abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:11 | IT novinky

    Virtualizační softwary VMware Workstation Pro a VMware Fusion Pro jsou nově pro osobní použití zdarma. Softwary VMware Workstation Player a VMware Fusion Player končí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 02:11 | Nová verze

    Linuxová distribuce Endless OS (Wikipedie) byla vydána ve verzi 6.0.0. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu, poznámkách k vydání a také na YouTube.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 15:44 | Nová verze

    Byl vydán Mozilla Firefox 126.0. Přehled novinek v poznámkách k vydání, poznámkách k vydání pro firmy a na stránce věnované vývojářům. Vylepšena byla funkce "Zkopírovat odkaz bez sledovacích prvků". Přidána byla podpora zstd (Zstandard). Řešeny jsou rovněž bezpečnostní chyby. Nový Firefox 126 je již k dispozici také na Flathubu a Snapcraftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 15:22 | Nová verze

    Grafana (Wikipedie), tj. open source nástroj pro vizualizaci různých metrik a s ní související dotazování, upozorňování a lepší porozumění, byla vydána ve verzi 11.0. Přehled novinek v aktualizované dokumentaci.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 14:55 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 24.0 linuxové distribuce Manjaro (Wikipedie). Její kódové jméno je Wynsdey. Ke stažení je v edicích GNOME, KDE PLASMA a XFCE.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 13:00 | Nová verze

    Byla představena oficiální rozšiřující deska Raspberry Pi M.2 HAT+ pro připojování M.2 periferii jako jsou NVMe disky a AI akcelerátory k Raspberry Pi 5. Cena je 12 dolarů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 12:44 | Pozvánky

    V Praze o víkendu proběhla bastlířská událost roku - výstava Maker Fair v Praze. I strahovští bastlíři nelenili a bastly ostatních prozkoumali. Přijďte si proto i vy na Virtuální Bastlírnu popovídat, co Vás nejvíce zaujalo a jaké projekty jste si přinesli! Samozřejmě, nejen českou bastlířskou scénou je člověk živ - takže co se stalo ve světě a o čem mohou strahováci něco říct? Smutnou zprávou může být to, že provozovatel Sigfoxu jde do

    … více »
    bkralik | Komentářů: 0
    včera 12:33 | Humor

    Kam asi vede IllllIllIIl.llIlI.lI? Zkracovač URL llIlI.lI.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    13.5. 22:00 | IT novinky

    Společnost OpenAI představila svůj nejnovější AI model GPT-4o (o jako omni, tj. vše). Nově také "vidí" a "slyší". Videoukázky na 𝕏 nebo YouTube.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    13.5. 15:44 | Zajímavý článek

    Ondřej Filip publikoval reportáž z ceremonie podpisu kořenové zóny DNS. Zhlédnout lze také jeho nedávnou přednášku Jak se podepisuje kořenová zóna Internetu v rámci cyklu Fyzikální čtvrtky FEL ČVUT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (74%)
     (5%)
     (10%)
     (11%)
    Celkem 275 hlasů
     Komentářů: 16, poslední včera 11:05
    Rozcestník

    Týden na ScienceMag.cz: Supravodivost a topologické izolátory

    10. 1. 2020 | Redakce | Různé | 2661×

    Jak poskládat kvantové bity v křemíku. Google dál vylepšuje algoritmy pro diagnózu rakoviny. Digitálně vylepšené jídlo. Urychlovače na čipu. Proč led klouže. Sopky na Venuši.

    Urychlovač částic na čipu rozběhne elektrony až na 94 % rychlosti světla

    Do křemíku jsou vyvrtány dutiny v rozměrech nanometrů a v těchto dutinách vytvořeno vakuum. Elektrony se při pohybu v dutinách urychlují pomocí infračerveného laseru. Do konce letošního roku chtějí autoři výzkumu dosáhnout energií 1 MeV, aniž by velikost čipu překročila 1 cm.

    Proč led klouže? Nová studie pomůže rozluštit fyzikální hádanku

    Podle některých názorů může za nízkou hodnotu koeficientu tření tenká vrstva kapalné vody, která se tvoří mezi ledem a klouzajícím objektem. Při tření vzniká teplo, v důsledku kterého se část ledu roztaví a vytvoří se vrstvička kapalné vody. Tato hypotéza má však řadu nezodpovězených otázek.

    Umělá inteligence Googlu překonala lékaře při diagnóze rakoviny prsu

    Nově představený model byl vyškolen na mamogramech, tj. rentgenových snímcích pacientek. S využitím 76 000 snímků z Velké Británie a 15 000 z USA pak umělá inteligence dokázala z hlediska úspěšnosti překonat diagnózu stanovenou specializovanými lékaři. Vědci z divize Google Health navrhují, aby se podobné programy začaly brzy využívat i v praxi jako druhý hlas.

    Čeští vědci hledají materiály pro bezztrátový přenos signálu

    Studie, která se zabývala charakterizací vlastností topologických izolátorů (materiálů, které vedou elektrický proud pouze na povrchu a jinak se chovají jako izolanty), může mít vztah i k vývoji kvantových počítačů. Odborníci z Německa, Rakouska a ČR ověřovali vlastnosti telluridu bismutu s příměsí manganu. Právě mangan změnil díky svému magnetismu strukturu látky, která se pak chová jako supravodič.

    Qubity v křemíku dokáží komunikovat i na delší vzdálenost

    Výzkumy v oblasti kvantových počítačů se stále více soustředí nikoliv na samotné qubity, ale na celkovou architekturu systému, možnosti jeho řízení a škálování. Jeden ze zásadních problémů až dosud představovala komunikace mezi jednotlivými qubity. Přenos informace se alespoň u spinových qubitů v křemíku až dosud realizoval pouze mezi bezprostředními sousedy.

    Krátce

    DNA drží při sobě spíše hydrofobní interakce než vodíkové můstky. Ke smotání DNA má stačit prostě to, že příslušné části molekul kolem vodíkových bází jsou hydrofóbní, takže se ve vodném prostředí snaží dostat dovnitř molekuly.

    Záhada husího hejna ve tvaru V: matematika v pozadí. Co hejno nutí zaujmout tento tvar? (úryvek z knihy Ian Stewart: Kufřík matematických záhad profesora Stewarta)

    Reaktory na FJFI: VR-1 Vrabec má 30 let. Největší událost světa částicové fyziky – konference ICHEP (International Conference on High Energy Physics) – poprvé v historii zavítá v roce 2020 do Prahy.

    Planety z cukrové vaty. Mnoho podobných planet je nafouknutých, ale tyto tři opravdu hodně.

    Venuše je možná stále vulkanicky aktivní. Proudy lávy na povrchu Venuše mohou být údajně staré jen několik let, což by znamenalo, že Venuše je vedle Země jedinou vulkanicky aktivní planetou Sluneční soustavy.

    Mozek jako uživatelské rozhraní a Internet smyslů. Do roku 2030 nám prý technologie umožní manipulovat s chutí a digitálně vylepšit jídlo, které jíme (výsledky průzkumu, co uživatelé očekávají od vývoje technologií).

    Jak kořeny rostlin reagují na gravitaci? Jemněji a přesněji. Klíčovými hráči v tomto procesu jsou rostlinný hormon auxin a bílkoviny, které ho přenášejí mezi buňkami.

    Objev neustálé eroze a regenerace slunečních erupcí. Sluneční aktivita: nově objevený typ rekonexe vede k podivným změnám magnetických propojení.

    V Evropě budou letos spuštěny 4 nové jaderné bloky. Letos poprvé od roku 2007 posílí evropskou energetiku nové jaderné bloky, a to rovnou čtyři. Svět by si měl polepšit o dalších třináct bloků.

    Poprvé zaznamenáno, že nástroje používají i mořští ptáci – papuchalkové. Za génie ptačí říše se obvykle považují krkavcovití ptáci a papoušci. Inteligenci mořských ptáků jsme možná až dosud trochu podceňovali.

    Pavel Houser

           

    Hodnocení: -

    zatím nehodnoceno
            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.