Richard Hughes oznámil, že po společnostech Red Hat a Framework a organizacích OSFF a Linux Foundation, službu Linux Vendor Firmware Service (LVFS) umožňující aktualizovat firmware zařízení na počítačích s Linuxem, nově sponzorují také společnosti Dell a Lenovo. Do dnešního dne bylo díky LVFS provedeno více než 145 milionů aktualizací firmwarů od více než 100 různých výrobců na milionech linuxových zařízení.
Americké technologické společnosti Microsoft, Google a xAI souhlasily, že vládě Spojených států poskytnou přístup k novým modelům umělé inteligence (AI) před jejich uvedením na trh. Oznámila to americká vláda, která tak bude moci prověřit, zda modely nepředstavují hrozbu pro národní bezpečnost. Oznámení podtrhuje rostoucí obavy Washingtonu z rizik spojených s výkonnými AI systémy. Americké úřady chtějí v rámci předběžného přístupu
… více »Společnost Valve zveřejnila (GitLab) nákresy ovladače Steam Controller a puku. Pro všechny, kdo by jej chtěli hacknout nebo modifikovat, případně pro ně navrhnout nějaké příslušenství. Pod licencí Creative Commons (CC BY-NC-SA 4.0).
PHP bylo dlouho distribuováno pod vlastní licencí – s výjimkou částí spadajících pod licenci Zend Engine. Po několikaleté práci se povedlo PHP přelicencovat na 3bodovou licenci BSD.
Na čem pracují vývojáři webového prohlížeče Ladybird (GitHub)? Byl publikován přehled vývoje za duben (YouTube). Na Linuxu je vedle Qt frontendu nově k dispozici také GTK4 / libadwaita frontend.
Neziskové průmyslové konsorcium Khronos Group vydalo verzi 3.1 specifikace OpenCL (Open Computing Language). OpenCL je průmyslový standard pro paralelní programování heterogenních počítačových systémů.
Homebridge pro integraci chytrých domácích zařízení byl vydán ve verzi 2.0.0. Nově vedle protokolu HomeKit Accessory Protocol (HAP) podporuje standard chytré domácnosti Matter.
Omarchy je linuxová distribuce s dlaždicovým správcem oken Hyprland. Založena je na Arch Linuxu. Vydána byla v nové verzi 3.7.0 - The Gaming Edition. Z novinek lze vypíchnout příkaz omarchy a celou řadu herních možností.
CyberChef byl vydán v nové major verzi 11. Přehled novinek v Changelogu. CyberChef je webová aplikace pro analýzu dat a jejich kódování a dekódování, šifrování a dešifrování, kompresi a dekompresi, atd. Často je využívaná při kybernetických cvičeních a CTF (Capture the Flag).
Byla vydána nová verze 2.4.67 svobodného multiplatformního webového serveru Apache (httpd). Řešeno je mimo jiné 11 zranitelností.
/etc/network/if-pre-up.d. V souboru /etc/init.d/networking jsem o něm nenašel ani zmínku. Dopsal jsem si tam tudíž svoji funkci, která ten adresář prochází a spouští všechny skripty v něm, před tím, než dojde na ifup, ale moc systémové řešení to není. A stejně tak jsem v networking nenašel, že by po ifdown procházel /etc/network/if-post-down.d. Možná hledám blbě, ale jisté je, že se skript nakopírovaný do těchto adresářů normálně neprovádí.
Díky za nakopnutí.
Myslím, že je to myšleno takhle:
$ cat /etc/network/interfaces
auto lo
iface lo inet loopback
auto eth0
iface eth0 inet static
address 192.168.1.190
netmask 255.255.255.0
network 192.168.1.0
broadcast 192.168.1.255
gateway 192.168.1.1
down /etc/network/if-down.d/skript
post-down /etc/network/if-post-down.d/skript
pre-up /etc/network/if-pre-up.d/skript
up /etc/network/if-up.d/skript
Více man interfaces.
Omlouvám se, příklad bude fungovat, ale nevysvětluje to existenci /etc/network/if-*.d. Chcete-li příklad použít zvolte jiné adresáře. Tyto jsou totiž pro příkazy ifup a ifdown.
Když se pro spuštění a vypnutí sítě použijí tyto vysokoúrovňové příkazy, tak se vykonají skripty v těchto adresářích. Konkrétně to udělá program run-parts.
Více man ifup, ifdown, run-parts.
/etc/network/if-pre-up.d jsem umístil skript a po spuštění /etc/init.d/networking restart se tento skript nespustil. Ještě to vyzkouším.
A když se tak pěkně bavíme o konfiguraci sítě v Debianu, tak proč /etc/init.d/networking píše, když najde soubor /etc/network/interfaces, že tato metoda konfigurace je "deprecated"? (Nepamatuju si tu hlášku přesně, sedím teď u widlí v práci) Jaká jiná metoda konfigurace síťových rozhraní v Debianu existuje?
pre-up jmeno_skriptu
(skript jsem umístil do adresáře /etc/network/if-pre-up.d) a při startu sítě to napsalo, že ho nemůže najít. Řešení je zapsat jméno i s cestou. V manuálu se jenom píše, že k těmto volbám (pre-up, up, post-up atd.) existují příslušné adresáře a skripty v nich se spouští pomocí run-parts a to je vše. Automaticky se tedy neprohledávají. To mi ale už nevadí.
Díky za rady.
auto wlan1
iface wlan1 inet static
address 10.16.70.33
netmask 255.255.255.240
broadcast 10.16.70.47
wireless_rate 11M auto
wireless_channel 5
wireless_mode master
wireless_essid mugn-letna-01
wireless_sensitivity 3
wireless_retry 25
wireless_rts 512
wireless_frag 512
wireless_defaultkey 1
fw_secondary /root/prism2/s1.7.4/rf010704.hex
up /sbin/iwpriv wlan1 maccmd 0 && sleep 1
up /sbin/iwpriv wlan1 maccmd 3 && sleep 1
up /sbin/iwpriv wlan1 addmac 00:xx:xx:xx:37:55 && sleep 1
up /sbin/iwpriv wlan1 addmac 00:xx:xx:xx:7a:30 && sleep 1
up /sbin/iwpriv wlan1 addmac 00:xx:xx:xx:7c:55 && sleep 1
up /sbin/iwpriv wlan1 maccmd 1 && sleep 1
v adresarich jsou vetsinou skripty od ruznych balicku ... napr openvpn, hostap ...etc ... nic vam nebrani si tam dat svuj skript, ale pozor ...bude se spoustet pro kazde rozhrani
up i s cestou a mám klid. Proč se nespouštějí skripty v těch adresářích automaticky (jak jsem předpokládal) už neřeším. Ale díky.
Teď jsem to zkoušel a funguje to, jen se nesmí zapomenout na dvě věci.
run-parts ignoruje soubory s příponou (vyzkoušeno na .sh a .pl). Stačí přejmenovat na něco bez přípony a jede to, jak si představuju. Takže příště si pořádně přečtu manuálové stránky, i když zrovna tohle tam je popsáno docela složitým způsobem...
Tiskni
Sdílej: