abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 23:22 | IT novinky

    Evropský parlament dnes přijal směrnici týkající se tzv. práva spotřebitele na opravu. Poslanci ji podpořili 584 hlasy (3 bylo proti a 14 se zdrželo hlasování). Směrnice ujasňuje povinnosti výrobců opravovat zboží a motivovat spotřebitele k tomu, aby si výrobky nechávali opravit a prodloužili tak jejich životnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 16:11 | Nová verze

    Bylo oznámeno (cs) vydání Fedora Linuxu 40. Přehled novinek ve Fedora Workstation 40 a Fedora KDE 40 na stránkách Fedora Magazinu. Současně byl oznámen notebook Slimbook Fedora 2.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    včera 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 15
    včera 13:33 | Komunita

    Byla založena nadace Open Home Foundation zastřešující více než 240 projektů, standardů, ovladačů a knihoven (Home Assistant, ESPHome, Zigpy, Piper, Improv Wi-Fi, Wyoming, …) pro otevřenou chytrou domácnost s důrazem na soukromí, možnost výběru a udržitelnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:00 | Nová verze

    Společnost Meta otevírá svůj operační systém Meta Horizon OS pro headsety pro virtuální a rozšířenou realitu. Vedle Meta Quest se bude používat i v připravovaných headsetech od Asusu a Lenova.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | IT novinky

    Společnost Espressif (ESP8266, ESP32, …) získala většinový podíl ve společnosti M5Stack, čímž posiluje ekosystém AIoT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    22.4. 23:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 3.5 svobodného multiplatformního softwaru pro editování a nahrávání zvukových souborů Audacity (Wikipedie). Přehled novinek také na YouTube. Nově lze využívat cloud (audio.com). Ke stažení je oficiální AppImage. Zatím starší verze Audacity lze instalovat také z Flathubu a Snapcraftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    22.4. 16:44 | Zajímavý článek

    50 let operačního systému CP/M, článek na webu Computer History Museum věnovaný operačnímu systému CP/M. Gary Kildall z Digital Research jej vytvořil v roce 1974.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    22.4. 16:22 | Pozvánky

    Byl zveřejněn program a spuštěna registrace na letošní konferenci Prague PostgreSQL Developer Day, která se koná 4. a 5. června. Na programu jsou 4 workshopy a 8 přednášek na různá témata o PostgreSQL, od konfigurace a zálohování po využití pro AI a vector search. Stejně jako v předchozích letech se konference koná v prostorách FIT ČVUT v Praze.

    TomasVondra | Komentářů: 0
    22.4. 03:00 | IT novinky

    Po 48 letech Zilog končí s výrobou 8bitového mikroprocesoru Zilog Z80 (Z84C00 Z80). Mikroprocesor byl uveden na trh v červenci 1976. Poslední objednávky jsou přijímány do 14. června [pdf].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (10%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 699 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Týden na ScienceMag.cz: Budou elektroniku chladit tepelné vlny?

    22. 3. 2019 | Redakce | Různé | 1467×

    Co je to tzv. druhý zvuk? Můžeme kosmickou loď pohánět paprskem vysílaným ze Země? Další Tabbyina hvězda? Může vodopád vzniknout činností samotné řeky? Geomagnetické bouře, budoucnost robotizovaného zemědělství a promoce s robotem.

    Nanostruktury inspirované přírodou mění odpadní vodu na pitnou

    Činidlo má podobnou strukturu jako chapadla mořské sasanky, která se skládají z jádra a pláště a která živočich používá k chytání kořisti. Nový koagulant má organické jádro a anorganický plášť. Z nanotechnologií si potom vědci vypůjčili metodu samosestavování.

    ČVUT: Diplomy v Betlémské kapli bude předávat robot

    Kontroverzní. I tak by se dala popsat situace, která nastane 22. března 2019 v 10 hodin v Betlémské kapli. Na jedné straně se představí přes šest set let stará historie prezentovaná převratným učením Husovým v prostředí kaple. Na straně druhé stane špičková technologie 21. století v podobě humanoidního robota Pepper. Robot bude mít přibližně 30 vteřin na to, aby předal diplom absolventovi, podal si s ním ruku a poblahopřál mu.

    Farmy robotů?

    A zemědělci jako programátoři a datoví vědci? Máme téhle prognóze věřit? Požadavky na udržitelnost, vysoké náklady na lidskou sílu, nutnost šetřit vodou nebo třeba i degradace půdy, to vše prý povede k tomu, že zemědělství ve vyspělém světě farmář plně přenechá autonomním strojům a monitorujícím dronům.

    Kosmické lodě poháněné světlem

    Plášť kosmické lodě, povrch se speciálním nanovzorem, by prý umožňoval bez paliva dosahovat relativistických rychlostí. Díky speciálnímu nanopovrchu by příliš nezáleželo na tom, jak přesně se paprsek do objektu trefí, stále ho bude tlačit žádaným směrem (namísto toho, aby ho dejme tomu chaoticky roztočil).

    Teplo prý může odtéct najednou jako vlna

    Podivný jev, tzv. druhý zvuk, byl pozorován v grafitu. Při tomto procesu teplo z horkého předmětu odteče najednou v podobě vlny, asi jako kdyby se horká plotna najednou ochladila na teplotu místnosti. Označení jevu se odvozuje od toho, že tepelná vlna se pohybuje poblíž horkého materiálu téměř rychlostí zvuku a má mít podobné matematické charakteristiky.

    Krátce

    Nová databáze DNA představuje vzorky ze starodávných lidských populací. Vzorky mitochondriální DNA staré 2–30 000 let nyní katalogizuje nová specializovaná veřejně přístupná databáze.

    Je EPIC 204376071 další Tabbyina hvězda? Červený trpaslík na den téměř zmizel z nebe.

    Obří geomagnetické bouře zase tolik nehrozí. Jak je pravděpodobné, že naše elektrické systémy zasáhne obdoba známé obří sluneční bouře z roku 1859, tzv. Carringtonovy události?

    Vodopády mohou vznikat i „samy“. Tedy ne že by se dosud předpokládalo, že vodopády vytvářejí mimozemšťané nebo inteligentní designér, ale nemá jít primárně o dílo samotného vodního toku.

    Jak vzniká iont H3+. Nejrozšířenějším atomem ve vesmíru je vodík a jeho molekula H2, složitější látky i obyčejná voda nicméně vznikají především reakcí kationtu H3+.

    Proti nádorům tantalem. Protinádorovou aktivitu organokovových komplexů tantalu výzkumníci ověřili na 4 lidských nádorových liniích.

    Limonen chrání rajčata před škůdci. Pěstujeme-li rajčata společně s měsíčkem lékařským, chráníme je tím před nepříjemnými molicemi.

    Kosti dokážou to, co kůže a krev. Krátce po narození získávají některé embryonální chondrocyty v růstových zónách kostí charakter kmenových buněk.

    Zachrání malé reaktory systémy dálkového vytápění? O malé jaderné reaktory se zajímají nejen země, které potřebují zaopatřit energií odlehlé oblasti nebo odsolovat ve velkém mořskou vodu.

    Pavel Houser

           

    Hodnocení: -

    zatím nehodnoceno
            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.