abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 5
    včera 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 33
    25.4. 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    25.4. 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    25.4. 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (74%)
     (9%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 806 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Týden na ScienceMag.cz: Co je to rotafon?

    26. 10. 2018 | Redakce | Různé | 1675×

    Český seismograf. Standardní model částic vs. nová fyzika. Umělá inteligence analyzuje filmové příběhy. Psi v neolitu. Zubní kaz a Alzheimerova choroba. GMO chmel. Největší mladá superkupa galaxií.

    Umělá inteligence předpovídá úspěšnost filmů

    Algoritmy na základě analýzy anotace filmu i scénáře jako celku dokázaly filmy rozdělit do 6 kategorií podle jejich emočního efektu/základního příběhu. Existuje nějaký vztah mezi úspěšností filmu a těmito 6 kategoriemi? Nejvyšší tržby prý generují filmy typu pád-vzestup, a to bez ohledu na to, o jaký žánr se jedná.

    Rotafon zachytí i velmi slabá zemětřesení

    Rotafon je mechanický senzorový systém, který dokáže registrovat až devět složek seismického pohybu. Na rozdíl od běžně využívaných seismografů to umožňuje kompletní popis seismického pohybu v okolí měřicího bodu. Mimořádně citlivý systém je vhodný zejména pro výzkum velmi slabých lokálních zemětřesení. Český seismograf má za sebou laboratorní testy i zkušební měření v terénu a je připraven pro ostrý provoz.

    Náboj elektronu je sférický, standardní model obstál

    Aktuální výsledky v částicové fyzice stále potvrzují standardní model, „nová fyzika“ se zatím nevynořila. Podle některých modelů alternativních ke standardnímu modelu částic by rozložené náboje elektronu nemuselo být dokonale sférické; to by pak nasvědčovalo, že do hry vstupují nějaké další dosud neznámé částice. Jak to dopadlo? A proč nám vůbec standardní model, který dokázal předpovědět existenci Higgsova bosonu, nestačí sám o sobě?

    Krátce

    Bakterie zubního kazu prý spouští Alzheimerovu chorobu. Je snad prevencí před touto formou demence lepší zubní hygiena?

    Ultrahorcí jupiteři: reinkarnovaná voda a déšť rubínů. V nové studii se vědci zaměřili na ultrahorké jupitery, což jsou horcí jupiteři s teplotou denní strany přes 2200 Kelvinů.

    Z Blízkého východu přišli se zemědělci i psi. První zemědělci na Blízkém východě měli psy, to ale mezolitici v Evropě rovněž. Jak to bylo se psy při neolitické revoluci v Evropě?

    Aragonitové jeskyně vs. houby. Vědci po více než čtvrtstoletí ukončili výzkum nejcennější a nejobdivovanější části Zbrašovských aragonitových jeskyní, takzvané Opony, jejíž výzdobu léta napadají mikroskopické houby.

    Operace bez plic. První úspěšná operace tohoto typu v rámci ČR a Slovenska – v mimotělním oběhu byl pacientovi po plicní resekci vlevo pro nádor odstraněn po 6 letech také horní lalok pravé plíce.

    Astronomové nalezli dosud největší mladou superkupu galaxií. Hyperion: Pomocí dalekohledu ESO/VLT vědci objevili kosmického titána ukrytého v mladém vesmíru.

    GMO chmel: o krok blíže ozdravnému pivu. Vnesením 2 nově objevených transkripčních faktorů do chmelu se podařilo v listech aktivovat geny podílející se na tvorbě léčivých látek na 40 až 60násobně vyšší úroveň oproti původním rostlinám.

    Maximální rozsah sucha během babího léta. Díky vyšším teplotám vzduchu je současně nyní stav vegetace lepší než je v tuto dobu obvyklé.

    Kočka divoká žije vzácně i v ČR. Fotopast cílící na rysa ostrovida opětovně odhalila v Českém lese kočku divokou.

    Nové druhy někdy vznikají složitě. Namísto jednoduché geografické a reprodukční izolace může jít o několikastupňový proces se zpětným křížením.

    Astronomická observatoř v Ondřejově byla před 90 lety odevzdána státu. V roce 1928 nabídl Frič observatoř Československému státu pro účely Karlovy university, avšak s podmínkou ryze českého samostatného ústavu.

    Pavel Houser

           

    Hodnocení: -

    zatím nehodnoceno
            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.