abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 2
    dnes 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 27
    včera 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    včera 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (73%)
     (9%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 795 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Týden na ScienceMag.cz: Modem pro kvantový Internet

    13. 11. 2020 | Redakce | Různé | 1033×

    Převod různých typů kvantových bitů. Kufr na antihmotu. Blýskání při sesuvech hornin. Potíže s měřením rychlosti rozpínání vesmíru. Jak zařídit, aby materiál byl současně elektricky vodivý i průhledný? Má chapadlo chobotnice vlastní inteligenci? Věda a koronavirus.

    Jak určit rychlost rozpínání vesmíru – problémů je víc

    Zdánlivě je vše jednoduché a rychlost vzdalování galaxií prostě odpovídá rudému posuvu jejich záření. Zkoumání záření více než 1 000 supernov, zaznamenaných během posledních 25 let, ale ukázalo, že ve skutečnosti do hry vstupují dva typy rudého posuvu. Jeden odpovídá opravdu vzdalování/pohybu celé galaxie, druhý ale pohybu hmoty, které je vyvržena z explodující hvězdy.

    Má vědomí sebe sama dokonce i samotné chapadlo chobotnice?

    V poslední době se často diskutuje o vědomí různých živočichů. U inteligentních moderních hlavonožců (= cca vše mimo loděnky) se navíc můžeme ptát, nakolik mají vlastní inteligenci i jejich jednotlivá ramena.

    Speciální stříbrný inkoust se dá tisknout, je dobře vodivý, průhledný a navíc umožňuje blokovat rádiové vlny

    Dobré elektrické vodiče nebývají průhledné, přitom v řadě aplikací by se nám hodily obě vlastnosti. Takové materiály sice existují, ale většinou jsou jejich parametry kompromisem. S rostoucí průhledností se vodivost snižuje – a naopak. Vědci nyní vyvinuli nový vodivý inkoust na bázi stříbrných nanodrátků v roztoku polymeru.

    Země mohla mít vodu i bez komet a asteroidů

    Podle nejrozšířenější představy přinesly většinu vody na Zemi (i na další vnitřní planety Sluneční soustavy) komety a asteroidy během éry velkého bombardování a dalších kolizí. Nové studie publikované v Science naopak tvrdí, že Země mohla být mokrá od svého počátku, protože vodu obsahoval už materiál, z něhož se planeta formovala.

    Vylepšená syntéza grafenových pásků

    Grafenové pásky (nanoribons) se dosud dařilo vytvářet především na kovových površích. Z hlediska elektrických vlastností samotného grafenu se ale může hodit postup, kdy (téměř) 1D grafen takto vznikne na polovodiči.

    Modem pro kvantový Internet by mohl být z erbia

    Kvantovým modemem se myslí součástka, která by převáděla „tekoucí“ qubity na jejich „stabilní“ (stacionární) verzi. Předpokládáme, že přenos informace bude v kvantovém Internetu probíhat pomocí qubitů na bázi fotonů, ale samotná informace bude v uzlech uchovávána spíše jinak – v qubitech v polovodičích, na bázi elektronů/spinu apod. V Ústavu Maxe Plancka pro kvantovou optiku v Garchingu nyní prototyp takového síťového prvku připravili.

    Krátce

    V CERNu vyvíjejí kufr, v němž půjde nosit antiprotony. Tedy nejprve vozit v kamionu, protože zařízení má rozměry 1,9 x 0,8 x 1,6 metru a hmotnost skoro tunu. Ale jde jen o začátek.

    Staroegyptský inkoust analyzován na synchrotronu: tajemství olova. Olovo sloužilo k tomu, aby inkoust rychleji schnul, tento princip znovu objevili až v renesanci.

    Kde se při zemětřesení berou blesky. Horniny se při sesuvech půdy chovají různě, za blesky při zemětřesení může řada různorodých jevů.

    Zajímavé organické sloučeniny telluru by mohly fungovat jako zásobník plynů. Atomy telluru v různých molekulách měly tendenci spolu dále interagovat a výsledkem byly pravidelné trubice.

    Univerzita Pardubice získala patent na diagnostiku rakoviny slinivky. Aktuálně nejmenší šance všech známých typů rakoviny…

    Strašidelná mlhovina Lebka. NGC 246: první známá planetární mlhovina, která má ve svém středu hierarchický trojhvězdný systém.

    ČR získá přístup k jednomu z nejvýkonnějších superpočítačů na světě. LUMI bude špičkovým pre-exascale superpočítačem s teoretickým výkonem až 552 petaFLOPS.

    Olej z krilu zlepšuje citlivost k inzulínu. Podávání Omega-3 navázaných na jiný lipidový nosič – na fosfolipidy v krilovém oleji.

    Tenkovrstvé materiály z oxidu zirkoničitého. Speciální tenké vrstvy, jejichž tloušťka se pohybuje od jednotek po tisíce nanometrů, se většinou připravují metodou tzv. magnetronového naprašování…

    Věda a koronavirus

    Umělá inteligence diagnostikuje bezpříznakový koronavirus podle kašle. Jak zjistit, že člověk chytil koronavirus, pokud nemá nemá žádné nebo má jen malé a nespecifické příznaky? I bez klasického testování lze pravděpodobnost mi slušně odhadnout z kašle.

    Více než 80 % hospitalizovaných s koronavirem má nedostatek vitamínu D. Že by to bylo až tak jednoduché a riziko vážného průběhu COVID-19 podstatně snižoval jediný faktor?

    Superpočítač sleduje z dat mobilních operátorů pohyby obyvatelstva. Již na jaře byl na VŠB – Technické univerzitě Ostrava spuštěn projekt Atlas mobility.

    Kovidové LAMPy: rychlejší a levnější testování na koronavirus. Technologie LAMP již byla v uplynulých letech úspěšně použita pro testování jiných virových onemocnění, např. viru Zika.

    První exoskop v ČR umožňuje operovat pacienty s COVID-19. Dodržet požadovaná hygienická opatření při mikroneurochirurgických operacích za použití klasického mikroskopu není možné…

    Krevní sraženiny při COVID-19 způsobují autoimunitní protilátky. Krevní sraženiny v případě vážného průběhu onemocnění koronavirem představijí vážnou komplikaci. Výsledkem může být jak i mrtvice, tak i problém s prokrvením plic, který způsobují mikroskopické sraženiny. O to se pak zhorší dechové potíže. Nový výzkum tvrdí, že za vznikem sraženin jsou autoimunitní protilátky, které napadají vlastní buňky.

    Pavel Houser

           

    Hodnocení: -

    zatím nehodnoceno
            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.