abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 01:00 | Nová verze

    ESPHome, tj. systém umožňující nastavovat zařízení s čipy ESP (i dalšími) pomocí konfiguračních souborů a připojit je do domácí automatizace, například do Home Assistantu, byl vydán ve verzi 2024.4.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:11 | IT novinky Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 20:55 | Nová verze

    Neziskové průmyslové konsorcium Khronos Group vydalo verzi 1.1 specifikace OpenXR (Wikipedie), tj. standardu specifikujícího přístup k platformám a zařízením pro XR, tj. platformám a zařízením pro AR (rozšířenou realitu) a VR (virtuální realitu). Do základu se z rozšíření dostalo XR_EXT_local_floor. Společnost Collabora implementuje novou verzi specifikace do platformy Monado, tj. open source implementace OpenXR.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 0.38.0 multimediálního přehrávače mpv (Wikipedie) vycházejícího z přehrávačů MPlayer a mplayer2. Přehled novinek, změn a oprav na GitHubu. Požadován je FFmpeg 4.4 nebo novější a také libplacebo 6.338.2 nebo novější.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 17:11 | Nová verze

    ClamAV (Wikipedie), tj. multiplatformní antivirový engine s otevřeným zdrojovým kódem pro detekci trojských koní, virů, malwaru a dalších škodlivých hrozeb, byl vydán ve verzích 1.3.1, 1.2.3 a 1.0.6. Ve verzi 1.3.1 je mimo jiné řešena bezpečnostní chyba CVE-2024-20380.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 12:11 | IT novinky

    Digitální a informační agentura (DIA) oznámila (PDF, X a Facebook), že mobilní aplikace Portál občana je ode dneška oficiálně venku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    včera 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    17.4. 17:55 | IT novinky

    Společnost Volla Systeme stojící za telefony Volla spustila na Kickstarteru kampaň na podporu tabletu Volla Tablet s Volla OS nebo Ubuntu Touch.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    17.4. 17:44 | IT novinky

    Společnost Boston Dynamics oznámila, že humanoidní hydraulický robot HD Atlas šel do důchodu (YouTube). Nastupuje nová vylepšená elektrická varianta (YouTube).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    17.4. 15:11 | Nová verze

    Desktopové prostředí LXQt (Lightweight Qt Desktop Environment, Wikipedie) vzniklé sloučením projektů Razor-qt a LXDE bylo vydáno ve verzi 2.0.0. Přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 5
    KDE Plasma 6
     (68%)
     (10%)
     (2%)
     (19%)
    Celkem 556 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Týden na ScienceMag.cz: Elektronika ze skyrmionů, vírů magnetického pole

    6. 12. 2019 | Redakce | Různé | 1423×

    Twistronika – ovládání elektronických vlastností pomocí dvojvrstev 2D materiálů. 3D tisk ze skla je docela oříšek. Návrh integrovaných obvodů – přesnost vs. spotřeba. Elektrony kolem černých děr. Chirální světlo, drony a ochrana 2D materiálů proti korozi.

    Spontánně vznikající skyrmiony

    Magnetické skyrmiony jsou kvazičástice – jakési víry magnetického pole, v nichž dochází ke koordinovanému překlápění spinů. Uvažuje se o nich jako budoucích spintronických paměťových médiích, protože skyrmion je stabilní jako celek, navíc s ním lze hýbat pomocí vnějšího magnetického pole i nebo i elektrickým proudem.

    3D tisk ze skla v další verzi: osvit UV a dvojité vypalování

    Základem je tisk speciální pryskyřice s řadou příměsí, na kterou se aplikuje osvit UV světlem. Tím pryskyřice na osvětlených místech ztvrdne, protože mezi jejími fotocitlivými složkami dojde k zasíťování. V pryskyřici je obsažen i keramický materiál – nejde ještě o sklo, ale o jeho prekurzor („hlínu“), nakonec se vše vypálí.

