abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 23:22 | Nová verze

    Hudební přehrávač Amarok byl vydán v nové major verzi 3.0 postavené na Qt5/KDE Frameworks 5. Předchozí verze 2.9.0 vyšla před 6 lety a byla postavená na Qt4. Portace Amaroku na Qt6/KDE Frameworks 6 by měla začít v následujících měsících.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 21:44 | Komunita

    Ubuntu 24.10 bude Oracular Oriole (věštecká žluva).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 20:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 2.45.0 distribuovaného systému správy verzí Git. Přispělo 96 vývojářů, z toho 38 nových. Přehled novinek v příspěvku na blogu GitHubu a v poznámkách k vydání. Vypíchnout lze počáteční podporu repozitářů, ve kterých lze používat SHA-1 i SHA-256.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:33 | IT novinky

    Před 25 lety, ve čtvrtek 29. dubna 1999, byla spuštěna služba "Úschovna".

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 01:00 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 24.04.28 s kódovým názvem Time After Time svobodného multiplatformního video editoru Shotcut (Wikipedie) a nová verze 7.24.0 souvisejícího frameworku MLT Multimedia Framework. Nejnovější Shotcut je vedle zdrojových kódů k dispozici také ve formátech AppImage, Flatpak a Snap.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    28.4. 16:33 | Nová verze Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    28.4. 03:22 | Zajímavý článek

    V aktuálním příspěvku na blogu počítačové hry Factorio (Wikipedie) se vývojář s přezývkou raiguard rozepsal o podpoře Linuxu. Rozebírá problémy a výzvy jako přechod linuxových distribucí z X11 na Wayland, dekorace oken na straně klienta a GNOME, změna velikosti okna ve správci oken Sway, …

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    28.4. 00:11 | Nová verze

    Rakudo (Wikipedie), tj. překladač programovacího jazyka Raku (Wikipedie), byl vydán ve verzi #171 (2024.04). Programovací jazyk Raku byl dříve znám pod názvem Perl 6.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    27.4. 17:44 | Nová verze

    Společnost Epic Games vydala verzi 5.4 svého proprietárního multiplatformního herního enginu Unreal Engine (Wikipedie). Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    26.4. 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    KDE Plasma 6
     (75%)
     (8%)
     (2%)
     (15%)
    Celkem 883 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Týden na ScienceMag.cz: Elektrický článek kromě proudu produkuje čpavek

    10. 2. 2017 | Redakce | Různé | 1758×

    Využití tlakové energie aut. Válka a teorie her. Grafen a superkvantový počítač. Priony u kvasinek. Sedět u počítače na míči, nebo radši stát? Sítě 5G v autech, statistika pro testování vědeckých hypotéz, karty eSIM, planety vytvářené černými děrami, vzpomínka na arkádu Pac Man…

    Elektřina z větru aut

    Tým vědců z VŠB – Technické univerzity Ostrava pracuje na zařízení, které dokáže generovat elektrickou energii ve světelných modulech instalovaných po obvodu vozovek pouze pomocí tlakové vlny projíždějícího vozidla v místě instalace. Při umístění např. na svodidlech již není potřeba žádný přívod elektrické energie. Zvyšuje se přehlednost právě projížděného úseku, a to i v zatáčkách a na jiných obvykle hůře osvětlených místech.

    Válka pod lupou

    Válka a teorie her. Matematické modelování vede k závěru, že celková bojová síla každé strany je úměrná čtverci počtu jednotek, jimiž tato strana disponuje, ale závisí pouze lineárně na jejich efektivitě. (Což by šlo skoro pak napsat tak, že růst počtu nepřátel nelze kompenzovat technickou převahou/zvyšováním technických parametrů.) Lanchesterův zákon ukazuje, proč je výhodné rozbíjet síly protivníka na menší a spojovat vlastní jednotky. Rozdíl mezi bojem muže proti muži a bojem jednotek jako celků. Samozřejmě, stále se jedná jen o model, ale velice zajímavý. Mnozí vojevůdci v minulosti zřejmě intuitivně používali příslušná pravidla, aniž by znali řešení rovnic. Původní jednoduchý model lze navíc mnoha způsoby doplňovat o další faktory.

    Grafen a kvantový počítač se 4 stavy

    Navrhovaných aplikací grafenu je nepřeberně. Tak např. nyní vědci tvrdí, že v mřížce grafenu každý elektron může zaujímat čtyři oddělené kvantové stavy se stejnou energií. Kvantový počítač na bázi takových částic s n qubity by rázem měl ne 2n, ale 4n možných stavů (tj. superpozic elektronů) současně. Grafen by mohl být konkurencí pro technologii kvantových teček, kde elektrony zaujímají dva povolené stavy. Dále se z grafenu nově podařilo vytvořit speciální bubliny vyznačující se obří pevností a současně obsahující „skladovací prostor“.

    Výroba vodíku pomocí slunečního záření

    Rozklad vody pomocí oxidů kovů. Ty by však měly být kombinovány s dalšími materiály, což může znamenat nové typy uhlíkových kvantových teček, dvoudimenzionální deriváty grafenu nebo plazmonické nanočástice vzácných kovů.

    Počátky prionů

    Kde se v evoluci vzaly obávané priony a k čemu původně byly dobré? Výzkum u kvasinek ukazuje, že jde o reakci buňky na stres – trochu podrobností na toto téma. Samozřejmě, i pokud to platí, jde pouze o náznak odpovědi.

    Jsou to vůbec planety?

    Bludné planety, tedy takové, které nemají mateřskou hvězdu, mohou podle jednoho scénáře pocházet i z hvězd roztrhaných černou dírou. Tímto způsobem by měly vznikat planety zhruba velikosti Jupiteru, které jsou od černé díry vystřeleny velkou rychlostí; samotná mateřská hvězda byla roztrhána slapovými silami u horizontu a většina hmoty pozřena. Otázkou samozřejmě je, zda takto vzniklým objektům vůbec říkat planety, i když by měly odpovídající hmotnost.

    Čpavek: Učit se u bakterií

    Výroba čpavku dnes vyžaduje velké množství energie, některé organismy to přitom zvládnou při pokojové teplotě. Vědci zkoušejí vytvořit s pomocí enzymů podobně fungující reaktor, vlastně jde o elektrochemický článek, který by mohl současně generovat i elektrický proud.

    Krátce

    T-Mobile dálkově zaktivoval první kartu eSIM. Nahrání vestavěné SIM karty, jeden z prvních postupů tohoto druhu v Evropě.

    Sítě 5G v automobilech. Sdílení obrázků mezi připojenými vozidly na silnici zahrnuje např. možnost „vidět skrz“ vozidlo jedoucí vepředu.

    Globální obálky – statistika pro testování hypotéz. Globální obálka je grafický pás zkonstruovaný na základě testované hypotézy, ze kterého když vystupuje testová funkce…

    Židle, míč, klekátko – nebo snad u počítače stát? Dlouhodobý klek je horší než běžná židle.

    Zemřel Masaja Nakamura, tvůrce legendární arkády Pac-Man. Hra se začala prodávat už v roce 1980.

    2017: Výročí jaderné energetiky. Podpis smlouvy o projektu tokamaku ITER: 1987. První řízená řetězová štěpná reakce v uranu: 1942.

    Opilecká žravost pod lupou. Nefunguje to zrovna u nás jinak?

    V blízkosti Země proletí „československá“ kometa. 7. února kometa vstoupí do souhvězdí Hadonoše a bude nejjasnější a snadno viditelná i triedry.

    Pavel Houser

           

    Hodnocení: -

    zatím nehodnoceno
            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    12.2.2017 10:12 duck
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Týden na ScienceMag.cz
    Jeden by ani nevěřil, že to http://sciencemag.cz/ je vlastně humoristický plátek...tedy dokud naň nenahlédne a ejhle, ono je to vskutku tím "kořením života"... jen jestli v této hektické době je to úměrné té ztrátě času...
    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.