abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 18:44 | Nová verze

    Byl vydán Mozilla Firefox 125.0.1, první verze z nové řady 125. Přehled novinek v poznámkách k vydání, poznámkách k vydání pro firmy a na stránce věnované vývojářům. Vypíchnout lze podporu kodeku AV1 v Encrypted Media Extensions (EME). Řešeny jsou rovněž bezpečnostní chyby. Nový Firefox 125.0.1 je již k dispozici také na Flathubu a Snapcraftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:44 | Nová verze

    Valkey, tj. svobodný fork již nesvobodného Redisu, byl vydán v první stabilní verzi 7.2.5.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 15:11 | IT novinky

    Společnost Espressif Systems oznámila, že rodinu SoC ESP32 brzy rozšíří o ESP32-H4 s IEEE 802.15.4 a Bluetooth 5.4 (LE) s podporou protokolů Thread 1.3, Zigbee 3.0 a Bluetooth Mesh 1.1.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 13:11 | Zajímavý software

    Kevin Bentley zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy počítačové hry Descent 3 z roku 1999: "Někdo se nedávno zeptal, zda budou zveřejněny zdrojové kódy Descent 3. Oslovil jsem svého bývalého šéfa (Matt Toschlog) z Outrage Entertainment a ten mi to povolil. Budu pracovat na tom, aby se to znovu rozběhlo a hledám spolusprávce." [Hacker News]

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | Bezpečnostní upozornění

    Byla vydána verze 0.81 telnet a ssh klienta PuTTY. Opravena je kritická bezpečnostní chyba CVE-2024-31497 obsažena ve verzích 0.68 až 0.80. Používáte-li klíč ECDSA NIST P521 a použili jste jej v PuTTY nebo Pageantu, považujte jej za kompromitovaný.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    15.4. 21:44 | Komunita

    Hra MineClone2 postavena nad voxelovým herním enginem Minetest byla přejmenována na VoxeLibre.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    15.4. 19:11 | IT novinky

    Společnosti Avast Software s.r.o. byla pravomocně uložena pokuta ve výši 351 milionů Kč. Tu uložil Úřad pro ochranu osobních údajů za neoprávněné zpracování osobních údajů uživatelů jejího antivirového programu Avast a jeho rozšíření internetových prohlížečů (Browser Extensions), k čemuž docházelo prokazatelně po část roku 2019.

    … více »
    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    15.4. 15:55 | Zajímavý článek

    Bylo vydáno do češtiny přeložené číslo 714 týdeníku WeeklyOSM přinášející zprávy ze světa OpenStreetMap.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    15.4. 15:44 | Pozvánky

    V sobotu 20. dubna lze navštívit Maker Faire Jihlava, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    15.4. 14:44 | Zajímavý software

    Knihovna pro potlačení šumu RNNoise byla vydána ve verzi 0.2. Kvalitu potlačení lze vyzkoušet na webovém demu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (62%)
     (12%)
     (2%)
     (23%)
    Celkem 449 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Týden na ScienceMag.cz: Google a studená fúze

    2. 6. 2019 | Redakce | Různé | 1880×

    Rostoucí teplota pro supravodivost. Lithium se může chovat jako grafen. Fotony mají vlastnosti magnetických dipólů. Příliv na Slunci? Rozklad oxidu uhličitého nárazem. Nový výzkum studené fúze nic převratného nepřinesl.

    Topologickým materiálem může být i obyčejné lithium

    Vysoký tlak zřejmě způsobí transformaci lithia do podoby látky s dost exotickými vlastnostmi. Prvek se stane méně kovovým a klesne jeho vodivost, čili bychom ho mohli pokládat spíše za polovodič. Lithium nakonec začne svými vlastnostmi připomínat grafen a mohlo by fungovat i jako topologický materiál, tedy s odlišnou vodivostí na povrchu a uvnitř.

    Výpočetní klastr ECLIPSE propočítal 25 milionů hodin

    Hlavním cílem klastru ECLIPSE v cestru Eli Beamlines je studium interakce laserového záření se čtvrtým skupenstvím hmoty, plazmatem. Skládá se celkem z 84 výpočetních serverů disponujících 1344 procesorovými jádry a celkovou operační pamětí 10 TB. Během jeho tříletého provozu se spotřebovalo skoro 660 MWh, což odpovídá roční spotřebě průměrného panelového domu.

    Další rekord pro supravodivost?

    Minus 23 ºC není ještě zrovna pokojová teplota, ale i tak má jít o nový milník. Zatím ovšem fungování supravodivosti opět vyžaduje jiný extrém, vysoký tlak. Testovaný materiál není nový, jde o superhydridy lathanu (konkrétně LaH10), s nimiž se již při výzkumu supravodivosti vědci hráli dříve.

    Kapka vody uhání po grafenu jako šílená

    Až 250 km v hodině se mohou pohybovat kapky vody na grafenu, a to bez jakéhokoliv vynaložené energie, pouze na základě fyzikálního gradientu. Stačí sestavit grafenovou strukturu tak, aby její jednotlivé části byly různě hydrofilní/hydrofobní.

    Světlo se může chovat jako magnet

    Fotony se mohou při teplotě v blízkosti absolutní nuly chovat jako magnetické dipóly. Takový je nový výsledek z kvantového simulátoru. Fotony se v rezonátorech ve skutečnosti chovají stejně, jako se v reálných materiálech chovají magnetické dipóly v oblasti kvantových fázových přechodů v těsném okolí absolutní nuly.

    Google investoval do výzkumu studené fúze, nepřišlo se na nic

    Částka 10 milionů dolarů, kterou Google vynaložil, je pro firmu pakatel. Zúčastnění vědci uvádějí, že jako vedlejší efekt se určitá nová fakta objevit podařilo, ale samotná studená fúze není rehabilitována ani v nejmenším. Celá věc je ovšem poměrně překvapující.

    Krátce

    Jak vznikají lipidové nanodomény. Lipidy podobného typu se shlukují do dynamických útvarů o rozměrech několika desítek až stovek nanometrů.

    Největší pohřebiště kultury zvoncových pohárů. Nejstarší zlaté ozdoby v ČR. Pohřby zhruba padesátky mužů, žen i dětí objeveny na Slánsku.

    Největší pavouk Evropy slíďák tatarský v Zoo Praha. Je 31 milimetrů opravdu rekord?

    Fantastická lingvistika: Logické jazyky a Gulliverovy cesty. V 17. století se vzedmula první velká vlna konstruovaných jazyků. Tyto jazyky jsou založeny na klasifikaci idejí, některé z nich se dokonce snaží zahrnout všechny encyklopedické informace. (úryvek z knihy Yens Wahlgren: Stopařův průvodce po galaxii jazyků, Fantastická lingvistika od Tolkiena po Klingony)

    Život před smrtí hvězdy. Jak se rozšíří obyvatelná oblast ve fázi rudého obra?

    Kyslík na Marsu – molekuly CO2 lze prý rozkládat mechanickým nárazem. Komety se staly inspirací pro podivné chemické pokusy. Výsledkem by mohl být jednoduchý způsob, jak si na Marsu opatřit kyslík k dýchání z místních zdrojů.

    Stonožky umí lovit i pod vodou. Tyto jeskynní druhy vydrží pod vodou velmi dlouhou dobu.

    Záhada 11letého slunečního cyklu – může za něj příliv? Tak jako Měsíc způsobuje slapové jevy na Zemi, mohly by i planety svou gravitační silou ovlivňovat atmosféru Slunce a výsledkem by byly periodické změny sluneční aktivity.

    Pavel Houser

           

    Hodnocení: -

    zatím nehodnoceno
            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Diskuse k tomuto článku

    Vložit první komentář
    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.