O víkendu probíhá konference OpenAlt 2025 (Stream). Na programu je spousta zajímavých přednášek. Pokud jste v Brně, stavte se. Vstup zdarma.
Josef Průša představil novou velkoformátovou uzavřenou CoreXY 3D tiskárnu Prusa CORE One L a nový open source standard chytrých cívek OpenPrintTag i s novou přepracovanou špulkou.
Na GOG.com běží Autumn Sale. Při té příležitosti je zdarma hororová počítačová hra STASIS (ProtonDB: Platinum).
Ubuntu 25.10 má nově balíčky sestavené také pro úroveň mikroarchitektury x86-64-v3 (amd64v3).
Byla vydána verze 1.91.0 programovacího jazyka Rust (Wikipedie). Podrobnosti v poznámkách k vydání. Vyzkoušet Rust lze například na stránce Rust by Example.
Ministerstvo průmyslu a obchodu vyhlásilo druhou veřejnou soutěž v programu TWIST, který podporuje výzkum, vývoj a využití umělé inteligence v podnikání. Firmy mohou získat až 30 milionů korun na jeden projekt zaměřený na nové produkty či inovaci podnikových procesů. Návrhy projektů lze podávat od 31. října do 17. prosince 2025. Celková alokace výzvy činí 800 milionů korun.
Google v srpnu oznámil, že na „certifikovaných“ zařízeních s Androidem omezí instalaci aplikací (včetně „sideloadingu“) tak, že bude vyžadovat, aby aplikace byly podepsány centrálně registrovanými vývojáři s ověřenou identitou. Iniciativa Keep Android Open se to snaží zvrátit. Podepsat lze otevřený dopis adresovaný Googlu nebo petici na Change.org.
Byla vydána nová verze 18 integrovaného vývojového prostředí (IDE) Qt Creator. S podporou Development Containers. Podrobný přehled novinek v changelogu.
Cursor (Wikipedie) od společnosti Anysphere byl vydán ve verzi 2.0. Jedná se o multiplatformní proprietární editor kódů s podporou AI (vibe coding).
Google Chrome 142 byl prohlášen za stabilní. Nejnovější stabilní verze 142.0.7444.59 přináší řadu novinek z hlediska uživatelů i vývojářů. Podrobný přehled v poznámkách k vydání. Opraveno bylo 20 bezpečnostních chyb. Za nejvážnější z nich bylo vyplaceno 50 000 dolarů. Vylepšeny byly také nástroje pro vývojáře.
Tak jsem vcera provedl apt-get upgrade a ceho jsem se nenadal, upgradoval se mi xserver xorg.
Bohuzel mi po upgradu hlasi xserver pri snaze zavest ovladac
[R200Setup] X version mismatch - detected X.org 7.0.0.0, required X.org 6.8.0.0
Zkusil jsem tedy stahnout nejnovejsi ovladace primo od ati ale ty mi nejdou zkompilovat, vyhodi to chybu s promennou errno :-/
Pri snaze si zajistit ovladace z balicku, mi apt-get zahlasi ze balicek fglrx-drivel nemuze byt naistalovan, neb v jeho zavislostech je v server verze 6.8.0, ktery byl vsak aktualizovan
. Ostatni balicky fglrx*, ktere jsou nutne pro kompilaci modulu jsou bez problemu a modul pres m-a jde vytvorit.
Nesetkal se nekdo s podobnim? Ci vi nekdo kdy se situace zlepsi?
Pro uplnost jsem na Debian unstable
Diky...
Potřebuješ X.org 6.8.2, takže je musíš downgradnout zpátky. A neřval náhodou apt při výběru balíků pro upgrade, že se fglrx* poruší?
Muze nekdo poradit s downgadem? Jakoze jestli to jde nejak elegantne, nebo musim pomoci wget stahnout z debianu xserver-xorg 6.8.2 popr. jeho zavislosti?Vsechny balicky se stahuji do /var/cache/apt/archive/, takze pokud jsi je sam nesmazal, tak bys tam mel mit predchozi verzi. Pak staci dat dpkg -i xserver-xorg_6.8.2.dfsg.1-11_i386.deb Jinak muzes zkusit nainstalovat starsi verzi z testing. A nebo jak sam pises, stahnout si ty starsi balicky a nainstalovat...
apt-get clean
... takze nezbyva nez to zpet postahovat... to bude myslim pekna hokna
... diky za info
aptitude - tam si vyřeš závislosti a můžeš tam rovnou nainstalovat i fglrx z balíčků
(pokud máš ve zdrojích repozitář non-free).
wget http://ftp.cz.debian.org/debian/pool/main/x/xorg-x11/xserver-xorg-dbg_6.8.2.dfsg.1-11_i386.deb
a
dpkg -i xserver-xorg-dbg_6.8.2.dfsg.1-11_i386.deb
Pote se mi to rozbehlo s drivery co mam stazene od ATI primo ze stranky, ale ty dam pryc a hodim tam balicky fglrx*.
aptitude me nenabizi starsi baliky ale baliky po apt-get update, coz jsem udelal pred tim nez jsem upgradoval cely system. Ja pokud spustim aptitude tak mi tam u xserveru nabidne pouze vrerzi 6.9.0. Verzi 6.8.0 uz nedostanu jinak nez wgetem, nebo teda aspon nevim jak jinak...
Přidej si do zdrojů i testing, nastav si priority repozitářů (vizaptitudeme nenabizi starsi baliky ale baliky poapt-get update, coz jsem udelal pred tim nez jsem upgradoval cely system. Ja pokud spustimaptitudetak mi tam u xserveru nabidne pouze vrerzi 6.9.0. Verzi 6.8.0 uz nedostanu jinak nez wgetem, nebo teda aspon nevim jak jinak...
apt_preferences(5)), přečti si, jak se udržuje smíchaný systém a je to.
Od té chvíle ti bude aptitude/synaptic/cokoliv nabízet i starší verze.
fglrx tak to prezjdu z rucni instalace na balicky fglrx* to je pohodlnejsi
...
radeon nebo ati se mi sice xserver spusti ale nic nevidim na obrazovce. Takze mi zbyva jen ten fglrx
... Jinak taky nevim proc to rve ze mam 7.0.0 kdyz v logu mam taky 6.9.0. Na strankach Xorg pisi, ze se tyto verze lisi jen zpusobem sestaveni, zdrojaky jsou pry stejne, tak mozna proto...
[R200Setup] X version mismatch - detected X.org 7.0.0.0, required X.org 6.8.0.0
Jestli to nebylo z prvniho postu jasne, tak to rikam ted.
Tiskni
Sdílej: