O víkendu probíhá konference OpenAlt 2025 (Stream). Na programu je spousta zajímavých přednášek. Pokud jste v Brně, stavte se. Vstup zdarma.
Josef Průša představil novou velkoformátovou uzavřenou CoreXY 3D tiskárnu Prusa CORE One L a nový open source standard chytrých cívek OpenPrintTag i s novou přepracovanou špulkou.
Na GOG.com běží Autumn Sale. Při té příležitosti je zdarma hororová počítačová hra STASIS (ProtonDB: Platinum).
Ubuntu 25.10 má nově balíčky sestavené také pro úroveň mikroarchitektury x86-64-v3 (amd64v3).
Byla vydána verze 1.91.0 programovacího jazyka Rust (Wikipedie). Podrobnosti v poznámkách k vydání. Vyzkoušet Rust lze například na stránce Rust by Example.
Ministerstvo průmyslu a obchodu vyhlásilo druhou veřejnou soutěž v programu TWIST, který podporuje výzkum, vývoj a využití umělé inteligence v podnikání. Firmy mohou získat až 30 milionů korun na jeden projekt zaměřený na nové produkty či inovaci podnikových procesů. Návrhy projektů lze podávat od 31. října do 17. prosince 2025. Celková alokace výzvy činí 800 milionů korun.
Google v srpnu oznámil, že na „certifikovaných“ zařízeních s Androidem omezí instalaci aplikací (včetně „sideloadingu“) tak, že bude vyžadovat, aby aplikace byly podepsány centrálně registrovanými vývojáři s ověřenou identitou. Iniciativa Keep Android Open se to snaží zvrátit. Podepsat lze otevřený dopis adresovaný Googlu nebo petici na Change.org.
Byla vydána nová verze 18 integrovaného vývojového prostředí (IDE) Qt Creator. S podporou Development Containers. Podrobný přehled novinek v changelogu.
Cursor (Wikipedie) od společnosti Anysphere byl vydán ve verzi 2.0. Jedná se o multiplatformní proprietární editor kódů s podporou AI (vibe coding).
Google Chrome 142 byl prohlášen za stabilní. Nejnovější stabilní verze 142.0.7444.59 přináší řadu novinek z hlediska uživatelů i vývojářů. Podrobný přehled v poznámkách k vydání. Opraveno bylo 20 bezpečnostních chyb. Za nejvážnější z nich bylo vyplaceno 50 000 dolarů. Vylepšeny byly také nástroje pro vývojáře.
Pošilhávám po přechodu ze Slackware na Debian, ale není mi jasné, jestli lze bez problémů používat stable verzi a do ní zamíchávat menší množství balíčků z unstable kompilovaných ze zdrojů a to vše automaticky pomocí apt.
Vím, že apt umí zacházet s více uložišti a že lze nastavovat priority až na úrovni balíčků, ale obávám se, že závislosti z binárních balíčků z unstable budou mít tendenci zbytečně upgradovat půlku systému ačkoli zdrojáky by se spokojily i se staršími verzemi ze stable.
Nechapu, proc chcete pouzivat "stable" a michat si vlastni "unstable", to uz pouzivejte rovnou distribucni unstable od zacatkuJednoduše protože pro prac. stanice, kde bych ho chtěl eventuálně nasadit mi verze programů v Sarge v 90% případů vyhovují a těch zbývajícíh 10 bych byl ochoten aktualizovat z unstable. Jestli se nepletu, tak v unstable se neustále objevují nové verze,nejenom jako opravy chyb. Nechci vystavovat lidi co s tím budou pracovat, aby se neustále museli adaptovat na jinak vypadající/chovající se nové verze aplikací.
Jen jako "hint": stable/unstable neni rozhodovanim mezi "stabilnimi" a "nestabilnimi" aplikacemi.Nápovědy netřeba, je mi to celkem jasné (viz výše).
Mám tomu zatím rozumět, že to na co se ptám v Debianovi nejde ?
?Bohužel to vypadá na neoficiální zdroj. Má někdo informace nebo zkušenosti jak důvěryhodné jsou balíčky odtamtud ? Byl bych velký dobrodruh, pokud bych je instaloval do firemního prostředí ?
.
S backporty jsem mel problemy, ikdyz jeden server s woody+sarge(tehdy testing)+backports jsem upgradoval na sarge za plneho provozu bez vypadku
. Ted bych to uz nedelal a cisty debian mam jen na nekolika serverech.
Teda dám tomu nejdřív aspoň 3 měsíce testování.
Tiskni
Sdílej: