Dle analytics.usa.gov je za posledních 90 dnů 6,2 % přístupů k webových stránkám a aplikacím federální vlády Spojených států z Linuxu.
Jak si zobrazit pomocí Chrome a na Chromiu založených webových prohlížečích stránky s neplatným certifikátem? Stačí napsat thisisunsafe.
V repozitáři AUR (Arch User Repository) linuxové distribuce Arch Linux byly nalezeny a odstraněny tři balíčky s malwarem. Jedná se o librewolf-fix-bin, firefox-patch-bin a zen-browser-patched-bin.
Dle plánu by Debian 13 s kódovým názvem Trixie měl vyjít v sobotu 9. srpna.
Vývoj linuxové distribuce Clear Linux (Wikipedie) vyvíjené společností Intel a optimalizováné pro jejich procesory byl oficiálně ukončen.
Byl publikován aktuální přehled vývoje renderovacího jádra webového prohlížeče Servo (Wikipedie).
V programovacím jazyce Go naprogramovaná webová aplikace pro spolupráci na zdrojových kódech pomocí gitu Forgejo byla vydána ve verzi 12.0 (Mastodon). Forgejo je fork Gitei.
Nová čísla časopisů od nakladatelství Raspberry Pi zdarma ke čtení: Raspberry Pi Official Magazine 155 (pdf) a Hello World 27 (pdf).
Hyprland, tj. kompozitor pro Wayland zaměřený na dláždění okny a zároveň grafické efekty, byl vydán ve verzi 0.50.0. Podrobný přehled novinek na GitHubu.
Patrick Volkerding oznámil před dvaatřiceti lety vydání Slackware Linuxu 1.00. Slackware Linux byl tenkrát k dispozici na 3,5 palcových disketách. Základní systém byl na 13 disketách. Kdo chtěl grafiku, potřeboval dalších 11 disket. Slackware Linux 1.00 byl postaven na Linuxu .99pl11 Alpha, libc 4.4.1, g++ 2.4.5 a XFree86 1.3.
iptables -t nat -A PREROUTING -i eth1 -p tcp -m tcp --dport 81 -j DNAT --to-destination 192.168.1.2:80Jen pro pořádek, eth0 směřuje do LAN a eth1 do WAN, NAT funguje bez problémů. Ale PREROUTING ani omylem. Kde může být ještě chyba? Už se na to snažím přijít nějakou dobu a nic mě už nenapadá. Mj, tenhle příklad mi na tom druhém stroji funguje. Na obou je stejný RedHat 9.
iptables -A PREROUTING -i eth1 -p tcp -m tcp --dport 81 -j DNAT --to-destination 192.168.1.2:80
filter
bude hledat chain PREROUTING
marně…
Zrada je v -t natNo, takže jsem to zkusil ... a výsledek: Když odeberu -t nat, tak mu chybí místo, kam podmínku uložit. Nicméně, když se podívám do výpisu podmínek, je tam DNAT aktivní a stejně se nedá spojit s tím PC v síti ... když se ale připojím přes SSH na GATE a dám telnet 192.168.1.2 80, tak se mi Apache ozve, čili ve vnitřní síti jede. Jen z venkovní adresy nic ... někde musí být nějaká bota.
iptables -A PREROUTING -i eth1 -p tcp -m tcp --dport 81 -j DNAT --to-destination 192.168.1.2:80
iptables -A INPUT -p tcp --dport 81 -j ACCEPT iptables -A FORWARD -p tcp -d 192.168.1.2 --dport 81 -o eth0 -j ACCEPT iptables -t nat -A PREROUTING -i eth1 -p tcp -dport 81 -j DNAT --to-destination 192.168.1.2:80
INPUT
je zbytečné, protože tímto chainem ten paket vůbec nepůjde.
-m tcp
' je zbytečné, protože '-p tcp
' automaticky způsobí načtení odpovídajícího modulu.
Tak jsem zkusil i tohle ... a nefunguje. Napadlo mě, s IPTABLES ještě zápasím, jak si někam uložit LOG pro pravidlo PREROUTING? Taky jsem to zkoušel nastavit, ale nějak to asi nejde. Určitě to bude nějaká blbinka, jen nemůžu zjistit jaká.iptables -A FORWARD -p tcp -d 192.168.1.2 --dport 81 -o eth0 -j ACCEPT iptables -t nat -A PREROUTING -i eth1 -p tcp -dport 81 -j DNAT --to-destination 192.168.1.2:80
iptables -t nat -A PREROUTING -i eth1 -p tcp -dport 81 -j LOG --log-prefix="Log port 81: " iptables -t nat -A PREROUTING -i eth1 -p tcp -dport 81 -j DNAT --to-destination 192.168.1.2:80PREROUTING je dříve než FORWARD. Povolení pro FORWARD na portu 80.
iptables -A FORWARD -d 192.168.1.2 -p tcp --dport 80 -o eth0 -j ACCEPT
iptables -t nat -A PREROUTING -i eth1 -p tcp --dport 81 -j DNAT --to 192.168.1.2:80
Tiskni
Sdílej: