abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 16:33 | Nová verze Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 03:22 | Zajímavý článek

    V aktuálním příspěvku na blogu počítačové hry Factorio (Wikipedie) se vývojář s přezývkou raiguard rozepsal o podpoře Linuxu. Rozebírá problémy a výzvy jako přechod linuxových distribucí z X11 na Wayland, dekorace oken na straně klienta a GNOME, změna velikosti okna ve správci oken Sway, …

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 00:11 | Nová verze

    Rakudo (Wikipedie), tj. překladač programovacího jazyka Raku (Wikipedie), byl vydán ve verzi #171 (2024.04). Programovací jazyk Raku byl dříve znám pod názvem Perl 6.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    včera 17:44 | Nová verze

    Společnost Epic Games vydala verzi 5.4 svého proprietárního multiplatformního herního enginu Unreal Engine (Wikipedie). Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    26.4. 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    26.4. 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 9
    26.4. 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 44
    25.4. 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 14
    25.4. 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    25.4. 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (75%)
     (8%)
     (2%)
     (15%)
    Celkem 871 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Týden na ScienceMag.cz: Rotace atomů pro kódování informace

    11. 5. 2018 | Redakce | Různé | 1037×

    Jak přesně určit, odkud byla pořízena fotografie, a k čemu to může být dobré? Blockchain podniky využívají málo, technologii čeká deziluze. Další firmy plánují samořízené létající taxi. Optické vlákno jako detektor. Život v atmosféře Venuše? Kukačky mezi rybami.

    Ukládání informace do směru rotace atomů v molekule

    Atomy v základní jednotce krystalové mřížky (n-úhelníku) selenidu wolframičitého se mohou „kroutit“ vždy jedním směrem. Směr rotace lze řídit, ale přitom se nemění sama od sebe. Xiang Zhang a jeho kolegové ve studii publikované v Science proto navrhují, že by tímto způsobem šlo ukládat informaci. N-úhelník může fungovat i složitěji, v jednom z uspořádání mohou např. atomy selenu kmitat ve směru hodinových ručiček, zatímco atomy wolframu zůstávají v klidu. Přepínat mezi různými stavy pak šlo pomocí ultrarychlých laserů.

    Autonomní létající taxi chystají také Airbus a Siemens

    CityAirbus by se měl již za několik let prohánět nad přeplněnými ulicemi velkých měst. Je konstruován tak, aby dokázal najednou pojmout až čtyři cestující. V první fázi provozu bude létat s pilotem na palubě, později by měl přejít do plně autonomního režimu. Jeho hlavní předností by měla být rychlost, poněvadž dokáže zrychlit až na 120 km/h.

    Odborníci z VUT umí z fotky určit, z jakého místa na zemi byl snímek pořízen

    V digitální fotografii je zakódována přibližná GSM souřadnice polohy, odkud byla fotka pořízena. Tuto polohu lze dále upřesnit a najít přesnou orientaci kamery či fotoaparátu. Autoři výzkumu to dokáží díky digitálním modelům krajiny, ze kterých získávají výšková data o terénu. Geo-lokalizace může pomoci například při pátracích akcích po pohřešovaných osobách nebo při editování již pořízených snímků. Čtení krajiny podle autorů projektu pomůže také při navigaci samořiditelných aut či dronů.

    Fázový optický senzorický systém pro ochranu sítí

    Optické vlákno lze použít nejen pro přenos dat, ale také k detekci akustických/mechanických vibrací. Systém vyvinutý v Cesnetu je založen na principu fázově citlivého optického reflektometru a umožňuje vytvářet z běžných telekomunikačních vláken síť senzorů s rozlišením dvou blízkých událostí s přesností řádově desítek metrů. A co sledování zemětřesení?

    Blockchain je spíš budoucnost než realita

    Průzkum Gartneru: Jen 1 % CIO již nějakým způsobem nasadilo v podniku blockchain a pouhých 8 % CIO s ním experimentuje nebo má v této oblasti krátkodobé záměry. Více než tři čtvrtiny (77 %) CIO pak uvádí, že se o tuto technologii nezajímají a/nebo ji nijak neplánují využít. Respondenti uvádějí, že je velmi těžké sehnat specialisty na tuto technologii, nasazení navíc vyžaduje velké změny v rámci IT oddělení i celé firemní kultury.

    Krátce

    Dusík ze zvětralých hornin. Jak se nově ukazuje, cyklus dusíku v živé přírodě zahrnuje vstup nejenom z atmosféry.

    Kukačky mezi rybami pod lupou. Hostitelské ryby (ty, které se o potomstvo nevědomky starají) svá vlastní mláďata inkubují v ústní dutině.

    Přístroj pro rychlé měření vysokoteplotní odolnosti rostlin. Kus listu se zahřívá na 75 stupňů, se zvyšující se teplotou se mění chlorofylová fluorescence.

    Existují civilizace uvězněné gravitací vlastního světa? Větší planety znamenají vyšší gravitaci a to může značně komplikovat případným civilizacím cesty do vesmíru.

    Venuše opět v centru zájmu. O životě pozemského typu v atmosféře Venuše se uvažuje již delší dobu, nyní zde ale vědci objevili podezřelé tmavé tečky – takže se můžeme pustit do dalších spekulací.

    Uprchlá planetka na periferii Sluneční soustavy. Dalekohledy ESO nalezly první uhlíkatou planetku v Kuiperově pásu.

    Slovní zásoba a gramatika jdou proti sobě? Co se při růstu populace děje s jazykem? Podle nové studie dochází k rozšiřování slovní zásoby a naopak se zjednodušuje gramatika.

    Pavel Houser

           

    Hodnocení: -

    zatím nehodnoceno
            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.