abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 18:00 | IT novinky

    DuckDuckGo AI Chat umožňuje "pokecat si" s GPT-3.5 Turbo od OpenAI nebo Claude 1.2 Instant od Anthropic. Bez vytváření účtu. Všechny chaty jsou soukromé. DuckDuckGo je neukládá ani nepoužívá k trénování modelů umělé inteligence.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 14:22 | IT novinky

    VASA-1, výzkumný projekt Microsoftu. Na vstupu stačí jediná fotka a zvukový záznam. Na výstupu je dokonalá mluvící nebo zpívající hlava. Prý si technologii nechá jenom pro sebe. Žádné demo, API nebo placená služba. Zatím.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 04:44 | Nová verze

    Nová čísla časopisů od nakladatelství Raspberry Pi: MagPi 140 (pdf) a HackSpace 77 (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 01:00 | Nová verze

    ESPHome, tj. open source systém umožňující nastavovat zařízení s čipy ESP (i dalšími) pomocí konfiguračních souborů a připojit je do domácí automatizace, například do Home Assistantu, byl vydán ve verzi 2024.4.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    18.4. 22:11 | IT novinky Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    18.4. 20:55 | Nová verze

    Neziskové průmyslové konsorcium Khronos Group vydalo verzi 1.1 specifikace OpenXR (Wikipedie), tj. standardu specifikujícího přístup k platformám a zařízením pro XR, tj. platformám a zařízením pro AR (rozšířenou realitu) a VR (virtuální realitu). Do základu se z rozšíření dostalo XR_EXT_local_floor. Společnost Collabora implementuje novou verzi specifikace do platformy Monado, tj. open source implementace OpenXR.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    18.4. 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 0.38.0 multimediálního přehrávače mpv (Wikipedie) vycházejícího z přehrávačů MPlayer a mplayer2. Přehled novinek, změn a oprav na GitHubu. Požadován je FFmpeg 4.4 nebo novější a také libplacebo 6.338.2 nebo novější.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    18.4. 17:11 | Nová verze

    ClamAV (Wikipedie), tj. multiplatformní antivirový engine s otevřeným zdrojovým kódem pro detekci trojských koní, virů, malwaru a dalších škodlivých hrozeb, byl vydán ve verzích 1.3.1, 1.2.3 a 1.0.6. Ve verzi 1.3.1 je mimo jiné řešena bezpečnostní chyba CVE-2024-20380.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    18.4. 12:11 | IT novinky

    Digitální a informační agentura (DIA) oznámila (PDF, X a Facebook), že mobilní aplikace Portál občana je ode dneška oficiálně venku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    18.4. 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    KDE Plasma 6
     (68%)
     (11%)
     (2%)
     (20%)
    Celkem 566 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Týden na ScienceMag.cz: Atomy s antihmotou překvapily

    3. 4. 2022 | Redakce | Různé | 2455×

    Milník: přes 5 000 exoplanet. Neutronové hvězdy mohou fungovat jako detektory temné hmoty. Spinové sklo z jodidu chromitého může zvýšit operační paměť počítačů. Uhlík z kávové sedliny jako povlak elektrod. Dusíkem obohacený grafen předčí v superkondenzátorech grafit. Česko staví svůj desátý jaderný reaktor. Sonda Solar Orbiter se přiblížila ke Slunci.

    Neutronové hvězdy mohou fungovat jako detektory temné hmoty

    I když o podstatě nebo dokonce samotné existenci temné hmoty nevíme nic, studie uvádí, že temná hmota dokáže projít světelným rokem olova, aniž by její částice byly zastaveny a zachyceny. Ne tak ale v případě husté neutronové hvězdy. Co by se pak stalo, respektive jak takové události zaznamenáme?

    Atomy s antihmotou překvapily: nečekané chování hybridní hmoty

    Atomy s antihmotou, respektive hybridní hmota, co to vůbec je? Jedná se o objekty kombinující v sobě částice a antičástice. Hybridní atom helia, který zkoumali v CERNu v rámci projektu ASACUSA, má v obalu namísto jednoho elektronu stejně tak záporně nabitý antiproton. Pokud tuhle věc navíc ponoříme do supratekutého helia, bude podle nového zjištění nečekaně reagovat na posvícení laserem…

    Milník: přes 5 000 exoplanet. A objevitel první z nich pokládá objev života za pravděpodobný

    Jedná se o výsledek intenzivního 30letého úsilí. Kulaté číslo bylo dosaženo koncem března, kdy do archivu exoplanet NASA přibyla nejnovější várka 65 exoplanet. Archiv zaznamenává pouze exoplanety, jejichž objevy byly publikovány v recenzovaných vědeckých pracích a potvrzeny pomocí více detekčních metod nebo analytických technik.

    Uhlík z kávové sedliny funguje jako povlak elektrod

    Chemici zkusili kávovou sedlinu poprvé použít jako povrch elektrod. A to ne ledajakých. Jednalo se o speciální elektrody pro citlivá neurochemická měření koncentrací různých neurostransmiterů, potenciálně součást zařízení monitorujících nebo i řídicích činnost mozku. Logr byl již dřív použit k výrobě porézních uhlíkových superkondenzátorů pro ukládání energie…

    Spinové sklo z jodidu chromitého může zvýšit operační paměť počítačů

    Vědci zjistili, že při určitém tlaku a teplotě se krystal choval velmi neobvykle. Zatímco při tlaku do 22 gigapascalů se tento 2D materiál choval jako feromagnet, při tlaku nad 30 gigapascalů jako antiferomagnet. Ovšem v rozmezí tlaku od 22 do 30 gigapascalů a při nízké teplotě začal vykazovat exotické vlastnosti spojované s tzv. spinovým sklem.

    Krátce

    Chladný život je delší. Přesněji řečeno, tělesná teplota má představovat významný faktor ovlivňující délku života, a to i sama o sobě, bez souvislosti s intenzitou metabolismu.

    Amygdala je schopna přesných předpovědí. V amygdale je zřejmě nějak zakódován nejen typ odměny, její velikost a pravděpodobnost, že se jí podaří získat, ale také její hodnota.

    Mikrogliové buňky: spojenec v boji s Alzheimerovou chorobou, nebo naopak? Na jednu stranu se zdá, že nedostatek mikroglií přispívá k hromadění amyloidních plaků, které jsou charakteristickým znakem Alzheimerovy choroby…

    Mars má spoustu vody uzavřenou v jílech. Vědci došli k závěru, že smektit bohatý na železo může vznikat až 30 km pod povrchem Marsu, tedy mnohem hlouběji, než se dosud předpokládalo. Jinak řečeno, smektit je stabilní a udrží v sobě vodu až do teploty okolo 600 °C.

    Současnost a budoucnost dubových lesů. V současné době je dub díky značné míře tolerance vůči vysokým teplotám a suchu společně se schopností akceptovat široké spektrum dalších stanovištních podmínek naopak považován za jednu z nejperspektivnějších dřevin v lesích ČR (úryvek z knihy Kolektiv autorů: Český a moravský les).

    Homo sapiens oproti neandrtálcům lépe snáší oxidační stres. Neandertálský protein vytvářel (vytváří) při své činnosti, tj. při detoxikaci/rozkladu peroxidu vodíku, více reaktivních kyslíkových radikálů.

    Renesance antabusu: mohl by zachraňovat zrak. Vědci zjistili, že lék, který se dříve masově používal k odvykání od alkoholu, pomáhá zlepšovat zrak při degeneraci sítnice.

    Zdrojem antihmoty mohou být i pulsary. Na Zemi dopadá relativně velké množství pozitronů. Pokud předpokládáme, že ve vesmíru, nebo alespoň v naší části vesmíru, antihmota vzniká pouze radioaktivním rozpadem některých jader a tvorbou párů částice-antičástice z energie, pak je přicházející antihmoty víc, než by mělo.

    Dusíkem obohacený grafen předčí v superkondenzátorech grafit. Cílem je nejen neustále zvyšovat kapacitu baterií, ale hledat i jiné účinné způsoby pro ukládání elektrické energie, které nejsou založené na lithiu…

    Česko staví svůj desátý jaderný reaktor. Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská ČVUT v Praze od Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) získala povolení k výstavbě jaderného reaktoru VR-2. Ten bude stát ve stejné reaktorové hale, kde už od roku 1990 fakulta provozuje školní reaktor VR-1 Vrabec.

    Sonda Solar Orbiter se přiblížila ke Slunci. Došlo k prvnímu blízkému průletu sondy okolo Slunce v její vědecké fázi ve vzdálenosti 0.32 AU = 48 milionů km od Slunce. Sluneční aktivita přitom pomalu stoupá a sonda již naplno pracuje, takže se máme na co těšit.

    S evolučním zmenšováním termitů to není zase tak jednoduché. Trend se vysvětloval tak, že velikost těla termitů koreluje se složitostí jejich společnosti. Menší hmyz znamená, že se do prostoru vejde více jedinců…

           

    Hodnocení: -

    zatím nehodnoceno
            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.