abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 14:22 | IT novinky

    VASA-1, výzkumný projekt Microsoftu. Na vstupu stačí jediná fotka a zvukový záznam. Na výstupu je dokonalá mluvící nebo zpívající hlava. Prý si technologii nechá jenom pro sebe. Žádné demo, API nebo placená služba. Zatím.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:44 | Nová verze

    Nová čísla časopisů od nakladatelství Raspberry Pi: MagPi 140 (pdf) a HackSpace 77 (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 01:00 | Nová verze

    ESPHome, tj. open source systém umožňující nastavovat zařízení s čipy ESP (i dalšími) pomocí konfiguračních souborů a připojit je do domácí automatizace, například do Home Assistantu, byl vydán ve verzi 2024.4.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:11 | IT novinky Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 20:55 | Nová verze

    Neziskové průmyslové konsorcium Khronos Group vydalo verzi 1.1 specifikace OpenXR (Wikipedie), tj. standardu specifikujícího přístup k platformám a zařízením pro XR, tj. platformám a zařízením pro AR (rozšířenou realitu) a VR (virtuální realitu). Do základu se z rozšíření dostalo XR_EXT_local_floor. Společnost Collabora implementuje novou verzi specifikace do platformy Monado, tj. open source implementace OpenXR.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 0.38.0 multimediálního přehrávače mpv (Wikipedie) vycházejícího z přehrávačů MPlayer a mplayer2. Přehled novinek, změn a oprav na GitHubu. Požadován je FFmpeg 4.4 nebo novější a také libplacebo 6.338.2 nebo novější.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    včera 17:11 | Nová verze

    ClamAV (Wikipedie), tj. multiplatformní antivirový engine s otevřeným zdrojovým kódem pro detekci trojských koní, virů, malwaru a dalších škodlivých hrozeb, byl vydán ve verzích 1.3.1, 1.2.3 a 1.0.6. Ve verzi 1.3.1 je mimo jiné řešena bezpečnostní chyba CVE-2024-20380.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 12:11 | IT novinky

    Digitální a informační agentura (DIA) oznámila (PDF, X a Facebook), že mobilní aplikace Portál občana je ode dneška oficiálně venku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    včera 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    17.4. 17:55 | IT novinky

    Společnost Volla Systeme stojící za telefony Volla spustila na Kickstarteru kampaň na podporu tabletu Volla Tablet s Volla OS nebo Ubuntu Touch.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    KDE Plasma 6
     (68%)
     (10%)
     (2%)
     (20%)
    Celkem 563 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Týden na ScienceMag.cz: Umělá inteligence a signály odměn

    22. 10. 2021 | Redakce | Novinky | 2139×

    Problém zpětnovazebného učení u skutečné umělé inteligence. Primordiální černé díry. Záhadné rádiové vlny. Nejchytřejší psi. Drony jako hasiči.

    Umělá inteligence a problém zadrátování hlavy

    Život musí být pro AlphaGo během tréninku dost frustrující: čím lépe si vede, tím lepším se stává jeho protivník – protože jeho protivník je téměř přesná kopie jeho samého. Procento výher se pohybuje kolem 50 procent bez ohledu na to, jak se lepší. Pokud by byl inteligentnější – pokud by se jeho návrh blížil tomu, co bychom očekávali od systému AI lidské úrovně –, dokázal by ten problém napravit. Takový AlphaGo++ nepředpokládá, že svět je jen hrací deska go, protože taková hypotéza by nechávala mnoho věcí nevysvětlených. (úryvek z knihy Stuart Russell: Jako člověk: Umělá inteligence a problém jejího ovládání)

    Žádné primordiální černé díry zase nenašli

    Podle některých teorií vzniklo v období krátce po velkém třesku, kdy mezi jednotlivými místy vesmíru existovaly obrovské rozdíly v hustotě, velké množství černých děr o různých velikostech. Mnohé z nich zase mezitím zanikly nebo zfúzovaly, ale jiné by mohly/měly přetrvávat. Koncept prvotních černých děr je zajímavý i tím, že bychom jimi mohli vysvětlovat temnou hmotu.

