Desktopové prostředí KDE Plasma bylo vydáno ve verzi 6.7 (Mastodon). Přehled novinek i s videi a se snímky obrazovek v oficiálním oznámení. Podrobný přehled v seznamu změn.
Hříčka xsnow, která na ploše spustí sněžení, je protestware. Pokud jste v Rusku (LANG=ru), zobrazuje ukrajinské vlajky.
UBports, nadace a komunita kolem Ubuntu pro telefony a tablety Ubuntu Touch, vydala beta verzi Ubuntu Touch 24.04-2.0. Nová verze již počítá s výřezy pro fotoaparát (notch) a zaoblenými rohy displeje. Webový prohlížeče Morph přešel z Chromia 87 na Chromium 134. Do shellu Lomiri byl přidán editor snímků obrazovky.
V Praze probíhá Flock 2026, tj. konference pro přispěvatele a příznivce Fedory. Přednášky lze sledovat také na YouTube.
Node-RED (Wikipedie, GitHub), webová aplikace postavená na Node.js pro vizuální programování a propojování hardwarových zařízení, API a online služeb, byl vydán ve verzi 5.0. Přehled novinek v příspěvku na blogu.
Byla vydána nová verze 3.27.0 FreeRDP, tj. svobodné implementace protokolu RDP (Remote Desktop Protocol). Opraveno bylo 5 zranitelností.
Řídící výbor GCC schválil záměr do GCC začlenit backend WebAssembly.
Po 9 týdnech vývoje od vydání Linuxu 7.0 oznámil Linus Torvalds vydání Linuxu 7.1. Přehled novinek a vylepšení na LWN.net: první a druhá polovina začleňovacího okna a časem také na Linux Kernel Newbies.
Cheat Engine (Wikipedie) je s verzí 7.7 k dispozici už také pro Linux. Jedná se o proprietární skener/debugger paměti používaný především k cheatování v počítačových hrách.
Vláda USA nařídila společnosti Anthropic pozastavit přístup k modelům Fable 5 a Mythos 5 pro všechny cizince, včetně zaměstnanců Anthropicu.
Zdravim, zkusim to shrnout nejak od zacatku. Diky problemum s ACPI jsem byl nucen zkompilovat si new kernel (2.6.14.3, NB Asus M6A), zde acpi slape ok, ale nesla zase wifina. Tak sem pracoval na tomto problemu, po par hodinach "trapeni" jsem wifinu rozjel (ipw2200 v1.0.8, firmware v2.4).
A ted k tomu hlavnimu. Prikaz iwconfig mi haze toto:
lo no wireless extensions. eth0 no wireless extensions. eth1 IEEE 802.11g Nickname:"" Neoprávněný přístup do paměti (SIGSEGV)Zajimavy je, kdyz spustim Kismet a pak znovu iwconfig, uz mi to zobrazi informace v pohode.
No a taky kdyz mam ten Kismet spusteny a zkusim jit na web (predpokladam, kdyz jede wifina v promiskuitnim modu, ze zaroven nejde net), proste to jen zkusim, tak net nejde =), ale pak kdyz chci Kismet vypnout, zatuhne konsole. A pri nasledovnem pokusu o restart zatuhne i ten, takze musim natvrdo vypnout a opet zapnout.
Cetl jsem nekde, ze by mohl byt problem ve spatnem nastaveni pri kompilaci, zkousel jsem prekompilovat a nic, furt stejne. Wireless tools mam new version (28pre8-16). Prosim o radu, setkali jste se s necim podobnym? Distro Suse 10.0... Thx...
Tak bohuzel, zmena verze WT nepomohla, stale stejna chyba. Budu dale zkouset, za kazdou dalsi radu dekuji.
Tiskni
Sdílej: