abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:00 | Nová verze

    Byla vydána (Mastodon, 𝕏) nová stabilní verze 2.10.38 svobodné aplikace pro úpravu a vytváření rastrové grafiky GIMP (GNU Image Manipulation Program). Přehled novinek v oznámení o vydání a v souboru NEWS na GitLabu. Nový GIMP je již k dispozici také na Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 00:22 | Komunita

    Google zveřejnil seznam 1220 projektů od 195 organizací (Debian, GNU, openSUSE, Linux Foundation, Haiku, Python, …) přijatých do letošního, již dvacátého, Google Summer of Code.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:22 | IT novinky

    Na základě DMCA požadavku bylo na konci dubna z GitHubu odstraněno 8535 repozitářů se zdrojovými kódy open source emulátoru přenosné herní konzole Nintendo Switch yuzu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 00:33 | Nová verze

    Webový prohlížeč Dillo (Wikipedie) byl vydán ve verzi 3.1.0. Po devíti letech od vydání předchozí verze 3.0.5. Doména dillo.org již nepatří vývojářům Dilla.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    4.5. 15:00 | Komunita

    O víkendu probíhá v Bostonu, a také virtuálně, konference LibrePlanet 2024 organizovaná nadací Free Software Foundation (FSF).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    4.5. 13:22 | Nová verze

    Nová vývojová verze Wine 9.8 řeší mimo jiné chybu #3689 při instalaci Microsoft Office 97 nahlášenou v roce 2005.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    3.5. 13:11 | Nová verze

    Coppwr, tj. GUI nástroj pro nízkoúrovňové ovládání PipeWire, byl vydán v nové verzi 1.6.0. Zdrojové kódy jsou k dispozici na GitHubu. Instalovat lze také z Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    2.5. 22:33 | Nová verze

    Byla vydána dubnová aktualizace aneb nová verze 1.89 editoru zdrojových kódů Visual Studio Code (Wikipedie). Přehled novinek i s náhledy a animovanými gify v poznámkách k vydání. Vypíchnout lze, že v terminálu lze nově povolit vkládání kopírovaného textu stisknutím středního tlačítka myši. Ve verzi 1.89 vyjde také VSCodium, tj. komunitní sestavení Visual Studia Code bez telemetrie a licenčních podmínek Microsoftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 29
    2.5. 21:22 | Nová verze

    Proton, tj. fork Wine integrovaný v Steam Play a umožňující v Linuxu přímo ze Steamu hrát hry určené pouze pro Windows, byl vydán ve verzi 9.0-1 (𝕏). Přehled novinek se seznamem nově podporovaných her na GitHubu. Aktuální přehled her pro Windows běžících díky Protonu také na Linuxu na stránkách ProtonDB.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    2.5. 19:33 | Nová verze

    Byla vydána verze 1.78.0 programovacího jazyka Rust (Wikipedie). Podrobnosti v poznámkách k vydání na GitHubu. Vyzkoušet Rust lze například na stránce Rust by Example.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (65%)
     (9%)
     (15%)
     (12%)
    Celkem 102 hlasů
     Komentářů: 8, poslední 4.5. 08:25
    Rozcestník
    Štítky: není přiřazen žádný štítek

    Týden na ScienceMag.cz: Inovace vs. vynález

    28. 5. 2023 | Redakce | Různé | 3608×

    Co říkají o Hubbleově konstantě gravitační čočky. Šíření terahertzových vln v polovodičovém krystalu. Vodíková vazba pod lupou. Černá díra, nebo bosonová hvězda? Velmi staré galaxie jsou zřejmě ještě hmotnější.

    Další měření rychlosti rozpínání vesmíru: co říkají o Hubbleově konstantě gravitační čočky

    Dvě základní metody stanovování Hubbleovy konstanty jsou založeny na měření „standardních svíček“ (supernov typu Ia, cefeid…), konkrétně závislosti jejich rudého posuvu (odpovídá rychlosti vzdalování) na vzdálenosti objektu od nás. Druhá metoda vychází z měření nehomogenit mikrovlnného pozadí (reliktního záření). Nově použitá metoda vychází z měření supernovy Refsdal. Od roku 2014 se podařilo zachytit hned několik snímků tohoto objektu pomocí různých gravitačních čoček…

    Inovace vs. vynález

    Klíčové technologie jako vedlejší produkty? Náhoda vs. zákonitost vývoje. Genialita vs. drobná práce. Ridley zastává názor, že větší roli než vynález hrají inovace – tedy odlaďování něčeho již existujícího, drobná práce, jejíž jednotlivé vrstvy se kupí na sebe. U inovací většinou nepředpokládáme, že by byly dílem osamělých géniů, ale jsou v nějakém ohledu (za dané situace) snad až zákonité a nutné.

    Zmapovali šíření terahertzových vln v polovodičovém krystalu

    Představte si, že do vody hodíte kámen – vlny se pak budou šířit rovnoměrně do všech směrů a na hladině vytvoří soustředné kružnice. Zkoumaný materiál se ale choval tak, že jsme pozorovali elipsy: v jednom směru se povrchové plazmony šířily na menší vlnové délce, v dalším na větší. A dá se dosáhnout i případů, kdy se v jednom směru nebudou šířit vůbec.

    Vodíkové vazby existují i u záporně nabitého vodíku

    Pokud se atom vodíku naváže na prvek s nižší elektronegativitou, bude vodík najednou nabitý záporně. Pavel Hobza a jeho kolegové zkoumali nově konkrétně trimethylsilan, Me3-Si-H, kde je atom vodíku navázaný na méně elektronegativní atom křemíku a nese tudíž záporný náboj, a to v komplexech s různými elektronově chudými molekulami. Vazbu, jež v takovém případě vzniká, nazvali vědci hydridickou vodíkovou vazbou.

    Krátce

    Jak interpretovat kvantovou mechaniku? „Kolaps vlnové funkce“ by neměl nastávat proto, že my něco měříme a pozorujeme. Měl by se odehrávat spontánně sám od sebe. Čím větší objekt, tím dříve by měl kolaps nastat…(úryvek z knihy Carlo Rovelli: Helgoland: O vzniku a smyslu kvantové teorie)

    Moderní psi mají větší mozky – kupodivu. Podle zjištění vědců mají moderní plemena psů, která jsou geneticky vzdálenější od vlků, relativně větší mozek než starobylá („primitivní“) plemena stará tisíce let. Což je paradoxní, když víme, že vlci mají naopak mozek větší než psi.

    Objevili, že další dva novoguinejští ptáci mají neurotoxiny. Jedovatí ptáci existují, alespoň na Nové Guineji jich již zoologové znají hned několik…

    Pod zikkuratem byl jantar. Při vykopávkách zikkuratu v asyrském Aššuru byly nalezeny dva korálky datované do období 1800-1750 př. n. l. Jejich materiál byl nyní identifikován jako jantar.

    Za ztučnění jater zřejmě může zvrásnění na povrchu buněčného jádra. Ztučnění jater nemusí být dáno jen alkoholem nebo jinak nezdravým životním stylem. Steatóza nemusí být ani provázena obezitou a mnohdy nemá vůbec jasné příčiny…

    Černá díra, nebo bosonová hvězda? Astronomové objevili další hvězdu, která je podle všeho součástí páru, jehož druhého člena nevidíme. Běžným vysvětlením takové situace bývá černá díra. V tomto případě ale data z průzkumu Gaia ukazují podivnost…

    Ve FN Motol odstraňují časné nádory střeva bez nutnosti operace. Nová metoda umožňuje provádět chirurgický zákrok pomocí endoskopu v oblasti tenkého a tlustého střeva i v dalších částech zažívacího traktu.

    Speciální dron kontroloval vnitřní části chladicích věží v Temelíně. Dosud prováděli pracovníci tyto vizuální kontroly pomocí dalekohledu, případně přistavili plošinu pro detailnější zmapovaní. Naopak dron se může přiblížit na vzdálenost několika centimetrů a kamera s vysokým rozlišení místo dokonale zaostří.

    Blesky na Jupiteru pulzují v podobném rytmu jako v bouřkových oblacích na Zemi. Elektromagnetické signály vznikající bleskovými výboji, tzv. rychlé hvizdy, k sondě Juno šíří velmi řídkým plazmatem. Znamená to, že v ionosféře Jupiteru existují hustotní díry, které dřívějším méně přesným měřením vědcům unikaly.

    Vakcína proti tuberkulóze snížila riziko Alzheimerovy choroby. Vakcína BCG, která zabraňuje tuberkulóze, má řadu dalších příznivých účinků a v současné době je i doporučovanou léčbou neinvazivní rakoviny močového měchýře.

    Problém: Velmi staré galaxie jsou zřejmě ještě hmotnější. Už první výsledky Vesmírného dalekohledu Jamese Webba naznačily, že galaxie v raném vesmíru (=nejvzdálenější pozorované galaxie) jsou někdy hmotnější (=příliš velké), než předpovídají současné kosmologické modely….

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.