    42 snímků ESO zachycuje největší planetky hlavního pásu Sluneční soustavy

    Většina planetek v pozorovaném vzorku má průměr větší než 100 km. Konkrétněji se týmu podařilo zobrazit téměř všechny objekty hlavního pásu s průměrem větším než 200 km, 20 z celkem 23 takto velkých těles. Dva největší asteroidy, které členové týmu zkoumali, byly Ceres a Vesta s průměry kolem 940 respektive 520 kilometrů, zatímco u těch nejmenších – Urania a Ausomia – se průměr pohybuje jen kolem 90 kilometrů.

    Krátce

    Nobelova cena za komplexní systémy. Parisiho konstrukce je natolik univerzální, že nachází využití nejen ve fyzice, ale obecně v komplexních systémech, ve kterých velký počet interagujících elementů podléhá množství skrytých vazeb, které je potřeba odhalit.

    Vytvořili extrémně silný jednomolekulový magnet. Kombinací kovů vzácných zemin a můstku ze čtyř atomů dusíku se vědcům podařilo vytvořit jednomolekulový magnet s vysokou odolností, tedy schopností odolávat demagnetizaci.

    Americký laser pro misi LISA. Unikátní přístroj je navržen k detekci droboučkého vlnění gravitačního pole, které způsobuje třeba splynutí neutronových hvězd, černých děr a supermasivních černých děr ve vesmíru.

    Italská kronika popisuje Ameriku 150 let před Kolumbem. Nová analýza starých dokumentů má naznačovat, že italští námořníci z Janova (rodiště Kryštofa Kolumba) věděli o existenci Ameriky alespoň 150 let před Kolumbových oficiálním objevem.

    Co se děje, když se sluneční vítr srazí s magnetosférou Země. Když sluneční vítr narazí na magnetosféru, přenesou se podél hranice mezi nimi vlny energie. Vědci se dosud domnívali, že by tyto vlny měly směřovat ve směru slunečního větru, ale nová studie ukazuje, že některé vlny se chovají přesně opačně.

    Z ozářené vody připravili protonovaný vodík. Molekulu H3+, neboli protonovaný vodík (molekula H2 + proton), jsme dosud znali skoro jen z mezihvězdného prostoru.

    Stopa vzpřímeného hominida z Kréty je stará 6 milionů let. Mohlo jít o předka člověka? Nález je to poněkud záhadný, jaký tvor otisk chodila po sobě vůbec zanechal? Mohlo jít o předka člověka? A to nikoliv z Afriky, ale z Evropy?

    Záhadné rádiové vlny z centra Galaxie vydává zřejmě objekt dosud neznámého typu. Astronomové zachytili nezvyklý signál pocházející z centra Mléčné dráhy. Rádiové vlny neodpovídají žádnému v současnosti známému vzoru proměnného rádiového zdroje a mohly by naznačovat existenci nové třídy hvězdných objektů.

    Nejchytřejší psi se naučí za týden až 12 nových slov. 12 nových slov za týden, a pes si je pak zapamatuje nejméně na 2 měsíce. Nejde přitom o povely, ale skutečně o „názvy“ – přiřazení hraček a jejich názvů.

    Data z odpadních vod: Kolik je nakažených COVIDEM-19? Vědci z VŠCHT Praha ve spolupráci se společností Pražské vodovody a kanalizace a.s. pravidelně sledují množství viru SARS-CoV-2 v pražských odpadních vodách.

    Složité větvení chemických reakcí lze předpovídat. „Spolu s teorií jsme vyvinuli také metodu levného výpočtu a jednoduché analýzy distribuce kinetické energie reakčního systému na vrcholu energetické bariéry…“

    Test buněčné terapie nemoci motýlích křídel. Buňkami, které budou ve studii účastníkům podávány, jsou tzv. mezenchymální stromální/kmenové buňky.

    Inkubátor zaměřený na kosmické technologie podpoří 40 nových projektů. Agentura CzechInvest spustila nový program pro technologické startupy, v jehož rámci si mohou podnikatelé požádat o podporu v kosmickém inkubátoru ESA BIC Czech Republic.

    Česká astrofotografie měsíce: Mesiac a ISS. Abychom si představili vzájemné poměry vzdáleností i velikostí obou tak vzájemně rozdílných těles, zkusme si srovnat například úhlovou velikost stanice a prvního většího kráteru Maginus…

    Jak budou drony hasit požáry výškových budov. Přesné umisťování hasicích kapslí skrz okno, které si v budoucnu dron sám rozbije, je možné především díky vyspělému softwaru.

    Pavel Houser

           

    Hodnocení: -

    zatím nehodnoceno
            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.