Spotify prostřednictvím svého FOSS fondu rozdělilo 70 000 eur mezi tři open source projekty: FFmpeg obdržel 30 000 eur, Mock Service Worker (MSW) obdržel 15 000 eur a Xiph.Org Foundation obdržela 25 000 eur.
Nazdar! je open source počítačová hra běžící také na Linuxu. Zdrojové kódy jsou k dispozici na GitHubu. Autorem je Michal Škoula.
Po více než třech letech od vydání verze 1.4.0 byla vydána nová verze 1.5.0 správce balíčků GNU Guix a na něm postavené stejnojmenné distribuci GNU Guix. S init systémem a správcem služeb GNU Shepherd. S experimentální podporou jádra GNU Hurd. Na vývoji se podílelo 744 vývojářů. Přibylo 12 525 nových balíčků. Jejich aktuální počet je 30 011. Aktualizována byla také dokumentace.
Na adrese gravit.huan.cz se objevila prezentace minimalistického redakčního systému GravIT. CMS je napsaný ve FastAPI a charakterizuje se především rychlým načítáním a jednoduchým ukládáním obsahu do textových souborů se syntaxí Markdown a YAML místo klasické databáze. GravIT cílí na uživatele, kteří preferují CMS s nízkými nároky, snadným verzováním (např. přes Git) a možností jednoduchého rozšiřování pomocí modulů. Redakční
… více »Tým Qwen (Alibaba Cloud) uvolnil jako open-source své modely Qwen3‑TTS pro převádění textu na řeč. Sada obsahuje modely VoiceDesign (tvorba hlasu dle popisu), CustomVoice (stylizace) a Base (klonování hlasu). Modely podporují syntézu deseti různých jazyků (čeština a slovenština chybí). Stránka projektu na GitHubu, natrénované modely jsou dostupné na Hugging Face. Distribuováno pod licencí Apache‑2.0.
Svobodný citační manažer Zotero (Wikipedie, GitHub) byl vydán v nové major verzi 8. Přehled novinek v příspěvku na blogu.
Byla vydána verze 1.93.0 programovacího jazyka Rust (Wikipedie). Podrobnosti v poznámkách k vydání. Vyzkoušet Rust lze například na stránce Rust by Example.
Svobodný operační systém ReactOS (Wikipedie), jehož cílem je kompletní binární kompatibilita s aplikacemi a ovladači pro Windows, slaví 30. narozeniny.
Společnost Raspberry Pi má nově v nabídce flash disky Raspberry Pi Flash Drive: 128 GB za 30 dolarů a 256 GB za 55 dolarů.
Technologie Skip pro multiplatformní mobilní vývoj, která umožňuje vývojářům vytvářet iOS a Android aplikace z jediné Swift a SwiftUI kódové základny, se s vydáním verze 1.7 stala open source.
Dobrý den,
mám problém, který se řeší poměrně často, ale stále na to nemůžu přijít.
SOUČASNÁ SITUACE:
=================
Router s jednou veřejnou IP na eth1 (napr. 80.90.100.200, netmask 255.255.255.248, gw 80.90.100.199) klienti s privátními IP na eth0 (10.0.0.xxx)
CO POTŘEBUJU:
=============
Od providera mám přidělených 5 veřejných IP a jeden ze zákazníku, který měl dosud privátní adresu, by rád veřejnou.
CO JSEM UDĚLAL:
===============
PROBLÉM:
========
Zákazník dokáže pingat všude (na obě IP routeru, na neveřejné adresy v rámci sítě, na www.seznam.cz). Opravdu se na internetu prezentuje jako vlastní veřejná IP. Problém je ale v tom, že nefunguje ping zvenku na tuto veřejnou IP. Traceroute najde cestu až k routeru, ale na zákaznikovu veřejnou IP se nedostane. Na co všechno ještě zapomínám při nastavování a co tedy udělat, aby vše běželo?
(podotýkám, že o NAT 1:1 nemám zájem)
routování veřejná IP LAN') a hned první odkaz vedl na diskusi s odpovědí (tehdy, teď vede na tuto).
P.S.: tedy ta "čitelná" URL, to je vynález za všechny prachy…
Tak jsem to zkousel presne podle vaseho navodu na proxy arp, bohuzel s naprostym fiaskem - nefungovalo nic. Mozna jsem neco spatne pochopil, takze uvadim muj postup (na konfiguraci, kterou jsem popsal v prvnim prispevku)
PC v LAN jsem nastavil adresu 80.90.100.204, maska 255.255.255.248, brana 80.90.100.200
Router na eth0 (vnitrni LAN): 10.0.0.1/255.255.255.0
Router na eth1 (k providerovi): 80.90.100.200/255.255.255.248
Pouzil jsem tyto prikazy na routeru:
ip addr add 80.90.100.200 dev eth0
ip addr add 80.90.100.204 dev eth0
echo 1 > /proc/sys/net/ipv4/conf/eth0/proxy_arp
echo 1 > /proc/sys/net/ipv4/conf/eth1/proxy_arp
Po tomto zasahu je PC s nastavenou verejnou IP naprosto izolovane, nikam nemuze pinggat a ani nikdo na neho. Traceroute zvenku se zastavi na routeru providera a nevi, kam dal...kde je zrada?
# router ip addr add 80.90.100.200/29 brd + dev eth1 ip link set eth1 up ip addr add 80.90.100.200 dev eth0 ip link set eth0 up ip route add default ... # doplňte default gateway ip route add 80.90.100.204 dev eth0 echo 1 > /proc/sys/net/ipv4/conf/eth0/proxy_arp echo 1 > /proc/sys/net/ipv4/conf/eth1/proxy_arp # pro jistotu, RP filter obvykle nadělá víc škody než užitku echo 0 > /proc/sys/net/ipv4/conf/all/rp_filter # server ip addr add 80.90.100.204/29 brd + dev eth0 ip link set eth0 up ip route add default via 80.90.100.200
Co nechapete na tom prvnim?
To druhe je opravdu preklep...melo tam byt
route add -host 80.90.100.204 dev eth0, omlouvam se. Ale k cemu dalsi IP nebo VLAN? Ve firewallu pravdepodobne bude chyba, ale nevim, kde v nem co vsechno povolit. Pouzivam MPFW.
Tiskni
Sdílej: