abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 744 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Týden na ScienceMag.cz: Supravodivost i bez vysokého tlaku

    25. 7. 2021 | Redakce | Různé | 1784×

    Elektřinu lze sbírat i z potu. Uhlíkové nanotrubičky jako elektřina, bez drátů i baterie. Koronavirus a HIV. Jak vzniklo Oortovo mračno.

    Supravodivost: Obešli nutnost vysokého tlaku

    V poslední době bylo u několika sloučenin s exotickými chemickými vzorci (hydridy ThH10, UH10, LaH10, H3S…) dosaženo supravodivosti už málem za pokojové teploty, nicméně pro změnu zase vyžadovala obří tlaky. Nový výzkum sám o sobě žádný rekord nepřináší, nicméně ukazuje, že vysoký tlak by u některých látek mohl jít aplikovat pouze jednorázově, a supravodivost by pak mohla přetrvat i za tlaku normálního.

    Kombinace 2D materiálů může vyvolat fotovoltaický jev

    Selenid wolframičitý WSe2 ve 2D formě nefunguje jako fotovoltaický materiál, 2D forma černého fosforu také ne. Když ale mřížky obou materiálů položíme na sebe, fotovoltaický jev se objeví. Takové chování se vědcům podařilo zachytit a popsat vůbec poprvé, navíc výsledná podoba jevu se má poněkud odlišovat od toho, jak probíhá přeměna energie v dnes používaných solárních článcích.

    Elektřina z potu na koncích prstů

    Nové zařízení získává energii z potu, a to doslova. Nejde přitom o to, že bychom třeba baterii nabíjeli jízdou na kole nebo jinou námahou, zdrojem energie je opravdu pot. V horku se potíme samovolně a, což je méně známo, na koncích prstů vzniká člověku docela dost potu i za mírných podmínek, včetně spánku v chladnější místnosti.

    Uhlíkové nanotrubičky jako elektřina, bez drátů i baterie

    Nasypeme uhlíkové nanotrubičky do organického rozpouštědla a ty samotnou interakcí s kapalinou (organickým rozpouštědlem) začnou produkovat elektrický proud. Výsledkem je elektrochemická reakce bez toho, že bylo třeba připojovat systém ke zdroji elektrického proudu. Kromě elektrochemie by se podle autorů studie tento přístup mohl uplatnit i jako pohon mikro/nanorobotů. Celé je to zajímavé ovšem i z teoretického hlediska, protože jde o nově popsaný mechanismus

    Krátce

    Koronavirus zmutoval u nemocného s HIV. Pacient s pokročilým HIV měl pouze slabý průběh onemocnění COVID-19, nicméně testy u něj prokazovaly přítomnost viru po dobu 216 dní.

    Syrová strava pro psy je plná bakterií rezistentních k antibiotikům. Krmit domácí mazlíčky syrovou stravou (BARF, raw apod.) je stále módnější, současně ale i nebezpečné, a to i pro člověka.

    Oxid grafenu dokáže filtrovat laktózu z mléka. Membrány oxidu grafenu se dají efektivně používat nejen k odsolování mořské vody. Tyto filtry by podle nové studie mohly najít uplatnění i v potravinářském průmyslu.

    Komplikovaný vznik Oortova mračna. Oortovo mračno (Oortův oblak) se táhne na vnějším okraji Sluneční soustavy, zhruba od 3 000 do asi asi 200 000 AU. Odhaduje se, že Oortův oblak obsahuje zhruba 100 miliard komet a podobných objektů.

    Další experiment ukázal, že štěňata vrozeně čtou lidská gesta, vlčata ne. Psí schopnost rozumět lidským gestům a reagovat na ně (poslouchat je) je psům vrozená. I když vlčata spí s člověkem v posteli, chovají se jinak.

    Záhadná síla. Tupolevova ulice je nachází na severním okraji Prahy mezi Ďáblicemi a Čakovicemi. Klíčová otázka ovšem zní, proč v této části Prahy skoro všechno zatáčí nalevo. (dle knihy Grébovské motyky a další pražské legendy)

    NK buňky mohou způsobit neúspěch transplantace kostní dřeně. Úspěch transplantace kostní dřeně závisí na optimální kondici dárcovských krvetvorných kmenových buněk, které jsou pacientovi podány.

    Maxwellův démon pomáhá s výzkumem aktivních částic. Opustí-li částice experimentální oblast, počítač (démon), který řídí experiment, počká, až se vlivem rotačního Brownova pohybu vhodně natočí.

    Jak změřit teplotu sluneční koróny. Díky svým měřením odborníci určili zdroje různých proudů slunečního větru ve sluneční koróně.

    Projekt LIGATE pro návrh léčiv. Konsorcium Exscalate4COV je známé tím, že provedlo největší superpočítačový experiment, který kdy byl absolvován v souvislosti s virem SARS-CoV-2.

    Přetížené tísňové linky? S řešením pomůže umělá inteligence. Voicebot volajícího vyslechne a případně se doptá na další podrobnosti nutné pro výjezd záchranných složek.

    Galaktický ohňostroj: nové záběry ESO odhalují struktury v blízkých galaxiích. Vznikl mimořádně detailní atlas hvězdných porodnic v blízkém vesmíru.

    Na cestě k řešení marsovské metanové záhady. Nesrovnalosti mezi odlišnými měřeními metanu možná souvisí s denní dobu, kdy jsou pořízeny.

    Pavel Houser

           

    Hodnocení: -

    zatím nehodnoceno
            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    Jendа avatar 25.7.2021 04:09 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Týden na ScienceMag.cz: Supravodivost i bez vysokého tlaku
    Při stisku klávesy na počítači navíc vznikne dalších 30 mJ.
    Pokud vám tohle taky přišlo na první pohled nějak hodně (ta věc se může deformovat odhadem maximálně o milimetr, pro výrobu 30 mJ by tak byla potřeba síla 30 N (3 kgf); stránky s klávesnicovým pornem uvádějí běžnou sílu stisku 50-100x nižší), tak vězte, že podle paperu se úder při psaní nepoužívá pro piezoměnič, ale aby se pot dostal do pórů článku, protože samovolně jim to nějak nefunguje.
    The finger contact-based BFC [lactate-based biofuel cells] can continuously harvest 300 mJ/cm2 of energy over 10 h of sleep without any mechanical input or over 30 mJ of energy per h from a single press of a finger that consumes merely 0.5 mJ mechanical energy, resulting in a high EROI of 6,000%; repeated touching results in refueling and enhanced convection, and can further boost the power to harvest more energy over a shorter time period
    Jendа avatar 25.7.2021 04:11 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Týden na ScienceMag.cz: Supravodivost i bez vysokého tlaku
    Asi jsem měl citovat ještě jednu větu před tím:
    Porous polyvinyl alcohol (PVA) hydrogel was further employed to eliminate the Laplace pressure of sweat droplets to facilitate continuous sweat transfer from the fingertip to the BFC electrodes, while retaining the fuel toward continuous harvesting
    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.