Spotify prostřednictvím svého FOSS fondu rozdělilo 70 000 eur mezi tři open source projekty: FFmpeg obdržel 30 000 eur, Mock Service Worker (MSW) obdržel 15 000 eur a Xiph.Org Foundation obdržela 25 000 eur.
Nazdar! je open source počítačová hra běžící také na Linuxu. Zdrojové kódy jsou k dispozici na GitHubu. Autorem je Michal Škoula.
Po více než třech letech od vydání verze 1.4.0 byla vydána nová verze 1.5.0 správce balíčků GNU Guix a na něm postavené stejnojmenné distribuci GNU Guix. S init systémem a správcem služeb GNU Shepherd. S experimentální podporou jádra GNU Hurd. Na vývoji se podílelo 744 vývojářů. Přibylo 12 525 nových balíčků. Jejich aktuální počet je 30 011. Aktualizována byla také dokumentace.
Na adrese gravit.huan.cz se objevila prezentace minimalistického redakčního systému GravIT. CMS je napsaný ve FastAPI a charakterizuje se především rychlým načítáním a jednoduchým ukládáním obsahu do textových souborů se syntaxí Markdown a YAML místo klasické databáze. GravIT cílí na uživatele, kteří preferují CMS s nízkými nároky, snadným verzováním (např. přes Git) a možností jednoduchého rozšiřování pomocí modulů. Redakční
… více »Tým Qwen (Alibaba Cloud) uvolnil jako open-source své modely Qwen3‑TTS pro převádění textu na řeč. Sada obsahuje modely VoiceDesign (tvorba hlasu dle popisu), CustomVoice (stylizace) a Base (klonování hlasu). Modely podporují syntézu deseti různých jazyků (čeština a slovenština chybí). Stránka projektu na GitHubu, natrénované modely jsou dostupné na Hugging Face. Distribuováno pod licencí Apache‑2.0.
Svobodný citační manažer Zotero (Wikipedie, GitHub) byl vydán v nové major verzi 8. Přehled novinek v příspěvku na blogu.
Byla vydána verze 1.93.0 programovacího jazyka Rust (Wikipedie). Podrobnosti v poznámkách k vydání. Vyzkoušet Rust lze například na stránce Rust by Example.
Svobodný operační systém ReactOS (Wikipedie), jehož cílem je kompletní binární kompatibilita s aplikacemi a ovladači pro Windows, slaví 30. narozeniny.
Společnost Raspberry Pi má nově v nabídce flash disky Raspberry Pi Flash Drive: 128 GB za 30 dolarů a 256 GB za 55 dolarů.
Technologie Skip pro multiplatformní mobilní vývoj, která umožňuje vývojářům vytvářet iOS a Android aplikace z jediné Swift a SwiftUI kódové základny, se s vydáním verze 1.7 stala open source.
lilo? Kdyžtak to zkus z chrootu (Gentoo LiveCD je super).
grub a tak jsem nastavil grub. Podle toho, co jsem pochopil z dokumentace, tak grub se jednou nainstaluje a potom si pri startu precte konfiguracni soubory -- cili jinimy slovy, neni zapotrebi volat nic jako lilo, grub se automaticky zarizuje pri startu...
Jestli je pri zmene soubory menu.lst zapotrebi vyvolat nejakou utilitku, tak to je zrejme duvod proc to neslo...
root (hd0,5). Ale možná plácám, grub neznám.
Kdyz jsem v debianu napsal prikaz:
# mkinitrd -o initrd.img-2.4.27acpi 2.4.27acpi
tak jsem nikde nemohl najit pozadovany soubor:
'initrd.img-2.4.27acpi'
ani find / -name '*2.4.27acpi*' nepomohl.
Tak jsem zadal:
# mkinitrd -ko initrd.img-2.4.27acpi 2.4.27acpi
a mkinitrd nechal v /tmp docasny adresarovy strom. V nem
jsem nalezl (uz si nepamatuju presne kde) soubor pojmenovany
'initrd.img-2.4.27acpi',
ktery jsem povazoval za svuj initrd.
Ten jsem potom pouzil. Chyba? Co ten initrd vlastne blbne?
Pokud mam podporu pro sata zkompilovanou pod scsi, tak musim pouzivat misto /dev/hda1 zarizeni /dev/sda1, je to tak?
mam presne ten samy notebook a dalo mi dost prace rozbehat to tak, aby vse fungovalo, proto zde mate par linku, ktere me pomohly
http://www.thinkwiki.org/
http://www.thinkwiki.org/wiki/Problems_with_SATA_and_Linux
http://news.tiker.net/hardware/r52
http://www.ecn.wfu.edu/~cottrell/thinkpad/tpr52/
Jedine, co nefunguje spravne je vypalovani CD, protoze mechanika je pripojena na ICH6 pres SATA-PATA redukci a proste to nejak nebeha. Vypalovani DVD funguje. Uvidime, co s tim udela 2.6.15 jadro (kde by mela byt jiz mnohem vice funkcni libata).
Cdrom nevidite proto, protoze atapi rozhranni v libata neni jeste povazovano za zcela stable a je treba predat jadru tento parametr:
libata.atapi_enabled=1
pak bude cdrom jako /dev/sr0 (vse je to koneckoncu taktez popsano v odkazech, ktere jsem uz uvedl).
Od 2.6.15 by toto snad melo byt povoleno jako default, nevim presne...
Co se zvukovky tyka, tak normalne funguje pres modul snd_intel8x0, v lspci se hlasi takto:
0000:00:1e.2 Multimedia audio controller: Intel Corporation 82801FB/FBM/FR/FW/FRW (ICH6 Family) AC'97 Audio Controller (rev 03)
# alsaconf
by ji mel normalne najit a nastavit
Jeste jedna vec ohledne zvukovky. Tlacitka na ovladani hlasitosti, ktera jsou vedle 'Acces IBM' jsou zcela nezavisla na OS, takze pokud zde stisknete mute, tak pres sw zadny zvuk nedostanete. Dalsi vec pak je, ze pomoci
# alsactl power on/off
lze povolit ci zakazat napajeni zvukove karty. Zjistil jsem to zcela nahodou. Nehrala mi zvukovka a bylo to tim, ze ji bylo treba takto 'zapnout'.
Snad to pomuze. 
)))
Tiskni
Sdílej: