abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:44 | Nová verze

    Nová čísla časopisů od nakladatelství Raspberry Pi: MagPi 140 (pdf) a HackSpace 77 (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 01:00 | Nová verze

    ESPHome, tj. open source systém umožňující nastavovat zařízení s čipy ESP (i dalšími) pomocí konfiguračních souborů a připojit je do domácí automatizace, například do Home Assistantu, byl vydán ve verzi 2024.4.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:11 | IT novinky Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 20:55 | Nová verze

    Neziskové průmyslové konsorcium Khronos Group vydalo verzi 1.1 specifikace OpenXR (Wikipedie), tj. standardu specifikujícího přístup k platformám a zařízením pro XR, tj. platformám a zařízením pro AR (rozšířenou realitu) a VR (virtuální realitu). Do základu se z rozšíření dostalo XR_EXT_local_floor. Společnost Collabora implementuje novou verzi specifikace do platformy Monado, tj. open source implementace OpenXR.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 0.38.0 multimediálního přehrávače mpv (Wikipedie) vycházejícího z přehrávačů MPlayer a mplayer2. Přehled novinek, změn a oprav na GitHubu. Požadován je FFmpeg 4.4 nebo novější a také libplacebo 6.338.2 nebo novější.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 17:11 | Nová verze

    ClamAV (Wikipedie), tj. multiplatformní antivirový engine s otevřeným zdrojovým kódem pro detekci trojských koní, virů, malwaru a dalších škodlivých hrozeb, byl vydán ve verzích 1.3.1, 1.2.3 a 1.0.6. Ve verzi 1.3.1 je mimo jiné řešena bezpečnostní chyba CVE-2024-20380.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 12:11 | IT novinky

    Digitální a informační agentura (DIA) oznámila (PDF, X a Facebook), že mobilní aplikace Portál občana je ode dneška oficiálně venku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 8
    včera 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    17.4. 17:55 | IT novinky

    Společnost Volla Systeme stojící za telefony Volla spustila na Kickstarteru kampaň na podporu tabletu Volla Tablet s Volla OS nebo Ubuntu Touch.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    17.4. 17:44 | IT novinky

    Společnost Boston Dynamics oznámila, že humanoidní hydraulický robot HD Atlas šel do důchodu (YouTube). Nastupuje nová vylepšená elektrická varianta (YouTube).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    KDE Plasma 6
     (68%)
     (10%)
     (2%)
     (19%)
    Celkem 559 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Týden na ScienceMag.cz: Přepínané zrcadlo z roztaveného kovu

    19. 9. 2021 | Redakce | Různé | 2492×

    Černá díra vyžrala hvězdu. Nanotechnologie s černým oxidem titaničitým. Život v atmosféře subneptunů. Maličké hory na neutronových hvězdách.

    Útok černé díry vyvolal výbuch supernovy

    Supernova nemusí být jen důsledkem dalšího vývoje vyhořelé hvězdy. Astronomové nalezli důkaz, že explozi může odpálit také srážka. Černá díra nebo neutronová hvězda se po spirále dostala do jádra druhého člena dvojhvězdy a svého společníka přeměnila na supernovu.

    Ještě víc než lamarckismus: Háďátka si předávají informace o nebezpečných bakteriích

    Červ háďátko obecné (Caenorhabditis elegans) dokáže kolegovi předat obsah své paměti, který bude navíc dědičný, v určitém ohledu zacházíme ještě dál než Lamarck. Červi samozřejmě nemluví a vše to funguje pouze pro jeden konkrétní případ.

    Přepínané zrcadlo z roztaveného kovu

    Povrch roztaveného kovu lze snadno elektricky přepínat mezi zrcadlem a verzí, kdy se světlo rozptyluje. Tento přístup by mohl najít využití v optoelektronice, ale i pro nové typy zrcadel nebo osvětlovacích systémů včetně uměleckých efektů.

    Nanotrubičky z černého oxidu titaničitého

    Získat materiál pro nejčernější ciferník hodinek trvalo vědcům rok. V takové formě a na takové ploše, jako jsou hodinky, černou formu oxidu titaničitého dosud nikdo na světě nepoužil. Černá forma je velmi specifická svou přípravou. Obsahuje v malém množství určité defekty v krystalické mřížce, které dramaticky mění index lomu světla.

    Krátce

    Český kras: Krajina vytvářená řekami a rozpouštěním vápence. Již v mladší polovině karbonu dosáhla eroze tak hluboko, že se dodnes zachované vápence ocitly v blízkosti povrchu, takže na ně mohla působit voda a mohly zde vznikat jeskyně. (úryvek z knihy Karel Žák, Václav Cílek, Martin Majer a kolektiv: Srdce Českého krasu)

    Pes jídlo člověku na oplátku nevydá. Domácí psi chápou do značné míry přání člověka, ale jídlo mu nedají. A to ani v rámci poměrně komplikované výměny.

    Umělá inteligence navrhuje proti stárnutí… Na Univerzitě v Surrey vytvořili model umělé inteligence, který identifikuje chemické sloučeniny podporující zpomalené stárnutí.

    Život v atmosféře subneptunů. Některé z těchto těles se nacházejí v obyvatelné zóně, v tom smyslu, že ve vrstvách husté atmosféry mohou teploty umožňovat výskyt vody v kapaném skupenství

    Na intuici a chuť znalců vína raději nespoléhat. Kdy jsou předpovědi expertů přesnější než jednoduché algoritmy? Skoro nikdy.

    Kde přesně je hranice mezi hnědým trpaslíkem a hvězdou? Hnědí trpaslíci jsou astronomické objekty s hmotností mezi planetami a hvězdami. Otázka, kde přesně se nachází hranice jejich hmotnosti, zůstává ale dosud předmětem diskuse.

    Maličké hory na neutronových hvězdách. Nové modely neutronových hvězd ukazují, že nejvyšší hory na těchto tělesech mohou být vysoké jen zlomky milimetrů, a to kvůli obrovské gravitaci těchto ultrahustých objektů.

    Velmi staré pivo z jižní Číny bylo vyrobeno s pomocí plísní. Nález jde dobře dohromady s představami, že právě alkoholické nápoje byly už na počátku jednou z motivací pro pěstování obilnin.

    Brýle si hrají s barvami. První fotochromní brýlová skla se vyráběla od roku 1964. Aby se dosáhlo požadovaného chování, obohacovalo se optické sklo krystaly tzv. halidů stříbra.

    Mrtvé stromy ročně uvolní podobně uhlíku jako spalování fosilní paliv. Rychlost tlení mrtvého dřeva v lesích závisí nejen na klimatu, ale i na aktivitě hub a hmyzu.

    Klimatické změny přivály na Ostravsko teplomilnou kobylku z jihu. Kobylka kuželohlavá (Ruspolia nitidula) se v Česku znovuobjevila v roce 2006 na jižní Moravě po zhruba padesátileté absenci.

    Čeští vědci prodali licenci na nový přesný a rychlý test na protilátky chránící před koronavirem. Časově a finančně náročné testování protilátek se výrazně zjednoduší a zlevní.

    Křeček ukazuje, jak funguje ochrana genomu pohlavních buněk savců. Genomy organismů obsahují i genomové parazity, kteří mohou škodit. Během evoluce se proto vyvinuly různé obranné mechanismy.

    3D tisk modelů srdce pro plánování operací. Snímky, které jsou předlohou k 3D tisku jsou vyřezány z CT snímků z počítačové tomografie reálné velikosti.

    Jak exocyst řídí rostlinné buňky. Rostlinný exocyst získal během evoluce některé unikátní vlastnosti, kterými se liší od exocystu hub a živočichů.

    Česká astrofotografie za srpen: Bolid nad Laka. Označení „bolid“ se v astronomii používá pro pojmenování světelného jevu způsobeného průletem kosmického tělíska, které pochází především z rozpadu kometárních těles.

    Pavel Houser

           

    Hodnocení: -

    zatím nehodnoceno
            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.