    Magický úhel v grafenu opět v centru pozornosti

    U dvojvrstvého twistovaného grafenu vědci přiložením napětí změnili hustotu nosičů náboje a zjistili, že prvek může být přeladěn ze stavu, kde se chová jako „Chernův izolátor“ (to je stav, kde elektronové pásy materiálu jsou buď všechny zaplněny, nebo všechny prázdné), až do supravodivého stavu. Je také možné vytvářet exotické magnetické stavy, v nichž magnetismus vzniká v důsledku orbitálního pohybu elektronů, spíš než v důsledku elektronových spinů.

    Záměrná chyba v integrovaném obvodu může snížit spotřebu energie

    Přestože moderní návrhové techniky příkon optimalizují, elektrická spotřeba těchto obvodů stále roste kvůli jejich složitosti. Nicméně existuje celá řada aplikací, kde nepotřebujeme získat úplně přesný výstup. Díky tomu se objevuje technika zvaná aproximativní (přibližné) počítání, která umožňuje za cenu zanesení malé chyby do výpočtu významně redukovat příkon obvodů.

    Proč černé díry a neutronové hvězdy vůbec září

    Odpověď je zdánlivě jednoduchá, za vysokoenergetické záření v okolí černých děr a neutronových hvězd jsou odpovědné především elektrony pohybující se někdy až téměř rychlostí světla. Jenže až dosud si vědci nebyli úplně jistí tím, jaký přesně mechanismus elektrony tak urychluje.

    Krátce

    Jak chránit 2D materiály proti korozi. Některé 2D materiály se na vzduchu, eventuálně ve vlhkém vzduchu, snadno oxidují.

    Skutečný a idealizovaný procesor. I elementární aritmetické operace je možné zpracovávat natolik rozdílně, že je těžké srovnávat procesory jeden s druhým. (úryvek z knihy Brian W. Kernighan: Jak porozumět digitálnímu světu)

    ČR se zapojí do čínské mise eXTP zkoumající neutronové hvězdy. Mise eXTP by mohla poprvé objasnit strukturu nitra neutronových hvězd.

    Czech DIGI@MED Award: cystická fibróza i rakovina jater. Aplikace LISA umožňuje mapování a statistický popis geometrie cévního systému jater na základě analýzy obrazových dat.

    V evropské soutěži zdravotnických start-upů vyhrál UV filtr z bakterií. Stávající UV filtry v opalovacích krémech mohou způsobit poškození DNA, potenciálně zvýšit riziko rakoviny kůže a zároveň být alergenní. R

    Hormonální systém řídící růst rostlin má prastarý evoluční původ. Bílkoviny PIN – nezbytné pro hormonální působení auxinu – měly již řasy, z nichž se před půl miliardou let vyvinuly vyšší rostliny.

    Elektronová vs. iontová litografie při výrobě antén. Výzkum plazmonických rezonancí v plazmonických nanoanténách. Plazmonická nanoanténa je jakákoliv kovová nanočástice na substrátu.

    Drony při opravě budov a stožárů. Jak zkombinovat velký operační rozsah robotů s požadavkem na centimetrovou přesnost polohování?

    Amatér dokázal objevit exoplanetu, dostala po něm jméno. Tadaši Kodžima z Japonska hledal novy v souhvězdí Býka a přitom si povšiml, že jedna z hvězd velmi dramaticky zjasnila…

    Různé populace makaků se v používání nástrojů liší. Za co může ekologie (různé prostředí), za co různé geny a co je opravdu odlišnost kulturní?

    Migrastatika – metoda proti metastázování nádorů. V současné paletě protinádorových terapií chybí kategorie léků, cílících na šíření nádorových buněk po těle a metastázování.

    Chirální světlo snadno odliší zrcadlové molekuly. Přímá optická měření izomerů mohou být náročná na přístrojové vybavení, vždy zkoušet, co s látkou provede bakterie nebo alespoň enzym, už zase nějakou dobu trvá.

    Mohla průmyslová revoluce nastat už ve starověku? Vzestup produktivity v helenistickém období a pozdně republikánském Římě v něčem připomínal Anglii 18. století.

    Mezihvězdné kometě Borisov možná hrozí rozpad. Zajímavé je, že když nyní vědci zpětně procházeli starší data, dokázali kometu objevit už datech z loňského prosince.

    Pavel Houser

           

    Hodnocení: -

    zatím nehodnoceno
            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.