Společnost Teufel nedávno představila svůj první open source Bluetooth reproduktor MYND.
Byla vydána verze 4.2 multiplatformního integrovaného vývojového prostředí (IDE) pro rychlý vývoj aplikaci (RAD) ve Free Pascalu Lazarus (Wikipedie). Využíván je Free Pascal Compiler (FPC) 3.2.2.
Anton Carniaux, právní zástupce Microsoft France, pod přísahou: Microsoft nemůže garantovat, že data z EU nepředá do USA bez EU souhlasu, musí dodržovat americké zákony.
Byl vydán Mozilla Firefox 141.0. Přehled novinek v poznámkách k vydání a poznámkách k vydání pro vývojáře. Lokální AI umí uspořádat podobné panely do skupin. Firefox na Linuxu využívá méně paměti. Řešeny jsou rovněž bezpečnostní chyby. Nový Firefox 141 je již k dispozici také na Flathubu a Snapcraftu.
NÚKIB upozorňuje na kritickou zranitelnost v SharePointu. Jedná se o kritickou zranitelnost typu RCE (remote code execution) – CVE-2025-53770, která umožňuje neautentizovaný vzdálený přístup a spuštění kódu, což může vést k úplnému převzetí kontroly nad serverem. Zranitelné verze jsou pouze on-premise verze a to konkrétně SharePoint Server 2016, 2019 a Subscription Edition. SharePoint Online (Microsoft 365) není touto zranitelností ohrožen.
Společnost Valve zpřísnila pravidla pro obsah, který je možné distribuovat ve službě Steam. Současně řadu her ze Steamu odstranila. V zásadách a pravidlech přibylo omezení 15: Obsah, který by mohl porušovat pravidla a normy stanovené zpracovateli plateb a souvisejícími sítěmi platebních karet a bankami nebo poskytovateli připojení k internetu. Sem spadají zejména určité druhy obsahu pouze pro dospělé.
Dle analytics.usa.gov je za posledních 90 dnů 6,2 % přístupů k webových stránkám a aplikacím federální vlády Spojených států z Linuxu.
Jak si zobrazit pomocí Chrome a na Chromiu založených webových prohlížečích stránky s neplatným certifikátem? Stačí napsat thisisunsafe.
V repozitáři AUR (Arch User Repository) linuxové distribuce Arch Linux byly nalezeny a odstraněny tři balíčky s malwarem. Jedná se o librewolf-fix-bin, firefox-patch-bin a zen-browser-patched-bin.
Dle plánu by Debian 13 s kódovým názvem Trixie měl vyjít v sobotu 9. srpna.
Dobrý den,
mám problém, který se řeší poměrně často, ale stále na to nemůžu přijít.
SOUČASNÁ SITUACE:
=================
Router s jednou veřejnou IP na eth1 (napr. 80.90.100.200, netmask 255.255.255.248, gw 80.90.100.199) klienti s privátními IP na eth0 (10.0.0.xxx)
CO POTŘEBUJU:
=============
Od providera mám přidělených 5 veřejných IP a jeden ze zákazníku, který měl dosud privátní adresu, by rád veřejnou.
CO JSEM UDĚLAL:
===============
PROBLÉM:
========
Zákazník dokáže pingat všude (na obě IP routeru, na neveřejné adresy v rámci sítě, na www.seznam.cz). Opravdu se na internetu prezentuje jako vlastní veřejná IP. Problém je ale v tom, že nefunguje ping zvenku na tuto veřejnou IP. Traceroute najde cestu až k routeru, ale na zákaznikovu veřejnou IP se nedostane. Na co všechno ještě zapomínám při nastavování a co tedy udělat, aby vše běželo?
(podotýkám, že o NAT 1:1 nemám zájem)
routování veřejná IP LAN
') a hned první odkaz vedl na diskusi s odpovědí (tehdy, teď vede na tuto).
P.S.: tedy ta "čitelná" URL, to je vynález za všechny prachy…
Tak jsem to zkousel presne podle vaseho navodu na proxy arp, bohuzel s naprostym fiaskem - nefungovalo nic. Mozna jsem neco spatne pochopil, takze uvadim muj postup (na konfiguraci, kterou jsem popsal v prvnim prispevku)
PC v LAN jsem nastavil adresu 80.90.100.204, maska 255.255.255.248, brana 80.90.100.200
Router na eth0 (vnitrni LAN): 10.0.0.1/255.255.255.0
Router na eth1 (k providerovi): 80.90.100.200/255.255.255.248
Pouzil jsem tyto prikazy na routeru:
ip addr add 80.90.100.200 dev eth0
ip addr add 80.90.100.204 dev eth0
echo 1 > /proc/sys/net/ipv4/conf/eth0/proxy_arp
echo 1 > /proc/sys/net/ipv4/conf/eth1/proxy_arp
Po tomto zasahu je PC s nastavenou verejnou IP naprosto izolovane, nikam nemuze pinggat a ani nikdo na neho. Traceroute zvenku se zastavi na routeru providera a nevi, kam dal...kde je zrada?
# router ip addr add 80.90.100.200/29 brd + dev eth1 ip link set eth1 up ip addr add 80.90.100.200 dev eth0 ip link set eth0 up ip route add default ... # doplňte default gateway ip route add 80.90.100.204 dev eth0 echo 1 > /proc/sys/net/ipv4/conf/eth0/proxy_arp echo 1 > /proc/sys/net/ipv4/conf/eth1/proxy_arp # pro jistotu, RP filter obvykle nadělá víc škody než užitku echo 0 > /proc/sys/net/ipv4/conf/all/rp_filter # server ip addr add 80.90.100.204/29 brd + dev eth0 ip link set eth0 up ip route add default via 80.90.100.200
Co nechapete na tom prvnim?
To druhe je opravdu preklep...melo tam byt
route add -host 80.90.100.204 dev eth0, omlouvam se. Ale k cemu dalsi IP nebo VLAN? Ve firewallu pravdepodobne bude chyba, ale nevim, kde v nem co vsechno povolit. Pouzivam MPFW.
Tiskni
Sdílej: