abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 01:00 | Nová verze

    ESPHome, tj. open source systém umožňující nastavovat zařízení s čipy ESP (i dalšími) pomocí konfiguračních souborů a připojit je do domácí automatizace, například do Home Assistantu, byl vydán ve verzi 2024.4.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:11 | IT novinky Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 20:55 | Nová verze

    Neziskové průmyslové konsorcium Khronos Group vydalo verzi 1.1 specifikace OpenXR (Wikipedie), tj. standardu specifikujícího přístup k platformám a zařízením pro XR, tj. platformám a zařízením pro AR (rozšířenou realitu) a VR (virtuální realitu). Do základu se z rozšíření dostalo XR_EXT_local_floor. Společnost Collabora implementuje novou verzi specifikace do platformy Monado, tj. open source implementace OpenXR.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 0.38.0 multimediálního přehrávače mpv (Wikipedie) vycházejícího z přehrávačů MPlayer a mplayer2. Přehled novinek, změn a oprav na GitHubu. Požadován je FFmpeg 4.4 nebo novější a také libplacebo 6.338.2 nebo novější.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 17:11 | Nová verze

    ClamAV (Wikipedie), tj. multiplatformní antivirový engine s otevřeným zdrojovým kódem pro detekci trojských koní, virů, malwaru a dalších škodlivých hrozeb, byl vydán ve verzích 1.3.1, 1.2.3 a 1.0.6. Ve verzi 1.3.1 je mimo jiné řešena bezpečnostní chyba CVE-2024-20380.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 12:11 | IT novinky

    Digitální a informační agentura (DIA) oznámila (PDF, X a Facebook), že mobilní aplikace Portál občana je ode dneška oficiálně venku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    včera 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    17.4. 17:55 | IT novinky

    Společnost Volla Systeme stojící za telefony Volla spustila na Kickstarteru kampaň na podporu tabletu Volla Tablet s Volla OS nebo Ubuntu Touch.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    17.4. 17:44 | IT novinky

    Společnost Boston Dynamics oznámila, že humanoidní hydraulický robot HD Atlas šel do důchodu (YouTube). Nastupuje nová vylepšená elektrická varianta (YouTube).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    17.4. 15:11 | Nová verze

    Desktopové prostředí LXQt (Lightweight Qt Desktop Environment, Wikipedie) vzniklé sloučením projektů Razor-qt a LXDE bylo vydáno ve verzi 2.0.0. Přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 5
    KDE Plasma 6
     (68%)
     (10%)
     (2%)
     (19%)
    Celkem 556 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Týden na ScienceMag.cz: Zápis bitů do jediného atomu

    7. 8. 2016 | Redakce | Různé | 1589×

    Solární článek fungující jako umělý list, který váže oxid uhličitý. Lidský věk a sebevražda. Díra jako qubit kvantového počítače. Kde žijí nejvyšší lidé a čím je to dáno?

    Limity miniaturizace dosaženy?

    Miniaturizace, alespoň klasickou cestou, už těžko může zajít dál než pod zápis bitu do jediného atomu. Prototyp disku nabízí 500 TBPSI, asi 500krát tolik co nejhustší disky na současném trhu. Manipulace s bity se provádí pomocí řádkovacího tunelového mikroskopu (STM), hodnota je daná polohou atomu chlóru nad podložkou z mědi.

    Statistiky výšky lidí, v ČR jsme jedni z nejvyšších

    Velice zajímavé jsou výsledky průměrné výšky mužů a žen v jednotlivých zemích, i ve srovnání se situací před 100 lety. ČR je v obou kategoriích blízko čela žebříčků. Jak výsledky interpretovat? (Vliv genů, vliv stravy, rozdíly jako intenzita pohlavního výběru, přistěhovalci… Plus otázka, zda je to přepočítáno tak, aby se odrušil vliv demografické křivky… Nad daty lze určitě dlouho dumat, třeba ČR, Pobaltí ani Balkán asi nemají nejvyšší životní úroveň na světě, přesto jsou ale v žebříčcích vysoko.)

    Tesla expanduje, ale prodělává

    Tesla nakonec kupuje Solar City, přičemž ale oproti ceně na burze akcie přeplatila. A protože Musk je akcionářem v obou firmách, měla transakce (plánová už dříve, ale uskutečněná už nyní) četné kritiky. Mimochodem, samotná Tesla nedokázala splnit plánované prodeje a její ztráta vzrostla.

