abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 8
    včera 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    včera 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    24.4. 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    24.4. 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (73%)
     (9%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 780 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Týden na ScienceMag.cz: Přístup ke kvantovému počítači s 5 000 qubity

    18. 10. 2020 | Redakce | Různé | 1059×

    Chystá se výroba lithium-sirných baterií podle patentu z Brna. Sodíkové baterie s elektrodou z grafenu. Kontroverzní výzkum: grafen prý může získávat elektřinu z Brownova pohybu. Koronavirus tlumí bolest. Planety obyvatelnější než Země. Fúze černých děr. Supernova a doby ledové. Dláždění v 7 dimenzích.

    D-Wave nabízí nový kvantový počítač: přes 5 000 qubitů

    Kanadská firma D-Wave Systems, dodavatelů reálně používaných kvantových počítačů, uvádí nový systém Advantage 5000+ s více než 5000 qubity. Přístup k hardwaru se řeší pomocí cloudobé služby Leap; ta navíc v podobně hybridní výpočetní služby kombinuje využití klasických a kvantových počítačů pro řešení úloh s až milionem proměnných.

    Norská firma bude vyrábět lithium-sirné baterie s využitím patentu z Brna

    Patentovaná úprava elektrod lithium-sirných bateriových článků umožnila zachovat podobný počet nabíjecích cyklů lithium-sirných baterií, na jaký jsme zvyklí u dnes běžně dostupných akumulátorů, ovšem s násobně vyšší kapacitou. Výzkum na brněnské technice vznikal ve spolupráci s norským partnerem, který nedávno informoval veřejnost o plánované výstavbě první továrny na výrobu lithium-sirných baterií na světě.

    Kontroverzní: Dvě diody a grafen prý zvládnou přeměňovat Brownův pohyb na elektrický proud a práci

    Tepelný pohyb folie z grafenu by mohl sloužit ke generovaná stálého, i když nízkého elektrického napětí/proudu. Myšlenka výzkumníků z University of Arkansas byla publikována ve Physical Review E, samotná tisková zpráva univerzity ji však považuje za kontroverzní. Jde totiž vlastně o získávání užitečné energie z Brownova neuspořádaného pohybu, což by mělo narážet na druhou větu termodynamiky, o Maxwellova démona prý ale nejde…

    Třikrát koronavirus: tlumí bolest, nemá rád oxid dusnatý a role superudálostí

    Proč má koronavirus relativně dlouhou inkubační dobu a nemocní, kteří ještě nepociťují žádné příznaky, ho dále šíří? Podle nové studie zde roli hraje i to, že virus SARS-CoV-2 tlumí bolest, přinejmenším v počátečním stadiu nemoci… Nové zjištění je zajímavé z hlediska boje s koronavirem, ale hlavně nabízí cestu, jak na stejném základě vyvíjet nové prostředky proti bolesti.

    Větší, teplejší a vlhčí planety jsou ještě obyvatelnější než Země

    Tedy částečně samozřejmě míněno v uvozovkách. Má tím být řečeno, že než hledat kopie naší Země, větší pravděpodobnost života by mohla být na exoplanetách trochu odlišných.

    Sodíková baterie s elektrodou v grafenu

    Sodík je chemicky podobný lithiu, proč tedy v Li-Ion baterii prostě oba alkalické kovy nelze zaměnit a ušetřit za drahé lithium? Bylo by to sice opravdu levnější, jenže sodíková baterie dosud vykazují podstatně horší provozní parametry – dlouho se nabíjejí a mají nižší výkon (v zásadě jde hlavně o to, že sodné ionty jsou větší než Li+, takže se pohybují pomaleji) i kapacitu. Vědci nyní došli k závěru, že parametry baterií by se mohly změnit, pokud by se atomy sodíku nebo jiného alkalického kovu než lithia podařilo speciálně poskládat…

    Dokázali Kellerovu domněnku pro 7 dimenzí

    90 let starý problém z oblasti geometrie padl díky speciálnímu nasazení algoritmu, který převedl matematickou otázku na problém splnitelnosti. Kellerova domněnka spadá do kategorie populárních problémů dláždění. Otázka zní, zda rovinu můžeme pokrýt jedním typem dlaždic, aniž by se překrývaly jejich hrany…

    Fúzující černé díry chrlí gravitační vlny víckrát

    Fúze extrémně hmotných objektů, ať už jde o neutronové hvězdy nebo černé díry, jsou prozatím jediným zdrojem tak silného narušení časoprostoru a tak silných gravitačních vln, abychom je dokázali zachytit. Nový výzkum ARC Center of Excellence for Gravitational Wave Discovery nyní ukazuje, že po srážce dvou černých děr výsledný objekt intenzivně „blikne“ ne jednou, ale několikrát.

    Krátce

    Kambrickou explozi odstartovaly fekálie. Status quo a stagnaci života nakonec navždy přerušila evoluce živočichů disponujících střevem… (úryvek z knihy Nick Lane: Kyslík. Molekula, která stvořila svět)

    Blízká supernova před 2,5 miliony let možná odstartovala doby ledové. Z této doby pocházejí vrstvy manganové horniny, v nichž se podařilo objevit izotopy železa (60-Fe) a manganu (53-Mn).

    Viry dokáží vytvářet kombinované proteiny z vlastních i hostitelových genů. Kombinované proteiny u jednoho z typů RNA virů vědci odhalil poprvé, o jejich existenci se kupodivu dosud nevědělo.

    Před 20 lety poprvé spustili jaderný reaktor v Temelíně. Štěpná reakce v něm proběhla 11. října 2000 v 6:19 hodin.

    Zahájeno klinické testování české látky pro léčbu rakoviny. Látka DRP-104 uvolňuje v nádorech antimetabolit DON, který zastavuje buněčný metabolismus glutaminu.

    Letokruhy stromů odkrývají, jak sopečné erupce formovaly klima. Relativně stálá období s teplými léty byla spojena s prosperitou a společenskou stabilitou v Evropě a Číně.

    Umírající bakterie vystřelují nanotrubičky. Tyto nanotrubičky jsou v současné odborné literatuře popisovány jako kanály, kterými si bakterie mohou vyměňovat i rezistence vůči antibiotikům. Podle nového objevu jde o projev smrti.

    Průlom: Astronomové získali snímek exoplanety Beta Pictoris c. V nové studii představili vědci snímek exoplanety. Podařilo se ho získat prostřednictvím přístroje GRAVITY, který kombinuje světlo ze všech čtyř dalekohledů VLT v Chile.

    Manganová bakterie žije ve vodách i na laboratorním skle. Na dnech oceánů dokonce nacházíme shluky oxidů manganu až o velikosti grapefruitu, vzhledem k cenám manganu a jeho koncentraci v těchto útvarech se zvažuje i jejich těžba…

    Pavel Houser

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    18.10.2020 00:08 Skeptik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Týden na ScienceMag.cz: Přístup ke kvantovému počítači s 5 000 qubity
    Takže už to umí louskat nejen AES 256, ale i AES 5000bit?
    18.10.2020 14:12 pavel houser
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Týden na ScienceMag.cz: Přístup ke kvantovému počítači s 5 000 qubity
    d-wave delal a nejspis stale dela jen kvantove zihani, neni to univerzalni kvantovy pocitac (faktorizace apod.)
    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.