abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 16:33 | Nová verze Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 03:22 | Zajímavý článek

    V aktuálním příspěvku na blogu počítačové hry Factorio (Wikipedie) se vývojář s přezývkou raiguard rozepsal o podpoře Linuxu. Rozebírá problémy a výzvy jako přechod linuxových distribucí z X11 na Wayland, dekorace oken na straně klienta a GNOME, změna velikosti okna ve správci oken Sway, …

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 00:11 | Nová verze

    Rakudo (Wikipedie), tj. překladač programovacího jazyka Raku (Wikipedie), byl vydán ve verzi #171 (2024.04). Programovací jazyk Raku byl dříve znám pod názvem Perl 6.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 17:44 | Nová verze

    Společnost Epic Games vydala verzi 5.4 svého proprietárního multiplatformního herního enginu Unreal Engine (Wikipedie). Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    26.4. 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    26.4. 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 9
    26.4. 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 44
    25.4. 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 14
    25.4. 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    25.4. 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (75%)
     (8%)
     (2%)
     (15%)
    Celkem 864 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Týden na ScienceMag.cz: Nové přístupy k umělé inteligenci

    2. 12. 2018 | Redakce | Různé | 1961×

    I obyčejná voda stále umí překvapit. Budoucnost Internetu v číslech. Google Earth odhalil gigantické stavby – termitů. Modrý fosfor, laserový urychlovač a iontové motory. Epilepsie a teorie chaosu.

    Voda: další podivnosti

    Ionty H3O+ jsou prý kupodivu rychlejší než OH-, co z toho může vyplývat dalšího? Počítačové modely ukazují, že mezi oběma ionty prý existují asymetrie, což by se mohlo dát využít i v elektrochemii, např. při generování vodíku. Nejsilněji se tato asymetrie má projevovat ve stavu vody, který je podivný i z jiných důvodů – při 4 ºC.

    Umělá inteligence se bude učit jazyk jako děti

    Vědci z MITu zkusili přiblížit strojové učení tomu, jak si jazyk osvojují děti, hlavně tedy kombinovat vizuální a jazykovou informaci. Může to probíhat např. tak, že systém se učí věty na základě toho, jak lidé hovoří v určitých situacích na videu, eventuálně jak jiné videosekvence komentují. Digitální asistent využívající tuto metodu by se pak měl lépe přizpůsobit konkrétnímu prostředí – každý bude mít svého, personalizovaného konverzačního robota.

    Mobilní aplikace sleduje zemětřesné roje v západních Čechách

    Oblast severně od Chebu čas od času postihují zemětřesné roje, což je označení pro série zpravidla menších zemětřesení; silnější z nich bývají obyvateli okolních obcí pocítěna, nejsilnější mohou způsobit drobné škody. Zatím poslední zemětřesný roj proběhl v květnu 2018…

    Symetrie a Higgsův boson pro začátečníky

    Higgsův boson byl nalezen v roce 2012 jako poslední chybějící částice standardního modelu na urychlovači LHC. Objev této částice byl nezbytný pro vysvětlení samotné existence hmoty a potvrzení správnosti standardního modelu. (úryvek z knihy Kateřina Falk: Co je nového ve fyzice)

    Internet v roce 2022: převaha videa

    Očekává se 28 miliard připojených zařízení. V roce 2022 vznikne větší objem datového provozu než za předchozích 32 let. Globální objem provozu v IP sítích vzroste do roku 2022 na 396 exabytů za měsíc z 122 exabytů za měsíc v roce 2017. To představuje roční datový objem 4,8 zettabytů v roce 2022. (prognóza Cisco)

    Krátce

    Měl dalekohled Kepler dostat další palivo? V internetových diskusích se objevily nápady, že by se mělo Keplerovi dotankovat palivo. Bylo by to reálné?

    Termití mohyly staré až 4000 let jsou vidět i na Google Earth. V savanách severovýchodní Brazílie na území velikostí srovnatelném s Velkou Británií se nachází velké množství termitích „mohyl“.

    Modrý fosfor. Fosfor, to jsou úplné omalovánky. Ze školy si pamatujeme jistě alespoň modifikaci bílou a červenou, kromě toho ale existuje i fosfor fialový, černý, světle červený a teď je reportován i modrý.

    Tóny fenoménu El Niño. Synchronizace vede ke vzniku extrémních projevů Jižní oscilace.

    Fotosyntéza v červené. Biofyzici popsali funkci proteinu, jenž umožňuje mechům přežít ve slabém světle zastíněných lesů.

    Jak molekulární nůžky stříhají RNA. Jak buněčná mašinérie pozná, co se má vystřihnout a co se má zachovat?

    Jak starý je obří klon topolů? Největší žijící organismus světa. Jak klon v Utahu vznikl, je starý až 80 000 let?

    Výsledky pitvy: vlčici nezabil divočák, ale spíš jiný vlk. Mrtvé zvíře bylo nalezeno koncem října u Hradčan nad Ploučnicí

    Epileptické záchvaty jako extrém počasí. Teorie chaosu, kritické zpomalování a ztráta stability systémů. Epileptické záchvaty nepřicházejí jako blesk z čistého nebe.

    Vodík a rentgenové záření. Ionizující záření ve vodě: Kvantový valčík protonu s elektrony.

    ELIMAIA: laserový urychlovač pro léčbu nádorů. Ve výzkumném centru ELI Beamlines proběhlo otevření nového experimentálního zařízení ELIMAIA (ELI Multidisciplinary Applications of laser-Ion Acceleration). 

    Iontové motory pro družice z Česka. Air-breathing iontový motor umožní družicím udržet svoji polohu na velmi nízké oběžné dráze.

    Pavel Houser

           

    Hodnocení: -

    zatím nehodnoceno
            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.