abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 20:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 2.45.0 distribuovaného systému správy verzí Git. Přispělo 96 vývojářů, z toho 38 nových. Přehled novinek v příspěvku na blogu GitHubu a v poznámkách k vydání. Vypíchnout lze počáteční podporu repozitářů, ve kterých lze používat SHA-1 i SHA-256.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:33 | IT novinky

    Před 25 lety, ve čtvrtek 29. dubna 1999, byla spuštěna služba "Úschovna".

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 01:00 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 24.04.28 s kódovým názvem Time After Time svobodného multiplatformního video editoru Shotcut (Wikipedie) a nová verze 7.24.0 souvisejícího frameworku MLT Multimedia Framework. Nejnovější Shotcut je vedle zdrojových kódů k dispozici také ve formátech AppImage, Flatpak a Snap.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:33 | Nová verze Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 03:22 | Zajímavý článek

    V aktuálním příspěvku na blogu počítačové hry Factorio (Wikipedie) se vývojář s přezývkou raiguard rozepsal o podpoře Linuxu. Rozebírá problémy a výzvy jako přechod linuxových distribucí z X11 na Wayland, dekorace oken na straně klienta a GNOME, změna velikosti okna ve správci oken Sway, …

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 00:11 | Nová verze

    Rakudo (Wikipedie), tj. překladač programovacího jazyka Raku (Wikipedie), byl vydán ve verzi #171 (2024.04). Programovací jazyk Raku byl dříve znám pod názvem Perl 6.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    27.4. 17:44 | Nová verze

    Společnost Epic Games vydala verzi 5.4 svého proprietárního multiplatformního herního enginu Unreal Engine (Wikipedie). Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    26.4. 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    26.4. 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 9
    26.4. 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 49
    KDE Plasma 6
     (75%)
     (8%)
     (2%)
     (15%)
    Celkem 881 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Týden na ScienceMag.cz: MuZero, další verze umělé inteligence Googlu

    8. 1. 2021 | Redakce | Různé | 1698×

    Lze hrát šachy bez znalosti pravidel? Hubbleova konstanta a standardní svíčky. 121 tříd sněhových částic. Znovu temná hmota versus modifikované gravitační zákony. Jak určit, odkud přiletěl impakt?

    Umělá inteligence MuZero se učí šachová pravidla – to už je mimo chápání

    V případě šachů se sice uvádí, že se pár géniů naučilo pravidla prostě tak, že sledovali tatínkovy partie, jenže je otázka, zda pak stejně nebylo třeba nějakého doučení. (Vyskytlo se braní mimochodem? Třikrát opakovaná pozice. Macení střelcem a koněm do 50 tahů?) Nemůžete hrát dobře bez toho, abyste si samotnými pravidly byli jisti. Samozřejmě – to, že pro fungování v reálném světě se mnohdy hodí obejít se bez zcela přesné znalosti pravidel, je naopak bez debat…

    Vnější elektrické pole ionizuje vodu

    Pokud vodu vystavíme vnějšímu elektrickému poli, elektrony získávají mnohem vyšší kinetickou energii a před rekombinací dokáží urazit vzdálenost mnoha nanometrů. Změnu chování vody lze zaznamenat i experimentálně, protože se mění absorpce i index lomu kapaliny.

    Hubbleovu konstantu pomohou určit i standardní sirény

    Při fúzi neutronových hvězd vzniknou gravitační vlny a z úbytku jejich intenzity opět dokážeme odvodit vzdálenost objektů. Pro rychlost vzdalování příslušné galaxie použijeme její rudý posuv. Právě tato metoda měření vzdálenosti a tím i Hubbleovy konstanty se označuje jako standardní siréna.

    Alternativní teorie gravitace mají mít problém

    Respektive – dostupná data jako celek mají na různé teorie typu modifikované newtonovské dynamiky klást velké množství omezení. Stávající modely MOND jim podle všeho nevyhovují. Naopak jiná vědecká skupina ale tvrdí, že na základě studia rotací 153 diskových galaxií mají důvod preferovat MOND před temnou hmotou.

    Ledový dárek z nebe: Odborníci rozlišují 121 tříd sněhových částic

    Ukichiro Nakaya sesbíral na tři tisíce fotografií různých tvarů ledových krystalků a sněhových vloček. Ty poté rozdělil do 41 morfologických skupin a vytvořil tzv. Nakayův diagram. Ten zobrazuje vztah mezi tlakem vzduchu, teplotou a nasycením, a výsledným tvarem sněhových vloček, které v daných podmínkách vznikají. Zatímco teplota ovlivňuje především tvar vločky, nasycení páry jeho složitost. Mezi hlavní skupiny tvarů ledových částic patří jehlice, hexagonální sloupek, destička, pyramida, projektil, šesticípá hvězdice a dendrit.

    Krátce

    Vyluštili elamské lineární písmo. Závěr: má být cca opravdu slabičné a je odvozené z protoelamského písma.

    Měli bychom proti koronaviru očkovat i domácí mazlíčky? Obecně by úprava vakcín pro jiný druh měla být relativně snadná.

    Léčiva lze aktivovat přímo v mitochondriích. Použitím modelové sloučeniny niclosamid vědci prokázali, že při dodání tohoto léčiva a cíleném uvolnění v mitochondriích lidských rakovinných buněk se jeho účinnost výrazně zvýšila.

    Patogenní bakterie lze napadnout přes RNA polymerázu. Vědcům se podařilo objasnit jedinečný molekulární mechanismus, který umožňuje bakteriím udržet pro život nezbytný tok genetické informace z DNA do RNA.

    Odkud přiletěl impaktor? Energie impaktoru mění i charakteristiky gravitačního pole.

    Pulzní elektrický ohřívač potravin i do kuchyně. Takto upravené potraviny mají zachovány všechny zdraví prospěšné látky, především vitamíny.

    Jak funguje včelí virus. Uvolnění genomu z proteinového obalu je jedním z kritických kroků pro úspěšnou infekci buňky virem.

    Pavel Houser

           

    Hodnocení: -

    zatím nehodnoceno
            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.