    Solární článek provádí obdobu fotosyntézy

    Připraven byl solární článek, respektive umělý list, který sluneční energii nepoužívá k výrobě elektřiny, ale váže oxid uhličitý a produkuje palivo. Systém tak funguje podobně jako fotosyntéza rostlin, i když výsledkem není cukr, nýbrž směs vodíku a oxidu uhelnatého. Uspořádání umělého listu je docela komplikované.

    Sebevražda a statistická kouzla

    Jak roste nebo klesá pravděpodobnost sebevraždy s věkem? Odpovědi jsou zajímavé samy o sobě, ale také ukazují na „statistická kouzla“. Řeklo by se, že nejvíc páchají sebevraždy lidé pod 20/kolem 20, nebo to jen budí nejvíce pozornosti? Jak to třeba vypadá se sebevražedností na x žijících lidí z příslušné věkové skupiny? A jak můžeme volbou základu, na který vše přepočítáme, interpretaci výsledků zdánlivě zcela převrátit?

    Drony ekonomickým tahounem?

    Donáškové drony začal v USA testovat i Google. Drony a návazné služby mají v rámci amerického HDP v roce 2025 generovat podle Obamovy administrativy až 82 miliard dolarů. Mimochodem – technologické firmy Google i Amazon v USA ale symbolicky předstihl mainstreamový 7-Eleven s donáškou koblihy.

    Kvantový počítač na základě děr

    Bity (qubity) kvantového počítače mohou být realizovány i jako díry. Samotnou hodnotu nese podobně jako u elektronu spin částice v kvantové tečce. (Poznámka PH: Ano, jak zde vlastně spiny nežádoucím způsobem interagují a proč může být díra výhodnější než spin, tomu bohužel opravdu nerozumím, nicméně třeba se článek ještě dočká aktualizace po konzultaci s někým fundovanějším.)

    Pavel Houser

           

    Hodnocení: -

    zatím nehodnoceno
            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    7.8.2016 23:07 Sten
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Týden na ScienceMag.cz: Zápis bitů do jediného atomu
    Oxid uhelnatý? Doufám, že to je jen první krok k fotosyntéze kyslíku, a ne finální produkt :-)
    8.8.2016 00:53 pavel houser
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Týden na ScienceMag.cz: Zápis bitů do jediného atomu
    kyslik vznika taky, proste vodikem z vody se CO2 zredukuje ne na cukr, ale jinak; nejak jako H2O + CO2 = H2 + CO + O2. CO+H2 je pak smes redukovanych latek, co se bude oxidovat za uvolneni energie; nicmene uplne v tom nevidim smysl oproti pouhe fotolyze a spalovani vodiku. kdyz uz redukce CO2, pak na ethanol a v tomto sobestacnost provozovatele :-)
    kyknos avatar 11.8.2016 07:53 kyknos | skóre: 18 | blog: Quid novi? | Ranša Rosa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Týden na ScienceMag.cz: Zápis bitů do jediného atomu
    Trošku bulvární nadpis, ne? Z něj bych si myslel, že jde o zápis skutečně do atomu jako takového, jeho vnitřního stavu. Tady je potřeba atomů víc, jelikož jde o jejich vzájemnou polohu.
    So the Nationalists and the Socialists have the same policy on Brexit. They should get together and form a...
    11.8.2016 11:44 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Týden na ScienceMag.cz: Zápis bitů do jediného atomu
    Jeden bit je vyjádřen jedním atomem. Podobně jako u děrných štítků nebo pásek je jeden bit vyjádřen jednou dírou nebo „nedírou“ – přestože samozřejmě musíte mít kolem těch děr štítek nebo pásku, nemůžete mít díru samotnou.
    kyknos avatar 11.8.2016 14:21 kyknos | skóre: 18 | blog: Quid novi? | Ranša Rosa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Týden na ScienceMag.cz: Zápis bitů do jediného atomu
    a to je prave ten nesmysl, na dernem stitku je mediem ten stitek, ne ta dira... zapisuje se na stitek, stejne tak tady se nezapisuje do atomu
    So the Nationalists and the Socialists have the same policy on Brexit. They should get together and form a...

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.