abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 8
    včera 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 9
    včera 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 36
    25.4. 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    25.4. 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    25.4. 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (74%)
     (8%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 824 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Týden na ScienceMag.cz: Programujeme DNA ve Verilogu

    22. 4. 2016 | Redakce | Různé | 1602×

    Další kvantový počítač z MITu. Karbyn, nová modifikace uhlíku. Domácí robotický lékař od Intelu. Matlab podporuje vícevrstvé neuronové sítě. Jak lze hacknout kamery monitorující dopravu. Cluster z Brna v roli superpočítače. A nakonec na okraj IT – záhady prvočísel a jak lidský mozek těžko chápe pravděpodobnost.

    Společnost Nitemedia, vydavatel ABCLinuxu, spustila jako svůj nový projekt web ScienceMag.cz. Podobně jako v případě ITBiz.cz budeme přinášet pravidelný přehled nejzajímavějšího obsahu.

    Grafen není jediný

    Bude se zítřejší elektronika nebo i další komponenty vyrábět ne z snad z grafenu, ale jiné modifikace uhlíku, karbynu? Co je vlastně karbyn zač a jak to souvisí se známým konceptem výtahu na oběžnou dráhu?

    BioVerilog: Programovací jazyk pro DNA z MITu

    Chceme přidat do živé bakteriální buňky specifické funkce, třeba reakci v závislosti na detekci určité látky? Nové programovací prostředí vygeneruje automaticky odpovídající biologický obvod v podobě sekvence DNA.

    Jinak řečeno, stačí umět Verilog a vše ostatní pak zařídí kompilátor, jehož výsledkem bude pořadí písmenek v DNA. (A pak vám molekulu nasyntetizují v laboratoři, o syntéze také nemusíte nic vědět.) Najednou se strašně rozšiřuje množství lidí, kteří si mohou hrát s DNA.

    Intel a Meridian zahájí testování robotického domácího lékaře

    Robot je vybaven funkcí rozpoznání hlasu i strojovým viděním. Hlavním motorem vývoje je stárnutí populace.

    Potíže internetu věcí – kamery monitorující dopravu

    Jak jsou zranitelné současné systémy pro monitoring dopravy? Senzory/čidla například obsahují štítek se jménem výrobce a názvem zařízení, následkem čehož lze dohledat další informace. Chyby umožňují bezdrátový přístup, jsou nastavená slabá hesla, která lze prolomit hrubou silou.

    Další kvantový počítač pro faktorizaci

    Na MITu přišli s dalším kvantovým počítačem. I když zatím zvládne jen tu nejjednodušší faktorizaci (15 = 3 x 5), systém má mít prý jako hlavní výhodou velkou škálovatelnost.

    Cluster z Brna pro 3D rekonstrukce

    Speciální superpočítač (cluster) z Brna slouží pro rekonstrukci 3D vzorku z mikroskopických snímků. Počítač je součástí přístroje HeliScan MicroCT. Technologii původně používala Australská národní univerzita, clusterové řešení umožňuje výpočetně zvládnout i bez jejích extrémních výpočetních prostředků.

    Strojové učení pomocí vícevrstvých sítí

    Nový Matlab R2016a mj. podporuje vícevrstvé (konvoluční) neuronové sítě. Výpočetní výkon dnes již umožňuje i učení sítí tohoto typu. V Matlabu se strojové učení (resp. deep learning) používá především pro rozpoznávání obrazu. Plus další novinky tohoto oblíbeného výpočetního a modelovacího prostředí.


    Protože se jedná o první přehled, přidáváme ještě odkazy na několik snad zajímavých textů publikovaných již dříve, mimo téma IT:

    Hádanky Šípkové Růženky – horší než paradox se skřínkami

    Pravděpodobně znáte úlohu se skřínkami. Máte tři skřínky, v jedné je odměna, dvě jsou prázdné. Ukážete na jednu, experimentátor otevře jednu z dalších dvou a ta je prázdná. Máte nyní trvat na své původní volbě, nebo si vybrat třetí skřínku? Jako by to nebylo dost paradoxní, existuje ještě záhadnější verze (podobná? stejná?) problému, kde se neshodnou ani odborníci. Máte Šípkovou Růženku a podle výsledku hodu mincí ji budete různě probouzet a ona bude různě zase usínat a zapomínat. Narazíme na pravděpodobnosti, s nimiž se lidský mozek potýká jen velmi obtížně.

    Prvočísla prý nejsou zcela náhodná – „nerada se opakují“

    Vezměte prvočíslo, které končí na 1. Další prvočíslo v řadě bude končit na 1, 3, 7 nebo 9. Kupodivu ale tyto číslice nejsou zastoupeny v obrovském vzorku prvočísel rovnoměrně, devítka je zde nejméně častá. Existují i další podobné „zákonitosti“. Po stránce teorie tomu nikdo nerozumí. A samozřejmě z toho vznikají i otázky, jakou roli vlastně hraje „numerická matematika“.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    23.4.2016 10:44 dumblob | skóre: 10 | blog: dumblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Týden na ScienceMag.cz: Programujeme DNA ve Verilogu
    Nu, míchat číslo (ba dokonce celou numerickou matematiku) a jeho reprezentaci (kde v nějaké konkrétní reprezentaci naleznu nerovnoměrné rozdělení pravděpodobnosti částí této reprezentace a z toho odvodím, že tomu nikdo nerozumí) považuji na poloodborném portále AbcLinuxu za více než přitažené za vlasy :-(
    26.4.2016 15:48 pavel houser
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Týden na ScienceMag.cz: Programujeme DNA ve Verilogu
    v tom si dovolim nesouhlasit - viz zdroj, skutecne se tomu nerozumi, alespon to rikaji komentatori. a ani s michanim cisla a konkretniho zapisu v desitkove soustave ... no anomalie v rozlozeni bude samozrejme i v jine soustave, jen tam nebude tak zretelne viditelna. (takze dejme tomu, ze kdybychom pouzivali dvojkovou soustavu, tak to nikdo nebude zkoumat, nikdo si asi nepolozi takovou otazku, to jo)

    ciste statisticky podobnych "zavislosti" musi vyjit x, aniz neco znamenaji. Je toto ten pripad? (zvlast, kdyz podle vseho prislusna zavislost na mnozinach cim dal vyssich prvocisel ustupuje k nahodnemu rozdeleni... no ale jeste nejakou dobu pretrvava. pry.)
    26.4.2016 23:42 dumblob | skóre: 10 | blog: dumblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Týden na ScienceMag.cz: Programujeme DNA ve Verilogu
    Chápu Váš komentář a souhlasím s poznámkami (ačkoliv existuje jednoduchý argument, že algoritmus pro výpočet reprezentace čísla může být ať již úmyslně nebo neúmyslně vytvořený tak, aby právě tyto anomálie buď perfektně skryl, resp. "vynutil" např. rovnoměrné rozložení a nebo naopak aby anomálie vytvořil - můžeme začít např. PRNG; tedy studium reprezentace čísla mně osobně přijde skoro bezpředmětné na rozdíl od studia čísel samotných např. pomocí topologických (pod)prostorů, okolí atd.).

    Každopádně v mé reakci jsem však napadal neplatné odvození. Tedy implikaci, kdy z nerozhodnutelného tvrzení je ve zprávičce odvozeno rozhodnutelné tvrzení.

    zdá se, že vybraná konkrétní reprezentace vybraných čísel vykazuje anomálie => neexistuje nikdo, kdo by tomu rozuměl

    Přitom z nerozhodnutelného tvrzení lze odvodit zase pouze nerozhodnutelné tvrzení.
    23.4.2016 11:13 koroptev
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Týden na ScienceMag.cz: Programujeme DNA ve Verilogu
    No ono i vysvetleni skrinkoveho paradoxu ktery je dlouhodobe znam pod terminem monty hall problem je krapet kostrbate, klic k chapani tkvi v tom, ze moderator/manipulator po prvni volbe otevre vzdy prazdnou "skrinku" (toto je soucasti zadani, coz je v clanku popsano celkem nezrejme) a jelikoz clovek s pravdepodobnosti 2/3 (3 skrinky, 2 prazdne) zvoli v prvnim tahu prave prazdnou a druhou prazdnou je pote nucen odhalit moderator, tudiz zbyla obsahuje vyhru, tak proto je vyhodne menit volbu.
    kyknos avatar 26.4.2016 16:38 kyknos | skóre: 18 | blog: Quid novi? | Ranša Rosa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Týden na ScienceMag.cz: Programujeme DNA ve Verilogu
    To s tou ruzenkou je řádná blbost a ne paradox
    So the Nationalists and the Socialists have the same policy on Brexit. They should get together and form a...

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.