V Praze probíhá Flock 2026, tj. konference pro přispěvatele a příznivce Fedory. Přednášky lze sledovat také na YouTube.
Node-RED (Wikipedie, GitHub), webová aplikace postavená na Node.js pro vizuální programování a propojování hardwarových zařízení, API a online služeb, byl vydán ve verzi 5.0. Přehled novinek v příspěvku na blogu.
Byla vydána nová verze 3.27.0 FreeRDP, tj. svobodné implementace protokolu RDP (Remote Desktop Protocol). Opraveno bylo 5 zranitelností.
Řídící výbor GCC schválil záměr do GCC začlenit backend WebAssembly.
Po 9 týdnech vývoje od vydání Linuxu 7.0 oznámil Linus Torvalds vydání Linuxu 7.1. Přehled novinek a vylepšení na LWN.net: první a druhá polovina začleňovacího okna a časem také na Linux Kernel Newbies.
Cheat Engine (Wikipedie) je s verzí 7.7 k dispozici už také pro Linux. Jedná se o proprietární skener/debugger paměti používaný především k cheatování v počítačových hrách.
Vláda USA nařídila společnosti Anthropic pozastavit přístup k modelům Fable 5 a Mythos 5 pro všechny cizince, včetně zaměstnanců Anthropicu.
Společnost Murena představila (YouTube) novou verzi 4.0 mobilního operačního systému /e/OS (Wikipedie) založeného na Androidu a LineageOS bez aplikací a služeb od Googlu.
V Arch User Repository (AUR) bylo kompromitováno přes 400 opomíjených balíčků (jejich seznam). Útočník do nich začlenil škodlivý npm balíček atomic-lockfile, který krade citlivá data uživatelů. Publikována byla předběžná analýza spouštěného malwaru deps.
Homebrew, správce balíčků nejen pro macOS, byl vydán ve verzi 6.0.0 (seznam změn). Hlavními novinkami jsou bezpečnostní mechanismus tap trust kvůli důvěryhodnosti závislostí, vylepšení sandboxingu na Linuxu, interní JSON API nebo zlepšení výkonu.
iptables -t nat -A PREROUTING -i eth1 -p tcp -m tcp --dport 81 -j DNAT --to-destination 192.168.1.2:80Jen pro pořádek, eth0 směřuje do LAN a eth1 do WAN, NAT funguje bez problémů. Ale PREROUTING ani omylem. Kde může být ještě chyba? Už se na to snažím přijít nějakou dobu a nic mě už nenapadá. Mj, tenhle příklad mi na tom druhém stroji funguje. Na obou je stejný RedHat 9.
iptables -A PREROUTING -i eth1 -p tcp -m tcp --dport 81 -j DNAT --to-destination 192.168.1.2:80
filter bude hledat chain PREROUTING marně…
neuvědomil jsem si to.
Zrada je v -t natNo, takže jsem to zkusil ... a výsledek: Když odeberu -t nat, tak mu chybí místo, kam podmínku uložit. Nicméně, když se podívám do výpisu podmínek, je tam DNAT aktivní a stejně se nedá spojit s tím PC v síti ... když se ale připojím přes SSH na GATE a dám telnet 192.168.1.2 80, tak se mi Apache ozve, čili ve vnitřní síti jede. Jen z venkovní adresy nic ... někde musí být nějaká bota.
iptables -A PREROUTING -i eth1 -p tcp -m tcp --dport 81 -j DNAT --to-destination 192.168.1.2:80
iptables -A INPUT -p tcp --dport 81 -j ACCEPT iptables -A FORWARD -p tcp -d 192.168.1.2 --dport 81 -o eth0 -j ACCEPT iptables -t nat -A PREROUTING -i eth1 -p tcp -dport 81 -j DNAT --to-destination 192.168.1.2:80
INPUT je zbytečné, protože tímto chainem ten paket vůbec nepůjde.
-m tcp' je zbytečné, protože '-p tcp' automaticky způsobí načtení odpovídajícího modulu.
Tak jsem zkusil i tohle ... a nefunguje. Napadlo mě, s IPTABLES ještě zápasím, jak si někam uložit LOG pro pravidlo PREROUTING? Taky jsem to zkoušel nastavit, ale nějak to asi nejde. Určitě to bude nějaká blbinka, jen nemůžu zjistit jaká.iptables -A FORWARD -p tcp -d 192.168.1.2 --dport 81 -o eth0 -j ACCEPT iptables -t nat -A PREROUTING -i eth1 -p tcp -dport 81 -j DNAT --to-destination 192.168.1.2:80
iptables -t nat -A PREROUTING -i eth1 -p tcp -dport 81 -j LOG --log-prefix="Log port 81: " iptables -t nat -A PREROUTING -i eth1 -p tcp -dport 81 -j DNAT --to-destination 192.168.1.2:80PREROUTING je dříve než FORWARD. Povolení pro FORWARD na portu 80.
iptables -A FORWARD -d 192.168.1.2 -p tcp --dport 80 -o eth0 -j ACCEPT
iptables -t nat -A PREROUTING -i eth1 -p tcp --dport 81 -j DNAT --to 192.168.1.2:80
Tiskni
Sdílej: