ariane 6. Celá raketa Ariane 6 může v konfiguraci se čtyřmi pomocnými motory vážit až 860 tun a její výška dosahuje 63 metrů.

    Naděje pro pacienty s nedomykavostí srdeční chlopně. Tzv. katetrizační plastika spočívá v implantaci speciálních svorek do chlopně a je v současnosti jediným efektivním řešením pro starší a nemocné pacienty, kteří již nemohou podstoupit chirurgický zákrok.

    Superpočítač sestavený českým Atosem je jedním ze stovky nejvýkonnějších na světě. Superpočítač EuroHPC, který před několika týdny dodal český tým společnosti Atos do bulharského Sofia Tech Parku, se umístil na 91. místě v seznamu TOP500 nejvýkonnějších superpočítačů na světě.

    Telomeráza: Původ „enzymu nesmrtelnosti“. Biologie telomer patří ke žhavým výzkumným tématům vzhledem ke své relevanci k buněčnému stárnutí a nesmrtelnosti, ale také díky své úloze ve stabilitě genomu a rozvoji závažných lidských onemocnění včetně rakoviny.

    Smrští se, nebo roztáhne? Záleží na rychlosti a síle impulzu. Další uměle připravený materiál se vyznačuje opravdu neintuitivním chováním.

    Pavel Houser

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.