O víkendu probíhá konference OpenAlt 2025 (Stream). Na programu je spousta zajímavých přednášek. Pokud jste v Brně, stavte se. Vstup zdarma.
Josef Průša představil novou velkoformátovou uzavřenou CoreXY 3D tiskárnu Prusa CORE One L a nový open source standard chytrých cívek OpenPrintTag i s novou přepracovanou špulkou.
Na GOG.com běží Autumn Sale. Při té příležitosti je zdarma hororová počítačová hra STASIS (ProtonDB: Platinum).
Ubuntu 25.10 má nově balíčky sestavené také pro úroveň mikroarchitektury x86-64-v3 (amd64v3).
Byla vydána verze 1.91.0 programovacího jazyka Rust (Wikipedie). Podrobnosti v poznámkách k vydání. Vyzkoušet Rust lze například na stránce Rust by Example.
Ministerstvo průmyslu a obchodu vyhlásilo druhou veřejnou soutěž v programu TWIST, který podporuje výzkum, vývoj a využití umělé inteligence v podnikání. Firmy mohou získat až 30 milionů korun na jeden projekt zaměřený na nové produkty či inovaci podnikových procesů. Návrhy projektů lze podávat od 31. října do 17. prosince 2025. Celková alokace výzvy činí 800 milionů korun.
Google v srpnu oznámil, že na „certifikovaných“ zařízeních s Androidem omezí instalaci aplikací (včetně „sideloadingu“) tak, že bude vyžadovat, aby aplikace byly podepsány centrálně registrovanými vývojáři s ověřenou identitou. Iniciativa Keep Android Open se to snaží zvrátit. Podepsat lze otevřený dopis adresovaný Googlu nebo petici na Change.org.
Byla vydána nová verze 18 integrovaného vývojového prostředí (IDE) Qt Creator. S podporou Development Containers. Podrobný přehled novinek v changelogu.
Cursor (Wikipedie) od společnosti Anysphere byl vydán ve verzi 2.0. Jedná se o multiplatformní proprietární editor kódů s podporou AI (vibe coding).
Google Chrome 142 byl prohlášen za stabilní. Nejnovější stabilní verze 142.0.7444.59 přináší řadu novinek z hlediska uživatelů i vývojářů. Podrobný přehled v poznámkách k vydání. Opraveno bylo 20 bezpečnostních chyb. Za nejvážnější z nich bylo vyplaceno 50 000 dolarů. Vylepšeny byly také nástroje pro vývojáře.
iptables -t nat -A PREROUTING -i eth1 -p tcp -m tcp --dport 81 -j DNAT --to-destination 192.168.1.2:80Jen pro pořádek, eth0 směřuje do LAN a eth1 do WAN, NAT funguje bez problémů. Ale PREROUTING ani omylem. Kde může být ještě chyba? Už se na to snažím přijít nějakou dobu a nic mě už nenapadá. Mj, tenhle příklad mi na tom druhém stroji funguje. Na obou je stejný RedHat 9.
iptables -A PREROUTING -i eth1 -p tcp -m tcp --dport 81 -j DNAT --to-destination 192.168.1.2:80
filter bude hledat chain PREROUTING marně…
neuvědomil jsem si to.
Zrada je v -t natNo, takže jsem to zkusil ... a výsledek: Když odeberu -t nat, tak mu chybí místo, kam podmínku uložit. Nicméně, když se podívám do výpisu podmínek, je tam DNAT aktivní a stejně se nedá spojit s tím PC v síti ... když se ale připojím přes SSH na GATE a dám telnet 192.168.1.2 80, tak se mi Apache ozve, čili ve vnitřní síti jede. Jen z venkovní adresy nic ... někde musí být nějaká bota.
iptables -A PREROUTING -i eth1 -p tcp -m tcp --dport 81 -j DNAT --to-destination 192.168.1.2:80
iptables -A INPUT -p tcp --dport 81 -j ACCEPT iptables -A FORWARD -p tcp -d 192.168.1.2 --dport 81 -o eth0 -j ACCEPT iptables -t nat -A PREROUTING -i eth1 -p tcp -dport 81 -j DNAT --to-destination 192.168.1.2:80
INPUT je zbytečné, protože tímto chainem ten paket vůbec nepůjde.
-m tcp' je zbytečné, protože '-p tcp' automaticky způsobí načtení odpovídajícího modulu.
Tak jsem zkusil i tohle ... a nefunguje. Napadlo mě, s IPTABLES ještě zápasím, jak si někam uložit LOG pro pravidlo PREROUTING? Taky jsem to zkoušel nastavit, ale nějak to asi nejde. Určitě to bude nějaká blbinka, jen nemůžu zjistit jaká.iptables -A FORWARD -p tcp -d 192.168.1.2 --dport 81 -o eth0 -j ACCEPT iptables -t nat -A PREROUTING -i eth1 -p tcp -dport 81 -j DNAT --to-destination 192.168.1.2:80
iptables -t nat -A PREROUTING -i eth1 -p tcp -dport 81 -j LOG --log-prefix="Log port 81: " iptables -t nat -A PREROUTING -i eth1 -p tcp -dport 81 -j DNAT --to-destination 192.168.1.2:80PREROUTING je dříve než FORWARD. Povolení pro FORWARD na portu 80.
iptables -A FORWARD -d 192.168.1.2 -p tcp --dport 80 -o eth0 -j ACCEPT
iptables -t nat -A PREROUTING -i eth1 -p tcp --dport 81 -j DNAT --to 192.168.1.2:80
Tiskni
Sdílej: